Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Monika Marija pradėjo tapyti: dėl meniškos netvarkos vyras D.Laukys nepyksta

Kūryba atlikėjai ir vizažistei Monikai Marijai Paulauskaitei-Laukei ėmė veržtis per dar vieną sritį. Šįkart ji pradėjo tapyti, tiesa, ne bet kaip – mergina baigė abstraktaus meno kursus, todėl tiksliai žino, koks potėpis yra tinkamas. Šiuo metu Monikos Marijos namų meno kampelyje nugulę aštuoni paveikslai, tačiau pradedančioji dailininkė tikina, kad jau svajoja apie savo autorinių darbų parodą, kurioje galėtų ir padainuoti.
Monika Marija ir Dovydas Laukys
Monika Marija ir Dovydas Laukys / Juliaus Kalinsko ir asmeninio archyvo nuotr.

Kalbėdama su 15min Monika Marija prisimena, kad būdama maža turėjo daug hobių ir išbandė keletą skirtingų dalykų. Tačiau pastaruoju metu merginai atrodė, kad ji nieko neveikia, tik skaito knygas, kadangi metų pradžioje pasižadėjo perskaityti 50-imt. Atlikėja juokiasi, kad šio tikslo jau tikriausiai nepavyks pasiekti, bet laikui bėgant panoro išbandyti ir ką nors naujo. Todėl pradėjo piešti.

Monika Marija pasirinko tapyti abstraktaus meno paveikslus, nes internete vis pastebėdavo reklamuojamus įvairius tokio meno kursus. Galiausiai pagalvojo, kad galbūt tai yra dalykas, kurį reikėtų pabandyti suprasti ir pasigilinti labiau. Tiesa, neslepia anksčiau abstraktaus meno net nemėgdavusi ir jo nesuprasdavusi.

Monikos Marijos darbai - galerijoje:

„Prisimenu, pirmąkart buvome nuvažiavę kartu su sese į Paryžių, ten pamačiau didesnę abstraktaus meno parodą. Po apsilankymo jaučiausi labai nepatenkinta, nes joje nieko aiškaus man nebuvo. Man labiau patiko realistiniai piešiniai, domino impresionizmas.

Kai baigiau vienus abstraktaus meno ir kelių technikų kursus, susidomėjau. Iš pradžių galvojau, kad pasimokysiu tik teorijos, tačiau vėliau vis dėlto nusipirkau priemonių ir pabandžiau piešti. Dabar kiekvieną dieną piešiu ir stengiuosi vis padaryti ką nors naujo. Tiesą sakant, dabar, kol kalbame, irgi piešiu“, – juokiasi dainininkė.

Panašu, kad jau aštuntą paveikslą tapanti Monika Marija rado save šiame mene, tiesa, ji čia pastebi ir sąsajų su vizažistės veikla, kuria užsiėmė ne vienerius metus. Anot 15min pašnekovės, skirtumas tik tas, kad menas, spalvų derinimas čia pasireiškia ne ant veido, o ant lygios drobės.

Asmeninio archyvo nuotr./Monikos Marijos tapybos darbas
Asmeninio archyvo nuotr./Monikos Marijos tapybos darbas

„Jei turi praktikos darant makiažus, piešiant ar gaminant rankdarbius, tai ir šepetėlius rinktis lengviau, ir spalvas derinti lengviau. Practise makes that“, – patikina ji.

Dabar Monikos Marijos tikslas yra išbandyti kuo daugiau skirtingų technikų, kad viską galėtų daryti greičiau, tiksliau.

„Supratau, kad netgi tie piešiniai, kurie atrodo lengviausi, minimalistiniai, vis tiek reikalauja labai daug laiko ir tikslumo parenkant tinkamas priemones ir technikas“, – stebisi mergina.

Atlikėja pripažįsta, kad užsiimti šia veikla jai yra gana sunku, nes, kaip pati juokiasi, visai neturi tam kantrybės. Dainininkė pasakoja, kad dėl šios priežasties dažniausiai renkasi tokias technikas, kur nereikia ilgai laukti, kol išdžius dažų sluoksniai.

„Būna tokių darbų, kuriuos turi daryti kelias savaites ar net mėnesius, nes reikia laukti, kol išdžius visokie glaistai, klijai ir taip toliau. Kol kas dar prie jų nepriėjau ir, man atrodo, kad neprieisiu“, – svarsto pašnekovė.

Asmeninio archyvo nuotr./Monikos Marijos tapybos darbas
Asmeninio archyvo nuotr./Monikos Marijos tapybos darbas

Monikos Marijos paklausus, koks tapytas darbas jai buvo pats sudėtingiausias, mergina atsako, kad tas, kurį reikėjo kurti dirbant su glaistu, norint išgauti reljefinį paviršių. Sunku, anot dainininkės, buvo todėl, kad reikėjo iš pirmo karto pataikyti teisingai, iš pradžių pasidarius foną. Jeigu neužtepi tinkamai – tai jau vėliau nebepavyks nugramdyti ir teks daryti iš naujo. Todėl prieš tai būtina pasipraktikuoti.

„Ironiška, kad tas paveikslas atrodo tarsi pats paprasčiausias, kaip kokia teplionė“, – juokiasi paveikslo autorė.

Vis dėlto, kokia būsena turi apimti, kad norėtųsi tapyti, arba, kitaip tariant, kur ieškoti įkvėpimo? Monika Marija čia pamini vieną moterį, kuri parašė, kad pamačiusi, jog ji pradėjo piešti, ir pati panoro pabandyti, nors anksčiau niekaip neprisiruošdavo, nes galvodavo, kad bus per sunku, nesugalvos, ką daryti, nežinos technikų.

„Aš galvoju, kad reiktų susirasti kokį nors gražų pavyzdį, bandyti jį nukopijuoti ir per daug apie tai negalvoti. Lygiai taip pat kaip ir muzikoje – jeigu lauki, kol ateis tinkamas momentas, tai jis niekada ir neateis“, – neabejoja ji.

Aštuoni paveikslai Monikai Marijai atrodo yra visai daug, tačiau nepakankamai, kad galėtų organizuoti parodą. Vis dėlto atlikėja atskleidžia, kad po truputį juda ir ta linkme.

„Jei padaryčiau tokių darbų, kuriuos norėčiau parodyti kitiems žmonėms, ne tik savo vyrui ir sesei, tai būtų labai smagu surengti parodą“, – atskleidžia atlikėja.

Asmeninio archyvo nuotr./Monikos Marijos tapybos darbas
Asmeninio archyvo nuotr./Monikos Marijos tapybos darbas

Kol kas menininkės darbai jos ir vyro Dovydo Laukio namų sienų nepuošia, bet ji jau ieško tokio dydžio drobės, kuri galės pakeisti namuose esantį paveikslą. Labiausiai Monikai Marijai patinka kol kas didžiausias, violetinės spalvos paveikslas. Šis – ir Dovydo favoritas.

Monika Marija dalijasi, kad vyras nepyksta dėl meniškos netvarkos namuose. Anaiptol – labai palaiko, jam patinka šis dar vienas žmonos savęs realizavimas.

„Aš labai nustebau, kad jis žiauriai palaiko. Buvo netikėta, kai sakė, kad gražu. Dar kol kas nežinau, ar jis meluoja, ar ne, bet sako, kad pagaliau turime namuose kampą, kuriame gali būti tokia meninė netvarka. Jam tai atrodo labai estetiškai. Teigiami žodžiai ir motyvacija skatina užsiimti šia veikla ir toliau“, – džiūgauja ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius