-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Londone gyvenančios lietuvės muzika drebina internetą: „Jau vaikystėje žinojau, kad varau nerealiai“

Londone jau 6 metus gyvenanti lietuvė Aistė Gaižauskaitė, žinoma sceniniu slapyvardžiu AISTÈ, iš Lietuvos išvyko sulaukusi vos 15-os. O posakis „gerai ten, kur mūsų nėra“ merginai negalioja, priešingai, ji prisipažįsta, kad prisitaiko visur, kur tik nuvyksta, ir nejaučia gimtinės ilgesio. Visgi be vieno dalyko Aistė savo gyvenimo neįsivaizduotų nei užsienyje, nei Lietuvoje. Tai – muzika, jos gyvenimo varikliukas, kuris užsisuko dar vaikystėje ir nepaleidžia iki šiol.
Aistė Gaižauskaitė
Aistė Gaižauskaitė / Asmeninio albumo nuotr.
Temos: 2 Londonas Muzika

Ir nors Aistės vardas Lietuvos muzikos padangėje nėra dažnai linksniuojamas, visgi mergina tikrai turi kuo pasidžiaugti. Išskirtinės jos dainos bei neįprasti muzikos klipai jau nuo pirmų akordų nukelia į glam pop pasaulį. Kartais juose jį persikelia į 10-ąjį dešimtmetį, sukasi Šiaurės ašigalyje ir, žinoma, Lietuvoje, tačiau Aistės dienos dažniausiai eina Londone, viename spalvingiausių Europos miestų.

Čia ji rytais išveda pasivaikščioti savo šunį, kas antrą dieną prabėga kelis kilometrus ir papusryčiavusi skuba į darbą. Nors lietuvė kaip tikra bitė darbininkė sukasi kavinėje, nenustebkite kartais ją išvydę reklamose ar filmų aikštelėse.

„Teko padirbėti „Warner Bros.“ ir „Elstree“ studijose. „Wonder woman“ filmo metu pūčiau dirbtinį sniegą, o „Kingsman“ antros dalies filmavime stovėjau už Matthew Vaughno nugaros ir stebėjau ekraną, klausiau komentarų ir laukiau eilėje prie tualeto kartu su jo žmona, 10-ojo dešimtmečio supermodeliu Claudia Schiffer“, – apie savo darbo užkulisius pasakojo Aistė.

Prieš 10 metų iš Lietuvos išvykusios Aistės vakarai dabar dažniausiai prabėga su popieriumi bei rašikliu rankose – ji kuria dainas, o kartais nepraleidžia ir vieno kito reivo.

Asmeninio albumo nuotr./Aistė Gaižauskaitė
Asmeninio albumo nuotr./Aistė Gaižauskaitė

„Būdama 15-os išvykau mokytis į Bergeno koledžą Norvegijoje. Nuo tada gyvenau savarankiškai. Kai dabar pagalvoju, buvau visiška piemenė, bet jokių baimių ar aklimatizacijos sunkumų nebuvo. Kur aš esu, ten man visuomet gerai“, – pasakojo Aistė.

Vos persikėlusi į užsienį Aistė pasakojo greitai susiradusi draugų iš įvairių pasaulio kampelių. Augdama kūrybingų ir sumanių bendraamžių būryje, lietuvė išmoko prisitaikyti, kovoti už savo vietą po saule ir siekti savo tikslų. Vėliau gyvenimo vėjai ją nupūtė į Didžiąją Britaniją, kaip sako pati Aistė, įstojusi į „London School of Economics“ mokyklą gavo dar daugiau neįkainojamų gyvenimo pamokų.

„Man teko spausti ranką vyriausiajam laikraščio „The Economist“ redaktoriui Edwardui Lucasui, šių laikų filosofijos žvaigždei Slavojui Žižekui bei aptarti savo darbus su „Occupy Wallstreet“ protesto lyderiu, mokslininku Davidu Graeberiu, kuris sukūrė žymųjį šūkį „We are the 99 percent“, – džiaugėsi atlikėja.

Asmeninio albumo nuotr./Aistė Gaižauskaitė
Asmeninio albumo nuotr./Aistė Gaižauskaitė

Londonas Aistei asocijuojasi su begaline laisve, čia ji sako kiekvieną dieną tarsi gimstanti iš naujo. Tačiau, kad ir koks spalvingas, daug galimybių žadantis miestas būtų, tinginiai, anot merginos, jame nepageidaujami, todėl žmonės yra nuolat priversti lyg voveraitės suktis užburtame darbų rate.

„Kadangi 99 proc. žmonių, kuriuos sutinku per dieną, daugiau nebepamatysiu, galiu eksperimentuoti su savo asmenybe, kol galų gale atrandu, kokia esu iš tikrųjų. Tai yra puiku, tačiau Londone esi priverstas nuolatos krutėti, nėra laiko gulinėti. Bet, manau, taip yra visur – nesisuksi, negyvensi“, – 15min sakė Aistė.

O užsidirbtus pinigus atlikėja pasakojo investuojanti į savo ateitį, muziką bei keliones, be kurių gyvenimas būtų nuobodesnis.

„Keliauti tikrai mėgstu! Labai sveika atsiverti kitoms kultūroms, iš jų mokytis. Man patyrimai svarbesni už pinigus. Žinoma, visų uždirbtų santaupų neišleidžiu, šiek tiek taupau. Manau, kad jauni žmonės turėtų tai daryti kuo anksčiau, tegul kapsi pinigėliai, iki kol prireiks pirkti ką nors labai brangaus“, – svarstė lietuvė.

Nors ir lietuviškų šaknų, panašu, kad Aistės širdis visuomet liks svetimuose kraštuose. Mergina sako nejaučianti noro grįžti į gimtinę, kas žino, galbūt dėl to kalta neišugdyta meilė saviems namams.

Asmeninio albumo nuotr./Aistė Gaižauskaitė
Asmeninio albumo nuotr./Aistė Gaižauskaitė

„Aš neišsiugdžiau „namų jausmo“, todėl mano namai yra ten, kur esu. Bet į Lietuvą atvykstu labai dažnai, kai tik jos pasiilgstu, šoku į lėktuvą“, – šypsojosi Aistė.

Visai neseniai mergina svečiavosi gimtinėje, kur įrašė naujausios savo dainos „Money is Life“ vaizdo klipą. Lietuva – tobula vieta filmuoti, čia daug neatrastų vietų, tai, anot Aistės, supranta ir užsienio kūrėjai.

„Reikia tik fantazijos ir visos jau mums seniai pažįstamos vietos gali būti pamatytos visai kitomis akimis“, – kalbėjo Londone gyvenanti atlikėja.

Ir išties, panašu, kad žinomi atlikėjai vis dažniau neatsispiria Viršuliškių ir Fabijoniškių vaizdams. Aistės dainos vaizdo klipe visas veiksmas taip pat sukasi šiuose Vilniaus rajonuose. Mergina juokiasi, sakydama, kad idėja įrašams gimsta labai greitai, tačiau siužetas dažniausiai jai virsta tikru galvos skausmu.

„Tiesą sakant, kiekvienam klipui, aš pamatau viziją. Ji ateina visiškai netikėtai. Vaikštau gatvėmis, važiuoju autobusu, klausausi dainos ir sugalvoju. Tuomet pradedu mąstyti, kaip visa tai paversti realybe“, – sakė Aistė.

VIDEO: AISTÈ - Money is Life (Official Music Video)

O už įgyvendintas idėjas Aistė sako esanti labai dėkinga savo kūrybingiems draugams. Jų talentas leidžia atlikėjai su gerbėjais dalintis neįprastais vaizdo klipais, kurių biudžetas siekia vos 1000 eurų.

„Kai viskas įsibėgės ir pradėsiu uždirbti geresnius pinigus, tuomet tikrai norėčiau visiems, kas prisideda prie šio darbo, sumokėti. Aš labai vertinu kūrybingus žmonės, nes esu įsitikinus, kad pasaulis sukasi tik dėl jų ir fizikų“, – šypsosi mergina.

Tačiau dėkinga ji ne tik draugams. Merginos prosenelis buvo žinomas kompozitorius bei smuikininkas Jurgis Gaižauskas, todėl Aistė svarsto, galbūt genai privertė ją žengti muzikos keliu. Kiek save pamena, vaikystėje visada niūniuodavo, dainuodavo, šokdavo ir įrašydavo į kasetes savo dainas.

„Buvau įsitikinusi, kad varau nerealiai“, – juokėsi mergina.

Asmeninio albumo nuotr./Aistė Gaižauskaitė
Asmeninio albumo nuotr./Aistė Gaižauskaitė

Šiandien ji sako vieno autoriteto neturinti, nes yra dėkinga ne tik savo giminėms, bet ir įkvėpėjams: „Esu susidariusi, jeigu taip galima pasakyti, „autoriteto Frankenšteiną“ iš visų mane uždegančių žmonių. Jų sąrašas yra labai ilgas. Tačiau, jeigu reikėtų įvardinti 5-is, tai būtų Otis Reddingas, Kanye Westas, Freddie Mercury, Aretha Franklin ir Viktoras Cojus.“

Ilgą autoritetų sąrašą turinti Aistė sako svajojanti vieną dieną ir pati pasirodyti didžiojoje scenoje ir surengti savo koncertą. Jis, anot merginos, būtų tarsi raktas į naują, dar neatrastą pasaulį.

„Norėčiau kitais metais surengti kelis koncertus. Niekada net nesusimąsčiau, kaip norėčiau matyti sceną, save joje, kitus muzikantus. Manęs laukia dar labai daug studijavimo ir nagrinėjimo. Bet tikrai žinau, kad norėtųsi gero vakarėlio“, – juokėsi A.Gaižauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius