-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Jurkevičienė: Ar tikrai virusas kerta už Lietuvos sienų? Kuris rizikuoja daugiau – Mario ar Marija?

Ruduo. Tirėnų jūros pakrantėje oras šiltas lyg vasarą, vandens temperatūra – 26 laipsniai. Trisdešimtmetis italas Mario ką tik grįžo į Romą iš atostogų Sardinijoje, pasidarė COVID–19 testą, luktelėjo atsakymo dvi paras. Atsakymas buvo neigiamas. Mario jau darbuojasi Romos pajūrio Ostia klinikoje ir svajoja, kaip savaitgalį vėl vyks pramogauti paplūdimyje.
Jurga Jurkevičienė
Jurga Jurkevičienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lietuvė Marija į suplanuotą enogastronominę kelionę į Italiją jau antrąkart neišvyko. Gegužės mėnesį trumų medžioklė buvo atšaukta dėl pandemijos grėsmės ir perkelta į rugsėjį. Rugsėjo pradžioje nupirkti bilietai vėl liko nepanaudoti, kelionė neįvyko dėl vyriausybės paskelbto privalomo karantino. Tiesa, karantino laikas sutrumpintas nuo 14 iki 10 dienų. Tačiau Marijai tai problemos biure neišsprendžia. Kelionė vėl atidėta.

Ar tikrai pavojus tyko lietuvių, suplanavusių keliones į Italiją rudenį, vis dėlto svarsto viena lietuvė dizainerė.

Panašiai kaip Marija pasielgė gausybė keliones susiplanavusių rugsėjį lietuvių. Jų nuotaika dėl laisvės suvaržymo ir beprasmiškai investuotų pinigų – nekokia.

Ar tikrai pavojus tyko lietuvių, suplanavusių keliones į Italiją rudenį, vis dėlto svarsto viena lietuvė dizainerė, susitaikiusi su likimu, kad teks kentėti dešimt dienų karantino. Jai kilo pavydo jausmas savo asmens laisve disponuojančiam jos senam bičiuliui italui Mario ir daugybei kitų italų, kuriems laikytis karantino nebūtina.

Dizainerė sako, kad kartais mes, lietuviai, patys įvarome save į kampą, nemokėdami į įstatymus žiūrėti filosofiškai. Ar tikrai sugrįžus iš kažkurios užsienio šalies, tarkime, Italijos, reikalingas net 10 dienų karantinas?

Štai kad ir Lietuvos restoranų savininkai – vienas dreba dėl baimės būti įskųstas, todėl atsisako suplanuotų renginių. Nors renginių atsisakydamas restoranas rizikuoja būti sužlugdytas bankroto – juk visi Vilniaus, Kauno ir kitų miestų centro restoranai vasaros periodą išgyveno finansų krizę.

O štai kitų restoranų savininkai problemą dėl COVID–19 sprendžia filosofiškai. Atvykusius į renginius svečius informuoja, jog iš jų bus reikalaujama ne tik dėvėti kaukes, bet bus matuojama kiekvieno kūno temperatūra. Prieš peržengiant įstaigos slenkstį sudaromas dalyvių sąrašas, kuriame atsispindi kiekvieno kliento pavardė, adresas, kūno temperatūra. Renginys, laikantis saugumo taisyklių, be jokios panikos įvyksta.

Juk nė vieno sirguliuojančio klientų sąraše nebuvo. Ramu savininkui, jokio nerimo – svečiams.

Jai susidarė vaizdas, jog patikroje darbuotojų buvo daugiau negu skrendančių.

Tad, dizainerės nuomone, būtina patiems spręsti savo laisvės keliauti problemą. Galų gale, jei jums leidžiama keliauti iš Italijos automobiliu ir neprivalomas karantinas, tai ar logiška grįžus iš kelionės lėktuvu užsidaryti namuose beveik dešimčiai dienų, jei jūsų testas buvo neigiamas? Jei jums temperatūra pamatuota ir ji nepakitusi, kokia būtų prasmė atsisakyti renginio arba kelionės?

Rugsėjį iš Lietuvos dizainerė numatė kelionę į Romą. Tačiau nuo rugsėjo 1 dienos pigių skrydžių oro linijos reisus į Romą atšaukė, tad teko pirkti bilietą iš Kauno Karmėlavos į Milano Malpensos oro uostą. Skrydis be bagažo kainavo 13.90 Eur , papildomai bagažas atsiėjo dar 10 Eur.

Iš Karmėlavos oro uosto šeštadienio rytą lietuvė išvyko 10.30 val. Milano Malpensos oro uoste ji išsilaipino 11.50 val. Italijos laiku. Atvykusi į Karmėlavą moteris liko nustebinta, jog oro uostas – tuščias. Vos keli keliaujantys žmonės į Italiją. Patikrą ji praėjo kone per ketvirtį valandos, prieš ją dar skubėjo į priekį šeima su vaiku, tad ji praleido žmones pirma savęs. Jai susidarė vaizdas, jog patikroje darbuotojų buvo daugiau negu skrendančių.

123RF.com nuotr./Milano Malpensos oro uostas
123RF.com nuotr./Milano Malpensos oro uostas

Darbuotojai patikrino lagamine į Romą gabenamas dovanas – liepė atidaryti bagažą, išėmė iš lagamino raudonųjų ikrų dėžutę. Ikrų neatėmė, nes dovanos svoris neviršijo 100 gramų. Karmėlavos oro uoste niekas kūno temperatūros netikrino, keleiviai ir darbuotojai dėvėjo kaukes. Keliautoja buvo pasiruošusi užpildytus namuose įvažiavimo į Italiją dokumentus, kuriuose nurodytas jos gyvenamasis adresas, taip pat buvimo Italijoje periodas.

Ji liko dar labiau nustebusi išvydusi pustuštį lėktuvą. Vos keli skrendantys į Milano Malpensos oro uostą. Atskridusi į Italiją moteris atsiėmė bagažą su vos keliais kitais klientais, einant pro muitinę automatiniu būdu buvo išmatuota kūno temperatūra. Niekas keleivės nesustabdė. Prie langelio sėdintis darbuotojas italas maloniai nusišypsojo, tačiau užpildytų dokumentų parodyti neprašė. Visi praeinantys patikrą keliautojai ant veidų dėvėjo kaukes, taip pat ir darbuotojai.

Ji sėdo į autobusą, vežantį iš oro uosto į geležinkelio stotį. Sugaišo valandą laiko, sumokėjo už bilietą 10 Eur. Internetu jau buvo įsigijusi bilietą į greitąjį „ITALO“ traukinį, lekiantį maršrutu Milano Centrale – Napoli Santa Lucia, kuris važiuoja su vos dviem sustojimais – vienas Florencijos miesto Santa Maria Novella stotyje, kitas – Roma Termini.

Dokumentų niekas parodyti neprašė.

„ITALO“ Romą pasiekė vos per tris valandas, traukinys važiuoja 300 kilometrų per valandą greičiu. Šis traukinys, tiesa, brangokai atsiėjo. Nes pandemijos karantinas pakoregavo sėdimąsias vietas. Antros klasės vagone tik kas antroji vieta – parduota. Už bilietą internetu ji sumokėjo 79 Eur. Milano Centrale stotis buvo pilna keliaujančių, tačiau iš stoties holo pereinant į peroną, kuriame stovėjo lietuvės traukinys Milano Centrale-Napoli Santa Lucia, niekas bilietų netikrino.

123RF.com nuotr./Milano Centrale
123RF.com nuotr./Milano Centrale

Tiesa, moteris pastebėjo, jog policija policija pasirinktinai stabdė kai kuriuos keleivius prašydama pateikti dokumentus. Policininkai dėvėjo kaukes. Jos dokumentų niekas parodyti neprašė.

Tiek kontrolieriai, tiek ir visi keleiviai traukinių stotyje ir traukinyje privalomai dėvėjo kaukes.

Italijoje lietuvė praleido 12 dienų laikydamasi saugumo taisyklių – viešose vietose, prekybos centruose, kavinėse, restoranuose dėvėjo kaukę. Kaukės nedėvėjo tik kaitindamasi saulėje paplūdimyje. Visa jos buvimo Italijoje laiką oras buvo puikus.

Atgalinis bilietas iš Milano Malpensa oro uosto į Kauną kainavo 13.90 eurų. Atgal į Kauną iš Milano Malpenza skrydis buvo numatytas 11.50 valandą, tad vykti ankstyvuoju traukiniu iki Milano iš Romos dizainerė nerizikavo. Ji sužinojo, jog į Milaną iš Romos vyksta patogus šiuolaikiškas „Flixbus“ autobusas. Kelionė ilga, tačiau galima patogiai išsimiegoti ir visą kelionę naudotis nemokamu internetu. Tad gera proga sėkmingai atlikti visus susikaupusius per atostogas darbus. Bilietas kainavo perpus pigiau nei „Italo“ greitasis traukinys – vos 39 Eur.

Susiruošusi kelionei atgal į Lietuvą dizainerė į Romos autobusų ir traukinių stotį Roma Tiburtina atvyko vakare. „Flixbus“ įlaipino keliautojus tiksliai nurodytu laiku 22.45 val. via Teodoro (liet. Teodoro gatvėje esančioje stotyje). Romoje pliaupė stiprus lietus, tačiau kelionė įvyko be incidentų.

Naktį ji miegojo, tad net nepastebėjo, kaip prabėgo laikas.

Apie 7 ryto pasiekusi Milano Lampunjano (it. Lampugnano) stotį, ji įlipo į Metro Lampugnano stotelės traukinį. Bilietas kainavo 2 Eur iki pat Milano Malpensa, nors raudonąja (1) Metro linija pasinaudojusi lietuvė keitė traukinį 7–ojoje Milano Cadorna stotelėje. Kelionė nuo atvykimo į Milaną iki oro uosto užtruko apie valandą.

Milano Malpensa oro uoste ji atsidūrė iki skrydžio likus kelioms valandoms, todėl turėjo laiko išgerti cappuccino kavos ir suvalgyti pusryčius. Oro uostas atrodė pustuštis, bet itin prabangus su įspūdingomis garsių mados ženklų vitrinomis. Tad „žvilgsnį paganyti“ dizainerei buvo į ką.

Puikiai atostogas Italijoje praleidusi moteris jautėsi pailsėjusi.

Praėjusi pirmąją patikrą itin greitai, nes jokių eilių nebuvo, ji pastebėjo, jog stotyje sterili švara ir tvarka. Visi darbuotojai ir keleiviai dėvėjo kaukes. Kaukės nenusiėmė ir ji visą kelionės laiką.

Lėktuvas iš Milano Malpensa oro uosto pakilo laiku 11.50 val. Itin prabangus lėktuvas atrodė pustuštis. Kelionė neprailgo, lėktuvas Karmėlavoje nusileido 15.30 val. Lietuvos laiku. Puikiai atostogas Italijoje praleidusi moteris jautėsi pailsėjusi. Atvykęs jos sutikti į oro uostą vyras apsidžiaugė išvydęs gražiai įdegusią geros nuotaikos žmoną.

Moteris su vidine baime laukė išsilaipinimo ir patikros Kauno Karmėlavos oro uoste. Tačiau įtampa buvo beprasmiška. Oro uosto darbuotojai ramiai dėvėjo kaukes, elgėsi mandagiai. Jokių papildomų dokumentų neprašė, tik pasiūlė sugrįžus į namus pasidaryti Covid–19 testą. Testas buvo privalomas. Tačiau kitą dieną jį atlikus, atsakymas buvo neigiamas.

Dabar Marija laukia karantino pabaigos, kuris šeštadienį pasibaigs. Bet ji klausinėja savęs, ar dešimt dienų „įkalinimo“ namuose tikrai reikia? Ar tikrai virusą galima „pasigauti“ tik už Lietuvos sienų? Ar iš Lietuvos kojos neiškeliantys žmonės patiria mažiau rizikos?

Ar karantinas tai – ne beprasmiškas demokratijos suvaržymas, kurio išvengė Romoje Marijos bendraamžis italas Mario?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius