Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LRT tinklelio pokyčiai patiko ne visiems: vedėjai neslepia apmaudo, kalba apie sąskaitų suvedinėjimą

Naująjį sezoną LRT televizija pradės pokyčiais – nacionalinis transliuotojas žiūrovams pasiūlys ne vieną nustebinti žadančią naujo formato laidą. Tiesa, kaip ir įprasta televizijai, ruduo bus pažymėtas ne tik atradimais, bet ir praradimais. Šios permainos patiko ne visiems – žiūrovai ėmė spėlioti, kodėl iš ekranų nebesisveikins daugybę žmonių „Nacionalinėje paieškų tarnyboje“ suvienijusi Palmira Galkontaitė, o Edvardas Žičkus nebepasakos gyvenimiškų istorijų.
Palmira Galkontaitė, Rita Miliūtė ir Edvardas Žičkus
Palmira Galkontaitė, Rita Miliūtė ir Edvardas Žičkus / Asmeninio albumo ir 15min nuotr.

Naują sezoną LRT eteryje nelieka tokių laidų kaip „Nacionalinė paieškų tarnyba“, „Gyvenimas“, „Teisė žinoti“, „Gimę tą pačią dieną“, „Specialus tyrimas“.

Jų vietą užims naujos – projektas „Ypatingas būrys“, gyvenimo būdo žurnalas „Gyvenimo spalvos“, žiūrovai išvys ir pagal BBC formatą kuriamą šou „Šok su žvaigžde“.

Tačiau kodėl nuspręsta atsisakyti laidų senbuvių, kurios žiūrovus džiugino jau daugelį metų? Štai „Nacionalinė paieškų tarnyba“, nors ir skirtingais pavadinimais, eteryje sukosi apie porą dešimtmečių.

Kaltas biudžetas?

Laida „Gimę tą pačią dieną“ gyvavo palyginus ne tiek ir daug, dvejus metus, bet jau turėjo ištikimų žiūrovų ratą. 15min kalbintas jos prodiuseris Vygintas Prebergas sakė, kad šiemet, deja, nebepavyko laimėti viešojo konkurso, kurį, teikdamos paraiškas vienai ar kitai laidai, turi įveikti prodiuserinės kompanijos.

„Toje kategorijoje likome septintoje ar tai dešimtoje vietoje, o jei paima tik kokias tris laidas, tai, žinoma, kad nieko nebus“, – realybę pripažino V.Prebergas.

Paklaustas, kokios, jo manymu, buvo to priežastys, jis teigė, kad nacionaliniam transliuotojui tikriausiai netiko pernelyg didelis laidos biudžetas. „Aišku, apmaudu, bet galbūt žmonės prie kompiuterio neįvertina, kiek realios laidų sąnaudos. Kai kurias iš tikrųjų įmanoma sukurti vos per vieną dieną, bet kitoms reikia ir mėnesio, ir kelių pasiruošimo, tad ir kaina atitinkama.

Tai yra biudžeto ir kokybės santykio reikalai. Jeigu jie neturi pinigų, tai sukasi iš to, ką turi. Manau, kad ir šiuo atveju LRT per brangu, nes kitų priežasčių kaip ir nematau – ir reitingai buvo geri, ir produktas geras“, – 15min komentavo prodiuseris.

Jeigu jie neturi pinigų, tai sukasi iš to, ką turi

Ir nors V.Prebergas neslepia nusivylimo, kartu jis puikiai supranta, kad tokia yra televizijos realybė. Vieną dieną tu dar eteryje, kitą jau nebe.

„Mes ir „Auksinę bitę“ gavome, ir iš kitų žmonių teko girdėti, kad buvo tikrai gera laida. Tuo ir aš neabejoju, nes dėjome pastangas. Didelė komanda, visi stengėsi ir po dvejų metų viskas taip staigiai nutrūko. Bet yra, kaip yra – ir tas pats Edvardas, ir ta pati Rita žino, kad televizija yra pats nepastoviausias dalykas pasaulyje“, – svarstė Vygintas.

Pasiteiravus, kaip apskritai vertina LRT programų tinklelio pokyčius, jis svarstė, ar visi jie buvo reikalingi, bet pernelyg išsiplėsti nenorėjo: „Nežinau, kiek LRT valdžiai aktualūs reitingai, o kiek aktuali misija. Nežinau, ar reikėjo atsisakyti tų, kurių nebeliko, bet tinklelį dėliojasi naujoji valdžia ir jau kaip jie mato, taip ir mato.“

Tačiau laidos V.Prebergas patikino tikrai nelaidojantis. Jis nepraranda vilties, kad ateityje ji bus atgaivinta.

„Gal pagerės finansinė situacija, galbūt neprigis naujos laidos. Jos kartais net ir pusės metų neišbūna eteryje, o yra grąžinamos prieš tai buvusios. Dabar lauksime naujo konkurso, kuris dabar vyksta du kartus per metus, ir vėl eisime iškėlę vėliavas“, – kalbėjo V.Prebergas, pridūręs, kad ketina teikti paraiškas dar ir kitiems projektams.

Įtaria asmenines ambicijas

Gyvenimo būdo žurnalas „Gyvenimas“ LRT eteryje buvo rodomas penkerius metus. Kaip 15min pasakojo jo prodiuseris Edvardas Žičkus, šiemet laidų pirkimo konkursas užsitęsė, nes pirmą kartą kanalo istorijoje nutarta surengti ir superfinalą – tai jam pasirodė keista.

Nepaisant to, „Gyvenimui“ pavyko praeiti visus etapus ir nukeliauti iki lemiamo konkurso etapo. Į jį iš viso buvo atrinktos trys šio žanro laidos. Čia „Gyvenimas“ ir suklupo – LRT pasirinko ne senbuvę, o naują alternatyvą – laidą „Gyvenimo spalvos“.

„Derybų metu buvo šnekama apie pinigus, eterį, trukmę, turinį, misiją. Vėliau, liepos pradžioje, sulaukėme rašto. Tiesa, jo laukėme anksčiau, bet galiausiai patys prašydami sulaukėme – pranešė, kad, deja, pasirinkta nauja gyvenimo būdo laida, o su mumis atsisveikina“, – prisiminė E.Žičkus.

„Lietuvos ryto" nuotr./Edvardas Žičkus
„Lietuvos ryto" nuotr./Edvardas Žičkus

Tuomet buvo įvardyta ir oficiali šių pokyčių priežastis – netinkama kaina. Tačiau Edvardui ji nepasirodė įtikinama, nes apie piniginę pusę buvo kalbama ir vykusių derybų, kurios klostėsi gana sėkmingai, metu.

„Žinau, kad kai kurios pasirinktos laidos yra dvigubai brangesnės, o gyvenimo būdo laidų biudžetai nacionalinėje televizijoje ir taip gerokai mažesni nei komercinėse, tačiau sėdėdami vadovų kabinete mes kainą dar labiau numušinėjome, derinome prie galimybių, atrodė, lyg ir sutarėme dėl abiems pusėms priimtinos. Tada atsisveikinant išgirdau, kad bus superfinalas ir jie rinksis tarp naujo formato ir laiko patikrinto. Vis dėlto galutinė oficiali priežastis yra būtent kaina“, – stebėjosi Edvardas.

E.Žičkus mano, kad LRT programų planavimo strategijoje labiausiai trūksta aiškumo. Jei su laidų kūrėjais būtų kalbama nuoširdžiai ir atvirai, tada neliktų ir gandų, įsitikinęs žurnalistas.

„Mes visi esame daug girdėję – kam siūloma likti, kam siūloma nelikti. O kai vyksta užkulisiniai dalykai, visada yra ir intrigos, nemalonūs pojūčiai tiek kūrėjams, tiek kanalo strategams“, – mintimis dalijosi E.Žičkus.

Edvardas neatmeta versijos, kad ir jo atveju galėjo būti sužaista ne visai švariai. Anot jo, su konfliktinėmis situacijomis jam teko susidurti jau anksčiau.

Turėjome pakankamai užsitęsusį konfliktą su vienu kanalo vadovybėje sėdinčiu žmogumi, kuris akivaizdžiai mums kenkė

„Televizijoje yra ne tik draugų, bet ir priešų, kuriems kliūni. Turėjome pakankamai užsitęsusį konfliktą su vienu kanalo vadovybėje sėdinčiu žmogumi, kuris akivaizdžiai mums kenkė. Kenkė tada, kai buvo netikėtai iš eterio nuimta mūsų kita laida „Svarbios detalės“, – atskleidė E.Žičkus. – Kabinėjosi ir prie „Gyvenimo“, buvo ir asmeniškų susidūrimų su manimi. Labai nesinorėtų tikėti, kad tai yra sąskaitų suvedimas, bet dabar taip ir atrodo – panašu, kad jam tiesiog pavyko viską sudėlioti taip, jog mūsų neliktų.“

Edvardas nepanoro įvardyti minimo žmogaus, tačiau atskleidė, kad į dabartinę darbo vietą jis atsisėdo palyginti neseniai.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Edvardas Žičkus
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Edvardas Žičkus

„Konfliktas – sena istorija dar nuo tų laikų, kai tas žmogus nebuvo joks vadovas. Dabar jis dirba savo darbą ir jeigu valdžia juo pasitiki, į jo rankas atiduoda strategiją, vadinasi, daro kažką teisingai. Bet tai, ką darai neteisingai, esu tikras, vieną dieną vis tiek išlenda į paviršių“, – teigė Edvardas.

E.Žičkus įsitikinęs, kad jo laida tikrai tinkamai vykdė savo misiją. Be to, turėjo aukštus reitingus, gerą įvaizdį, nuolat atsinaujindavo. Ir nepaisant to, kad LRT eteryje „Gyvenimo“ žiūrovai ateinantį sezoną nebeišvys, E.Žičkus ragina nenusiminti. Pasak prodiuserio, laida tikrai išliks, mat šiuo metu dėl jos deramasi su kelių kanalų vadovybe.

Šios durys užsidarė, tad deramės, kad atsivertų kitos

„Šios durys užsidarė, tad deramės, kad atsivertų kitos. Pasiūliau jiems šiek tiek atnaujintą formatą. Tikrai nesiruošiu nuleisti rankų ir bent jau dabar esu tikras, kad viename ar kitame televizijos kanale mes vėl pasisveikinsime. Jeigu ne trečiadienio vakarais, tai kokiais kitais, ir žiūrovas tikrai atras, kur mus nuvedė gyvenimas“, – žadėjo E.Žičkus.

O paklaustas, ką apskritai mano apie LRT atsinaujinimą, Edvardas neslėpė apmaudo, kad nacionalinis transliuotojas atsisakė tokių ilgamečių darbuotojų kaip Palmira Galkontaitė.

„Visada juokiuosi, kai sako, kad eterio veidai yra su galiojimo laiku. Jeigu pasižvalgytume į BBC ar CNN, žurnalistai su per ilgus metus užtarnautu vardu, profesine patirtimi, kontaktais kaip tik yra vertybė. Pas mus dažnu atveju viršų paima jaunystė. Viena vedėja dar toje pačioje LRT man sakė: „Žinau, kad vieną dieną ateis ir mano eilė.“ Tai yra tamsioji darbo televizijoje pusė, nes nežinai, kada tapsi nereikalingas“, – apgailestavo E.Žičkus.

Vis dėlto jis pridūrė nenorintis daryti išankstinių išvadų – galbūt rudenį LRT tikrai nustebins gerąja prasme: „Ten dirba beprotiškai gabūs, sumanūs žmonės. Su didžiule energija, idėjomis, bet daug mažesnėmis galimybėmis jie padaro didelius darbus. Juos visus labai gerbiu, išskyrus vieną.“

Jaučiausi kvailai, kai tiesiog dėl kažkokių aplinkybių žmonės, kurie priėmė tą sprendimą, to nepasakė

Apie laidos likimą niekas neinformavo

Ritos Miliūtės ir jos laidos „Teisė žinoti“ atvejis – kiek kitoks. Pati žurnalistė yra etatinė LRT darbuotoja, o „Teisė žinoti“ priklauso televizijai, tai naujienų tarnybos laida, todėl į konkursą jos teikti nereikėjo. Vis dėlto žurnalistė tikina, kad apie tai, jog naująjį sezoną jos laidos nelieka, jai iš anksto niekas nepranešė. Tą sužinojo tik tada, kai pati priėjo ir paklausė.

„Nesijaučiau apmaudžiai dėl to, kad laidos neliko. Jaučiausi kvailai, kai tiesiog dėl kažkokių aplinkybių žmonės, kurie priėmė tą sprendimą, to nepasakė. Kitu atveju viskas būtų buvę tvarkoje“, – 15min komentavo R.Miliūtė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rita Miliūtė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rita Miliūtė

Sprendimas atsisakyti laidos buvo grindžiamas tuo, kad nepasiteisino pastaruoju metu vyravęs formatas, mat praėjusį sezoną į „Teisę žinoti“ buvo kviečiami tik žurnalistai ir komunikacijos ekspertai – dėl to esą krito žiūrimumo rodikliai. Tačiau ar LRT turėtų vaikytis reitingų?

„Manau, kad ne. Visais laikais, netgi prie šios administracijos, sakiau – pasakykite, kuo buvo bloga laida, o tada žiūrėsime, kaip ją pagerinti. Nes reitinginę laidą, kuri neturės jokios prasmės ir turinio, padaryti labai lengva“, – neslėpė Rita.

R.Miliūtė nesupranta kodėl, užuot susėdus ir padiskutavus, kaip laidą būtų galima pagerinti, iškart priimtas sprendimas jos visai atsisakyti. R.Miliūtė nustebo ir vėliau, kai paaiškėjo, kad laidą tęsti galimybė visgi yra.

„Diskusijos atsirado tik vėliau, prieš tai jokių kalbų apie pratęsimą nebuvo. Pakankamai keistomis aplinkybėmis sužinojau laidos likimą, o po to staiga paaiškėjo, kad tai buvo klaida, nes kažkas užmiršo ir iš tiesų galime toliau daryti tai, ką darėme.

Pakankamai keistomis aplinkybėmis sužinojau laidos likimą, o po to staiga paaiškėjo, kad tai buvo klaida

Tik po mano teksto feisbuke susitikome pasikalbėti su Monika (Garbačiauskaite-Budriene, – red. past.), tuomet ji pasakė, kad laidą galiu kurti toliau, klausė, kokių turiu pasiūlymų, pageidavimų. Tai tiesiog sutarėme, kad pagalvosiu“, – 15min atskleidė R.Miliūtė.

Kol kas ji dar negali pasakyti, ar naująjį sezoną išvysime „Teisę žinoti“ – tai dabar priklauso tiek nuo LRT, tiek nuo pačios R.Miliūtės, nuo to, ar pavyks rasti abiems pusės tinkamą sprendimą.

Tačiau Rita pabrėžė, kad nėra linkusi pernelyg kritikuoti pastarųjų LRT permainų. Kartais jos neišvengiamos – sako ji.

„Vertinti visada lengva, bet manau, kad administracija, kuri yra gavusi tarybos pritarimą, turi teisę tą daryti. Šios teisės visiškai neginčiju net jeigu matau, kad yra dėl ko ginčytis. Man tik nepatiko, kokiu būdu tai buvo padaryta, ir aš tą pasakiau.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rita Miliūtė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rita Miliūtė

LRT žada nenutolti nuo tos, kokia yra dabar

„Naujojo sezono tinklelio sudėtį lėmė Programų pirkimų komisijos, kurią sudaro 8 žmonės, balsavimo rezultatai. Visos laidos gali dalyvauti konkursuose ateityje, tad jos ir vėl gali būti transliuojamos. Vertindama komisija siekė atnaujintos TV programos, pažiūrėti į visuomenines ir socialines problemas kitaip, suvaldyti biudžetą bei optimaliai naudoti jau sukurtą produkciją“, – taip nacionalinio transliuotojo pokyčius 15min aiškino LRT TV programų departamento vadovas Aldaras Stonys.

Jo teigimu, LRT ir toliau išliks švietėjiška, informuojanti ir skatinanti kultūrinį gyvenimą televizija. Tad žadama, kad ir naujos laidos bus informatyvios, atliks šviečiamąją funkciją ir skatins socialinę atsakomybę.

„Nacionalinę paieškos tarnybą“ keis „Ypatingas būrys“ – projektas, naujai pažiūrėjęs į socialinę misiją. LRT turi savo tyrimų skyrių, todėl „Specialaus tyrimo“ nuspręsta atsisakyti. „Teisė žinoti“ yra LRT kuriamas projektas ir tokio žanro programų turime išties daug – tai ir „Dienos tema“, ir „Forumas“, ir „Savaitė“. „Gimę tą pačią dieną“ – pagal pirktinį formatą kurta programa, todėl turėjo ribotas transliavimo galimybes, ribotą transliavimo periodą“, – sezono permainas komentavo A.Stonys.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Aldaras Stonys
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Aldaras Stonys

Paklaustas, kodėl nuspręsta pasirinkti naują gyvenimo būdo laidą „Gyvenimo spalvos“, o ne E.Žičkaus „Gyvenimą“, A.Stonys patikino, kad komisija abu projektus vertino išties panašiai, tačiau didesnį palankumą vis dėlto pelnė naujos koncepcijos laida.

„Gyvenimo spalvos“ „papirko“ savo socialiniu atspalviu. Atsižvelgėme ir į programos kainą“, – aiškino A.Stonys.

Kalbėdamas apie laidą „Teisė žinoti“, jis pripažino, kad artėjantį sezoną bent jau kol kas jos neliks. Tačiau atskleidė, kad tam tikros diskusijos vis dėlto vyksta.

„Rita Miliūtė, kuri yra LRT etatinė darbuotoja, toliau ves „Dienos temą“. Taip pat šiuo metu kartu su ja plėtojama naujos laidos koncepcija, kuri, planuojama, pasirodys jau naujajame sezone“, – 15min sakė A.Stonys.

Privalo pereiti griežtą konkursą

LRT laidų konkursai vykdomi keliais etapais. Prieš paskelbiant konkursą visi prodiuseriai sukviečiami į renginį, kuriame visiems vienu metu pateikiama bendra informacija apie LRT poreikius, į ką prodiuseriai turi atkreipti dėmesį rengdami dokumentus. Po to paskelbiamas pats konkursas su konkurso sąlygomis, dokumentų pateikimo terminais.

Tuomet organizuojami du etapai. Pirmajame pateikiami kvalifikacijai pagrįsti skirti dokumentai. Jei kvalifikaciją atitinka, antrajame etape autoriai teikia pasiūlymus.

Vėliau seka projektų vertinimas, o laimėtojai galiausiai pakviečiami į derybas, pateikiami galutiniai pasiūlymai. Po derybų – galutinis rezultatų paskelbimas ir sutarčių sudarymas.

Laidos tokiuose LRT konkursuose visada vertinamos remiantis tam tikrais kriterijais.

„Visų pirma, aktualumas, tai yra poreikis programų struktūrai – turime daugybę misijinių įsipareigojimų transliuoti tam tikrą kiekį informacinių, šviečiamųjų programų, programų skirtų regionams, tautinėms bendrijoms, religinėms bendruomenėms, kultūrai.

Tradicijos, konkurencinė aplinka taip pat daro didelę įtaką renkantis programas. Ši dalis sudaro 35% bendro balo, po 10% sudaro projekto plėtojimo galimybės, projekto originalumas, kūrybinės grupės patirtis. Likusius 35% vertinimo sudaro programos sąmata“, – 15min sakė A.Stonys.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./LRT pristatė naujas kilnojamos televizijos stotis.
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./LRT pristatė naujas kilnojamos televizijos stotis.

Kurs ir patys

Viena iš karščiausių LRT naujojo sezono naujienų įvardijamas naujas šokių projektas. Ir nors anksčiau rodyti panašaus pobūdžio šou buvo kuriami ne pagal tarptautinius formatus, šįsyk nacionalinis transliuotojas iš BBC įsigijo teisę transliuoti originalųjį „Šok su žvaigžde“ („Dancing with the Stars“). Jis LRT eteryje startuos spalio 5-ąją ir kiekvieną šeštadienį bus transliuojamas tiesiogiai.

Tačiau šį projektą nacionalinis transliuotojas, užuot pasitelkęs prodiuserinę kompaniją, nutarė prodiusuoti pats.

„Kaip parodė praėjęs sezonas, gerai susitvarkėme su „Eurovizijos“ nacionaline atranka savo jėgomis. Tad šį pusmetį, kol nėra „Eurovizijos“, savo jėgomis kursime šokių projektą pagal iš BBC įsigytą formatą. Padarysime kokybiškai, kaip to ir reikalauja BBC standartai“, – tikino A.Stonys.

TAIP PAT SKAITYKITE: LRT Metų apdovanojimai: ant raudono kilimo suspindo eterio žvaigždės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius