-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuvos garsenybių nesėkmės restoranų versle: bankrotas, užgesusi meilė, interesų konfliktas

Mantas Katleris – ne vienintelis Lietuvos pramogų pasaulio atstovas, siekęs save išbandyti restoranų versle, tačiau taip ir neradęs rakto į sėkmę. Plačiai nuskambėjus 15min praneštai žiniai, kad „Katlerio kebabų restoranas“ nutraukė veiklą, prisiminkime ir kitų garsenybių, deja, nepavykusio verslo istorijas.
Andrius Tapinas, Linas Karalius su Gintare Gurevičiūte ir Giedrius Masalskis
Andrius Tapinas, Linas Karalius su Gintare Gurevičiūte ir Giedrius Masalskis / 15min nuotr.

M.Katleris ketvirtadienį patvirtino, kad jo kebabų restoranas nutraukė veiklą. Maitinimo įstaiga duris užvėrė praėjus vos pusmečiui po atidarymo.

TAIP PAT SKAITYKITE: Užsidaro „Katlerio kebabai“: prieš pusmetį duris atvėrusiame restorane liko 2 darbuotojai

„Pardavėm daug kebabų, bet ne tiek, kad užtektų išlaikyt 180 kvadratinių metrų patalpą pačiame Vilniaus centre. Aišku, visiems svarbiausia, kiek bapkių pra*****. Nedaug. Į bankrotą tikrai nesueisiu. Man tai skaudi tema tikrai nėra, sutiksit mane bare, galim iš to pasijuokt“, – taip apie nepavykusį bandymą suktis restoranų versle komentavo Mantas.

2016-aisiais dainininkė Vilija Pilibaitytė-Mia su vyru Nerijumi Antanavičiumi taip pat įgyvendino savo seną svajonę – Druskininkuose atidarė restoraną „Pepe“. Tiesa, jis veikė tik keletą mėnesių.

„Restoranų verslas yra antras pagal sudėtingumą po aviacijos. Čia yra tiek daug detalių, kurias turi žinoti, čia tiek daug reikia visko prižiūrėti... Tai labai sunki, labai daug reikalaujanti veikla“ – 15min prisimindama savo verslo patirtį sakė Mia.

15min nuotr./Vilija Pilibaitytė-Mia ir Nerijus Antanavičius
15min nuotr./Vilija Pilibaitytė-Mia ir Nerijus Antanavičius

Restorano nesėkmę ji siejo su tuo, kad prabėgus vos po mėnesiui po įkūrimo, jo valdymą perdavė sutuoktiniui Nerijui Antanavičiui. Tačiau, pasak Mios, ne tik perleistas valdymas pakenkė restoranui – dar prisidėjo ir nesutarimai su darbuotojais. Šie skundėsi restorano šeimininkais, o dainininkė darbuotojus kaltino vagystėmis ir nepagarbiu bendravimu su lankytojais.

TAIP PAT SKAITYKITE: Mia pasipiktino: „Smagu, kad pasisavinus svetimą turtą, Lietuvoje galima daryti verslą“

2015-ųjų gruodį Vilniaus senamiestyje Ąžuolas Žvagulis su partneriais atidarė prabangų austrių ir šampano barą „Épernay“. Tačiau po beveik dvejų su puse metų veiklos nusprendė jo duris užverti – kaip uždarymo priežastį Ąžuolas įvardijo klientų trūkumą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rytis Žvagulis ir Ąžuolas Žvagulis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rytis Žvagulis ir Ąžuolas Žvagulis

„Koncepcija netiko Vilniaus gatvei, – užsidarymo priežastį įvardijo Ąžuolas Žvagulis. – O laikytis dėl to, kad tik sumokėtumėme nuomą ir algas, neapsimoka.“

Beje, Ąžuolo brolis Rytis Žvagulis vadovauja bendrovei, valdančiai sostinės naktinį klubą „Mojito Nights“.

2011-aisiais Palangos paplūdimyje duris atvėrė Gintarės Gurevičiūtės ir Lino Karaliaus geodeziniame kupole įrengtas baras „Šiva“. Pora juo neapsiribojo ir jau po metų – 2012 metų balandį Vilniuje atidarė vegetarišką kavinę „Shival Chill bar“.

Luko Balandžio nuotr./Gintarė Gurevičiūtė ir Linas Karalius
Luko Balandžio nuotr./Gintarė Gurevičiūtė ir Linas Karalius

Tačiau abi įstaigos ilgai negyvavo – po pirmojo sezono užsidarė baras „Šiva“, o kavinė Vilniuje veikė vienerius metus.

Nors po pirmojo sezono Palangoje tikino, kad baras pilnai pateisino lūkesčius, pora baro greičiausiai atsisakė dėl kilusių ginčų su aplinkosaugininkais – įstaigos šeimininkai nepasirūpino kanalizacija.

2012 pavasarį sostinėje atidaryta kavinė taip pat nebuvo sėkminga investicija. Vilniaus Klaipėdos gatvėje įsikūrusį restoraną, kuriam patalpas L.Karalius ir Gintarė Gurevičiūtė buvo išsinuomoję, pora planavo pernuomoti kitiems verslininkams, tačiau nesibaigiantys nesutarimai su kaimynystėje gyvenančiu tuometiniu Jaunimo teatro vadovu Algirdu Latėnu privertė atsisakyti šių planų bei išsikraustyti visam laikui.

Uždarę kavinę Vilniuje Linas ir Gintarė padėjo tašką ir savo santykiuose – 2013-ųjų balandį išsiskyrė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Subyrėjus Gintarės Gurevičiūtės ir Lino Karaliaus santykiams, pora atsisako bendro verslo Palangoje

2018-ieji nebuvo sėkmingi ir televizijos bei radijo laidų vedėjui Giedriui Masalskiui – metų pradžioje jo valdomai, ne vieną maitinimo įstaigą valdžiusiai įmonei „F and B“ inicijuotas bankrotas. „Taip, ši mano įmonė bankrutuoja. Žiauriai gaila. Padarėme išties daug“, – socialiniame tinkle rašė G.Masalskis.

Pasak jo, „ne visi planai pavyko“, o jis pats „ne viską sugebėjo įgyvendinti taip, kaip norėjo, kaip svajojo“. „Gerai, kad iš esmės su visais skiriamės taikiai ir konstruktyviai. Galų gale, tai bankrotas, ne gyvenimo pabaiga“, – sakė G.Masalskis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Giedrius Masalskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Giedrius Masalskis

Nuo įmonės sukūrimo pradžios buvo praėję 15 metų, o per šį laikotarpį, kaip pats sako, įmonei pavyko pasiekti tikrai nemažai.

G.Masalskio maitinimo įmonė teikė paslaugas tokioms įstaigoms kaip Vilniaus miesto savivaldybė, Prezidentūra, „Swedbank“, taip pat turėjo restoraną „1410“ „Žalgirio“ arenoje, Bernardinų sode barą „BarBora“.

TAIP PAT SKAITYKITE: Bankrutuoja Giedriaus Masalskio maitinimo įmonė: „Žiauriai gaila. Padarėme išties daug“

Turbūt nedaug kas prisimena, bet ir žurnalistas Andrius Tapinas kadaise Vilniaus Islandijos gatvėje buvo atidaręs restoraną „Stars“. Jį 2005 metų pabaigoje A.Tapinas atidarė kartu su virtuvės šefu Mantu Mozūra.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Andrius Tapinas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Andrius Tapinas

Tačiau restorano „Stars“ savininku A.Tapinas išbuvo tik pusę metų – akcijas pardavė. Savo sprendimą Andrius grindė tuo, jog nebegalėjo derinti žurnalisto ir verslininko darbų, grėsė interesų konfliktas. Esą jautė spaudimą iš restorano vadybos – televizijos ekrane demonstruoti palankumą restoranui naudingiems žmonėms.

Ką reiškia nesėkmė versle, puikiai žino ir dainininkė Birutė Petrikytė. 2006 metais kartu su vyru Igoriu Karžickiu gavusi paskolą ji po poros metų Šventojoje atidarė svečių namus ir restoraną „Birutės uostas“. Daugiau kaip 100 vietų restoranas ir 7 kambarių svečių namai buvo šešių šimtų kvadratinių metrų ploto name su mansarda, prie jūros.

Laimos Geležiūtės nuotr./Birutė Petrikytė su vyru Igoriu Karžickiu
Laimos Geležiūtės nuotr./Birutė Petrikytė su vyru Igoriu Karžickiu

Finansinėje duobėje atlikėja ir jos sutuoktinis atsidūrė, kai ėmė verslui paskolą 2007–2008 m. Iš pradžių viskas neblogai sekėsi, tačiau prasidėjus krizei reikalai pašlijo. Palūkanos buvo milžiniškos, susidarė apie 2 milijonus eurų siekiančios skolos.

2016 metais Klaipėdoje teismas leido B.Petrikytei ir jos vyrui Igoriui Karžickiui bankrutuoti. Paskelbus bankroto bylą nustojo augti palūkanos už skolą.

TAIP PAT SKAITYKITE: Birutei Petrikytei ir jos vyrui teismas iškėlė bankroto bylą

Bene egzotiškiausią vietą savo barui buvo pasirinkę televizijos laidų vedėjas ir prodiuseris Arūnas Valinskas bei dainininkas Žilvinas Žvagulis. Vyrai Venesuelai priklausančioje Margaritos saloje 2006 metais maždaug už pusę mln. JAV dolerių nusipirko barą, kuri pavadino „Labas“. Bare šeimininkavo Ž.Žvagulio sūnūs Ąžuolas ir Rytis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Žilvinas Žvagulis ir Arūnas Valinskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Žilvinas Žvagulis ir Arūnas Valinskas

2009-ųjų pradžioje Žilvinas Žvagulis dienraščiui „Lietuvos rytas“ prisipažino, kad baras bankrutuoja. Dėl pasaulinės krizės sumažėjo turistų. Be to, pasak A.Valinsko kilo nesutarimų su darbuotojais, ant lietuvių verslininkų buvo užsirūstinęs ir miestelio meras – jis norėjo uždaryti barą, esą gyventojai skundėsi dėl jo skleidžiamo didelio triukšmo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius