Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos kino centras teisti Šarūno Barto neskuba

Visuomenę sukrėtus aktorės Julijos Steponaitytės prisipažinimui, kad režisierius Šarūnas Bartas prie jos seksualiai priekabiavo, meno pasaulio atstovai pasisakyti apie šią situaciją neskubėjo. Sekmadienį pagaliau prakalbo Lietuvos kino centras, tačiau režisieriaus teisti, bent jau kol kas, jie neketina.
Šarūno Barto „Frost“ premjera Kanų kino festivalyje
Šarūno Barto „Frost“ premjera Kanų kino festivalyje / Audriaus Solomino nuotr.

Penktadienio vakarą viešumoje pasirodė aktorės, kino koloristės Julijos Steponaitytės kaltinimai režisieriui Šarūnui Bartui. Mergina teigė, kad vyras prieš penkerius metus prie jos seksualiai priekabiavo.

TAIP PAT SKAITYKITE: Režisierius Šarūnas Bartas kaltinamas seksualiniu priekabiavimu

„Prieš penkerius metus prie manęs seksualiai priekabiavo kino režisierius Šarūnas Bartas. Praėjo penkeri metai, bet tai vis dar gyva šį vakarą, kai tai rašau. Laikiau tai paslaptyje, nes maniau, jog tai neegzistuos, jei niekas nesužinos. Bet tai nėra tiesa. Metas sugriauti tylą ir nustoti apsimetinėti, kad tai neegzistuoja. Prašau, neleiskime tam nutikti dar kartą“, – anglų kalba savo „Facebook“ paskyroje rašė J.Steponaitytė, pridėjusi grotažymę #metoo.

Jau kitą dieną, šeštadienį, nevyriausybinio Lietuvos žmogaus teisių centro vadovė Birutė Sabatauskaitė sakė laukianti valdžios institucijų ir Lietuvos kino centro reakcijos. Jos teigimu, pasitvirtinus kaltinimams turėtų būti sprendžiama dėl tolesnių režisieriaus filmų finansavimo.

Tąkart Lietuvos kino centro vadovas Rolandas Kvietkauskas BNS sakė, kad dėl asmeninių priežasčių yra išvykęs iš Lietuvos ir situaciją žadėjo pakomentuoti sekmadienį.

TAIP PAT SKAITYKITE: Žinomi žmonės išreiškė palaikymą Š.Barto priekabiavimą patyrusiai aktorei: skatina nebetylėti

Sekmadienį Lietuvos kino centro feisbuke pasirodė įrašas apie susiklosčiusią situaciją.

„Pagarba žmogaus orumui – neatsiejama kūrybos ir raiškos laisvės dalis. Talentingų kūrėjų darbai ne tik tampa visuomenės gyvenimo atspindžiu, bet neretai ir įtikinamai skatina keistis, siekti visuotinio gėrio. Todėl moralinės manipuliacijos, bet koks piktnaudžiavimas stipresniojo pozicija kompromituoja tokius kūrėjų siekius. Ne visada tai gali būti tiesioginis teisinių normų laužymas, tad tik visuomenės, kūrybinės bendruomenės pozicija gali užtikrinti ar apginti kiekvieno žmogaus teises ir orumą.

Šarūnas Bartas – vienas talentingiausių nacionalinio kino kūrėjų, su kurio vardu siejamas nacionalinis kinas, jis jau tapo neatsiejama šalies kino istorijos dalimi. Jo filmai pristatomi įvairiose retrospektyvose pasaulyje, pastarasis vaidybinis filmas „Šerkšnas“ nacionalinio komiteto yra pristatytas „Oskaro“ už geriausią filmą užsienio kalba nominacijai.

Režisieriui mesti labai stiprūs kaltinimai, todėl itin svarbu išklausyti ir išgirsti jo vertinimą. Visuomenė šiuo atveju turėtų daugiau žinoti apie situaciją“, – rašė Lietuvos kino centras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius