Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Koncertas „Kartu iki pergalės“: mūsų pagalba – tai gyvybės ar mirties klausimas Ukrainos žmonėms

Minint tragiškų 1991 m. Sausio 13-osios įvykių Lietuvoje 26-ąsias metines, sausio 13-osios vakarą LRT su būriu muzikantų surengė koncertą „Kartu iki pergalės“. Renginio metu žmonės paaukojo daugiau nei 82 tūkst. eurų, o surinktos lėšos bus skirtos organizacijai „Blue Yellow“, kuri teikia visokeriopą pagalbą Ukrainos kariams, jų artimiesiems, našlaičiais likusiems vaikams, jų mamoms ir karo nusiaubtų miestų bendruomenėms.
Leonas Somovas, Juna, Andrius Mamontovas ir Liepa Norkevičienė
Koncerto „Kartu iki pergalės“ akimirka / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Koncertą tiesiogiai transliuoja LRT televizija, o į žiūrovus kreipėsi šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė, Lietuvos ir užsienio politikai, visuomenės veikėjai.

Paramos koncertas pradėtas Sausio 13-osios aukų pagerbimu. Visi šį vakarą koncertuojantys atlikėjai ir choras atliko Lietuvos himną. Vakarą patikėta vesti Eglei Daugėlaitei-Kryževičienei ir Rimui Bružui.

„Mes šį vakarą būsime su tais, kuriems mūsų Sausio 13-oji tęsiasi keturis metus. Nelikime abejingi ir padėkime šaliai, kurioje šią akimirką, koncerto metu, vyksta kariniai veiksmai“, – paskatinę skirti aukas kalbėjo vedėjai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eglė Daugėlaitė-Kryževičienė ir Rimas Bružas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eglė Daugėlaitė-Kryževičienė ir Rimas Bružas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Koncerto „Kartu iki pergalės“ akimirka
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Koncerto „Kartu iki pergalės“ akimirka

Paramos koncerto „Kartu iki pergalės“ metu rodomi specialūs, jaudinantys siužetai iš Ukrainos karščiausių fronto vietų, nufilmuoti kartu lankantis su „Blue Yelllow“ organizacijos konvojumi.

Kasdien švilpiančios kulkos, vaikai, matantys tikrąjį karo veidą, taikos ir ramybės maldaujantys senoliai, ašaros akyse. Tai – šokiruojanti Rytų Ukrainos realybė.

Apie kitokią karo draskomą šalį svajoja ir koncerte numerį paruošė viena žymiausių Ukrainos dainininkių Tiana Roz. Ukrainą ir visą Europą už širdies griebiančia daina „Mama, don‘t cry“ apie tragiškus Maidano įvykius pavergusi Tiana Roz atliko ir šį kartą.

„Labas vakaras, brangūs draugai, mane perpildo dėkingumo ir pasididžiavimo jausmai, žinant, kad Ukraina turi tokį draugišką palaikymą lietuvių tautoje. Jūs esate humanizmo ir tolerancijos pavyzdys tarptautinėje arenoje.

Taika – tai šiuolaikiško, protingo ir toli žiūrinčio žmogaus pasirinkimas, kuris supranta tokias vertybes, kaip žmogus gyvybė, meilė, šeima, vaikai, laiminga, dvasiškai turtinga ir nepriklausoma valstybė“, – nuo scenos kalbėjo Tiana.

Kalbėdama visos Ukrainos vardu, Tiana dėkojo laisvės ir nepriklausomybės troškimą pažįstančiai Lietuvai.

„Deja, tiek jūsų istorijoje anksčiau, tiek mūsų dabar, tos laisvės kovos yra aplaistytos mūsų šalies žmonių krauju. Mes negalime leisti, kad mus įbaugintų Rusija“, – įsitikinusi ukrainietė T.Roz, pabrėžusi, kad Lietuvos paramą šalį siaubiant karui jaučia visi Ukrainos žmonės.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tiana Roz.
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tiana Roz.

Paramos koncerte „Kartu iki pergalės“ dalyvaujantis Andrius Mamontovas įsitikinęs, kad Lietuva neturi teisės likti abejinga brolių ukrainiečių skausmui.

„Deja, kraupūs mūsų šalies istorijos įvykiai ten šiuo metu kartojasi kiekvieną dieną. Mūsų šalis sieja net daugiau nei draugystė ir mes negalime atsukti broliams ukrainiečiams nugaros. Tiesa yra paprasta – mūsų pagalba – tai gyvybės ar mirties klausimas Ukrainos žmonėms“, – kalbėjo A.Mamontovas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Andrius Mamontovas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Andrius Mamontovas

Kaimyninės šalies žmonių skausmui neabejingas ir operos solistas Merūnas Vitulskis. „Ukrainoje kas dieną praliejamas ne tik karių, bet ir civilių žmonių, jų vaikų kraujas. Gyvenimo sąlygos netoli fronto linijos yra siaubingos. Kaip paaiškinti vaikui, kodėl jis neturi ką valgyti, kodėl negali pasirūpinti jo saugumu, galų gale, kaip paaiškinti vaikui, kodėl jis liko našlaičiu? Ukrainos vaikai karo nenusipelnė. Būtent todėl humanitarinė pagalba yra labai svarbi“, – aukoti ragina M.Vitulskis.

„Karas Ukrainoje vyksta jau ketverius metus. Deja, pasaulio ir vakarų žiniasklaida po truputėlį pamiršta Ukrainos problemą, karą mūsų kaimyninėje šalyje nustumia kitos problemos – kartais atrodo, kad pranešimai apie ukrainiečių mirtis tampa tik statistika. Aš tikiu, kad lietuviai nebus abejingi“, – įsitikinęs savanoriškos organizacijos „Blue Yellow“ įkūrėjas, režisierius Jonas Ohmanas.

Per karą žuvo jau daugiau nei 10 tūkst. ukrainiečių – nors trapios paliaubos ir buvo oficialiai paskelbtos, tačiau nepriklausomi stebėtojai Ukrainos teritorijoje beveik kasdien fiksuoja naudojamos ginkluotės pažeidimus. Todėl kiekvienas neabejingas kaimynų skausmui, padėti Ukrainai gali skambindamas trumpuoju numeriu 1891 (auka 2 Eur) arba apsilankius organizacijos „Blue Yellow“ puslapyje.

Į tautą taip pat kreipėsi Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Lietuvos kariuomenės vadas Vytautas Jonas Žukas, Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Volodymyras Jacenkivskis ir kiti.

Tiesioginiame eteryje paramą išreiškė ir jautrias dainas atliko Evelina Sašenko su choru „Kariūnas“, Andrius Mamontovas, Leonas Somovas su Juna, Liepa Mondeikaitė-Norkevičienė, Saulius Urbonavičius-Samas su choru „Gospel“, latvė Samanta Tina, grupė „Naktinės Personos“. Vakaro pabaigoje į sceną taip pat lipo Povilas Meškėla, Valerijus Šerelis, Rafailas Karpis, Deividas Norvila ir VDA choras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius