Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Didžiulis ir E.Jakilaitis išsikasė karo kirvį: abu kaimynai dėl terasos aiškinosi net policijoje

Ne veltui lietuvių liaudies patarlėse gausu išminties apie kaimynus – juk kuo toliau vienas nuo kito gyvena, tuo geriau. Juoda katė perbėgo ir kaimynystėje gyvenusių atlikėjo Jurgio Didžiulio ir žurnalisto Edmundo Jakilaičio kelią. Pasirodo, buvę kaimynai jau kelerius metus kovoja dėl Vilniaus senamiesčio daugiabučio kieme galimai neteisėtai įrengtos terasos. Vienas jų pokalbis net baigėsi policijoje.
Jurgis Didžiulis ir Edmundas Jakilaitis
Jurgis Didžiulis ir Edmundas Jakilaitis / 15min ir „Žinių radijo“ nuotr.

Jurgis Didžiulis kovą dėl nelegalių statybų užvirė viešojoje erdvėje, laidų vedėjui pažėręs rimtų kaltinimų. Esminė problema – jųdviejų kieme sostinės senamiestyje įrengta stoginė ir terasa. Anot muzikanto, kaimynas Jakilaitis tokios iniciatyvos ėmėsi nieko neinformavęs, statybas vykdė savo lėšomis, o kadangi tuo laikotarpiu buvo išrinktas bendrijos pirmininku, esą naudojosi tarnybine padėtimi ir slėpė dokumentus.

Muzikantas komentare prakalbo ir apie Jakilaičio neva naudotą verbalinį bei fizinį būdą susidoroti su žmonėmis.

„Pagyvenęs 10 metų kaimynystėje supratau, kad jis yra puikus manipuliuotojas, be gebėjimo vesti tikro dialogo ir/ar apčiuopti tiesą, kuri nebūtų jam nepalanki“, – rašė Jurgis Didžiulis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jurgis Didžiulis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jurgis Didžiulis

Tiesa, dainininkas su šeima Jakilaičio kaimynystėje jau nebegyvena – į naują gyvenamąją vietą išsikėlė praėjusių metų gegužę.

O pats Edmundas Jakilaitis viešai pradėtą kovą vadina „pramanais“, kuriuos žada išspręsti privačiai, teisinėmis priemonėmis.

Kova teisme užsitęsė

Nors terasa daugiabučio kieme įrengta jau kelis dešimtmečius, prieš kelerius metus laidų vedėjas ėmėsi jos atnaujinimo darbų. Visai netrukus, 2015-aisiais, kovą su neva savavališkomis statybomis pradėjo ir Jurgis Didžiulis.

Pradžia buvo daug žadanti – 2016-ųjų kovą iš Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos Didžiulis sulaukė patvirtinimo, jog statybos buvo vykdomos išties savavališkai. Buvo nustatyta, jog bendrija per numatytą laikotarpį statinį turi įteisinti.

Po kelių savaičių, anot muzikanto, byla buvo nagrinėjama, tačiau jį nustebino kitas faktas – atsakomybė už statinį tąkart atiteko ne ilgamečiam bendrijos pirmininkui, statybų iniciatoriui Edmundui Jakilaičiui, o bendrijai.

Po metų, 2017-ųjų liepą, teismas nurodė terasą nugriauti, jeigu statybos leidimai nebus gauti. Pabrėžiama, kad teismas numatė terasą nugriauti tik su sąlyga, jei dokumentai statyboms nebus gauti per keturis mėnesius nuo sprendimo įsiteisėjimo.

Jurgio Didžiulio teigimu, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija terasą turėjo šalinti 2017-ųjų gruodį, tačiau to nepadarė. O 2018-ųjų kovą Vilniaus savivaldybė leidimą statyboms visgi patvirtino.

Asmeninio albumo nuotr./Jurgis Didžiulis
Asmeninio albumo nuotr./Jurgis Didžiulis

Šiuo metu teisme ginčijamas leidimo teisėtumas, o Jurgis Didžiulis Vilniaus miesto apylinkės teisme bylinėjasi jau ne tik su bendrija, bet ir Vilniaus savivaldybe. Jeigu statybas leidžiantis leidimas būtų panaikintas, vėl būtų numatyta terasą nugriauti.

„Taigi leidžiu sau drąsiai teigti, kad objektas buvo Edmundo Jakilaičio užsakymu pastatytas nelegaliai nepaisant kitų interesų ir piktnaudžiaujant tarnybine padėtimi. Klaidino kaimynus, nes pradžioje aiškino, kad turi dokumentus statyboms, ir po to pasirodė, kad bendrija turėjo už tai atsakyti teismuose“, – feisbuke pažėręs kaltinimus Jurgis Didžiulis.

Kaimynų konfliktas užfiksuotas ir policijoje

Ir tai – dar ne viskas. Anot Jurgio Didžiulio, žurnalistas slėpė dokumentus, nors buvo paprašytas asmeniškai ir per advokatus pateikti susitarimus su kiemo bendrasavininkiais, statybų rangovais.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Edmundas Jakilaitis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Edmundas Jakilaitis

„Buvo paprašyta daugiau negu 10 kartų asmeniškai, per advokatus, verbaliai ir raštu, formaliai bei neformaliai, pateikti dokumentus, susijusius su kiemo bendrasavininkių susitarimais, statybomis ir pan. Jo atsakymai svyravo nuo „tokių dokumentų nėra“ ir „pats paduosiu asmeniškai“ iki „sudegė“. [...] Už tai sakau, kad slėpė dokumentus. Jis arba nenorėjo jų ieškoti, arba buvo nenaudinga juos parodyti“, – feisbuke tikino Jurgis Didžiulis.

Pasak muzikanto, Edmundas Jakilaitis išsisukinėjo, o tai neva įrodo ir policijoje užfiksuotas įvykis. Lygiai prieš trejus metus, 2015-ųjų spalio 11-ąją, kaimynystėje sutikęs Edmundą, Jurgis Didžiulis pareikalavo dokumentų. Vis dėlto kaimynų pokalbis baigėsi Vilniaus miesto trečiajame policijos komisariate.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurgis Didžiulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurgis Didžiulis

Parodymuose policijai teigiama, kad 14.15 val. prie Barbakano aikštės vedžiodamas šunį Jurgis Didžiulis sutiko Edmundą Jakilaitį. Muzikantas reikalavo parodyti dokumentus, tačiau laidų vedėjas buvo nusiteikęs agresyviai, neleido praeiti, pavadino Didžiulį čigonu, o šis Jakilaitį – sukčiumi.

Jurgis Didžiulis policijos pareigūnams teigė, kad Edmundas Jakilaitis jį pastūmė, nugriovė ant žemės, ir pasakė, kad nori primušti, susidoroti.

Na o Edmundas Jakilaitis policijai nurodė kiek kitokią versiją. Anot žurnalisto, taip pat vedžiojęs šunį jis sutiko Jurgį Didžiulį, kuris jį apšaukė, išvadino sukčiumi. Anot Jakilaičio, jis pasakęs kaimynui, kad namo bendrija nėra čigonų taboras, kur nėra jokių elgesio taisyklių, o kultūringų žmonių bendrija. Parodymuose nurodoma, kad laidų vedėjas tikina smurto nenaudojęs, negrasinęs susidoroti.

Vis dėlto surinkus turimą medžiagą ir neradus objektyvių duomenų manyti, kad Edmundas Jakilaitis kėsinosi į Jurgio Didžiulio gyvybę, kitą dieną tyrimas buvo nutrauktas.

Didžiulis siekia teisybės, o Jakilaitis aiškinsis teisybę teisme

Muzikantas tikina nesiekiantis sugadinti laidų vedėjo reputacijos, neva nesikėsina ir į terasą, kur jau nebegyvena, bet siekia parodyti pavyzdį, kad įvairius procesus galima išspręsti be nuoskaudų.

„Aš nesiekiu juodinti Jakilaičio. Tačiau norėčiau, kad nekalbėtų apie bendruomeniškumą, kol nesuprato, kas tai yra, o dar labiau, kai jis to nepraktikuoja. Aš noriu konflikte įžvelgti galimybę. Nuo 2015 metų spaudžiu ieškoti susitarimo – ir iki šiol turiu vilties, kad iš visos šios prastos situacijos dar įmanoma padaryti gerą dalyką – parodyti pavyzdį, kuris galėtų perprogramuoti elgesio standartus ir bendruomeninius kodus – išeiti iš proceso jaučiant, kad gali palaidoti nuoskaudas.

Aš nesiekiu juodinti Jakilaičio. Tačiau norėčiau, kad nekalbėtų apie bendruomeniškumą, kol nesuprato, kas tai yra, o dar labiau, kai jis to nepraktikuoja

Pripažinsiu, kad man šita situacija skauda. Ne tiek dėl nuostolių ar dėl sugaišto laiko, bet labiausiai, kad prarandu pasitikėjimą savais. Kaimynai ir kaimyniniai santykiai yra tai, kas labiausiai generuoja vertę gyvenvietėje, išskyrus vaizdą ir mūrą.

Tikėti kitais yra tikėti savimi – tikėti savimi yra tikėti kitais. Gal mes kaip visuomenė nesame dar tam pasiruošę – tikrai empatijai ir tikram dialogui, išmokti susitaikyti ir išspręsti sugyvenimo problemas. Bet aš tikiu, kad jeigu norim judėti į priekį kaip tauta ir žmonija – tai yra įgūdis, kurį privalom išmokti. O visa šita kaimyninė drama yra tiesiog proga tai padaryti“, – rašė Jurgis Didžiulis.

„Žinių radijo“ nuotr./Edmundas Jakilaitis
„Žinių radijo“ nuotr./Edmundas Jakilaitis

Vis dėlto Edmundas Jakilaitis mano, kad šioje istorijoje Jurgis Didžiulis siekia ne išmokyti lietuvius bendruomeniškumo, o kovoja vedamas savų interesų. Anot žurnalisto, Didžiulis vietoj terasos siekia pastatyti pastatą.

„Jis čia prikūręs kažkokių planų, neva statysis kažkokius namus mūsų kieme. Jis tikrai turi tokių planų, todėl dabar siūlo bendrijai mainytis terasas į namus. Čia kažkokia nesąmonė, net juokinga kalbėti. Man sudėtinga su tokiu asmeniu diskutuoti“, – 15min teigė Edmundas Jakilaitis.

Žurnalistas teigė nenorintis daugžodžiauti šioje istorijoje, o išsakytus kaltinimus spręs privačiai. Jo advokatai jau kartą pateikė reikalavimą paneigti ir pašalinti tikrovės neatitinkantį, garbę ir orumą žeminantį komentarą feisbuke, tačiau Jurgis Didžiulis 15min teigė to tikrai nesiruošiantis daryti.

„Į visus įžeidinėjimus reaguosiu kaip bet kuris pilietis – privačiai, teisinėmis priemonėmis. Žodžio laisvė nėra vien laisvė, o atsakomybė. Tai, ką jis rašo, yra visiški pramanai“, – 15min teigė Edmundas Jakilaitis.

Žurnalistas trumpai pridūrė, kad šio namo bendrijos pirmininku nėra jau kelerius metus, taip pat teigė, kad niekas iš kitų namo gyventojų nusiskundimų dėl terasos neturi.

„Visa bendrija yra labai laiminga, draugiška. Čia gyvena 14 šeimų, ir mes visi puikiausiai sutariame. Išskyrus vieną žmogų, kuris konfliktuoja su visais“, – 15min teigė žurnalistas.

Netrukus Edmundas Jakilaitis pats kreipėsi į 15min. Jis pridūrė, kad vieši komentarai tėra bandymas daryti spaudimą teismo sprendimui, nes posėdis vyks jau greitu metu.

Visa bendrija yra labai laiminga, draugiška. Čia gyvena 14 šeimų, mes visi puikiausiai sutariame. Išskyrus vieną žmogų, kuris konfliktuoja su visais, – teigė Jakilaitis

„Dabar vyksta parengiamieji darbai, tad čia tėra elementarus bandymas daryti spaudimą teismui. Taip mano visa mūsų bendrija. Tad aš šiuose viešuose aiškinimuose negaliu dalyvauti nei kaip pilietis, nei kaip žmogus“, – 15min sakė Edmundas Jakilaitis.

Bendrijos pirmininkas: „Tapome asmeninių interesų įkaitais“

Dabartinis bendrijos pirmininkas Vaidotas Puklevičius 15min patvirtino, kad dėl terasos teisėtumo vyksta teismo procesai, tačiau kilusį šurmulį vadina gana tipine situacija, kai savo asmeninius interesus bandoma maskuoti „kova už teisingumą“.

Anot pirmininko, terasa naudojasi visi bendrijos nariai, čia šeimynos kartu leidžia laisvadienius, poilsiauja.

„Jurgis, didžiosios dalies kaimynų nuomone, savo asmeninius klausimus bando spręsti bendrijos sąskaita. Pvz., buto neišeina parduoti – nori keisti jo paskirtį, bet tam reikia kaimynų sutikimo, kalba apie tai, kad jis turi kažkokias nerealizuotas statybos teises kiemo teritorijoje ir dėl to primygtinai spaudžia bendriją, kad mes pasirašytumėme kažkokį susitarimą dėl tų teisių buvimo. Galiausiai viskas suplakama į vieną ir ant vienos svarstyklių pusės padedamas terasos klausimas, o ant kitos – asmeniniai Jurgio NT interesai. Taip, mūsų nuomone, paprasčiausiai nedaroma. Terasa ir jos teisėtumas yra vienas atskiras klausimas.

Jeigu teismas nuspręs, kad ji pastatyta neteisėtai ir turi būti nugriauta, vadinasi, taip ir reikės padaryti. Visi kiti reikalai turėtų būti sprendžiami normalaus bendradarbiavimo tvarka, o ne bandant per valstybines institucijas daryti spaudimą. Didžioji dalis kaimynų yra aiškiai pareiškę, kad nesiruošia būti Jurgio įgeidžių įkaitais dėl kažkokios terasos. Bet, deja, jau taip būna – konfliktai taip įsivynioja, kad niekas nebežino, kodėl jie prasidėjo. O žiūrint į praeitį konfliktai išsivystė iš to, jog buvusi Jurgio buto savininkė piktybiškai nemokėjo už šildymą, tad susikaupė didelė bendrijos skola“, – teigė pirmininkas.

Terasa yra bendras bendrijos objektas, visi ja naudojasi, – Jakilaitį gynė dabartinis pirmininkas

Tiesa, pirmininkas pabrėžė, kad terasa daugiabučio kieme stovi jau kelis dešimtmečius, tačiau prieš kelerius metus Edmundas Jakilaitis ėmėsi jos atnaujinimo darbų.

Paklaustas, kodėl už statinį atsakomybę prisiėmė bendrija, o ne atnaujinimo darbų iniciatorius, pirmininkas teigė, kad niekas neprisiėmė jokios atsakomybės, tiesiog toks yra bendrijos narių noras – turėti terasą bendrijos nuomojamoje teritorijoje, priklausančią visiems.

„Edmundas atnaujinimo darbus atliko iš esmės vienas, nes ji yra visai prie pat jo namų. Tačiau terasa yra bendras bendrijos, visų kaimynų, objektas, kaip ir šalia terasos esanti vaikų žaidimų aikštelė. Šita istorija mums visiems gerokai atsibodo, bet ateičiai manau, kad bus gera pamoka, jog visus procesus reikia atlikti formaliai teisingai“, –pabrėžė bendrijos pirmininkas.

Visas Jurgio Didžiulio komentaras:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius