Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jazzu ir Donatas Montvydas grįžo iš UNICEF misijos Malavyje: „Tai buvo gyvenimo kelionė“

Sekmadienio popietę iš Malavio grįžo septintąjį kartą UNICEF rengiamos gerumo misijos „Už kiekvieną vaiką“ dalyviai. Į Pietų Afriką padėti vaikams pasiryžę keliauti Donatas Montvydas ir Justė Arlauskaitė-Jazzu į sostinę grįžo patys pasikeitę.
Donatas Montvydas ir Justė Arlauskaitė-Jazzu
Donatas Montvydas ir Justė Arlauskaitė-Jazzu / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Rugpjūčio 19-ąją į Malavį išskrido dainininkas Donatas Montvydas, kunigas Ričardas Doveika ir UNICEF Geros valios ambasadorė, aktorė Virginija Kochanskytė, lydimi UNICEF Lietuva vykdomosios direktorės Jovitos Majauskaitės-Staniulėnės. Atlikėja Justė Arlauskaitė-Jazzu prie misijos prisijungė rugpjūčio 23 d. Visi jie kartu išreiškė viltį, jog įkvėps Lietuvos gyventojus padėti Malavio vaikams.

Vienoje skurdžiausių Afrikos valstybių nuolat trūksta maisto, maždaug pusei vaikų neprieinamas gydymas, skiepai, daugiau kaip milijonas jų yra našlaičiai. Savaitę trukusios lietuvių misijos tikslas – surinkti kuo daugiau lėšų Malavio vaikų gyvybėms gelbėti.

UNICEF nuotr./UNICEF misijos Malavyje akimirka
UNICEF nuotr./UNICEF misijos Malavyje akimirka

Po savaitės, praleistos Pietų Afrikoje, Donatas Montvydas ir Jazzu pasitikti sostinės oro uoste. Jiedu 15min sakė, kad patirti įspūdžiai, mintys tiesiog veržiasi per kraštus – prireiks tikrai nemažai laiko, kol viskas susigulės.

„Nors kelionėje buvau kelias dienas, atrodė, kad esu labai ilgai. Patyriau daug įspūdžių, didžiulį kultūrinį, moralinį šoką. Tai buvo gyvenimo kelionė – pati trumpiausia, bet ir įsimintiniausia. Kai lankėme skurdžiai gyvenančias šeimas, sakiau, kad tai buvo baisiausia ir kartu gražiausia gyvenime diena. Jaučiuosi laiminga, mažiau aikštinga, savyje jaučiu tam tikrus virsmus. Man dabar atrodo, kad galbūt visada viską dariau gerai, bet per mažai. Ši misija priminė ir man pačiai, kas tokia esu. Pradėjau tikėti, kad pasaulyje anksčiau ar vėliau galbūt viskas bus gerai“, – kalbėjo Justė Arlauskaitė-Jazzu.

Donatas Montvydas antrino dainininkei – kone didžiausia dovana, kurią jis pats gavo kelionės metu – pamatinių vertybių priminimas.

„Misijos metu mes padarėm viską, ką planavome, ir dar daugiau. Ši kelionė labai daug priminė – ką reiškia, kai kas nors netenka tėvų, gyvena gatvėje, neturi maisto. Prisimeni, kas yra tikroji atjauta žmogui. Per savaitę šie pojūčiai man suaštrėjo, privertė vertinti dar labiau tai, ką turiu“, – pasakojo D.Montvydas.

UNICEF nuotr./Justė Arlauskaitė-Jazzu
UNICEF nuotr./Justė Arlauskaitė-Jazzu

Būdami Malavyje jie stengėsi perteikti vietinių gyvenimą ir taip pat sužadinti atjautą lietuviams, kad šie paaukotų bent 10 centų per dieną – ten tokie pinigai reiškia labai daug.

„Mūsų darbas buvo maksimaliai išnaudoti save, kad ir kaip tai beskambėtų. Kažkada mums kažkas suteikė viltį, patikėjo, dėl mūsų stengėsi, todėl dabar man yra didžiausia privilegija, kad savo žinomumu galim skleisti kažkokią gerią žinią. Manau, kad ir vietiniams, kurie matė mus, kurie suprato, kad pasaulis gali būti kitoks, taip pat gimė viltys apie šviesesnį rytojų“, – sakė Jazzu.

UNICEF nuotr./Donatas Montvydas UNICEF misijoje Malavyje
UNICEF nuotr./Donatas Montvydas UNICEF misijoje Malavyje

Pasak jų, pirmą kartą susidūrę su vietiniais Malavio gyventojais lietuviai liko sukrėsti – situacija daug prastesnė nei jie galvojo.

„Jų gyvenimo sąlygos yra nepakankamai nušviečiamos. Jų realybė yra baisi. Visi žino, kad Afrikoje žmonės gyvena sunkiai, bet kai pamatai savo akimis, gali paliesti, pajausti, visai kitaip pradedi į tai žiūrėti. Aš negalvojau, kad bus taip sunku. Kas mums yra kasdienybė, ten – stebuklas. 5 doleriai per savaitę gali išgelbėti vaiko gyvybę! Tad ar svarbiau išgerti skanesnės kavos puodelį, ar paaukoti ir kažkam padėti? Nesvarbu, kad niekada to žmogaus nesutiksi. Juk mes visi esam pasaulio vaikai ir privalome vieni kitais rūpintis. Manau, kad kiekvienas žmogus turi susigalvoti misiją sau“, – teigė Jazzu.

„Būdami autoritetais savo gerbėjams, mes įsipareigojame nešti tokią žinią. Mes kiekvienas turim susigalvoti, ką norime gero padaryti, ir nuo to pradėti“, – 15min sakė Donatas Montvydas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Donatas Montvydas iš Malavio: „Esu tikras, kad Ričardas Doveika didžiuosis mumis“

VIDEO: UNICEF misija Malavyje 2017. D.Montvydas ir Jazzu ragina aukoti

Apie UNICEF

UNICEF Lietuva yra vienas iš 34 UNICEF nacionalinių komitetų, esančių išsivysčiusiame pasaulyje. Lietuvoje UNICEF siekia užtikrinti vaiko teises, siekti palaikymo bei kaupti lėšas UNICEF vaikų projektams visame pasaulyje. UNICEF finansuojamas tiktai savanoriškomis individų, verslo, fondų ir vyriausybių kontribucijomis.

UNICEF projektą „Už kiekvieną vaiką“ globoja Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. UNICEF Misija Malavyje – tai septintasis UNICEF ir TV3 bendradarbiavimo vaisius, skirtas pasaulio vaikams.

Per šešerius metus UNICEF organizuojamose misijose Kambodžoje, Siera Leonėje Tanzanijoje, Haityje, Mozambike, Svazilande dalyvavo tokie žinomi žmonės: dainininkas Marijus Mikutavičius, aktorė Jurgita Jurkutė-Širvaitė, TV3 žinių vedėja Renata Šakalytė-Jakovleva, olimpiniai vice čempionai kanojininkas Jevgenijus Šuklinas ir boksininkas Evaldas Petrauskas, žurnalistė, TV laidų vedėja Beata Nicholson, aktoriai Virginija Kochanskytė ir Giedrius Savickas, TV3 generalinė direktorė Laura Blaževičiūtė, daininkas Merūnas Vitulskis, žurnalistas Vytaras Radzevičius, kunigas Ričardas Doveika.

UNICEF negauna jokio finansavimo iš Jungtinių Tautų ir visiškai priklauso nuo savanoriškų aukų. Geros valios žmonės kviečiami prisidėti ir kartu gelbėti vaikų visame pasaulyje likimus.

Aukoti galima numeriu 1469. Siųskite žinutę su žodžiu VAIKAMS.
Tik 10 centų per dieną (3 eurai per mėnesį) gali išgelbėti vaiko gyvybę.

Dienoraščius iš UNICEF misijos Malavyje rasite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius