Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva jau gali didžiuotis atkurtais baltų genčių kostiumais: po pristatymo Vilniuje jie bus demonstruojami ir užsienyje

Lietuva jau gali didžiuotis unikalia istorine kostiumų kolekcija – neskaičiuodami valandų diena iš dienos prie jos neatsitiesdami dirbo profesionalai. Kuršiai, sėliai, jotvingiai, žemaičiai, aukštaičiai, lietuviai, žiemgaliai – šios septynios baltų gentys liepos 4 dienos vakarą išdidžiai žengs Valdovų rūmų kieme: čia bus pirmą kartą pristatyta specialiai jubiliejinei Dainų šventei atkurta I–XIV a. baltų genčių kostiumų kolekcija.
I-IV amžius, žemaičių genties kostiumas
I-IV amžius, žemaičių genties kostiumas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

56 kostiumų komplektai – tokį darbą nudirbo visa gausi komanda, kuri stengėsi, jog jie kuo tiksliau atspindėtų baltų genčių aprangą. Net siūlai, anot Lietuvos liaudies kultūros centro dizainerės-tekstilininkės Danutės Keturakienės, buvo sukami taip, kaip senovėje.

„Dėl tokios, rodos, mažos smulkmenos, drabužis jau įgauna visiškai kitokį kritimą“, – neabejoja ji, prisidėjusi prie gausios kostiumų kūrimo komandos ir įdėjusi daug darbo, kad jie pagaliau išvystų dienos šviesą.

Belaukiant kolekcijos pristatymo, portalo Žmonės.lt skaitytojai turi galimybę pamatyti dalį kostiumų, pademonstruotų specialiai Žmonės.lt fotosesijai!

„Visą kolekciją kūrė labai didelis būrys žmonių – juvelyrai, archeologai, kalviai, avalynės meistrai... Kostiumus sudaro visas ansamblis – papuošalai, batai, drabužiai, ginklai. Visa tai – ne kokia nors butaforija ar kūrybinė fantazija, o stengtasi viską atkurti kuo tiksliau remiantis istorija, archeologinėmis iškasenomis. Kolekcija atkurta pagal tai, ką gentainiai sudėdavo  mirusiajam į įkapes – kadangi kitų atkūrimo šaltinių neturime, tik pagal archeologinius kapinynus. Ši kolekcija kurta ne norint parodyti šou, o tokia, kurią būtų ne gėda vežtis į bet kurią šalį norint pristatyti Lietuvą“, – portalui Žmonės.lt pasakojo D.Keturakienė, neabejojanti, kad užsienyje kolekcija puikiai reprezentuos senovės baltų gentis ir leis užsieniečiams geriau pažinti Lietuvos kultūrą ir istoriją.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./XII-XIII amžius, žiemgalių genties kostiumas
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./XII-XIII amžius, žiemgalių genties kostiumas

Moteris prisipažino, kad norint tiksliai atkurti baltų genčių kostiumus, teko įdėti labai daug darbo, tačiau, jos teigimu, visos pastangos buvo vertos to, kad Lietuva pagaliau galėtų parodyti dalį savo istorijos tiek patiems lietuviams, tiek užsieniečiams. Moteris pasakojo, kad po kostiumų pristatymo liepos 4-ąją juos bus galima pamatyti Lietuvos liaudies kultūros centre ir įvairiuose miestuose bei miesteliuose, kuriuose jau planuojami kostiumų demonstravimai.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./I-IV amžius, žiemgalių genties kostiumas
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./I-IV amžius, žiemgalių genties kostiumas

D.Keturakienė džiaugėsi, kad kostiumais jau dabar labai domimasi, todėl tiki, kad juos tikrai norės pamatyti lietuviai ir užsieniečiai. Moteris išreiškė padėką ir jaunimui, kuris, anot jos, labai noriai sutiko tapti modeliais kolekcijos pristatymo vakarą. „Džiugu, kad jaunimas domisi, kad sulaukėme tiek iniciatyvos“, – šypsojosi Danutė.

„Ši kolekcija unikali tuo, kad pirmą kartą Lietuvoje atkurta visų dabartinės Lietuvos teritorijoje gyvenusių baltų genčių kostiumai. Mūsų kaimyninės šalys jau seniai atsikūrę savo kostiumus ir supažindinę su jais savo šalies žmones, todėl labai džiugu, kad Lietuva irgi jau galės tai padaryti“, – džiaugsmo dėl nuveikto didelio darbo neslėpė D.Keturakienė.

Baltų genčių kostiumų pristatymas Valdovų rūmų kieme, liepos 4 d. 22 val. Vienintelį baltų genčių kostiumų kolekcijos pristatymą galės išvysti vos pusantro tūkstančio žiūrovų – tiek telpa Valdovų rūmų kieme. Bilietus į šį renginį jau galima įsigyti visose „Ticketpro“ kasose ir internetu.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Danutė Keturakienė (antra iš dešinės) su modeliais
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Danutė Keturakienė (antra iš dešinės) su modeliais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius