Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naują fotoalbumą išleidusį Ričardą Anusauską pasveikino ir buvusi žmona Jurga su vaikais

Naują nuotraukų albumą „Gražuolė Lietuva“ Vilniaus knygų mugėje šeštadienį pristatęs Ričardas Anusauskas ir toliau stebina neįtikėtinais kadrais. Anksčiau po egzotiškus kraštus keliavęs gamtos fotografas fiksavo gražiausius Azijos vaizdus, tačiau dabar nusprendė iš naujo pažvelgti į gimtąją šalį. „Negaliu nemylėti Lietuvos. Menininko pareiga surasti ir parodyti tai, kas jo šalyje gražiausia“, – sakė R.Anusauskas.
Anusauskų šeimyna
Anusauskų šeimyna / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasveikinti su naujo albumo išleidimu į Vilniaus knygų mugę atvyko ir jo buvusi žmona Jurga Anusauskienė bei judviejų vaikai Mindaugas ir Haroldas. Nedideliame Anusauskų šeimos susitikime trūko tik dukros Evelinos, kuri šiuo metu su vyru Adamu Youngu kuria ateitį už Atlanto.

Anksčiau Ričardas fotografuodavo drauge su Jurga, tačiau po skyrybų jų kaip fotografų duetas išsiskyrė ir dabar kiekvienas iš jų dirba atskirai. „Gražuolė Lietuva“ – fotografijų albumas, kuriame pateikiami gražiausi Lietuvos gamtos pasaulio vaizdai.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ričardas Anusauskas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ričardas Anusauskas

Per penkerius metus albumą išleidęs autorius sako, kad laiko jam skyrė kur kas daugiau, nes iki pradedant darbą reikėjo tinkamai jam pasiruošti. „Procesas toks: dešimt metų ieškai kokio nors žalvarnio. Tuomet aštuonis metus jį stebi, išsiaiškini apie jo gyvenseną, sužinai kur jis gyvena, kur skraido, kuo maitinasi. Pradžioje džiaugiesi, kad jį radai, tada imi stebėti, kokia trajektorija jis skraido ir išlauki momento, kada jis praskris pro mėnulį“, – taip apie kadrą, kuriame mėnulio fone užfiksuotas Lietuvoje retas žalvarnis kalbėjo R.Anusauskas.

Nuotraukų albume – daug neįprastų originalių kadrų. Vienuose jų – retos žvėrių ir paukščių rūšys, kituose – netikėti akiai vaizdai: lede užšalusi žuvis, iš pelkės su žmogaus batais dantyse brendantys vilkai, keliasdešimt briedžių ar gulbių, Baltijos jūros bangų į krantą išneštas gintaras, saulės apšviesti peizažai, pelėdos, saulėlydį prie jūros kelias valandas stebintis bebras.

Ieškodamas įdomių ir retų kadrų, fotografas ne kartą iš naujo suprato, kokia graži yra Lietuvos gamta. Pavyzdžiui, užsibrėžęs tikslą nufotografuoti lūšį jis bendravo su girininkais, klausė jų, ar šie konkrečiuose miškuose yra matę retai sutinkamą gyvūną. Kai kurie jų tikino per dvidešimt metų nesutikę nei vienos lūšies, o štai R.Anusauskui pavyko be didelių pastangų. „Kai žmogus ieško gamtos stebuklų, tai jie patys pas jį ir ateina“, – Žmonės.lt sakė jis.

Prie šios knygos kūrimo prisidėjo ir poetė Jurgita Vilčinskienė, kuri eilėmis iliustruodama nuotraukas specialiai šiai knygai sukūrė ne vieną eilėraštį. Albume prie nuotraukų puikiai priderintos šviesaus atminimo rašytojo Justino Marcinkevičiaus bei dar iki šių dienų kuriančios, neseniai 80-metį atšventusios, R.Anusausko mamos Joanos Anusauskienės eilės.

R.Anusauskas su savimi visuomet nešdavosi po dvi kameras: viena fotografuodavo, o kita filmuodavo. Filmuotus vaizdus jis ketina panaudoti būsimam filmui, prie kurio kaip tik šiuo metu ir dirba, jį beliko tik sumontuoti. „Filmą pavadinsiu taip pat, kaip ir knygą – „Gražuolė Lietuva“, – sakė menininkas.

Daugiau naujienų apie Vilniaus knygų mugę skaitykite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius