Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kolekcionuoti smagu

Taip pasakytų „Ji“ kalbinti pašnekovai, kurie sutiko papasakoti apie savo silpnybes. Garsūs žmonės neabejingi laikrodžiams, lėlėms, lėkštėms ir kitokiems dalykams, kuriuos su malonumu kolekcionuoja ir negaili šlamančiųjų.
Edmundas Štenger-Mundis
Edmundas Štenger-Mundis

Edmundas Štenger-Mundis
„Pomėgį įskiepijo tėtis“  
 

Verslininkas iš Rygos E. Štenger-Mundis, kadaise išgarsėjęs projekte „Žvaigždžių duetai“, pakvaišęs dėl laikrodžių. Nors savęs tikru kolekcininku nelaiko, sukaupti laikrodžiai jau sudaro nemažą kolekciją.

„Turiu penkis gerus prabangius šiuolaikiškus laikrodžius, šešis sieninius. Vienas iš jų labai retas, turi net tai patvirtinančius dokumentus. Taip pat džiaugiuosi turėdamas ir du stalinius senovinius laikrodžius. Vienas yra kompanijos „Enfield“, kuri kažkada gamino įrangą prieškario automobiliams ir netikėtai sumanė išleisti vienetinių laikrodžių seriją“, – pasakoja pašnekovas.

Vis dėlto garbingiausias Mundžio kolekcijos laikrodis – Raymondo Weilo kūrybos gaminys. „Jų visame pasaulyje yra tik dešimt, todėl šis laikrodis man ypač brangus“, – šypteli verslininkas.
Kodėl Edmundas domisi laikrodžiais, o ne, pavyzdžiui, pašto ženklais? Išgirdęs šį klausimą, gūžteli pečiais: „Pomėgį įskiepijo tėtis, jis padovanojo pirmąjį mechaninį laikrodį. Mano akimis, laikrodis – tai mažas mechanikos stebuklas. O labiausiai mane žavi preciziškai sukurti žinomų dizainerių dirbiniai. Geri laikrodžiai gaminami rankomis, taigi įsigijęs tokį jaučiu meistro įdėtą gerąją energiją“, – sako pašnekovas.
Edmundas pabrėžia, kad visus rankinius laikrodžius nešioja, nes mano, kad tokias grožybes reikia ne banko seife saugoti, o jomis džiaugtis.

Viktorija Mauručaitė
Viktorija Mauručaitė

Viktorija Mauručaitė
„Lėlės – mano atspindys“

Dainininkė ir naktinio klubo savininkė V. Mauručaitė sako, kad jos silpnybė – lėlės. Tiesa, moteris renka ne tradicines, o išskirtines lėlytes.
„Mano kolekcija dar nelabai didelė, bet noriu ją pildyti ir pildyti... – atvirauja Viktorija. – Bene visos mano turimos lėlės yra savotiškos, netradicinės, dėl to ir mielos. Tikėtina, kad ne visi jas net lėlėmis pavadintų. Gali būti, kad šiuose eksponatuose matau savo atspindį. Laikau save savotiškos išvaizdos mergina, todėl ir lėles panašias kaupiu.“

Pirmąją lėlę V. Mauručaitė dovanų gavo vos gimusi. Tėvai žaislą dukters garbei pavadino Viktorija. Pašnekovė sako, kad ta lėlė buvo žmogaus ūgio, todėl ją itin žavėjo. Dalis vaikystės lėlių kolekcijos likusi pas Viktorijos tėvelius, bet ji ketina parsigabenti širdžiai mielus žaislus.

Net neabejoja, kad kolekcininkai – išskirtiniai žmonės. Dėl savo pomėgio jie dažnai ryžtasi kone beprotiškiems poelgiams. Ir pati atlikėja kadaise norėjo pirkti specialų lėlių namą, skirtą suaugusiesiems, bet vėliau atsisakė šios minties.

Agnė Bilotaitė
„Kostiumų stengiuosi parsivežti iš kelionių“

Jauniausia parlamentarė A. Bilotaitė garsėja pomėgiu kolekcionuoti tautinius kostiumus. „Esu Lietuvos patriotė, myliu savo šalį, todėl žaviuosi ir mūsų tautiniais kostiumais. Stengiuosi jais pasidabinti kiekvienos šventės proga. Manau, veiksmais, o ne žodžiais reikia tėvynę mylėti“, – šypteli parlamentarė.

Kadaise neišdildomą įspūdį politikei paliko vienos pažįstamos senolės sukaupta lietuviškų tautinių drabužių kolekcija. „Kai ją pamačiau, netekau žado. Ten buvo apie trisdešimt įvairiais raštais išmargintų spalvingų kostiumų. Kiekvienas iš skirtingo Lietuvos kampelio, vis kitai progai. Galima sakyti, pamatyta kolekcija įkvėpė ir mane“, – sako pašnekovė.
Merginos spintoje kabo ne tik lietuvių tautiniai kostiumai, ji kolekcionuoja ir kitų šalių drabužius. „Kostiumų stengiuosi parsivežti iš kelionių. Ne visada užtenka laiko, bet radusi laisvą minutę išvykose pirmiausia skubu į specializuotas parduotuves. Jei pavyksta, nusiperku visą komplektą arba bent vieną dalį“, – pasakoja Agnė.
Paskutinį kostiumą ji parsivežė iš Afganistano.

Ingrida Martinkėnaitė
Ingrida Martinkėnaitė

Ingrida Martinkėnaitė
„Kolekcionuoti lėkštes geriau nei magnetukus“

Grupės „69 danguje“ narė I. Martinkėnaitė jau ne vienus metus kaupia lėkštes, jų parsiveža vis iš skirtingų pasaulio kampelių. „Manau, kolekcionuoti lėkštes geriau nei magnetukus, nors daugelis iš kelionių būtent juos ir vežasi. Nors indą sunkiau parsigabenti, jis turi didesnę vertę“, – nuomone dalijasi dainininkė.

Ingridos kolekcijoje jau daugiau nei penkiasdešimt lėkščių. Ir jų vis daugėja. „Esu užsibrėžusi tikslą iš kiekvienos kelionės parsivežti po lėkštę. Iš to paties miesto ar valstybės dukart dirbinio neperku. Taigi labai lengva sužinoti, kiek jau esu aplankiusi skirtingų kraštų“, – šypteli pašnekovė.

Moteris priduria, kad ypač daug lėkščių parsiveža iš kruizų, į kuriuos dažnai leidžiasi su šeima. Pasak jos, tada per trumpą laiką pavyksta aplankyti daug skirtingų šalių ir nusipirkti vis naujų eksponatų.
I. Martinkėnaitė tikina nepagailinti už lėkštę pakloti 10–20 eurų. „Mano kolekcijoje yra keli išskirtiniai dirbiniai. Vieną – paauksuotą lėkštutę – nusipirkau Niujorke. Atsimenu, mokėjau 25 dolerius, ji man labai miela“, – sako Ingrida ir priduria, kad už patinkančią lėkštę paklotų ir triženklę sumą.

Vilma Kaukarienė
„Turiu 80 nuotraukų su garsenybėmis“

Iš Šakių kilusi ponia Vilma – ne žvaigždė, bet garsėja pomėgiu įsiamžinti su patinkančiomis garsenybėmis. „Jau turiu 80 nuotraukų, – pradeda pasakoti pašnekovė. – Viskas prasidėjo, kai pirmą kartą nuvykau į Palangą, ten dalyvavau koncerte, kuriame buvo ne viena įžymybė. Nusifotografavau su keliomis žvaigždėmis ir netikėtai kilo mintis, kad būtų smagu kolekcionuoti nuotraukas su žymiais asmenimis.“

Vilma Kaukarienė
Vilma Kaukarienė

V. Kaukarienės kolekcijoje yra fotografijų ne tik su Lietuvos garsenybėmis, bet ir su užsienio žvaigždėmis. Pašnekovė ypač džiaugiasi fotografija su garsiu Amerikos aktoriumi Lane‘u Daviesu, kuris kadaise vaidino Meisoną populiariame seriale „Santa Barbara“.

Taip pat moteris didžiuojasi nuotrauka su Rusijos estrados legenda Olegu Gazmanovu. „Turiu svajonę nusifotografuoti ir su Filipu Kirkorovu. Per vieną šio atlikėjo viešnagę Lietuvoje man, deja, taip ir nepavyko su juo įsiamžinti. Bet nosies nenukabinau ir tikiu, kad ateityje tikrai pasiseks“, – šypteli šakietė.

Michaelas Jacksonas
Neįprastas pomėgis

2009 metais anapilin iškeliavęs popmuzikos karalius M. Jacksonas garsėjo ne tik dainomis, bet  ir pomėgiu kolekcionuoti neįprastus daiktus. Bene keisčiausiai iš viso sąrašo atrodo egiptietiškų arfų ir vežimų kolekcionavimas. Tiesa, po dainininko mirties daugelis jo kolekcijos daiktų buvo išgraibstyti gerbėjų aukcionuose už apvalias sumas.

Angelina Jolie
Peiliai jai labai patinka   

Nors yra žmonių, tikinčių, kad aštrių daiktų kolekcionavimas gali atnešti nelaimę, tai nė motais simpatiškajai A. Jolie. Aktorė jau daug metų perka... peilius. Kolekcijoje daugiausia senovinių stalo įrankių, kuriuos aktorė pirko sendaikčiais prekiaujančiose parduotuvėse ar turguose. Keletą daiktų savo kolekcijai Angelina gavo dovanų iš partnerių.

Cameron Diaz
Tikslas – pagauti puokštę

Holivudo aktorė Cameron Diaz ne kartą viešai deklaravo, kad bijo ilgalaikių įsipareigojimų ir neketina tekėti, bet per draugių vestuves visada stengiasi pirmoji pagauti nuotakos puokštę. Maža to, visas tas gėles Cameron kolekcionuoja savo namuose. Užsienio žurnalistams kol kas nepavyko išsiaiškinti, kiek puokščių yra aktorės kolekcijoje.

Sigurdas  Hjartarsonas
Kolekcionuoja... penius

Pasitaiko pasaulyje ir itin neįprastų, net mažumėlę šokiruojančių kolekcijų. Pavyzdžiui, Islandijoje gyvena keistas žmogelis vardu Sigurdas. Jis dirba istorijos mokytoju, bet garsėja ne dėl profesinių įgūdžių, o dėl to, kad kolekcionuoja gyvūnų penius. Maža to, yra įkūręs jų muziejų, į kurį plūsta žmonės iš viso pasaulio. Dabar šiame lankytiname objekte yra daugiau nei 300 gyvūnų penių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius