Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

O.Koršunovas rėžė kritikos R.Karbauskiui: „Tiksliau būtų ne klounas, o Tartiufas“

Teatro režisierius Oskaras Koršunovas, M.A.M.A apdovanojimuose paskelbęs nominacijos „Metų alternatyva“ nugalėtoją, pirmadienį pripažino, kad Kauno „Žalgirio“ arenoje pasakė ne viską, ką turėjo pasakyti.
Oskaras Koršunovas „Tartiufo“ repeticijoje
Oskaras Koršunovas „Tartiufo“ repeticijoje / Tomo Ivanausko nuotr.

M.A.M.A apdovanojimų metu „G&G Sindikato“ pasirodyme Ramūnas Karbauskis didžiuliuose ekranuose virto klounu iš siaubo filmo „It“. Socialiniuose tinkluose tai sulaukė daugybės komentarų, pasisakė ir pats Ramūnas Karbauskis, įžvelgęs patyčias.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„G&G Sindikatas“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„G&G Sindikatas“

Tačiau „G&G Sindikatas“ paaiškino – reikia skirti karikatūrą nuo patyčių.

„Mes pasinaudojome laisvos šalies demokratine teise į laisvą žodį, norėjome atkreipti dėmesį į vykstantį politinį cirką, o jis neretai yra piktas ir neteisingas. Įvardijimas, kad tai yra patyčios – vėl priveda prie žmonių skaldymo“, – 15min kalbėjo „G&G Sindikato“ atstovai.

TAIP PAT SKAITYKITE: „G&G Sindikato“ atsakymas Ramūnui Karbauskiui: skirkime karikatūrą nuo patyčių

Savo nuomonę šia tema pirmadienį išsakė ir Oskaras Koršunovas. Penktadienio vakarą įteikdamas grupei „Šiaurės kryptis“ apdovanojimą „Metų alternatyvos“ kategorijoje, Oskaras tąkart sveikino egzistuojančią alternatyvą.

„Džiaugiuosi pristatydamas šį apdovanojimą. Alternatyva yra alternatyva, be jos nebūtų ir mainstream‘o, tai toks mažas kilimėlis, be kurio nebūtų ir raudonojo kilimo“, – tąkart kalbėjo O.Koršunovas. Pirmadienį feisbuke režisierius paviešino komentarą, prisipažindamas „reikėjo nepatylėti per M.A.M.Ą“.

„Kas, iš ko ir dėl ko tyčiojasi?

Sakoma: „Galėjai ir patylėti“. Šiuo atveju reikėjo nepatylėti per MAMĄ. Respect’as „G&G Sindikatui“ su Gabrieliu Liaudansku-Svaru ir Justei Arlauskaitei-Jazzu, taip pat vedėjams, kurie nevengė aštrių aktualijų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mantas Stonkus, Oskaras Koršunovas ir Mantas Katleris
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mantas Stonkus, Oskaras Koršunovas ir Mantas Katleris

Teikdamas apdovanojimą „Šiaurės krypčiai“ (beje, labai džiaugiuosi dėl šios grupės – juk tai mano jaunystės chebra), deja, nepasakiau vieno labai svarbaus dalyko, kurį noriu bent jau papostinti.

Tiesa, pasakiau, kad jeigu nebūtų juodo alternatyvos kilimėlio kojoms nusivalyti, tai nebūtų ir raudonojo kilimo prieš visus plunksnas kedenti. Nebūtų alternatyvos, nebūtų ir mainstream’o. Na pažiūrėkite, bliuzas, džiazas, rokas, hiphopas, elektroninė muzika – viskas gimė plantacijose, ant grindinio ir rūsiuose. Ir tik vėliau apsigyveno dangoraižių padebesiuose.

Bet vis dėlto man dabar gaila, kad nepasakiau, jog alternatyva turi ir politinį aspektą – dabar mes visi turime būti alternatyva dabartinei politikai, dabartiniam tartiufizmui, apsimetėliškiems šventeivoms, kurie mus mulkina prisidengdami morale.

Nesąmonės ir draudimai, bausmės, visas tas moralinis ledonešis jiems reikalingas tik tam, kad paslėptų savo politinę bejėgystę arba, kas gali būti dar blogiau – savo tikruosius kėslus. Argi tai ne patyčios, kai valdžia nieko gero neduodama išradinėja draudimus ir bausmes, primenančias viduramžišką inkviziciją? Turiu galvoje tai, jog už vieną kasiaką gali pasodinti į kalėjimą ir dar norėtų pritaikyti priverstinį psichiatrinį gydymą.

Sėdi tėvas, skaito žurnalus su išplėšytais lapais, geria morkų sultis, kampe mama verpia pagoniškų raštų lininius marškinius, telikas transliuoja Naisių žinias, o po stalu sėdi Juozuko tautinę uniformą vilkintis, it burokas paraudęs, žaliomis akytėmis vaikelis, mat mamai pažadėjo nepersti.

Kokią teisę turi šitie valstiečiai pilnomis kelnėmis nuodingų rusiškų trąšų iš mūsų tyčiotis? Po velnių, kas gi nėra nors kartą patraukęs žolytės? Pagalvokite apie savo paauglius vaikus, kurie neabejotinai susigundys bent kartą tai padaryti, juolab kai tai draudžiama – juk uždraustas vaisius skanesnis. Ir goodbye visi Kembridžai ir Harvardai – psichiatrinė iki gyvos galvos, nes ten siūlomi vaistukai – tai ne žolytė, nuo jų tikrai nenulipsi.

Tad jeigu ponas Karbauskis kažkada vaikystėje pažadėjo savo mamai negerti kavos ir iki šiol jos negeria, tai negi dabar (o tai tikėtina) bus uždrausta ir kava? Juk nesveika, o liaudis turi būti nužeminta, bežemė ir sveika.

Taip ir įsivaizduoju šios naujai diegiamos pasaulėžiūros vaizdelį: sėdi tėvas, skaito žurnalus su išplėšytais lapais, geria morkų sultis, kampe mama verpia pagoniškų raštų lininius marškinius, telikas transliuoja Naisių žinias, o po stalu sėdi Juozuko tautinę uniformą vilkintis, it burokas paraudęs, žaliomis akytėmis vaikelis, mat mamai pažadėjo nepersti.

Taigi, jei to nenorime, reikia griebtis alternatyvos. O jei tai nepadės – griebtis ir grindinio akmenų. O tas Karbauskinis klounas – tai tikrai tikslu. Bet dar tiksliau ir išsamiau būtų ne Stiveno Kingo piktasis „It“, o Tartiufas. Kas yra Tartiufas?

Ateikite į mano spektaklį „Tartiufas“ Lietuvos nacionaliniame dramos teatre. Karbauskio psichologinis paveikslas Moljero genialiai aprašytas jau XVII amžiuje. Deja, dabar ši pjesė ir spektaklis tampa neįtikėtinai aktualūs“, – socialiniame tinkle rašė Oskaras Koršunovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius