-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Neregiai ir silpnaregiai turės savo „Euroviziją“: renkamas Lietuvos atstovas į kitokio formato dainų konkursą

Balandžio 20 d. prasidėjo tarptautinio „Low-Vision“ dainų konkurso nacionalinės atrankos balsavimas. Iki balandžio 30 d. bus išrinkta daina, kuri atstovaus Lietuvai šio dainų konkurso finale gegužės 21 d. drauge su kitomis 16 šalių.
Gražvydas Sidiniauskas
Gražvydas Sidiniauskas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Šį pirmąjį Europoje tarptautinį dainų konkursą International Low-Vision Song Contest (ILVSC) organizuoja Europos aklųjų sąjunga (EAS) ir Vokietijos aklųjų federacija (VAF). Jame siekiama pristatyti neregių ir silpnaregių atlikėjų, kompozitorių kūrybą. ILVSC vyks panašiu principu kaip ir didysis „Eurovizijos“ konkursas – šalys dalyvės pristatys savo dainą ir už ją bus balsuojama.

Skirtumas tik tas, kad viskas vyks internetu, ir balsavimas taip pat. Be to, konkurse dalyvauti gali tik dainos, kurių tiek kūrybinėje, tiek atlikėjų grupėje yra bent po vieną neregį ar silpnaregį.

Idėjos sumanytojas VAF atstovas Reineris Delgado, Lietuvos žurnalistų rengtame interviu teigia: „Mes suprantame, kad neregiai atlikėjai gali dalyvauti ir įprastoje „Eurovizijoje“. Tačiau šiame konkurse viskas tapo labai vizualu ir muzikai dėmesio skiriama ne tiek daug. Mūsų dalyviai taip pat pristatys dainos vaizdinę medžiagą, bet ji bus kitokia, ne tokia svarbi.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gražvydas Sidiniauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gražvydas Sidiniauskas

Galų gale, kol viskas vyksta internetu, turime galimybę padaryti gerą šventę. Suorganizuoti tokį konkursą gyvai būtų kur kas sunkiau. Ir mes tikrai žinome, kad neregių ir silpnaregių kūrybos Europoje yra labai daug. Tad išgirskime ją.“

Atranka į ILVSC Lietuvoje jau prasidėjo ir truks 10 dienų, iki balandžio 30 d.

„Suprantu, kad tai šiek tiek uždaras konkursas, bet manau, kai visi esame taip stipriai pasiilgę kultūros, galime tiesiog susivienyti ir palaikyti savo dainininkus, praplėsti akiratį ir susipažinti su neregių ir silpnaregių kuriama ar atliekama muzika. Tad labai kviečiu lietuvius nelikti abejingiems ir prisidėti savo balsais prie šio konkurso.

Padėkite išrinkti dainą, kuri jums atrodo tinkamiausia atstovauti Lietuvos neregių bendruomenę Europoje, o vėliau palaikykime savo dalyvį finale. Tai labai svarbu, nes balsuoti didžiajame finale galėsime labai trumpai, tik tiesioginio renginio metu – vos kelias valandas“, – kviečia Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos kultūros projektų vadovė Lina Puodžiūnė.

Nacionalinei atrankai savo kūrinius pateikė 4 dalyviai:

1. „Pasiilgau tavęs“ – „Credo“ (muzika – Bronislava Špagina, tekstas – Algimantas Katilius, aranžuotė – Ona Matusevičiūtė)

VIDEO: Tarptautinis „Low-Vision“ dainų konkursas | Nacionalinė atranka | „Pasiilgau tavęs“ – „Credo“

2. „Nebijok“ – Vaida Butautaitė (tekstas ir muzika – Vaida Butautaitė)

VIDEO: Tarptautinis „Low-Vision“ dainų konkursas | Nacionalinė atranka | „Nebijok“ – Vaida Butautaitė

3. „Giants of the night“ – Grazzy Eye (tekstas, muzika, aranžuotė, video – Gražvydas Sidiniauskas)

VIDEO: Tarptautinis „Low-Vision“ dainų konkursas | Nacionalinė atranka | „Giants of the night“ – Grazzy Eye

4. „Invisible Colors“ – The Wind rose (tekstas – Irma Jokštytė, muzika – Irma Jokštytė, Dainora Laukžemytė, Germanas Skoris, Tadas Dešukas, video – Saulė Norkutė ir Karolina Žernytė)

VIDEO: Tarptautinis „Low-Vision“ dainų konkursas | Nacionalinė atranka | „Invisible Colors“ – The Wind rose

Atsižvelgiant į tarptautinio konkurso sąlygas, nacionalinės atrankos nugalėtoją renka tik klausytojai. Balsuoti galima tik vieną kartą už vieną dainą.

Balsavimo anketą rasite čia.

Balandžio 30 d. 19 val. tiesioginės transliacijos metu radijo laidos „Aklas pasimatymas“ „Facebook“ paskyroje bus skelbiamas nacionalinės atrankos nugalėtojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius