-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl „Eurovizija“ internete Lietuvai gal ir nebūtų atnešusi išsvajotos pergalės? Atsako A.Giržadas

Lietuvos delegacijos „Eurovizijoje“ vadovas, prodiuseris Audrius Giržadas pabrėžia, kad sprendimas atšaukti vieną didžiausių muzikos konkursų buvo išties skaudus. Patirti nuostoliai, liūdesys dėl „The Roop“ ir kiekvieną sprendimą kvestionuojantys gerbėjai. Tad kodėl gi nuspręsta šiemet „Eurovizijos“ nerengti kitu formatu?
Audrius Giržadas, „The Roop“
Audrius Giržadas, „The Roop“ / 15min nuotr.

Kaip 15min jau rašė, paskelbus, kad didžioji „Eurovizija“ šiemet yra atšaukta, o ją pakeis dvi valandas truksianti transliacija, kilo įvairių kalbų. Iki šiol socialiniuose tinkluose netyla svarstymai, kodėl visgi „Eurovizijos“ organizatoriai nesugalvojo kitų alternatyvų, kodėl konkursas nevyko internetu, kodėl šalys negalėjo paruošti savo pasirodymų iš namų.

Diskusijos užvirė ir po žinios, kad renginių vedėjas Karolis Ugintas, surinkęs profesionalų komandą, žada konkursą surengti nuotoliniu būdu. Vyras aktyviai bendrauja su kitomis šalimis, iš kurių jau didelė dalis įsitraukė į vyksiantį konkursą. Dalyvius motyvuoja ir pažadėtas nemažas piniginis prizas.

Reaguodamas į lietuvio rengiamą alternatyvią „Euroviziją“, A.Giržadas pabrėžia, kad panašių iniciatyvų buvo ne viena, delegacijos vadovas sulaukė kelių gerbėjų, renginių organizatorių skambučių. Vis dėlto LRT jokių planų vienytis neturėjo, nes laukė Europos transliuotojų sąjungos (EBU) atsakymo.

„Jie pažadėjo alternatyvų renginį ir savo pažadą tęsia. Toks renginys įvyks, mes jame taip pat dalyvaujame“, – pabrėžė A.Giržadas.

Alternatyvus renginys „Eurovision: Europe Shine A Light“ bus rodomas gegužės 16-ąją per LRT, jį transliuos ir kitos Europos šalys.

„Tai tikrai ne pirma iniciatyva, apie kurią girdžiu. Vis dėlto manau, kad svarbiausia, jog tą dieną konkursas nebus užmirštas, o jeigu gerbėjai turi entuziazmo organizuoti, veikti, jie laisvi tą daryti. Džiugu, tegu“, – sako delegacijos vadovas.

Anot A.Giržado, tokios iniciatyvos nepažeidžia sutarties, nors kol kas tokio aspekto aptarinėti platesniu mastu neteko, nes per 60 gyvavimo metų „Eurovizija“ atšaukiama pirmą kartą.

„Jeigu gerbėjai iš „Youtube“ kanalo sukurs tam tikrą programą, o kiti prabalsuos, manau, kad dėl to niekas nepyks. Jeigu taip elgtųsi LRT, jau būtų kitas klausimas. Gerbėjai savo platformose gali daryti, ką nori“, – pabrėžia A.Giržadas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Audrius Giržadas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Audrius Giržadas

Ir nors „Eurovizija“ pateikė savo alternatyvą, diskusijos, kodėl panašaus renginio, kurį planuoja surengti konkurso gerbėjas iš Lietuvos, nesiėmė šou organizatoriai, A.Giržadas pabrėžia, kad mūsų šaliai tai tikrai nebūtų į naudą.

Kaip pats sako, šis etapas daugeliui buvo išties labai sunkus. Dar laukiant EBU sprendimo, delegacijos vadovas su nerimu vyko į bendrą vadovų susitikimą, paskutinę minutę teko atšaukti klipų filmavimus.

„Visiems delegacijos vadovams tai buvo sunkus ir įtemptas metas, nes teko daug dalykų keisti paskutinę minutę, atšaukinėti skrydžius, viešbučius. Tuomet laukė ne patys maloniausi momentai, kai žinią teko pranešti atlikėjams, su jais kalbėtis, kas bus toliau. Šis metas tikrai ne toks lengvas, kaip gali pasirodyti“, – teigia vadovas.

Anot jo, „Euroviziją“ teko atšaukti ir tai buvo išties neblogas sprendimas. Jeigu ji būtų nukelta, vis dėlto tektų laukti, kas vyktų toliau, o konkursą rengianti šalis stipriai rizikuotų, jeigu pandemija nepraeitų. Tokiu atveju šalis nugalėtoja išties patirtų didelius nuostolius.

Antra, jeigu konkursas būtų nukeltas, pavyzdžiui, į žiemą, tuomet tektų perkelti visų kitų metų „Eurovizijas“, nes pasiruošti konkursui per pusmetį yra praktiškai neįmanoma.

„O apie tai, kad šiais technologijų laikais „Euroviziją“ galima surengti per atstumą, virtualią, labai atvirai konkurso rengėjai nekalbėjo, bet pagalvokite patys – kas garantuos, kad visos šalys turės lygias galimybes. Kai kurios gi net nedarė atrankos, o tai reiškia, kad jiems reikėtų iš naujo sugalvoti naują sceninį pasirodymą.

Net jeigu mes norėtume gražiai atrodyti, padaryti tokį pasirodymą, koks buvo arenoje, kiek žmonių turi susirinkti ir tai įgyvendinti? Koks šimtas. Kitas momentas – taisyklės pabrėžia, kad reikia dainuoti tik gyvai, negalima naudoti balso tobulinimo technologijų, o tai vykdant per atstumą, kas užtikrins, kad dainuojama išties visiškai gyvai“, – pabrėžia A.Giržadas.

Ir nors lietuviams dėl koronaviruso susiklosčiusi situacija išties kirto labai skaudžiai, nes abejojančių „The Roop“ sėkme beveik nebuvo, A.Giržadas įsitikinęs, kad virtualus konkursas mums pergalės galėjo ir neatnešti.

„Tik pagalvokite, kokį šou gali surengti Švedija, Vokietija, Rusija ir kitos stiprios šalys. Net ir mes, šiemet atrodę tikrai ne kukliai, prie jų galimybių galime tikrai atrodyti tikrai prasčiau. O kai kurios šalys iš viso tam neturi biudžeto. Tai tikrai nebūtų vienodų sąlygų renginys“, – sako A.Giržadas.

Galima paminėti ir A.Giržado neišskirtą punktą – biudžetas. Už „Eurovizijos“ nacionalinės atrankos žiūrovų skambučius ir trumpąsias žinutes visa surinktų lėšų dalis, tenkanti LRT, buvo skirta atrankos nugalėtojams, grupei „The Roop“ – iš viso beveik 20,3 tūkst. eurų (atskaičius PVM). Dar 15 tūkst. eurų (atskaičius PVM) nugalėtojų pasirodymui didžiosios „Eurovizijos“ scenoje skyrė pats visuomeninis transliuotojas. Ar įgyvendinti norimą rezultatą užtektų tokios sumos – sužinoti nepavyks.

Kol kas tik skaičiuojama, kokį nuostolį LRT patirs dėl atšaukto konkurso, tačiau, anot A.Giržado, jų tikrai bus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„The Roop“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„The Roop“

Gegužės 16-ąją EBU rengiamoje specialioje transliacijoje bus pagerbiama 41-a konkurse šiemet turėjusi skambėti daina. Tiesa, šios laidos formatas nebus konkurencinis, joje atlikėjai tarpusavyje nesivaržys.

Taip pat atskleisti ir transliacijos vedėjai. Tai – aktorė Chantal Janzen, atlikėjai Edsilia Rombley ir Janas Smitas, turėję vesti ir šiųmetinį konkursą.

Be to, laidoje planuojama suburti visų šalių šiųmečius atstovus iš jų buvimo vietų. Pasirodys ir pažįstami ankstesnių „Eurovizijų“ atlikėjai su žinomomis dainomis.

Na, o konkurso prodiuseris Sietse Bakkeris teigė, kad transliacijoje bus pagerbti ne tik šiųmečiai atlikėjai ir dainos, bet ir tie, kuriuos paveikė koronaviruso krizė, taip pat tie, kurie dirba tam, kad ji būtų suvaldyta. Tikimasi, kad renginys įkvėps ir suvienys žmones iš visos Europos šiais sunkiais laikais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius