-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 13 /12:13

Masiškai atšaukiami renginiai – galvos skausmas šou pasauliui: teks susimokėti avansą už minusą?

Situacija dėl koronaviruso protrūkio, paskelbto pandemija, skaudžiai kirto ir renginių organizatoriams – jų teigimu, šie metai visiškai pasmerkti. Jau skaičiuojami organizatorių ir atlikėjų būsimi nuostoliai, o tai, kas vyksta dabar, lyginama su prieš dešimtmetį siautusia krize, pabrėžiant, kad net ji buvo ne tokia dramatiška.
Linas Zareckas, Lauras Lučiūnas, Remigijus Žiogas
Linas Zareckas, Lauras Lučiūnas, Remigijus Žiogas / 15min, Gedimino Saso nuotr.

VISAS NAUJIENAS APIE KORONAVIRUSĄ RASITE ČIA

Prieš porą savaičių koronaviruso atvejį patvirtinus Šiauliuose, Lietuvoje vieni pirmųjų veiksmų ėmėsi projekto „Lietuvos balsas“ rengėjai – kovą turėjusias prasidėti finalinių kovų transliacijas perkėlė į gegužės mėnesį.

Dar dramatiškesnė situacija pasireiškė užsienyje – čia atšaukti Mariah Carey, Madonnos koncertai, į rudenį nukeltas festivalis „Coachella“.

Tačiau pastarosiomis dienomis koronaviruso protrūkis žaibiškai kirto renginių verslui ir Lietuvoje – vis daugiau organizatorių saugumo sumetimais buvo priversti atsisakytų planų. O ketvirtadienio popietę Vilniaus miesto savivaldybė priėmė sprendimą laikinai uždrausti visus renginius, kuriuose susirinktų bent 100 žmonių.

Ir nors dalis koncertų ar kitokio pobūdžio renginių nukelta į konkrečias dienas vėlesniu laiku, dėl kitų išlieka klaustukas – neaišku, kada dabar jie įvyks, ir ar išvis įvyks. Tokie pokyčiai neišvengiamai atneš nuostolių. O ką šiuo atveju ketina daryti vyriausybė?

Krizė kirto per pusmetį, koronaviruso grėsmė – per kelias dienas

Apie galvos skausmą keliančią situaciją nusprendė pasisakyti ir renginių organizavimo agentūros „MadeMyDay“ vadovas Linas Zareckas. Jo teigimu, situacija renginių versle pablogėjo vos per kelias dienas – iš pradžių buvo tik klausimas, kada tai įvyks, o tuomet viskas įvyko žaibiškai, pasipylė tiek vietinių, tiek tarptautinių renginių atšaukinėjimai.

L.Zareckas šį atvejį palygino su daugiau nei prieš dešimtmetį siautusia krize, teigdamas, kad net ji renginių verslui nebuvo tokia dramatiška, nes kirto per pusmetį ar metus, o ne per tokį trumpą laiką kaip dabar.

„Krizės metu vis tiek kažkoks judėjimas, kraujo cirkuliacija, jei pinigus lygintume su krauju, vyko – vieni turėjo pinigų, kiti ne. Tada buvo tik pinigų klausimas, o šiuo atveju jau kritinė situacija, nes renginiai yra sambūriai, o sambūriai yra pirma vieta virusų plitimui, todėl vyksta radikalus atšaukinėjimas – tai, ko negalima pakeisti“, – teigė L.Zareckas.

Jis mano, kad artimiausiu metu renginių pasaulyje kuriam laikui išvis neliks, taip pat ir globalių. Pasak Lino, labai realu, kad nevyks nei Europos futbolo čempionatas, nei 2020 m. vasaros olimpinės žaidynės.

Asmeninio albumo nuotr. /Linas Zareckas
Asmeninio albumo nuotr. /Linas Zareckas

Praras bent pusę milijono eurų pajamų

Kaip pasakojo L.Zareckas, atšaukta daugybė prieš tai jau suplanuotų ir oficialiai patvirtintų jo įmonės organizuojamų renginių, turėjusių vykti iki birželio mėnesio. Praradimas – didžiulis.

„Mes netenkame daugiau nei pusės milijono eurų pajamų“, – apgailestavo jis.

Pasak Lino, tai neišvengiamai paveiks ne tik pačius renginių organizatorius, bet ir daugybę kitų šioje sferoje dirbančių žmonių – atlikėjų, subrangovų, maitinimo įmonių, audiovizualinės srities darbuotojų.

„Tai tokia masė žmonių, įtrauktų į šią sritį, kad net sunku pagalvoti, ką jie darys... Visi žiauriai stipriai paliesti“, – teigė L.Zareckas.

Tiesa, dalis renginių nėra visiškai atšaukti – tiesiog nukelti į ateitį. Tačiau, anot L.Zarecko, nenumatytam terminui, kas apsunkina padėtį.

„Dėl to įdomu, kaip vyriausybė šioje situacijoje elgsis su verslu, nes teoriškai mums reikės išlaukti neapskaičiuojamą dienų terminą. O koks tas terminas bus, kiek viskas bus įsišaldę, niekas nežino. Netgi jei remtumėmės Kinijos atveju, kur koronavirusas siautėjo tris mėnesius, o dabar mažėja, tai jeigu ir pas mus po trijų mėnesių viskas ims grįžti į savo vėžes, nemanau, kad situacija greitai atsistatys. Sakyčiau, šitie 2020 metai yra palaidoti“, – kalbėdamas apie nežinioje įstrigusį renginių verslą liūdnai konstatavo L.Zareckas, pridūręs, kad viliasi neprarasti bent tų renginių, kurie numatyti po birželio mėnesio.

Teks susimokėti avansą už minusą?

Dar viena didelė bėda, kurią išskyrė L.Zareckas, yra kas tam tikrą laiką mokamas avansinio pelno mokestis, kurį mokėdamos įmonės pačios turi prognozuoti, kiek gaus pelno. Tačiau dabar, kai masiškai atšaukti renginiai, mokėti jį, anot Lino – visiškai beprasmiška.

„Man jis visą laiką kėlė daug klausimų, bet jeigu pastarieji keleri metai tikrai buvo puikūs, o dabar staiga tokia situacija, remiantis praeitais metais mokėti į priekį yra nonsensas. Šiais metais jau nekalbam apie pelnus, nekalbam apie išėjimą ant nulio, tai bus absoliučiai minusiniai metai. Tad kodėl dabar turėtumėme mokėti avansą?“ – stebėjosi jis.

Todėl pokalbio su 15min metu L.Zareckas neslėpė besitikintis kokios nors aiškaus plano iš valstybės, pavyzdžiui, lengvatų.

„Renginių verslo kritimas yra radikaliai šimtu procentų, viskas sustojo vietoje, tai įdomu, ar valstybė svarsto, kaip mums padėti. Ir tai liečia ne tik renginių agentūras, bet visą grandinę žmonių, – kalbėjo L.Zareckas. – Tikrai reikia kažkokio vyriausybės įsikišimo mokestine prasme, nes kitaip neįsivaizduoju, kaip reikės išlaikyti verslus.“

Jis pridūrė, kad valdžios abejingumas kartais trikdo, nes tos pačios vyriausybės nariai išsilaiko iš pinigų, kuriuos surenka verslas.

„Visuomenėje girdime: „Oi, kaip gerai dirbti valstybinėse įmonėse, ten niekas nesutrinka, nes va verslas tai stringa.“ Bet tai labai makabriškai skamba, nes mūsų, verslų, dėka valstybinėje įmonėje tarnautojai turi sau iš ko atlyginimus išsimokėti. Tai išrinkom vyriausybę ir gal dabar visgi reikėtų jai kažką pagalvoti, nes suprantu, kad pinigų rezerve tai yra, o jei ne, galima ir pasiskolinti“, – svarstė L.Zareckas.

Negana to, visą šią padėtį kiek sunkina dar ir tai, kad renginių organizatoriai neturi juos vienijančios asociacijos. Pasak Lino, taip yra todėl, kad minėtoje srityje visi – labai dideli konkurentai.

„Bet galbūt dabar atsiras iniciatyvų, gal visgi reikėtų pagalvoti, kaip tokios situacijos akivaizdoje apsijungti. Raginčiau renginių organizatorius susėsti ir steigti asociaciją, kad būtų galima bendrai atstovauti visų įmonių pozicijai kalbantis su vyriausybe“, – teigė L.Zareckas, prisipažinęs šviesios perspektyvos vis dėlto neįžvelgiantis.

Atlikėjai neturės už ką susimokėti mokesčių?

Muzikos prodiuseris, atlikėjų vadybininkas Lauras Lučiūnas sutiko su L.Zarecko požiūriu dėl avansinio pajamų mokesčio, tačiau panoro išskirti dar kitą aspektą – ne įmonių, o individualių asmenų mokamus gyventojų pajamų mokestį ir privalomąjį sveikatos draudimą. Anot Lauro, likę be uždarbio atlikėjai šioje vietoje susidurs su sunkumais.

„Gegužę visi artistai, dirbantys individualios veiklos pagrindu, turi susimokėti. Paprastai per porą mėnesių iki gegužės atlikėjai užsidirba ir dalį pinigų skiria tiems mokesčiams. Tokia realybė – nėra pas mus artistų, kurie uždirbinėtų milijonus. Todėl dabar šitie du mėnesiai jiems gali būti kritinė riba – gresia didžiuliai mokesčiai, bet nebus pajamų jiems susimokėti“, – pastebėjo L.Lučiūnas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lauras Lučiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lauras Lučiūnas

Jis taip pat pabrėžė, kad nėra jokios abejonės, jog nuostoliai sporto, muzikos ir kino industrijoje bus didžiuliai. Juk lėšų, kurios jau paklotos už neįvykusių renginių organizavimą, nebesusigrąžinsi.

„Reklama apmokama iš anksto, avansai už arenas iš anksto, aparatūra iš anksto, žmonės samdomi iš anksto, dainos ir repeticijos ruošiamos irgi iš anksto. Visam tam reikia labai daug išlaidų, o pajamos ateina tik pardavus bilietus“, – 15min sakė L.Lučiūnas.

Tiesa, nors pridūrė manantis, kad į kitas dienas perkelti lietuvių organizuojami renginiai įvyks, to užtikrintai negalėjo pasakyti apie užsienio žvaigždžių pasirodymus.

„Jei suplanuotas koks nors ilgas turas, faktas, kad jau nelabai atvyks“, – teigė L.Lučiūnas.

Kad situacija nors kiek pagerėtų, anot Lauro, neišvengiamai turi įsikišti valstybė.

„Kitu atveju dalis įmonių tikrai turės užsidaryti“, – prognozavo jis.

Beje, L.Lučiūno prodiusuojamos atlikėjos Jazzu koncertinį turą, turėjusį prasidėti kovo pabaigoje, taip pat planuojama nukelti. Lauro teigimu, masiniai renginiai dabar turėtų nevykti bent du mėnesius.

Mažesnių renginių kol kas neatšaukia

Renginių įmonę „Trys karaliai“ turintis Remigijus Žiogas taip pat neslėpė, kad jį skaudžiai palietė ši situacija. Ketvirtadienį kalbėdamas su 15min jis sakė, kad atšaukta 11 jo organizuojamų renginių, tai žymi apie 20 procentų pelno ir apyvartos kritimą. Pirmi du renginiai dar praeitą savaitę atšaukti Vilniuje.

Tiesa, įmonė organizuoja ir didesnes, ir mažesnes šventes. Pastarosiose dalyvauja mažiau nei 100 žmonių.

„Mažesnių renginių, kur nėra tokių didelių susibūrimų, žmonės neatšaukia, ir šį savaitgalį turėsime nemažai jubiliejų“, – sakė R.Žiogas.

Vis dėlto dabar jis apgailestauja, kad tokiu laikotarpiu įmonė apsiėmė organizuoti didesnes šventes – jei būtų numatę situaciją, viskas būtų susiklostę kitaip.

„Artimiausius du mėnesius negalėjome imti daugiau renginių, nes paėmėme didžiulius – Mažeikiuose, Klaipėdoje... Tai mus labai skausmingai palietė, nes atsisakėme mažesnių, kad paimtume didesnius, o tuos didesnius atšaukė“, – teigė Remigijus.

R.Žiogo įmonėje iš viso dirba dešimt vedėjų, samdomų pagal skirtingas atsiskaitymo formas. Kol kas Remigijus šiuo klausimu yra nežinioje, jam apmaudu, nes nukentės ir jie, ir kiti darbuotojai.

„Įmonei tikrai pasijus, kalbame, ką daryti su darbuotojais, nes nemažai dirbančių yra, ką su vedėjais. Dar nepuolėme skaičiuoti nuostolių, anksti, bet priimsime tai natūraliai, nes 2008 metų krizę irgi išgyvenome, – optimizmo bando neprarasti Remigijus. – Šįkart krizė atėjo kitokia forma – žmonės pinigų turi, bet neturi galimybės, kaip juos leisti, nes ta korona, kuri visiems jau tampa kaip koronė.“

Galdikas Photography nuotr./Remigijus Žiogas
Galdikas Photography nuotr./Remigijus Žiogas

R.Žiogas nusivylęs ir dabartine Vyriausybės komunikacija – tuo, kad reikia mokėti mokesčius, o normalių kompensacijų kol kas nepasiūlo.

„Kaip neskaudins, kai tau sako, kad tu negali to daryti (rengti renginių – aut. past.), o nieks nešneka apie kompensacijas, kas už to slypi? Aišku, pikta, bet stengiamės susikoncentruoti į kūrybą, galvojame, kaip suktis, – 15min kalbėjo R.Žiogas. – Yra, kaip yra. Nežinau, kur čia kaltų ieškoti – ar kad mes tokioms avarinėms situacijoms nesame pasiruošę?“

Kompensuoti nuostolių kol kas neplanuoja, bet išimtys dėl mokesčių numatytos

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas ketvirtadienį vykusiame Vyriausybės posėdyje atkreipė dėmesį, kad atšaukus renginius organizatoriai patirs nuostolių.

„Mes atšauksime didelius renginius, į kuriuos jau išparduoti bilietai. Kultūros įstaigos turės grąžinti (pinigus – red) ir turės finansinių nuostolių“, – teigė ministras.

Vis dėlto, pasak premjero S.Skvernelio, organizatoriai turi galimybę arba nukelti renginį, arba teks nuostolį „prisiimti“.

15min dėl situacijos susisiekė ir su Finansų ministerija. Jos atsakyme vis dėlto teigiama, kad tam tikros išimtys į sunkumus dėl esamos situacijos patekusiems asmenims numatytos.

„Mokesčių mokėtojai, kurie susidurs su finansiniais sunkumais, norintys sumokėti mokesčius dėl COVIN-19 patirtų nuostolių, galės sudaryti su Valstybine mokesčių inspekcija (VMI) mokestinės paskolos sutartį, atidedant arba išdėstant mokesčio sumokėjimą, netaikant palūkanų. Juos numatoma atleisti ir nuo delspinigių, jei mokestis nebus sumokėtas dėl nurodytųjų priežasčių“, – teigiama Finansų ministerijos atsakyme.

Pasiteiravus apie avansinio pelno mokestį, gautas atsakymas, kad jį deklaruoti galima remiantis ne tik praėjusių metų rezultatais.

„Kartu norime atkreipti dėmesį, kad jau dabar, pagal galiojančią įprastinę tvarką, avansinį mokestį yra galimybė deklaruoti ir mokėti pagal du būdus: pagal praėjusių metų rezultatus ir pagal numatomą rezultatą. Jeigu įmonės jau deklaravo avansinius mokėjimus pagal praėjusių metų rezultatus, gali patikslinti deklaracijas pagal numatomą rezultatą.

Keisti avansinio pelno mokesčio būdą galima kartą metuose iki rugsėjo 1 d., kaip numatyta VMI deklaracijos pildymo taisyklėse“, – 15min atsakė Finansų ministerija.

Savo ruožtu energetikos ministro Žygimanto Vaičiūno patarėja Aurelija Vernickaitė 15min informavo, kad šiuo metu kaip tik stengiamasi rasti išeitį ir pagelbėti šioje situacijoje nukentėjusiems verslams.

„Ekonomikos ir inovacijos, Finansų, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos intensyviai dirba ir rengia veiksmų ir priemonių planą, kuris leistų švelninti susidariusios situacijos pasekmes. Jis bus pristatytas kitą savaitę. Ieškoma bendrų sprendimų su verslu, nes ypatingai svarbus solidarus visų pusių požiūris šioje išskirtinėje situacijoje“, – rašoma atsiųstame komentare.

„Tiketa“ tikisi, kad atšaukti renginiai įvyks ateityje

Komentaru apie situaciją su 15min pasidalijo ir „Tiketa“ generalinis direktorius Andrius Žiauberis. Jis teigė besiviliantis, kad su atšauktų organizatoriais pavyks susiderėti dėl atšauktų renginių perkėlimo į tolimesnes datas.

„Labai apgailestaujame dėl susiklosčiusios situacijos ir nepatogumų, kuriuos patiria ir žiūrovai, ir renginių organizatoriai, tačiau mums svarbiausia žmonių saugumas bei sveikata. Nuoširdžiai tikimės, kad griežtos priemonės ir draudimai, kurių ėmėsi LR Vyriausybė ir Vilniaus miesto savivaldybė, padės sustabdyti koronaviruso plitimą ir jau netrukus žiūrovus vėl galėsime pakviesti į renginius.

Šiuo metu aktyviai bendraujame tiek su renginių erdvių valdytojais, tiek su renginių organizatoriais, kad kuo daugiau dėl koronaviruso stabdomų renginių būtų perkelta į vėlesnį laikotarpį. Tikimės, kad visoms pusėms bendradarbiaujant, pavyks iki minimumo sumažinti nepatogumus ir nuostolius“, – teigiama UAB „Tiketa“ direktoriaus komentare.

Pinigų grąžinimas – ne visada geriausia išeitis

Ketvirtadienio vakarą socialiniame tinkle savo nuomonę apie atšaukiamus renginius išreiškė ir humoristas Paulius Ambrazevičius. Jis pasakojo beveik visą dieną praleidęs su telefonu rankose – atsakinėjo į įvairias žinutes, turėjo perkelti pasirodymus.

„Mes su „Humoro klubu“ nesame „Žalgiris“, kad skaičiuotume milijoninius nuostolius dėl neįvykusių renginių, pinigų daug negausime, nors kaip mums tai – labai daug. Mes esame maža, nepriklausoma kūrybinė organizacija, kuri negauna jokios paramos iš niekur ir gyvena tik iš fanų. Tiesą sakant, šitas kovo mėnuo turėjo būti geriausias istorijoje – turėjome suplanavę 17 pasirodymų, iš jų įvyko tik keturi, o į kitų daugumą bilietai irgi parduoti“, – rašė P.Ambrazevičius.

Kreipdamasis į savo ir kitų atlikėjų bei renginių fanus, P.Ambrazevičius prašė kantrybės, jei įmanoma, neskubėti susigrąžinti pinigų už nukeltą koncertą ar pasirodymą. Nors bene visi organizatoriai yra pasiruošę juos grąžinti, tai kainuoja papildomas išlaidas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Paulius Ambrazevičius
Arno Strumilos / 15min nuotr./Paulius Ambrazevičius

„Jūs turbūt nežinote, bet grąžinimas reiškia ne tik tai, kad pinigai negaunami – mes, kaip organizatoriai, už grąžinimus turime mokėti papildomai. Tai, žinoma, visiškai logiška – grąžinimu užsiima žmonės, jiems irgi reikia mokėti atlyginimus“, – nuomonę toliau dėstė žinomas vyras.

O kol renginiai kuriam laikui atšaukiami, P.Ambrazevičius siūlo paremti atlikėjus ar komikus įvairiose platformose, žiūrėti vaizdo įrašus „Youtube“.

„Gali būti, kad kurį laiką jiems tai bus vienintelis pajamų šaltinis. Vietoj „Netflixo“ rinkitės „Youtube“. Ten yra nemažai lietuvių kūrėjų, kurie jau gauna pinigus už peržiūras – pažiūrėkit dar kartą patikusį video, jūs pasijuoksit, kūrėjui irgi šiek tiek nubyrės“, – rašė komikas.

Daug pajamų neteks ne tik atlikėjai, bet ir su jais dirbantys žmonės – maisto tiekėjai, technikai, technikos nuomotojai. Kol kas šioje situacijoje, kurioje, panašu, nėra jokių kitų išeičių, P.Ambrazevičius siūlo kaip įmanoma palaikyti žinomus pramogų pasaulio žmones.

„Parašykit savo mėgstamam dainininkui, komikui ar kitam menininkui, padėkokit už kūrybą, palinkėkit sėkmės – nežinau nė vieno, kuris nuliūstų, kažką malonaus išgirdęs“, – įsitikinęs žinomas vyras.

Tarp atšauktų renginių – ir užsienio grupės pasirodymas

Pastaruoju metu atšauktų ir nukeltų renginių pasipylė kaip iš gausybės rago. Tai – Justino Jankevičiaus pokalbių šou „Pasitikite“, „Man-go“, Justino Jaručio ir „X Ambassadors“ koncertai. Į gegužę nukeltos „Lietuvos balso“ transliacijos, nuo kovo 12 iki balandžio 17 d. duris užvėrė menų fabrikas „Loftas“, atšaukti čia turėję vykti renginiai. Veiklą laikinai sustabdė ir klubas „Kablys“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius