Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kolegos ir bičiuliai prisimena Rimgaudą Karvelį: „Likimas jam nebuvo dėkingas, bet jis visad pakildavo“

Kolegos ir artimi bičiuliai gedi Anapilin iškeliavusio Rimgaudo Karvelio (86) – jų atmintyje išliks aktoriaus puikus humoro jausmas, vaidybinės improvizacijos bei kiekvienam skleista šviesa.
Gediminas Girdvainis, Rimgaudas Karvelis ir Gražina Balandytė, Vaiva Mainelytė, Saulius Siparis
Gediminas Girdvainis, Rimgaudas Karvelis ir Gražina Balandytė, Vaiva Mainelytė, Saulius Siparis / „Alma littera“, Scanpix ir asmeninio albumo nuotr.

15min susisiekus su Lietuvos kino ir teatro aktore Gražina Balandyte, ši neslėpė, kad liūdna žinia ją labai sukrėtė.

„Aš labai užjaučiu visus, kurie jį artimai pažinojo, su kuriais jis bendravo“, – kalbėjo aktorė ir pridūrė, kad pastaruoju metu dėl sveikatos sumetimų pati su juo retai matydavosi, tačiau artimas ryšys išliko.

Kaip tikino G.Balandytė, pagalvojus atminty išnyra vien tik šviesūs prisiminimai apie R.Karvelį.

„Aš nesu mačiusi jo kito veido. Jis visada buvo šviesus, visada buvo šventiškai nusiteikęs, besišypsantis, geranoriškas, atrodo, kad jis taip nori tave matyti, jis taip nori su tavimi kalbėti – tai tokių įspūdžių žmogus. Be galo brangus, be galo artimas“, – gražiais gyvenimo momentais dalijosi ji.

„Alma littera“ nuotr./Rimgaudas Karvelis ir Gražina Balandytė
„Alma littera“ nuotr./Rimgaudas Karvelis ir Gražina Balandytė

Kolegė Vaiva Mainelytė antrino G.Balandytei – visų pirma pareiškė užuojautą visai aktorių bendruomenei.

Taip pat moteris tikino, kad ją su R.Karveliu jau nuo seno siejo tvirti ryšiai. „Kažkada, kai susitikome per vieną Teatro sąjungos vakarą, jis kažkaip mane pavadino sesute. Aš, savaime aišku, jį pavadinau broliuku“, – artimus santykius prisiminė Vaiva.

Moteris džiaugiasi, kad jai teko galimybė su Rimgaudu susitikti teatro ir televizijos arenoje. „Iš tikrųjų, jis turėjo labai gerą humoro jausmą, per pertrauką mus linksmindavo laukiamajame, prancūziškai dainuodavo, imituodavo kažkokius personažus, fantastiškai pamėgdžiodavo mano dėstytoją aktoriaus meistrą Juozą Gudzinską“, – rodos, net iki smulkmenų aiškiai minty atgaivino aktoriaus paveikslą moteris.

Ji pridūrė – Rimgaudas buvo tikrai nuostabus aktorius ir doras žmogus.

D.Matvejevo nuotr./Vaiva Mainelytė
D.Matvejevo nuotr./Vaiva Mainelytė

„Man regis, jis galėjo vaidinti daug ką. Jis buvo charakteringas. Kadangi turėjo gerą humoro jausmą, atlikti vaidmenis jam puikiai sekdavosi“, – vaidybinių talentų neužmiršo kolegė.

Vis dėlto, anot jos, vienas didžiausių Rimgaudo Karvelio paliktų lobių – juostoje užfiksuotos Valstybinio jaunimo teatro akimirkos.

„Jis filme užfiksavo visą Nekrošiaus laikotarpį, visus spektaklius, visas keliones, – kalbėjo V.Mainelytė. – Kai susitikdavom, tai visada sakydavo, jog montuoja, daro, buvo kupinas planų. Išėjo, bet paliko didelę kraitę – ir atsiminimų, ir užfiksuotų juostų.“

Kolegė tikino visada R.Karvelį prisiminsiantį šviesiai. „Paskutinį kartą susitikome Juozo Meškausko laidotuvėse. Jis atėjęs dar sveikinosi, dar kalbėjome, neseniai čia gi viskas buvo“, – laiko tėkme negalėjo patikėti moteris bei pridūrė, kad pastaruoju metu jos draugų rate žmonės krenta kaip lapai, tad ši naujiena ją sukrečia dar labiau.

Aktorius Saulius Siparis kolegą prisimena kaip itin šviesią asmenybę, kurio stiprybė atlaikyti gyvenimo atneštus išbandymus žavėjo daugelį.

„Jo likimas buvo sudėtingas. Ir man visada buvo labai žavu, kaip jis viską pakeldavo. Susitikdavome retai, teko partneriauti tik viename filme, bet pasimačius visada žavėjo, koks jis šmaikštus. Jam teko patirti tikrai labai daug sunkių dalykų, bet jis visas tragedijas priimdavo tarsi likimo apsireiškimą. Sakydavo: „Man tai kelias į suvokimą, kad viskas juda į vieną kelią, svarbiausia jį pasitikti atvira siela.“ Ir tai sakydavo su tokiu puikiu humoru, teisinga ironija“, – prisimena scenos legendą S.Siparis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Siparis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Siparis

Ne paslaptis, kad aktorius buvo metraštininkas. Kažkada buvęs hobis peraugo į labai rimtą užsiėmimą – fotografiją. O į R.Karvelio objektyvą pateko dešimtys spektaklių, taip pat – repeticijų ir gastrolių akimirkos.

„Aš viską čia fotografuoju, o kas mane nufotografuos? Fotografuoju iš kampo, man atrodo, kaip aš atrodau. Žinau, kad idiotiškai“, – tokią citatą prisimena S.Siparis.

Kaip sako aktorius, tai tik vienas iš pavyzdžių, kokį puikų humoro jausmą jis turėjęs. O patį Saulių R.Karvelis vadino „kūdikiu“. Ir sakydavo, kad jam labai patinka Sauliaus Sipario improvizacijos. Saulius gali pasakyti tą patį: „Atsimenu, sako: „Aš išeinu į sceną, ką čia man vaidinti, daug įdomiau, kaip kiti vaidina“.

„Jis savyje turėjo gėrio pradą. Tokį tikrą, neapsimestinį gerumą, kuris dabar yra labai retas“, – pridūrė Saulius Siparis.

Artimiau su aktoriumi bendravęs kolega Gediminas Girdvainis, prisiminęs R.Karvelį, pokalbio su 15min metu nedaugžodžiavo – sukalbėjo amžinąjį atilsį ir padėjo ragelį.

Andrej Vasilenko nuotr./Gediminas Girdvainis
Andrej Vasilenko nuotr./Gediminas Girdvainis

Liūdną žinią apie aktoriaus mirtį 15min patvirtinęs Lietuvos teatro sąjungos pirmininkas Ramutis Rimeikis taip pat reiškė užuojautą. Jis užsiminė, kad su R.Karveliu matėsi dar praeitą savaitę. Tuo metu rodėsi, kad aktoriui begulint ligoninėje randasi tam tikras sveikatos pagerėjimas, tačiau, deja, šiandien R.Karvelio gyvybė užgeso.

Prisimindamas scenos legendą R.Rimeikis sakė, kad Valstybinio Jaunimo teatro veteranai iki šiol palaikydavo stiprų ryšį, o jam aktorius atmintyje išliks kaip labai šviesi asmenybė.

„Jis neapsakomai mielas žmogus, kurį visi labai mylėjo. Ir humorą labai mėgo, anekdotus. Nemėgo liūdnų dalykų, visą laiką buvo linksmas, darydavo parodijas“, – aktorių prisiminė Lietuvos teatro sąjungos pirmininkas.

15min primena, kad 2014-aisiais buvo nužudytas R.Karvelio sūnus, talentingas dailininkas Naglis Karvelis. Nusikaltimu apkaltintas žinomas kino režisierius Algimantas Maceina.

Aktoriaus gyvenimo akimirkos – galerijoje:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius