-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmas „Queens of Roses“ narės Giedrės mėnuo Australijoje: užpuolęs voras, iššūkiai ir Velykų stalas

Praėjo pusantro mėnesio, kai buvusi grupės „Queens of Roses“ narė Giedrė Linkevičienė su vyru Linu susikrovė lagaminus ir turėdami bilietą tik į vieną pusę išskrido gyventi į saulėtą Australiją.
Giedrė ir Linas Linkevičiai
Giedrė ir Linas Linkevičiai / Asmeninio albumo nuotr.

Pirmosios savaitės naujame žemyne pralėkė vėjo greičiu, tačiau įspūdžių pora jau dabar sako prikaupusi tiek, kad apie juos galėtų kalbėti ištisas valandas.

„Australija – labai kontrastinga šalis. Esu tikra, kad kiekvienas žmogus čia patiria labai individualius nuotykius ir susidaro labai skirtingą nuomonę ir net neabejoju, kad kiekvienas čia sugebėtų rasti tai, ko ieško. Mūsų įspūdžiai kol kas puikūs“, – 15min sakė Giedrė.

Tiesa, pirmas mėnuo jiems abiem buvo labai kontrastingas, teko patirti nemažai iššūkių. Iš pradžių pora turėjo gyventi pačiame Sidnėjaus centre, tačiau, iškilus nesklandumams, kelioms dienoms apsistojo pas draugus lietuvius prie šiaurinių paplūdimių.

Giedrė Linkevičienė
Giedrė Linkevičienė

„Iš karto įsimylėjome tą rajoną ir supratome, kad į centrą keltis visiškai nenorime. Šiuo metu gyvename jaukioje studijoje ant kalvos, nuo kurios matosi vandenynas, turime naujai įrengtus namus, savo kiemelį ir viską, ko gali prireikti“, – naujų gyvenimu džiaugėsi Giedrė.

Šiaurinių paplūdimių rajoną šiandien daug kas vadina prestižiniu, jame daugiausia gyvena vietiniai australai. Todėl ir lietuviai džiaugiasi turėdami galimybę matyti tikresnę, ne turistinę, Australiją, matyti ją vietos gyventojų akimis.

„Centrinis Sidnėjaus rajonas yra tikrai gražus ir didingas, bet džiaugiamės, kad neteko ten užsibūti. Dangoraižiai, perpildytos gatvės ir tautybių mišrainė kartais yra įdomu, bet gyventi ten nuolat nesinorėtų“, – sakė ji.

Giedrė ir Linas Linkevičiai
Giedrė ir Linas Linkevičiai

Sunkiausia – pirmoji savaitė

Atlikėja su vyru į Australiją sparnus pakėlė mažiausiai dvejiems metams, bent jau toks buvo jų pirminis realistinis planas. Giedrė viename iš Sidnėjaus universitetų nuo kovo vidurio pradėjo magistro studijas, Australijoje ji mokosi verslo administravimo.

TAIP PAT SKAITYKITE: Permainos „Queens of Roses“ narės gyvenime: po vestuvių G.Girnytė emigruoja į Australiją

Vos atvykę čia jiedu su vyru netruko įsikurti, nors sunkiausia buvo pirmoji savaitė, o jau vėliau visi iki tol stovėję ledai pajudėjo. Pasak Giedrės, apsiprasti reikėjo ne tik prie naujos vietos, naujų namų, bet ir prie kitos laiko juostos, vasariško klimato – kai jie atvyko Lietuvoje buvo žiema. „Esu visiška pelėda, bet pirmąją savaitę 6 ryto būdavau žvali kaip niekad“, – pasakojo ji.

Pirmą savaitę ji sako daugiausia laiko skyrusi įsikūrimui naujuose namuose, taip pat – keliavimu po aplinkines vietas ir... įdegiui.

„Specialiai atvykome likus mėnesiui iki mano mokslų pradžios, kad galėtume apsiprasti ir įsikurti. Dabar atrodo, kad gyvenimas jau įsibėgėjęs, man tenka nemažai mokytis, o vyras be didelio vargo susirado darbą reklamos versle.

Teko girdėti, kad darbe patys australai yra ganėtinai atsipalaidavę, todėl darbdaviai labai vertina europiečius darbuotojus, nes mūsų darbo etika visiškai kitokia. Ypač lietuviai čia minimi kaip darbštūs ir talentingi“, – pasakojo ji.

Tuo tarpu ji pati su darbo paieškomis neskuba – nori apsiprasti su studijomis ir suprasti, kiek laiko per savaitę ji galėtų skirti darbui.

Giedrė Linkevičienė
Giedrė Linkevičienė
Giedrė Linkevičienė
Giedrė Linkevičienė

Akistata su gigantišku voru

Staigmenų netrūko ir vėliau – antrą dieną Giedrei teko akis į akį susidurti su gigantišku voru, o jų ji... labai bijo. „Tuomet patyriau turbūt patį baisiausią įvykį, – pasakojo ji. – Vakare pradėjo kažkas kutenti kaklą, ėmiau muistytis ir pamačiau draugės išgąsčio pilnas akis. Rankomis bandžiau tai nuo savęs nusimesti ir tuomet pajaučiau kojytes, pajaučiau, kad tai kažkas minkšto. Nusviedžiau tą daiktą ant grindų ir tuomet pamačiau, kad tai delno dydžio voras – didžiausias Australijoje gyvenantis Huntsman.“

Gamta Australijoje
Gamta Australijoje

Giedrė sako, kad tuomet ją ištiko lengvas panikos priepuolis, ji ėmė šaukti, purtytis, net apsiverkė – visa tai truko apie 10 minučių. Įdomu tai, kad tokį didžiulį vorą net ilgiau čia gyvenantys matė pirmą kartą. „Jaučiu didžiulę vorų baimę. Tiesa, Huntsman nėra mirtini, tačiau jų išvaizda labai bauginanti. Dabar galiu tik juokauti, kad jis tikriausiai norėjo su manimi susipažinti ir norėjo parodyti, kad nėra čia ko bijoti. Laimė, nieko baisaus neatsitiko“, – prisiminė Giedrė.

Giedrė ir Linas Linkevičiai
Giedrė ir Linas Linkevičiai

Kiekviena diena vis kitokia

Namų ilgesio ji kol kas sako nejaučianti – gal todėl, kad ir veiklos netrūksta, ir viskas dar nauja, įdomu, nepatirta. „Kol kas dar gyvename didelėmis akimis – turime įvairiausių planų. Nespėjam užsisukti rutinoje, todėl per daug laiko apmąstymams ar nostalgijai Lietuvai nelieka“, – šypsosi Giedrė.

Gal todėl laisvu nuo paskaitų ir darbų metu jiedu su vyru stengiasi kuo daugiau keliauti, kuo daugiau visko pamatyti. Jau iki šiol pora aplankė nemažai garsiausių Sidnėjaus turistinių objektų, nors ką žiūrėtičia galima rasti kiekvienam žingsnyje.

„Žinoma, pirmieji ir labiausiai atpažįstami objektai – tai Sidnėjaus opera ir didingasis Sidnėjaus uosto tiltas. Tai labai įspūdingi ir milžiniškų, nesuvokiamų konstrukcijų statiniai. Kaskart keliauju į paskaitas pro juos ir vis negaliu atsigrožėti“, – 15min pasakojo Giedrė.

Giedrė Linkevičienė
Giedrė Linkevičienė

Kadangi Australija neįsivaizduojama be kengūrų, o jų miestuose tektų ieškoti su žiburiu, lietuviai apsilankė ir didžiuliame Tarongos zoologijos parke, kuris garsėja gausia ir įvairia gyvūnija. Juos ypač sužavėjo Karališkieji botanikos sodai – ten pora žada lankytis dar daugybę kartų.

„Sidnėjus ir visa Australija garsėja savo paplūdimiais ir jų grožiu. Negaliu nesutikti – kiekvienas paplūdimys čia ypatingas ir savotiškai gražus. Patys populiariausi jų turi pakrantės takus, nė vienas naujai atvykęs, kaip ir mes, nepraleidžia pasivaikščiojimo pakrantės taku nuo Bondi iki Coogee paplūdimio“, – pasakojo pašnekovė.

Giedrė sako, kad nuo pat vasario vidurio gyvendama čia neturėjo nė vienos tokios pačios dienos – kiekviena jų atnešė daugybę naujų patirčių, įdomių nuotykių. „Kol kas mane viskas žavi, kiekviena diena atrodo vis kitokia. Jei nepamatai ko nors naujo, tai ką nors naujo išmoksti, ką nors naujo sužinai.

Abu su vyru dar vis esam susižavėjimo stadijoje, jaučiamės įkvėpti ir pakylėti. Norisi daugiau judėti, daugiau veikti, pamatyti, nesėdėti namuose. Čia labai nesinori švaistyti laiko, nes pilna galimybių patirti ką nors įdomaus“, – kalbėjo atlikėja.

Šalis, kurioje viskas aukštyn kojomis

Ji sako čia besižavinti net pačiais netikėčiausiais dalykais, nors lietuvę kiek nustebino itin dideli atstumai šalyje – pirmomis dienomis kasdien vidutiniškai pora suvaikščiodavo apie 15 kilometrų.

„Puikiai užsigrūdinom, nes dabar nueiti porą kilometrų atrodo vieni niekai. Žinoma, artimiausiuose planuose yra automobilio įsigijimas, bet dar reikia apsiprasti su eismu kita puse.

Iš tiesų Australijoje daug kas yra aukštyn kojomis: esu gimusi vasarą, bet čia švęsiu savo gimtadienį žiemos metu; saulė Sidnėjuje leidžiasi ne į vandenyno pusę; naktį danguje čia matome visai kitokius žvaigždynus; vietoje balandžių čia virš galvos skraido įvairiaspalvės papūgos ir kartais šikšnosparniai, ant žemės laksto driežiukai, o vietoje žiogų čirškia cikados“, – mintimis dalijosi Giedrė.

Gamta Australijoje
Gamta Australijoje
Australijoje
Australijoje

Jaučiasi lyg filme

Antrą mėnesį Australijoje gyvenanti pora sako jau spėjusi priprasti ir prie vietos gyventojų – australai, kaip tikina, labai malonūs ir paslaugūs, nors Giedrė per daug sako nesižavinti – iš ilgiau gyvenančių čia jai tenka išgirsti ir kitokią nuomonę.

„Man tipinis australas atrodo tas, kuris su vėju plaukuose ir įsikabinęs į banglentę gyvena be rūpesčio veide, visiems šypsosi ir vaikšto po gatves basas. Ir nors tai labai stereotipinis paveikslas, tokių čia tikrai pilna“, – 15min pasakojo ji.

Būstą, kuriame lietuviai įsikūrė, tai pat nuomojasi iš australų šeimos, o juos įvardija kaip labai rūpestingus ir nepaprastai draugiškus.

„Prieš atvykstant teko girdėti, kad australai kalba nesuprantama anglų kalba. Kol kas nepajaučiau didelio kalbos barjero. Australų tarimas man labai žavus, net pati kartais pabandau atkartoti tą skambesį. Nors vyrui jau teko sutikti labai greitai ir nesuprantamai kalbančių žmonių darbe, todėl galbūt manęs tai dar tik laukia.

Kol kas labai smagu tiek bendrauti angliškai, tiek aplink visur girdėti žmones kalbant pažįstama kalba. Kartais pasijauti lyg nuolat žiūrėtum ir girdėtum filmą originalo kalba“, – sakė ji.

Gamta Australijoje
Gamta Australijoje

Susižavėjo vandens pramogomis

Dar viena priežastis įsimylėti Australiją – vandens pramogų išvystymas šalyje. Giedrė sako dievinanti vandenį, todėl net Lietuvoje ją būdavo sunku ištempti iš ežerų ar jūros – norėdavo visas bangas peršokti.

„Maudymasis čia suteikia labai daug adrenalino, nes nors stovi vandenyje iki pusės – kiekviena banga yra tau gerokai virš galvos ir, atrodo, kad sumaišys tave su žemėmis.

Vis dėlto buvau labai nustebusi, kad, nepaisant to, jas peršokti nesudėtinga ir jos ganėtinai švelnios, dažniausiai neverčia iš kojų. Jau pirmomis dienomis išbandėme tarpinę pramogą tarp šokinėjimo per bangas ir banglenčių sporto. Tai yra specialios lentos, skirtos skrosti bangas atsigulus (bodyboarding, – angl.). Nerealiai smagu“, – pasakojo pašnekovė.

Australijoje
Australijoje

Pasak jos, vyras jau spėjo nusipirkti įvairios įrangos ir kai tik gali – dienas leidžia paplūdimyje žvejodamas. Kaip pats sako, čia visko reikia mokytis iš naujo – kiekviena pagauta žuvis yra nepažįstama, o ir gaudymo metodai dar neįprasti. „Jis džiaugiasi galėjęs savo didžiausią aistrą išmėginti ir čia, o ir šeima maistu aprūpinta“, – juokėsi Giedrė.

Velykos – su improvizuotais margučiais ir balta mišraine ant stalo

Tačiau, be egzotiškų vaišių, čia netrūko ir tradicinių lietuviškų patiekalų. Ypač per Velykas – nepaisant to, kad Vilnių nuo Sidnėjaus skiria daugiau nei 15 tūkst. kilometrų, lietuviai sako svečioje šalyje nepamiršę tradicijų, taip pat dažė margučius ir su vietiniais paminėjo šventes pagal jų papročius.

„Australijoje turime pažįstamų lietuvių, todėl lietuviškas tradicijas prisiminti – labai smagu. Baltos mišrainės Lietuvoje tiek nesu valgiusi, kiek atvykusi čia.

Sunkiau pavyko rasti dažų kiaušiniams, tačiau likus pusvalandžiui iki velykinių pietų pas draugus, su vyru improvizavome ir pagaminome visiems po asmeninį margutį – juos nuspalvinome vienu turėtu markeriu. Juk svarbu susidaužti ir sužinoti, kieno margutis stipriausias“, – 15min linksmai pasakojo Sidnėjuje įsikūrusi Giedrė.

Giedrė Linkevičienė
Giedrė Linkevičienė

Pasak jos, australai labai mėgsta kuo daugiau laisvo laiko praleisti gamtoje, todėl Velykų savaitgalį miestai įprastai ištuštėja, daugelis patraukia stovyklauti – čia stovyklavimo infrastruktūra labai gerai išvystyta.

Giedrė pasakojo, kad Australijoje prasidėjus Didžiajam penktadieniui prekybos centrai nebedirba, vietos gyventojai būna kartu su šeima, drauge leidžia laiką. Įdomu tai, kad čia svarbiausias Velykų atributas ne įprastas kiaušinis, o šokoladinis, todėl smaližiams šios šventės – vienos laukiamiausių.

Gamta Australijoje
Gamta Australijoje

Daugiau gyvenimo Australijoje akimirkų – nuotraukų galerijoje:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius