Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išnagrinėta Godos Alijevos privatumo pažeidimo byla: manoma, kad nusikaltimas įvykdytas iš keršto

Du mėnesius iki tol trukęs buvusių sutuoktinių Godos ir Rolando Alijevų karas teisme spalio gale turėjo pasiekti kulminaciją, tačiau viskas pasisuko netikėta linkme – susidūrus su spragomis, atnaujintas įrodymų tyrimas. Įsilaužimu į buvusios žmonos paštą ir socialinius tinklus apkaltintas buvęs krepšininkas antradienį vėl pasirodė teisme. Posėdyje apklaustas ir „Tele2“ specialistas.
Goda ir Rolandas Alijevai
Goda ir Rolandas Alijevai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • 2018-ųjų rugpjūčio 10-ąją Goda Alijeva negalėjo prisijungti prie savo feisbuko, instagramo bei elektroninio pašto „Gmail“ paskyrų. Tai įvyko kelios savaitės po oficialių Alijevų skyrybų.
  • Po atlikto tyrimo įtarta, kad į asmeninę erdvę įsilaužė buvęs atlikėjos sutuoktinis, krepšininkas Rolandas Alijevas.
  • Po metų, rugpjūčio 13-ąją, byla pasiekė Kauno apylinkės teismą.
  • G.Alijeva teigė, kad buvęs sutuoktinis žinojo visus slaptažodžius, o tokiu būdu bandė atkeršyti. Taip pat prasitarė, kad buvo sulaukusi grasinimų.
  • R.Alijevas teisme teigė, kad prie Godos paskyrų prisijungta per vaiko telefoną, kuris buvo išvežtas į taisyklą. Goda teigė priešingai, esą dukters telefonas buvo pas tėtį.
  • Į rugsėjo 19 d. vykusį teismo posėdį iškviesti du liudytojai.
  • Bylos prokuroras Haroldas Mulevičius teigė, kad užtenka duomenų R.Alijevą pripažinti kaltu, jam siūloma skirti 2,5 tūkst. eurų baudą.
  • Spalio 22-ąją nuspręsta tyrimą atnaujinti, nes kilo abejonių dėl IP adreso.

Spalio 22-ąją Kauno apylinkės teisme turėjo nuskambėti Rolando Alijevo baudžiamosios bylos verdiktas. Vis dėlto viskas pasisuko netikėta linkme – tyrime atsirado spragų: kilo abejonių dėl IP adreso, o tos abejonės kliudė teisėjai Jolanta Ramonienei padaryti pagrįstų išvadų ir priimti sprendimą. Atnaujintas įrodymų tyrimas.

Antradienį buvę sutuoktiniai vėl susitiko teisme. Posėdyje apklaustas UAB „Tele2“ specialistas, kuris galėjo suteikti duomenų apie bylos medžiagoje minimą IP adresą: kam jis buvo suteiktas, buvo jis statinis ar dinaminis. Specialisto teirautasi ir to, ar nusikaltimo padarymo metu R.Alijevui bei jo įmonei buvo suteikti statiniai ar dinaminiai IP adresai.

Prieš apklausiant ekspertą, pagarsintas ir „Tele2“ atsiųstas paaiškinimas, kad byloje minimas IP adresas nusikaltimo padarymo metu buvo dinaminis ir kad R.Alijevui bei jo įmonei nebuvo suteikti statiniai – prie fizinės konkrečios įrangos priskiriami, IP adresai. Įmonė atsakyme patikino, kad išklotinės saugomos tik pusę metų, tad daugiau ko pakomentuoti negali.

Akimirkos iš susitikimo teisme – galerijoje:

Specialistas teisme paaiškino, ką reiškia statinis ir dinaminis IP adresas: „Turime sąrašą dinaminių adresų, jų yra mažiau nei klientų. Pabaigus naršymą, išjungus internetą dinaminiai adresai pereina kitam. Įvairi trukmė, kiek tas adresas priskiriamas vienam fiziniam įrenginiui: gali būti sekundė, gali savaitė.“

Išklausiusi jo parodymų, teisėja konstatavo, kad aplinkybės, kurios buvo neaiškios, išaiškintos – byla ištirta. Pereita prie baigiamųjų kalbų.

R.Alijevas: „Tikiu teisine sistema“

Prokuroras Haroldas Mulevičius dar kartą išsakė tai, ką jau yra kalbėjęs anksčiau: užtenka duomenų R.Alijevą pripažinti kaltu, jam siūloma skirti 2,5 tūkst. eurų baudą.

„Parodė specialistas, kad tas pats asmuo jungėsi prie Godos Alijevos feisbuko paskyros ir elektroninio pašto. Kad IP adresas buvo suteiktas numeriui, kuris priklausė R.Alijevo įmonei. Kaltinamojo atsakomybei lengvinančių ar sunkinančių aplinkybių nenustatyta byloje“, – tai, kad apklausto specialisto parodymai tik patvirtino kaltinamojo kaltę, patikino prokuroras.

Prokuratūros pozicija aiški: prie nukentėjusiosios paskyrų prisijungta iš dukros mobilaus telefono (iš pradžių šis telefonas priklausė G.Alijevai, vėliau perėjo dukros žinion – visą laiką buvo R.Alijevo nuosavybė), kuris turėjo SIM kortelę. Būtent jos IP adresas registruotas. Niekas kitas, anot prokuroro, negalėjo to padaryti – buvusiame G.Alijevos mobiliajame telefone buvo išlikusios el. pašto, feisbuko ir instagramo programėlės.

Baigiamąjį žodį taręs R.Alijevas savo kaltę neigė ir prisipažino tikintis teisine sistema.

Pagrindinis nusikaltimo padarymo motyvas, anot kaltinamosios pusės, tikėtina, buvo noras kerštauti: norėjo palikti buvusią žmoną be prisijungimų. Nusikaltimą R.Alijevas, teigiama, atliko savo el. pašto pagalba.

R.Alijevo advokatas buvo kitos nuomonės. Pasak jo, vis dar negalime nuspręsti, koks asmuo atliko R.Alijevui inkriminuojamus veiksmus: „Kaltė nėra įrodyta. Prašau išteisinimo.“

Jau anksčiau byloje nuskambėjusi gynybos pozicija: buvo maršrutizatorius, užregistruotas jo IP adresas, tad galėjo kažkas kitas prisijungti ir įvykdyti nusikaltimą.

Baigiamąjį žodį taręs R.Alijevas savo kaltę neigė ir prisipažino tikintis teisine sistema.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rolando Alijevo teismas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rolando Alijevo teismas

Teisėja paskelbė, kad nuosprendis šioje byloje bus skelbiamas lapkričio 22 d.

Dėl didesnių alimentų dar nesiteisia

Pakalbinta po posėdžio, G.Alijeva teigė norinti susilaikyti nuo komentarų – lauks teismo sprendimo.

„Man čia akivaizdu viskas. O kiekvienas moka dirbti savo darbą: tiek kaltinamojo advokatas, tiek ir prokuroras. Visi išmano savo darbą“, – 15min teigė G.Alijeva.

Teisme G.Alijeva anksčiau užsiminė apie dar vieną galimai būsimą bylą – dėl vaikų išlaikymo, nes šiuo metu dviejų mažamečių vaikų išlaikymui priteista tik 300 eurų. Lapkričio 12 d. paklausta, ar ėmėsi dėl to jau kokių teisinių priemonių prieš savo buvusį vyrą, moteris atsakė neigiamai.

„Dar nesikreipiau. Palieku vaikų tėvui galvoti apie šį reikalą. Atmosfera tarp mūsų – normali. Nuo platesnių komentarų susilaikysiu“, – nedaugžodžiavo G.Alijeva.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Goda Alijeva
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Goda Alijeva

Neprisijungė prie paskyrų

15min primena, kad 2018-ųjų metų rugpjūčio pradžioje pabandžiusi prisijungti prie savo feisbuko ir instagramo atlikėja bei drabužių kūrėja Goda Alijeva liko nieko nepešusi. Pabandžiusi dar kartą žinoma moteris manė, kad prisijungti prie savo paskyrų negali dėl techninių gedimų.

Nusprendusi pakeisti elektroninio pašto duomenis ir čia susidūrė su problemomis. Vis dėlto apie įsilaužimą suprato tada, kai pamatė, kad jos el.pašto vardas iš „Goda Alijeva“ pakeistas į jos mergautinę pavardę „Sabutytė“. Tai įvyko vos kelios savaitės po oficialių skyrybų su buvusiu krepšininku, dviejų vaikų tėčiu R.Alijevu. Tąkart sutuoktinis gynėsi neprisidėjęs prie įsilaužimo, bet po metų, kaip teigė Goda, jam teko raudonuoti – byla pasiekė Kauno apylinkės teismą.

15min paklausta, ar santuokos metu sutuoktinis buvo pavydus, ar tikrindavo jos telefoną, feisbuko paskyrą, ji atsakė, kad paslapčių vienas nuo kito jie neturėjo – galėjo tikrinti. Slaptažodžiai vienas nuo kito nebuvo slepiami.

Buvusio sutuoktinio kerštas?

„Gal nori atkeršyti. Gal nori prieš žurnalistus pasirodyti. Nenoriu nieko kaltinti. Esu už taiką. Buvau kaltinamas ir dėl kažkokio mašinos stiklo išdaužimo. Pabrėšiu, iš mano įrenginių prie jos soc. tinklų nebuvo jungtasi“, – paklaustas, kodėl tuomet vyksta byla, jei jis yra nekaltas, anksčiau tvirtino R.Alijevas.

Buvęs krepšininkas su mestais kaltinimais nesutiko nuo pat pradžių. Kalbėdamas su 15min, jis teigė išvis nesuvokiantis, kodėl atsidūrė teisme.

Ir nors policijos pareigūnai nustatė, kad prie G.Alijevos paskyrų buvo prisijungta naudojant R.Alijevo įmonės įsigytų mobiliojo ryšio abonentus bei pakeičiant prisijungimo duomenis, vyras tam turi savo paaiškinimą. Jo teigimu, kol kas niekas nėra nustatyta.

„Aš niekur nedalyvauju byloje kaip asmuo, man kaltinimų nėra. Yra tik sutapimai dėl to, kad mano firmos belaidis internetas yra prijungtas prie mano generatoriaus ir iš jo buvo prisijungta prie vaiko telefono. Niekur nėra minima, kad buvo prisijungta iš mano telefono. Tai tik sutapimai, kurie lenkia link mano pusės. Bet aš savo kaltės niekur nematau“, – anksčiau yra aiškinęs R.Alijevas.

Nors byloje buvo minėta, kad Rolandas po skyrybų naudojosi vaiko telefonu, tačiau jis šiuos argumentus irgi linkęs neigti.

R.Alijevo gynėjas teisme yra pasiteiravęs, ar Goda pyksta ant savo buvusio vyro, ši atsakė, kad nepyksta, nes jis – vaikų tėvas. Tiesa, tarpusavio santykius ji pavadino neadekvačiais.

Teisme paklausta, ar dėl šio privatumo pažeidimo patyrė kokius nuostolius, G.Alijeva paaiškino, kad tuo metu buvo pasirašiusi sutartį su viena stambia Lietuvos įmone. Ji turėjo viešinti savo tinkluose nuotraukas ir pranešimus – turėjo atlikti reklamą, tačiau to negalėjo padaryti. Už sutarties neįvykdymą jai grėsė 30 tūkst. eurų bauda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius