Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Meile alsuojančios Irūnos Puzaraitės šventės: didžiausia dovana – Toras ir kelių mėnesių Glorija

Šios šv. Kūčios ir Kalėdos atlikėjai Irūnai Puzaraitei (29) ir jos vyrui Rokui Čepononiui buvo išties išskirtinės. Juk pirmą kartą šalia eglės krykštavo ne tik pirmagimis Toras, bet ir kelių mėnesių Glorija. Tačiau visa kita nepasikeitė – Irūnos šeimoje kalėdinės tradicijos be galo svarbios, ypač laikas, praleistas kartu su šeima.
Irūna Puzaraitė ir Rokas Čepononis
Irūna Puzaraitė ir Rokas Čepononis / Asmeninio albumo ir Akvilės Razauskienės nuotr.

Dar švenčių išvakarėse kalbėdama su 15min Irūna pripažino, kad šįsyk jos – iš tiesų kitokios. Juk pirmą kartą jas sutiko dar gausesnėje šeimoje, su antrąja savo ir vyro Roko atžala – rugsėjį gimusia dukra Glorija.

„Čia yra mano didžiausia šventinė dovana“, – šyptelėjo dviejų vaikų mama, be Glorijos dar auginantį prieš porą metų pasaulį išvydusį sūnų Torą.

O kadangi tiek Kūčias, tiek Kalėdas, kaip jau tapo įprasta, leido kaime pas senelius, Irūna neslėpė, kad dėl pagausėjusios šeimos ir tam tikrų rūpesčių atsirado papildomai – juk daugiau daiktų, daugiau lagaminų, daugiau lakstymo.

„Tačiau nepaisant to, kad važiavimui į kaimą prireikė didesnio pasiruošimo, tradicijos išlieka tos pačios, – pasakojo I.Puzaraitė. – Labai džiaugiamės, kad dar turime senelius, tad kol turime, per šventes renkamės pas juos namuose tiek mano, tiek vyro šeima.“

Akvilės Razauskienės nuotr./Irūna Puzaraitė-Čepononienė
Akvilės Razauskienės nuotr./Irūna Puzaraitė-Čepononienė

Tad ir paklausta, kas jai yra Kalėdos ir su kuo labiausiai jos asocijuojasi, atlikėja atsakė nedvejodama – tai laikas, praleistas kartu su šeima, giminės susibūrimas.

„Mes akcentuojame būtent buvimą pas senelius, nes tikrai buvo svarstymų, kad gal jau šiemet Kūčias švenčiame pas mano mamą. Tačiau vis tiek norisi važiuoti į kaimą, norisi, kad kiekvienais metais šventės būtų pas senelius, norisi parodyti jiems dėmesį, nes jie irgi nori ir pasiruošti, ir laukia, ir namus tvarkosi, automatiškai susiranda veiklos ir tos šventės jiems tampa mielos. Kol dar visi esame, reikia išnaudoti laiką kartu ir pasidžiaugti“, – įsitikinusi Irūna.

O prie šventinio stalo senelių namuose, pasak Irūnos, šiemet susirinko itin gausus būrys žmonių. „Kuo toliau, tuo labiau mes vis pildome ir pildome tą mūsų šeimyną, vis atsiranda mažų pypliukų“, – pasidžiaugė ji.

Taigi, tiek širdžiai brangi vieta, kurioje sutinka gražiausias žiemos šventes, tiek giminės susibūrimas jau yra tapę Irūnos tradicija. O kokių dar šventinių papročių laikomasi jos šeimoje? Anot atlikėjos, Kalėdas giminė dažniausiai švenčia laisvesne forma, o štai per Kūčias tradicijas būtinai puoselėja.

„Tai ir obuolio valgymas, ir kalėdaičių iš senelio rankų dalijimas. Po to senelis po staltiese kloja šieną – traukiame šiaudą ir žiūrime, kieno gyvenimas bus ilgiausias, kuriam labiausiai seksis. Galiausiai ateina Kalėdų Senelis, vyksta jo programa su dovanėlių dalinimu“, – šventės atributus vardijo Irūna.

Akvilės Razauskienės nuotr./Irūna Puzaraitė-Čepononienė ir Rokas Čepononis su sūnumi Toru
Akvilės Razauskienės nuotr./Irūna Puzaraitė-Čepononienė ir Rokas Čepononis su sūnumi Toru

Žinoma, Kūčių ji neįsivaizduoja ir be 12 valgių. Tarp jų būna ir įvairiausių rūšių silkės, ir skryliai, ir patiekalai drebučiuose ir, žinoma, aguonpienis.

„Aš labai džiaugiuosi, kad mūsų šeimos moterys be galo skaniai gamina valgyti. Turim, tikrai turim, kas skaniai paruošia“, – pagyrų negailėjo Irūna.

O pati atlikėja juokiasi, kad pagausėjus šeimai šįkart ji buvo atsakinga nebent už saldžiąją vaišių dalį: „Šiemet jau truputį nusiplaunu rankas, esu atleista nuo pareigų, tai pasirūpinsiu nebent vaisiais, pyragais, tortais ar kitais skanumynais.“

Akvilės Razauskienės nuotr./Irūna Puzaraitė-Čepononienė ir Rokas Čepononis
Akvilės Razauskienės nuotr./Irūna Puzaraitė-Čepononienė ir Rokas Čepononis

Dovana šeimai – žinia apie nėštumą

Pasiteiravus, kokie ryškiausi prisiminimai iš ankstesnių metų žiemos švenčių jai labiausiai įstrigę, Irūna prisiminė vaikystėje patirtus susitikimus su Kalėdų Seneliais.

„Jie kaime ateidavo Kūčių vakarą ir man būdavo labai įdomūs, nes kiekvienais metais vis skirtingi. Vieną kartą juodas Kalėdų Senelis, kitą kartą raudonas, vieną kartą vienokia barzda, kitą kartą kitokia. Atsimenu, labai stebėdavausi, kodėl vis ne tas pats Senis ateina“, – vaikystės momentais juokdamasi pasidalijo I.Puzaraitė.

O iš naujesnių prisiminimų Irūna neabejotinai išskyrė jautrius savo ir sesers Inetos prisipažinimus, kad laukiasi. Šias naujienas seserys Puzaraitės giminei atskleidė būtent prie šventinio stalo.

„Per vienas Kūčias sesuo paskelbė, kad laukiasi, tada po kelerių metų vėl prie to paties Kūčių stalo mes abi paskelbėme, kad laukiamės – sesuo tuo metu jau antro, o aš Toro. Sesuo pranešė ypatingu būdu – dovanų keitimesi ištraukė mano mamą, ji paėmė tą dovaną, išpakavo ir rado gražią žinią“, – su šypsena į prisiminimus nugrimzdo Irūna.

Vis dėlto dovanos, kaip teigė I.Puzaraitė, jai jau nėra tokios svarbios – jos labiau skirtos vaikams pradžiuginti. Tad ir su vyru vienas kitam nieko nedovanoja, nebent labai prireikia kažką įsigyti. Tiesa, pridūrė, kad keitimosi dovanomis tradicijos, kai dovana įteikiama konkrečiam burtų keliu išrinktam žmogui, šeimoje yra laikomasi.

„Esame nusistatę sumą iki 30 eurų, pagalvojus apie žmogų ir jam pritaikius tikrai gali kažką naudingo nupirkti. Tai toks labai fainas dalykas, nes žinai, kad apie tave galvoja, gavęs dovaną džiaugiesi, nes supranti, kad ta dovana skirta būtent tau. To ir užtenka“, – 15min sakė Irūna.

Beje, juokdamasi ji atviravo šiemet Kalėdų Senelio prašiusi dviejų dalykų – kad prailgintų parą ir naujo telefono, nes aną sudaužė. „Bet artėja mano gražus jubiliejus, tai gal vis dėlto jį gausiu per jį, kadangi dabar išlaidų ir taip yra – turime daug savų ir nesavų vaikų“, – neslėpė atlikėja, vasarį švęsianti 30-ąjį gimtadienį.

Asmeninio albumo nuotr./Irūna Puzaraitė
Asmeninio albumo nuotr./Irūna Puzaraitė

Eglę norėjo puošti su sūnumi

O ilgesnės paros Irūna prašė ne be reikalo. Kaip pasakojo 15min, šiemet buvo tiek daug reikalų, kad netgi abejojo, ar spės eglutę pasipuošti.

„Bet susiėmiau save į rankas ir vieną šeštadienio vakarą pasipuošiau. Palyginus su praeitais metais, kiek pavėlavau, kadangi paprastai stengiuosi puošti kuo anksčiau – šventės greitai praeina, nespėji net pasidžiaugti“, – paaiškino ji.

Ir nors yra girdėjusi, kad kai kurie eglę linkę puošti tik Kūčių vakarą, Irūna laikosi kitokios pozicijos. „Sniego neturime, tai bent lempučių prisikabiname“, – šmaikštavo I.Puzaraitė.

Irūna šįsyk išsirinko gyvą žaliaskarę. Anksčiau pirmenybę teikdavo dirbtinei, tačiau dėl to paties laiko stygiaus šiemet greičiau nei knistis sandėlyje ieškant turimos buvo nusipirkti naują. Užtat dabar džiaugiasi, kad visi namai kvepia mišku.

Tiesa, šiais metais eglę atlikėja pirmą kartą norėjo puošti kartu su sūnumi Toru, tačiau šis planas nelabai neišdegė. „Jis pradėjo žaisti ir nelabai kas mums išėjo. Tai aš per dvi valandas, bet pasipuošiau viena, – juokdamasi paaiškino Irūna.

Ji pridūrė žaliaskarę puošianti tematiškai, o šiais metais norėjo, kad puošyboje dominuotų balta ir auksinė spalvos.

Naujųjų metų nesureikšmina

Vis dėlto Irūna neslėpė, kad buvo Kalėdų, per kurias teko ir dirbti. Tačiau dabar prioritetai pasikeitę – darbo pasiūlymų per didžiąsias šventes ji tikino dažniausiai atsisakanti.

„Jau leidžiu sau pašvęsti, nes tikrai esu daug švenčių praleidusi koncertuodama. Šiuo metu norisi skirti laiko vaikams, šeimai, aplankyti artimus žmones“, – atviravo I.Puzaraitė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Iruna Puzaraitė-Čepononienė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Iruna Puzaraitė-Čepononienė

Tiesa, gruodžio 31-ąją, Naujųjų metų išvakarėse, ji vis dėlto darbavosi. Dar prieš metų pabaigą kalbėdama Irūna pridūrė, kad iki vidurnakčio grįžti pas šeimą tikrai spės.

„Šįmet susiplanavau taip, kad nereikėtų niekur važiuoti – koncertavau vyro gimtajame mieste, Lazdijuose, kur gyvena jo tėvai. Iki dvyliktos pabaigsiu pasirodymą, grįšiu namo ir eisiu miegoti“, – kalbėdama nusijuokė atlikėja.

Pasitikslinus, ar tai reiškia, kad neketina švęsti, Irūna patikino gruodžio 31-ajai didelės reikšmės neteikianti: „Kokios čia šventės su mažais vaikais? Iš tikrųjų didelio noro švęsti nėra, o Naujieji metai man ir šiaip nėra šventė. Kalėdos ir Kūčios – taip, bet Naujieji man visą laiką darbymetis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius