Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ištvanas Kvikas Vilniuje atidarė pirmąjį romų restoraną: renginio nepraleido ir žinomi žmonės

Vilniuje, pačioje širdyje, tarp Rotušės ir vieno didžiausių turistų traukos objekto – Aušros vartų, atidarytas romų kulinarinio paveldo restoranas. Renginyje dalyvavo ir kulinarinius šedevrus išbandė žinomi atlikėjai ir visuomenininkai.
Inga Valinskienė, Arūnas Valinskas, Irena Starošaitė, Ištvanas Kvikas, Žilvinas Žvagulis, Radži Aleksandrovičius
Inga Valinskienė, Arūnas Valinskas, Irena Starošaitė, Ištvanas Kvikas, Žilvinas Žvagulis, Radži Aleksandrovičius / Mariaus Vizbaro nuotr.

„Kiek keliavau, kiek domėjausi, neradau tokios vietos, kur galėtum paragauti būtent romų kulinarinio paveldo patiekalų. O mūsų patiekalai, patikėkite, tikrai išskirtiniai – nė viena kita tauta niekada neturėjo tiek galimybių praturtinti savo kulinarinį paveldą, kaip romai. Juk mūsų klajokliškas gyvenimo būdas – didžiulis privalumas, kuomet keliaudami iš vieno krašto į kitą, iš vienos šalies į kitą šalį, galėjome išmokti skaniausius patiekalų receptus, pamatyti įmantriausius gaminimo būdus, sužinoti pačių gardžiausių patiekalų paslaptis... O kas gali pavykti dar pridėjus čigoniškos išmonės, savų, iš kartos į kartą perduodamų paslapčių, o gal net ir – magijos?“ – pasakojo idėjos iniciatorius, romų muzikinio teatro „Sare roma“ vadovas Ištvanas Kvikas.

Renginio akimirkos – galerijoje:

„Kelias iki šios dienos buvo tikrai nelengvas, – rimtėja Ištvanas. – Atidarydami romų restoranėlį norėjome ne tik supažindinti visuomenę su mūsų patiekalais, bet ir siekiame išspręsti socialines problemas – pas mus dirba išskirtinai romų tautybės žmonės. Ypač išskirčiau mūsų jaunimą – jie imlūs, dega noru dirbti, atskleisti savo tautą iš gerosios pusės, savo sąžiningu ir kruopščiu darbu sugriauti visuomenėje išsikerojusius stereotipus. Jie jauni, darbštūs, ir jiems pakanka drąsos didžiuotis, jog esame romai.“

Mariaus Vizbaro nuotr./Irena Starošaitė ir Žilvinas Žvagulis
Mariaus Vizbaro nuotr./Irena Starošaitė ir Žilvinas Žvagulis

Pranešime spaudai rašoma, kad dabar, kai po karantininio laikotarpio daugelis maitinimo įstaigų sustabdo veiklą, atsidaryti turėjo būti gan sudėtinga.

Mariaus Vizbaro nuotr./Jurgis Didžiulis
Mariaus Vizbaro nuotr./Jurgis Didžiulis
Mariaus Vizbaro nuotr./Ištvano Kviko restorano atidarymo akimirka
Mariaus Vizbaro nuotr./Ištvano Kviko restorano atidarymo akimirka

„Esame dėkingi už idėjos palaikymą bei prisidėjimą Vilniaus miesto savivaldybei, Tautinių mažumų departamentui prie LR Vyriausybės bei Europos socialinio fondo agentūrai. Ši pagalba – neįkainojama, nes pradžia yra tikrai labai sunki ir be palaikymo kažin ar būtume ryžęsi šios idėjos įgyvendinimui“, – sako Ištvanas.

Tikri romai negali be muzikos, be gitaros, smuiko skambesio: „Nedaugelis žino, bet romų džiazas yra išskirtinis, o taip pat savo tautoje turime ir daugybę šiuolaikinės muzikos kūrėjų, puikių muzikantų ir atlikėjų. Stengsimės lankytojams suteikti galimybę susipažinti su įvairia ir įdomia romų atliekama muzika, todėl bus rengiami nedideli koncertai jau pradedant nuo kiekvieno ketvirtadienio“, – pasakoja Ištvanas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Pirmąją dieną po karantino – grožio piknikas: įvairioms procedūroms neatsispyrė ir žinomos moterys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius