Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulinio garso tenoras Placido Domingo susitiko su prezidente

Pirmąkart Lietuvą aplankęs garsusis tenoras Placido Domingo penktadienio popietę susitiko su prezidente Dalia Grybauskaite. Vizito metu operos karalius sulaukė ir ypatingos dovanos – šalies trispalvės.
Prezidentūroje Dalia Grybauskaitė susitiko su Placido Domingo
Prezidentūroje Dalia Grybauskaitė susitiko su Placido Domingo / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Susitikime prezidentūroje taip pat dalyvavo „Grammy“ apdovanojimais įvertintas sopranas Ana Maria Martinez iš Puerto Riko, Lietuvos operos primadona Violeta Urmana ir žinomas Ispanijos dirigentas Jordi Bernacer.

Operos karaliumi tituluojamas Placido Domingo, kartu su minėtomis operos žvaigždėmis ir Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, Vasario 16-ąją surengs išskirtinį koncertą „Žalgirio“ arenoje Kaune.

Apie būsimą pasirodymą, šaliai svarbią dieną ir muziką Placido Domingo turėjo progą pakalbėti ir su šalies vadove. Vizito metu Placido Domingo sulaukė ir dovanų – prezidentė jam įteikė šalies trispalvę.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Prezidentūroje Dalia Grybauskaitė susitiko su Placido Domingo
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Prezidentūroje Dalia Grybauskaitė susitiko su Placido Domingo

Vienas geriausių pasaulyje operos solistų penktadienio popietę atvyko į Vilnių iš Kijevo, kur buvo surengtas anšlaginis koncertas. Vos spėjęs apsistoti pačioje sostinės širdyje įsikūrusiame viešbutyje „Kempinski“, operos legenda surengė spaudos konferenciją.

Gausiai susirinkusiems žurnalistams Placido Domingo papasakojo, kad anksčiau labai daug girdėjo apie Lietuvą ir norėjo atvykti, tačiau nebuvo tinkamos progos. Operos gigantas, neseniai šventęs 78-ąjį gimtadienį, teigė žinantis, kad Lietuva šeštadienį švęs Nepriklausomybės dieną.

„Noriu pasveikinti ir palinkėti šimtmečių klestėjimo, didžiulės sėkmės ir ypatingai – taikos“, – sakė Lietuvos vėliava apsigaubęs Placido Domingo.

Vizito prezidentūroje akimirkos – galerijoje:

Operos karalius

Placido Domingo visų pirma yra operos dainininkas, solo koncertuose atliekantis operos arijas ir geriausius Vienos operečių, Brodvėjaus klasikinių pastatymų ir tradicinės ispaniškos sarsuelos kūrinius. Ypač gausioje ir įvairioje programoje netrūksta pačių žinomiausių klasikinės muzikos brangakmenių, kuriuos per savo ilgametę karjerą solistas yra atlikęs ne vieną tūkstantį kartų.

Placido Domingo, kurio talentas yra įvertintas net 12 „Grammy“ ir 2 „Emmy“ apdovanojimais, gimė 1941 m. sausio 21 d. Madrido priemiestyje (Ispanija).

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Prezidentūroje Dalia Grybauskaitė susitiko su Placido Domingo
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Prezidentūroje Dalia Grybauskaitė susitiko su Placido Domingo

Vadovavęs geriausiems pasaulio orkestrams ir įkūnijęs net 149 skirtingus operos vaidmenis, Placido Domingo augo labai muzikalioje šeimoje. Jo tėvas, Placido Domingo vyresnysis, buvo iš Saragosos kilęs operos baritonas, o motina, Pepita Embil, buvo tradicinės ispaniškos sarsuelos žvaigždė.

Būsimasis operos karalius ir jo jaunesnioji sesuo Mari Pepa džiaugėsi laiminga vaikyste, kurios netemdė dažnos tėvų gastrolės, nes tuo metu juos prižiūrėjo dėdės ir tetos. „Prisimenu tą gerą saugumo jausmą, kai gyvenimo kasdienybė susidėjo iš trijų svarbiausių dalykų: namų, mokyklos ir žaidimų parke“, – prisimena vaikystę Placido Domingo.

Kai Placido Domingo suėjo 8-eri, jis su šeima persikėlė gyventi į Meksiką, kur „Mexico City“ konservatorijoje mokėsi groti pianinu ir diriguoti. Dėstytojai iškart pastebėjo išskirtinį būsimo operos karaliaus balsą ir netrukus Placido Domingo debiutavo Monterėjaus operoje, vėliau beveik trejus metus koncertavo kartu su Izraelio nacionaline opera.

Daugiau nei 3 900 pasirodymų

Placido Domingo yra pasaulinį pripažinimą pelnęs ir daugybe talentų apdovanotas artistas. Placido Domingo, kritikų vadinamas geriausiu ir įtakingiausiu dainuojančiu aktoriumi operos istorijoje, taip pat yra talentingas dirigentas ir vienas iš geriausių operos vadovų, besirūpinantis „Los Angeles Opera“ namais.

Placido Domingo per savo įspūdingą ir ilgą karjerą įrašė daugiau nei 100 albumų su operomis, arijų rinkiniais ir duetais. Artistas nusifilmavo daugiau nei 50 muzikos vaizdo klipų ir trijuose operos filmuose „Carmen“, „La Traviata“ ir „Otello“.

1990 m. Placido Domingo, kartu su kolegomis Jose Carreras ir Luciano Pavarotti subūrė „Three Tenors“ kolektyvą, kurio koncertinės gastrolės sulaukė neregėto populiarumo visame pasaulyje. Daugiau nei 3900 kartų operos scenose koncertavusio Placido Domingo pasirodymą Romoje 2010 m. per televiziją matė daugiau nei 1 milijardas žiūrovų iš 117 pasaulio šalių. 2017-2018 m. sezoną Placido Domingo koncertuoja garsiuosiuose Brodvėjaus operos rūmuose „Metropolitan Opera“ Niujorke.

VIDEO: Plácido Domingo - Italia, ti amo (Trailer)

Neprilygstamas dirigentas ir naujų talentų ieškotojas

Placido Domingo yra ne tik operos solistas, bet ir puikus dirigentas ir naujų operos talentų globėjas. Kaip orkestro vadovas, jis sukūrė per 500 operos pasirodymų ir simfoninių koncertų. Kaip operos solistas ir kaip orkestro dirigentas, Placido Domingo reguliariai koncertuoja Milano „La Scala“, Vienos operos, Londono „Covent Garden“, Paryžiaus „Bastille Opera“, San Francisko operoje, Čikagos „Lyric Opera“, Vašingtono „National Opera“, Los Andželo operoje, Barselonos „Liceu“, Buenos Aires „Colon“, Madrido „Real“ ir daugelio kitų svarbiausių operos rūmų scenose.

Asmeninio albumo nuotr./Placido Domingo atvyko į Vilnių
Asmeninio albumo nuotr./Placido Domingo atvyko į Vilnių

Placido Domingo nuopelnai yra įvertinti aukščiausiais apdovanojimais Jungtinėse Amerikos Valstijose, Prancūzijoje, Didžiojoje Britanijoje ir daugelyje kitų šalių. Artistui išskirtinius apdovanojimus taip pat įteikė Oksfordo ir Niujorko universitetai, taip pagerbdami jo svarbą muzikai ir menui. 2009 m. Švedijos karalius Carlas Gustafas operos žvaigždei įteikė pirmąjį „Birgit Nilsoon Price“ apdovanojimą, kurio vertė yra daugiau nei 1 mln. JAV dolerių.

Muzikantas pinigus skyrė savo fondui „Operalia“, kuris ieško ir globoja būsimas operos žvaigždes. Visuomeninio britų transliuotojo „BBC“ surengtos operos kritikų ir ekspertų apklausos metu buvo paskelbta, kad Placido Domingo yra „vienas geriausių visų laikų tenorų“. Londono dienraštis „The Guardian“ teigia, kad jis yra „svarbiausias šių laikų operos artistas“, o žurnalas „Newsweek“, išspausdinęs P. Domingo nuotrauką viršelyje, paskelbė, kad jis yra „operos karalius“.

TAIP PAT SKAITYKITE: Placido Domingo atvyko į Lietuvą: meilės dieną operos karalius švęs Vilniuje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius