Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvės bare Londone koncertavusi Laisva liko apgauta: perspėja atlikėjus

Dainininkė Donata Gutauskienė-Laisva pateko į itin nemalonią situaciją. Besisvečiuodama Londone, atlikėja buvo pakviesta čia surengti savo koncertą. Tačiau po smagaus vakaro, šypsena iš veido greitai išgaravo – pasak jos, kavinės savininkė staiga apsigalvojo ir Laisvai sumokėjo mažiau nei jos buvo susitarusios. Visgi šeimininkė laikosi kitokios nuomonės.
Donata Gutauskienė-Laisva
Donata Gutauskienė-Laisva / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šį savaitgalį Donata Gutauskienė-Laisva buvo susiplanavusi kelionę į Londoną, Angliją. Čia gyvena jos giminaičiai, kurių išsiilgusi dainininkė nuvyko aplankyti.

Netikėtai prieš kelionę jai paskambino Londono lietuvių kavinės „Juoda Balta“ savininkė Džiuljeta Piekytė, pasiūliusi ta proga užsukti ir vietos gyventojams surengti savo koncertą.

Kadangi atlikėja jau buvo čia anksčiau dainavusi ir kaip tik turėjo laisvą penktadienio vakarą, net nedvejodama sutiko.

„Jeigu mane kviečia koncertuoti, kaip ir kiekvienas atlikėjas, pasakau savo sumą. Jei klientui tinka, dažniausiai tiesiog taip ir susitariam. Labai retais atvejais iš anksto prašoma pinigų, avanso, todėl šis darbas paremtas pasitikėjimu.

Kai kurie atlikėjai važiuoja dainuoti už lėktuvo bilietus ir apgyvendinimą, o aš visada tariuosi, kad nesvarbu, kiek ateis paklausyti žmonių, jie man vis tiek turės sumokėti tam tikrą atlyginimą“, – 15min pasakojo Donata Gutauskienė-Laisva.

Pasak jos, kai prieš kurį laiką ji pirmą kartą šioje kavinėje koncertavo, viskas praėjo sklandžiai: „Bet po to pašnekėjau su kitais atlikėjais, užsiminiau, kad dainavau bare „Juoda balta“, ir kai kurie jų man sakė, kad ši vieta nėra labai patikima. Tačiau aš kažkaip neatkreipiau dėmesio, o visgi reikėjo...“

Dar kartą atvykusi į Didžiąją Britaniją Donata Gutauskienė-Laisva, kaip ir sutarta, penktadienio vakarą savo dainas skyrė vietos lietuviams. Pasak atlikėjos, pasirodymas pavyko puikiai, tačiau galiausiai ji kavinę paliko itin įpykusi.

„Dar prieš pasirodymą savininkė pasakė, kad garantuoja tą patį atlyginimą kaip praėjusį kartą, o jei ateis dar daugiau žmonių, sumokės didesnę sumą. Gavosi labai smagus vakaras, visi buvo patenkinti. Tačiau po renginio man net ne pati savininkė, o kitas darbuotojas padavė mažesnę sumą. Kai paklausiau, kodėl duoda mažiau, pasakė: čia už bilietus. Pasakiau, kad aš už bilietus nekoncertuoju, ir buvau su savininke susitarusi kitokį atlygį. Tada atėjusi savininkė pradėjo aiškinti, kad susitarimas buvo kitoks. Aš jai parodžiau mūsų susirašinėjimą, bet ji į tai net nereagavo...“ – pasakojo atlikėja.

Giedriaus Abromavičiaus nuotr./Donata Gutauskienė-Laisva
Giedriaus Abromavičiaus nuotr./Donata Gutauskienė-Laisva

Pasak Laisvos, jai sumokėjo maždaug 100 svarų mažiau – kaip ir skirtumas nėra labai didelis, bet kita vertus, susitarimas juk yra susitarimas.

„Negi tie šimtas svarų yra tokie reikšmingi, kad jie nori gadinti santykius, draugystę... Man gaila ir apmaudu, kad susitarimo nesilaikė. Aišku, tai nėra suma, dėl kurios reiktų verkti, bet taip elgtis negalima. Per 11 metų mano koncertavimo toks atvejis pasitaikė pirmas. Gavau pamoką, – prisipažino atlikėja. – Juokingiau, kad šeštadienį feisbuke ta kavinė pasidalino ištrauka iš mano koncerto ir rašė, koks buvo nuostabus mano pasirodymas, kiek daug žmonių atėjo... Aš pakomentavau, kaip jie gali neatsiskaitę su manimi taip viešai kalbėti, kai man aiškino, kad žmonių nesusirinko, todėl pinigų duoda už tiek, kiek atėjo... Aišku, visi mano pasisakymai buvo ištrinti.“

Dėl tokio nesąžiningo ir nepagarbaus elgesio, Laisva tikina, daugiau šiame Londono lietuvių bare ji tikrai nebedainuos. „Kai žmonės sugadina pasitikėjimą, kaip galima dar kartą važiuoti. Net jei ir pinigus iš anksto pervestų, santykiai jau sugadinti“, – kalbėjo ji.

Visgi pasirodo, kad apgauta šioje kavinėje buvo ne tik Laisva – į tokias pačias pinkles yra patekę ir kiti lietuvių dainininkai.

„Po šio įvykio sužinojau, kad „Husarai“ lygiai taip pat nukentėjo – bare dirbantys darbuotojai man papasakojo, kad jie irgi su savininke buvo susitarę sumą, bet kadangi atėjo mažai žmonių, jiems davė tik tiek, kiek surinko už bilietus, o ta suma buvo labai juokinga...“, – pasakojo atlikėja.

Todėl D.Gutauskienė nusprendė netylėti ir įspėti feisbuke savo bičiulius ir kolegas, kad jie atsargiau žiūrėtų į šią kavinę, jei bus kviečiami pasirodyti. Netikėtai ji išgirdo ir daugiau dainininkų istorijų, kurie buvo apgauti.

„Man paskambino Radži, sakė, kad ten daug metų koncertuoja ir buvo įvairiausių atvejų... Tačiau buvo ir kitaip kalbančių – Daina Bilevičiūtė bei grupė „Patruliai“ teigė, kad jiems visus kartus buvo sumokėta tiek, kiek sutarta“, – kalbėjo Laisva.

„Fotogenijų“ nuotr./Donata Gutauskienė-Laisva
„Fotogenijų“ nuotr./Donata Gutauskienė-Laisva

Donata Virbilaitė: man melavo dėl parduotų bilietų skaičiaus

Londone jau ne vienerius metus gyvenanti dainininkė Donata Virbilaitė 15min prisipažino, kad ji taip pat buvo atsidūrusi į tokią pačią situaciją kaip Laisva.

„Esu koncertavus „Juoda Balta“ du kartus. Pirmą kartą jau šiuo metu uždarytoje kavinėje Vakarų Londone prieš kokius trejus metus. Tąkart nebuvo jokių problemų, sumokėta sutarta suma. Tiesą sakant, jau tada supratau, kad jų sistema yra „honoraras už bilietus“, bet tuo atveju susirinko užtektinai žmonių ir mano honoraras pasidengė. Tiesa, tik vėliau buvau sulaukusi keisto skambučio iš savininkės vyro su klausimu, kodėl man buvo sumokėta dvigubai. Gavau lengvą šoką ir patvirtinau, kad buvo sumokėta sutarta suma...“ – 15min pasakojo „Kelias į žvaigždes“ atlikėja.

Praėjusiais metais Donata vėl gavo pasiūlymą surengti pasirodymą kavinėje. Tąkart jai buvo pasakyta, kad atlygis už koncertą bus mokamas nuo parduotų bilietų, tačiau atlikėjos pažįstama, primygtinai kvietusi atvykti, įtikino D.Virbilaitę, kad tikrai susirinks daug žmonių, todėl geras atlygis garantuotas.

„Deja, nesusirinko daug žmonių. Kaip man vėliau buvo paaiškinta, tai buvo penktadienis ir ten beveik niekas neužsuka šią dieną. Man leido galvoti, kad aš pati kalta, kad sutikau koncertuoti...

O esmė ta, kad restorane buvo užsakyti keli dideli stalai, prie kurių sėdėjo po 7-10 žmonių ir šventė, bet už juos man nesumokėjo. Kavinės darbuotoja tikino, kad jie staliukus užsisakė dar prieš paskelbiant apie mano pasirodymą, todėl jie nenorėjo prarasti klientų ir neėmė iš jų pinigų už bilietus... Totalus absurdas. O juk man buvo pasakyta, kad gausiu tiek pinigų, kiek žmonių sėdės salėje...“ – nusivylimo neslėpė atlikėja.

Asmeninio albumo nuotr./Donata Virbilaitė
Asmeninio albumo nuotr./Donata Virbilaitė

Pasak Donatos, didžiausia problema ta, kad kavinės savininkų dažniausiai darbo vietoje nėra. Jie reikalus tvarkyti palieka savo darbuotojams. O kai kyla nesutarimai, atlikėjai sulaukia atsakymo: ne mano problemos, skambinkite Džiuljetai.

„Tąkart aš daviau durniui kelią. Bet vėliau man parašė klausytojai, kurie, pasak „Juoda Balta“ darbuotojų, už koncertą nemokėjo. Šie klientai pranešė, kad sąskaita už mano koncertą visgi buvo pateikta ir jie tikrai susimokėjo... Tik tie pinigai manęs taip ir nepasiekė.“

Todėl Donata Virbilaitė sako į šį barą taip pat daugiau kojos nebekels. „Prieš porą dienų vėl gavau skambutį dėl pasirodymo pas juos, bet į kalbas nebesileidau“, – 15min pasakojo Donata Virbilaitė.

Kavinės savininkė: „Su Laisvos vyru tarėmės kitaip“

15min susisiekusi su kavinės „Juoda Balta“ savininke Džiuljeta Piekyte, ši tokius Laisvos kaltinimus neigė.

„Su pačia Laisva nekalbėjau, tariausi su jos vyru. Aš praeitą kartą jai kaip ir malonę padariau, mano restoranas visuomet pilnas, bet aš priverčiau kiekvieną klientą susimokėti už koncertą, kad ji gautų atlygį. O kai šįkart ji atvažiavo, paskaičiavau, kiek žmonių yra užsisakę staliukus ir kiek maždaug pavyks surinkti pinigų. Tačiau kadangi neatėjo du dideli staliukai, suma gavosi mažesnė – kiek susirinko, tiek atlikėja ir gavo“, – kalbėjo kavinės šeimininkė.

Nors Laisva tikina, kad Džiuljeta turėjo sumokėti sutartą sumą, nepriklausomai nuo parduotų bilietų, kavinės šeimininkė tikina, kad tai ne tiesa, buvo tartasi kitaip.

„Tegul man ji parodo žinutę, kur tarėmės kitokias sąlygas. Aš su ja net nešnekėjau. Jos vyras man visą naktį dabar rašinėjo, skambinėjo... Žinot, pijaro man nereikia, gal jai reikia. Bet kai mane vadina aferiste, ji už tai manęs turės atsiprašyti viešai“, – sakė ji.

Pasak jos, iki šiol dar nė vienas kitas atlikėjas niekuomet nesiskundė darbo sąlygomis.

„Paklauskit bet kokių žvaigždžių, kurios pas mus buvo atvažiavusios koncertuoti, paskambinkite Džordanai Butkutei.. Visų sąlygos buvo vienodos. O čia trys žvaigždės nuskriaustos – D.Virbilaitė, „Husarai“ ir Laisva, kurios nesurinko žmonių. Tai aišku, dėl to ir apmaudžiai jaučiasi, – tikino Džiuljeta. – 10 metų esu šiame versle, jei blogai dirbčiau, jei neatsiskaityčiau, savo žodžio nesilaikyčiau jau seniai būčiau bankrutavusi.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius