Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įvykių JAV sukrėsta Karolina Meschino drąsiai kreipėsi į sekėjus: atvirame komentare – prašymas suprasti

JAV vykstant protestams dėl George'o Floydo nužudymo, socialinių tinklų žvaigždė Karolina Meschino šiomis dienomis aktyviai reiškia palaikymą juodaodžiams, patiriantiems diskriminaciją. Mergina pripažįsta dėl turinio iš sekėjų sulaukusi įvairiausių reakcijų – ir tų, dėl kurių norisi pasidžiaugti, ir tokių, kurios sugrąžina metais atgal į šiek tiek liūdnesnius laikus. Visgi K.Meschino nuleisti rankų neketina – kaip 15min sako ji, tokios reakcijos tik parodo, kad kalbėti reikia. Ir tai daryti reikia dabar.
Karolina Meschino, protestuotojai
Karolina Meschino, protestuotojai / Asmeninio albumo ir „Scanpix“ nuotr.

„Jau be galo daug metų egzistuoja didžiulė problema – institucinis rasizmas ir žmonių abejingumas juodaodžiams. Rasizmas yra ir pas mus, Lietuvoje, kai neturime daug tamsesnės odos žmonių, didelė dalis žmonių mato juos kaip kažkokį „broką“. Man dėl to be galo skaudu“, – sako K.Meschino ir priduria būtent dėl to nusprendusi apie problemą kalbėti garsiai ir viešai.

Mergina teigia suprantanti, kad ši tema itin jautri, o nuomonių yra įvairiausių. Kaip ji mano, galbūt daugiau žmonių garsiai pasisakyti apie rasizmą nenori dėl galimų negatyvių reakcijų. Jai pačiai, kaip ir kitiems nuomonėms formuotojams, tai gali skaudžiai atsiliepti sekėjų praradimu.

Asmeninio albumo nuotr./Karolina Meschino
Asmeninio albumo nuotr./Karolina Meschino

„Aš pati paskutinę parą susidūriau su įvairiomis šlykščiomis replikomis ir kaltinimais dėl turinio, kurį kėliau“, – prisipažįsta K.Meschino. Pačiai socialinių tinklų žvaigždei tokios reakcijos yra sunkiai suvokiamos. Instagrame ji pažymėjo sulaukusi tokių rasistinių įžvalgų, kurios peržengė visas ribas.

Dėl to ji nevengė ir perduoti padėkas tėvams – mergina padėkojo už tai, kad vaikystėje šeima jai įdiegė stiprias vertybes.

„Augau tokioje šeimoje, kur ir mane, ir brolį mokė tolerancijos viskam – tiek orientacijai, tiek religiniams įsitikinimams, tiek odos spalvai“, – 15min sako mergina.

Siūlo ne likti neutraliems, o išreikšti palaikymą

Karolina čia pat pripažįsta, kad tai, kas šiuo metu vyksta JAV, yra tam tikra prasme košmaras. Niekuo nesusijusių verslų, parduotuvių puldinėjimas, anot merginos, jau yra nebe žmogiška.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestai prie Baltųjų rūmų
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestai prie Baltųjų rūmų

„Tai absurdas, nuo odos spalvos diskriminacijos viskas perėjo į kitus dalykus – politiką, vandalizmą... Bet žmonės pavargę ir pikti, todėl iš vieningų protestų su kilnia mintimi jie perėjo į smurtą ir agresiją“, – mano K.Meschino.

Karolina tikina jau trečią parą sėdinti informacijos pertekliuje, visame šitame kontekste jai darosi sunku suvokti tai, kad XXI amžiuje vyksta tokie dalykai.

„Žiūriu vaizdo įrašus ir graudinuosi. Mano draugai, gyvenantys Amerikoje, jau bijo net namie sėdėti, nes nesijaučia saugūs“, – sako socialinių tinklų žvaigždė.

Ir visgi, net ir vykstant tam, kas šiuo metu vyksta JAV, mergina siūlo nepamiršti esminės ašies, aplink ką plačiai nuskambėjusi istorija sukasi. Tai – rasizmas.

„Juk mes vis tiek galų gale visi vienodi, visi esame iš to paties molio. Mes visi broliai ir sesės, o odos spalva neturėtų keisti žmogaus statuso visuomenėje. Jeigu matai kažkokią neteisybę, reikėtų nelikt neutraliam ir ginti nuskriaustą, parodyti palaikymą“, – sako socialinių tinklų žvaigždė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestai prieš policijos smurtą po George'o Floydo nužudymo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestai prieš policijos smurtą po George'o Floydo nužudymo

Pati Karolina jau spėjo pasirašyti peticiją prieš rasizmą bei paaukoti vienai su tuo kovojančiai organizacijai. Taip pat savo socialiniuose tinkluose ji dalijosi nuorodomis, kaip prie to galėtų prisidėti kiti.

Tiesa, panašu, kad būta sekėjų, kuriems užkliuvo Karolinos prierašas „black lives matter“. Šie jai puolę atsakyti, jog „all lives matter“, ir pasipiktinę tuo, kad išskirta tik viena rasė.

„Jie turi suprasti, kad, pvz., jeigu kvartale dega vienas namas, tai gaisrinė neturi atvažiuoti ir purkšti visų ten stovinčių namų. Ji turi gesinti tik tą vieną“, – palaikomąjį šūkį išradingai paaiškina K.Meschino.

Anot nuomonės formuotojos, smurtas niekada neturėtų būti sprendimo būdas, o rasizmo sąvoka turėtų išvis išnykti. „Nes nesvarbu, kaip tu atrodai, svarbu, koks tu esi žmogus“, – priduria mergina.

Asmeninio albumo nuotr./Karolina Meschino
Asmeninio albumo nuotr./Karolina Meschino

Nors, kaip pati pripažįsta, esanti baltaodė, tačiau šiek tiek maišyto kraujo turinti, K.Meschino sako pati susidūrusi su patyčiomis. Vasaromis smarkiai įdeganti mergina dėl pavardės ir tamsesnio odos atspalvio kartais būdavo pajuokiama.

„Už tai, kad esu kitokia, buvau vadinama negražiais, įžeidžiančiais žodžiais. Tad bent kruopelytę, kažkiek suprantu, ką tai reiškia“, – pokalbį užbaigia pašnekovė.

Protestų JAV kadrai – galerijoje:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius