Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po smurto prieš 17-metę žinomi tėvai prakalbo apie savo vaikus: „Dukra į išleistuves neis“

Praėjus savaitei po Lietuvą sukrėtusio smurto išpuolio prieš 17-metę merginą, kalbos apie žiaurų nepilnamečio poelgį netyla. „Kaip aš elgčiausi, jei ten būtų mano vaikas“, – savęs paklausė bene kiekvienas tėvas, o į diskusiją įsitraukė ir žinomi žmonės. 15min panašaus amžiaus vaikus auginantys tėvai pripažino, kad dėl moksleivių mokyklos vakarėlių yra išties neramu, atsirado ir ketinančių drausti dalyvavimą.
Daina Bosas, Vitalijus Cololo, Renata Norvilė, Gintaras Rinkevičius
Daina Bosas, Vitalijus Cololo, Renata Norvilė, Gintaras Rinkevičius / Vidmanto Balkūno, Teodoro Biliūno, R.Adzgausko, Luko Balandžio nuotr.

Po siaubingo įvykio viešoje erdvėje užvirė diskusijos, kaip apsaugoti savo vaikus privačiuose vakarėliuose, kur neretai netrūksta svaigalų, o moksleivius prižiūrinčių suaugusiųjų – nėra.

Ši istorija sukrėtė daugelį žinomų žmonių, pasisakė ir daugiavaikė mama Rima Antonovienė, kuri viešai socialinio tinklo paskyroje paskelbė, kad jos dukra Ana Marija į 10-os klasės išleistuves neis.

„Mano Ana Marija taip pat šiais metais 10-okė, bet į išleistuves ji neis, nes bijo patirti tai, ką teko iškęsti merginai. Gal dabar mane pasmerksite ar vėl eilinį kartą pavadinsite besmegene, maloniai prašome“, – įsitikinusi moteris.

Negalima palikti vaikų be priežiūros

Dirigentas Gintaras Rinkevičius sako, kad kol kas taip pat draustų savo 16-metei dukrai Laurai Marijai lankytis panašiuose vakarėliuose. Jų namuose nustatytos taisyklės, kurių turi laikytis atžalos – grįžti namo, kol dar šviesu, dukras tėvai iš draugių atsiveža patys, o nakvoti pas svetimus žmones, anot Gintaro, taip pat dar anksti.

„Tėvai visada jaudinasi dėl vaikų. Nesvarbu, ar kalbama apie tokius įvykius, ar ne, reikia apie tai galvoti ir žinoti, kada vaikai ateina namo, ką jie veikia. Visokie įvykiai nutinka visur, kartais būna taip, kartais kitaip, tačiau negalima palikti vaikų be priežiūros“, – 15min sakė G.Rinkevičius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintaras Rinkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintaras Rinkevičius

Paklaustas, ar jau su dukromis spėjo aptarti praėjusios savaitės įvykį, G.Rinkevičius sakė apie tai nekalbėjęs, tačiau šeima dažnai pasišneka apie panašius pavojus.

„Aš nenoriu specialiai gąsdinti vaikų. Reikia su jais kalbėti protingai, kad jaustų draugišką tėvų rūpestį, o ne didaktiką. Labai svarbu, kad būtų tėvų ir vaikų ryšys.“

„Tegul bijo tie, kurie daro nusikaltimus“

Verslininkė Daina Bosas teigia, kad su dukra apie šį įvykį dar nekalbėjo. Ji įtemptai ruošiasi egzaminams, todėl moteris sakė nenorinti jos kalbinti tokiomis nemaloniomis temomis. Visgi Daina įsitikinusi – jei jos dukra Marija girdėjo šią istoriją, tikėtina, kad reaguoja lygiai taip pat, kaip ir visa šalis, bei laukia šio įvykio atomazgos.

D.Bosas 15min tikino, kad leis savo dukrai dalyvauti išleistuvėse. Nebijoti ji skatina ir kitus atžalas auginančius žmones. Moteris įsitikinusi – derėtų išsigąsti skriaudėjams, o ne vaikams ir juos prižiūrintiems tėvams.

„Nejaugi dabar visi abiturientų tėvai turėtų bijoti išleisti savo vaikus į išleistuves dėl to, kad Jurbarke yra vienas nusikaltėlis, kuris įvykdė baisų nusikaltimą? Aš visiškai nebijau išleisti savo dukros, nes ja pasitikiu, o dėl šio įvykio gadinti šventę yra nelogiška.

Tikiu, kad Marija pasirenka gerą kompaniją. Nors manau, kad ir nukentėjusios mergaitės tėvai galvojo taip pat, tačiau dėl to pradėti bijoti nematau priežasties. Reikia tikėti, kad nusikaltėlis atsakys už tai, ką padarė. Galiu jaunimui tik palinkėti – būkite atidūs ir tinkamai pasirinkite savo draugus“, – sakė D.Bosas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Daina Bosas ir Marija Randers
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Daina Bosas ir Marija Randers

Verslininkė tikino mananti, kad tai nėra paskutinis kartas, kai girdime apie tokio pobūdžio nusikaltimą, jų buvo ir bus. Visgi šiandien jau drąsiai reiškiama nuomonė, nebijoma priešintis skriaudėjui, o teisėsauga atlieka savo darbą. Bijoti tikrai nėra ko.

„Mums nereikia nuogąstauti. Tegul bijo tie, kurie daro nusikaltimus, nes žmonės vis mažiau ir mažiau tai toleruoja, daromės vieningi, padedame vieni kitiems. Kartu mes tikrai su tuo pakovosime. Tegul skriaudėjai žino, kad pro pirštus tokios istorijos daugiau nepraeis, o mes tikrai reikalausime, kad žmogus atsakytų“, – 15min teigė Daina.

Išleidžia su pasižadėjimu informuoti

Humoristas Vitalijus Cololo prisipažino visur išleidžiantis savo dukrą, tačiau kartu su žmona labai ją prižiūrintis. Paklaustas apie neseniai prieš 17-metę įvykdytą smurto išpuolį, jis teigė smerkiantis tokį vyro elgesį, nes kelti ranką prieš moterį yra labai negarbinga ir brutalu.

„Aš auklėtas ir pats auklėju. Mane supa draugai, kurie žino vieną dalyką – negalima kelti rankos prieš moterį. Nuo vaikystės tai buvo įdiegta, juk mes, vyrai, esame stipresni. Kitas dalykas – vaiko priežiūra labai priklauso nuo tėvų.

Nemeluosiu, mes visur leidžiame savo dukrą, bet ji kas valandą mums parašo, veikiame budėjimo rėžimu, jei kas nors nutiktų, pas ją nuvykčiau“, – 15min teigė Vitalijus.

Asmeninio albumo nuotr. /Vitalijus Cololo su žmona Inga ir dukra Evita
Asmeninio albumo nuotr. /Vitalijus Cololo su žmona Inga ir dukra Evita

Vyras sakė, kad pažįsta visus savo 17-metės dukros draugus, kurie kartu su ja lankosi vakarėliuose. Todėl net minties negalėtų kilti, kad jos klasės draugų kompanijoje atsiras nepažįstamų žmonių: „Galbūt kur nors yra kitaip, tačiau pas mus, Druskininkuose, tokia taisyklė. Jei aš leisčiau dukrai eiti su nepažįstama kompanija, tikrai kartu su ja sėdėčiau ir budėčiau, kad kas nors neatsitiktų. Apsidrausdamas iš anksto planuoju tokius dalykus.“

Anot humoristo, kiekvienam tėvui svarbu pasitikėti savo dukra, tada ji niekada nemeluos, papasakos, su kuo eina susitikti: „Jei tai berniukai, pasakys, kas tokie, kodėl tie berniukai, kiek juos pažįsta. Turbūt reikia prižiūrėti, su kuo vaikas bendrauja, kad kompanijoje neatsirastų šiukšlių.“

Tiesa, su Evita Vitalijus sakė apie viešumoje garsiai nuaidėjusį įvykį kol kas dar nekalbėjęs, tačiau yra įsitikinęs – dukra tikrai turi savo nuomonę ir nutikus panašiai situacijai grįš namo arba paskambins tėvams.

„Žinokit, mus supa labai daug žmonių, todėl svarbu atsirinkti draugus, o vaikus tinkamai auklėti“, – įsitikinęs V.Cololo.

Svarbiausia – kalbėjimas

Dainininkė Renata Norvilė sako, kad auklėjant vaikus svarbiausia kalbėjimas. Su dukra Vanesa ji aptaria įvairiausias gyvenimiškas temas – 17-metės istorija nėra išimtis. Išgirdusi šią istoriją jos dukra reagavo jautriai, tiesa, Renata sako, kad tokias istorijas pilnai galima suprasti tik turint savo vaikų.

R.Norvilė atvira – dukrą Vanesą ji nuo pat mažumės auklėja griežtai. Tačiau visa tai daro iš meilės savo vaikams ir baimės, kad jiems kas nors nenutiktų.

„Aš ją tikrai labai kontroliuoju, galbūt kartais ir per stipriai. Stengiuosi žinoti kiekvieną jos žingsnį – kur ji, kokiu metu, kad visada galėčiau iki jos atvažiuoti. Taip pat stengiuosi pažinti kiekvieną jos draugą ir draugę“, – 15min sakė R.Norvilė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Renata Norvilė su dukra
Luko Balandžio / 15min nuotr./Renata Norvilė su dukra

Renata pasakoja, kad dukra ne kartą prašė, jog mama jai leistų švęsti nakvoti pas draugus, tačiau ji buvo griežta – vienos dukros niekur neleistų. Dukrai Renata taip pat neleidžia grįžti vėlai vakare.

„Visada jai sakau, kad būtų šalia žmonių, eitų į prekybos centrą, o ne bastytųsi kokiame miesto užkampyje. Dažniausia dukros susitikimų vieta – prekybos centras. Skambinamės, ji man pasako kada grįš, kur yra“, – teigė R.Norvilė.

Renata sako, kad priekaištų dėl tokio rūpinimosi iš dukros yra sulaukusi, tačiau nuolatinis kalbėjimasis padeda ir dukra supranta, kad mama jai nori tik geriausio.

„Ji supranta ir nemaištauja. Auga tikrai protinga ir tvarkinga mergaitė“, – džiaugėsi R.Norvilė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius