Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po D.Didžiūnaitytės žūties – lygiai metai nežinomybės: „Tikimasi, kad nuleisime rankas. To nebus“

Lapkričio 20-ąją sueina lygiai metai, kai Klaipėdoje, neaiškiomis aplinkybėmis iškritusi iš viešbučio 20 aukšto balkono, žuvo manekenė Dovilė Didžiūnaitytė. Praėjo metai, tačiau merginos artimieji iki šiol nežino tiesos apie pražūtingą vakarą, byla iki šiol nepasiekė teismo.
Dovilė Didžiūnaitytė
Dovilė Didžiūnaitytė / Asmeninio albumo nuotr.

D.Didžiūnaitytės dėdė Arūnas Pakulevičius sako, kad žūties tyrimas yra akivaizdžiai vilkinamas, o bylos tyrimui vadovaujantis Klaipėdos apygardos prokuroras Arūnas Saunorius jau seniai turėjo būti nušalintas, jis esą stabdo procesus neanalizuodamas naujų duomenų, o ir nesiruošia pateikti įtarimų galimai prie nusikaltimo prisidėjusiems asmenims.

„Pastarąsias tris savaites išvis niekas nevyksta. Spalio pabaigoje buvo apklaustas Dovilės agentas Massimo Parisi, tačiau, kaip jis pats sakė, visi prokuroro ir įtariamojo Ričardo Piniko advokato klausimai buvo nukreipti į tai, kad Dovilė neva buvo narkomanė, nestabilios psichikos ir linkusi į savižudybę – visa apklausa buvo daroma siekiant tai įrodyti“, – dukterėčios žūties metinių išvakarėse 15min kalbėjo A.Pakulevičius.

D.Didžiūnaitytės dėdė įsitikinęs, kad siekiama įrodyti, jog Dovilė pati iškrito iš balkono. Tuomet byla net nepasiektų teismo ir metus trukęs procesas būtų tyliai užbaigtas. Tačiau A.Pakulevičius sako to neleisiantis ir kovosiantis iki galo – artimųjų įsitikinimu, Dovilė buvo prigirdyta narkotikų, o iš balkono sąmoningai išstumta.

„Visi tą supranta, tačiau to nepavyksta įrodyti. Dovilė – ne pirma ir ne paskutinė, kurios byla šitaip vilkinama. Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad teisėsauga negina piliečių, o piliečiai turi kovoti su teisėsauga – kas čia per valstybė?“ – retoriškai klausia A.Pakulevičius.

Jis sako esantis labai nusivylęs teisėsaugos darbu, o pasitikėjimas ja per pastaruosius metus jo akyse gerokai sumenko.

„Iš pradžių tikėjome, kad tiesą rasti įmanoma. Jau nekalbu apie Dovilės mamą, ji apskritai yra baisioje situacijoje, tačiau ir aš praėjus pusmečiui pradėjau dvejoti teisėsaugos skaidrumu“, – kalbėjo žuvusios merginos dėdė.

Spalio pabaigoje D.Dižiūnaitytės šeimos advokatas Gintaras Černiauskas pateikė prašymą nušalinti prokurorą A.Saunorių, tačiau šis prašymas buvo atmestas. Anot A.Pakulevičiaus, buvo pažymėta, kad „prokuroras turi savo veiksmų planą, kad pagal tą planą dirba ir dirba tinkamais terminais – viską daro gerai ir teisingai“.

„Prokuroras sako, kad yra užsakyta daugybė ekspertizių, todėl viskas juda lėtai. Tačiau beveik niekas nejuda. Taip, turėjo būti Ričardo Piniko ir Aivaro Miltenio patikrinimas melo detektoriumi, tačiau Pinikas iki šios dienos nedavė tam sutikimo. Ir nors jis žurnalistams sakė, kad tikrinsis, sakė, kad nieko nebijo, jis vis dar nepasirašo dokumentų, kad tai padaryti sutinka“, – 15min kalbėjo pašnekovas.

Pasak jo, surasti tiesą trukdo nusikaltėlių šešėlis.

„Iki šiol nėra patvirtintas narkotinių medžiagų sąrašas, nors kai kurias chemines medžiagas buvo žadėta uždrausti nuo lapkričio 1 dienos. Jos, kaip suprantu, iki šiol yra laisvai parduodamos, nors Seimo narys Algirdas Sysas žadėjo sąrašą pakoreguoti. Tačiau ar nebus, kaip jis pats yra pavadinęs, kad Seimo lobistai pasistengė, jog preparatus būtų leidžiama vartoti ir toliau? Gal tie Seimo lobistai – narkotikų baronai“, – retoriškai klausė pašnekovas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Žuvusio modelio šeima klausia Seimo ir prokurorų: kodėl „oksikas“ neuždraustas, o įtariamieji laisvėje?

Šiandien kaip vienintelę išeitį A.Pakulevičius mato viešą kalbėjimą, visuomenės neabejingumą šiuo klausimu. Todėl greitu metu A.Pakulevičius ketina organizuoti tylią akciją prie Generalinės prokuratūros, prie kurios prisidėti kvies visus norinčius. Akcija, pasak jo, bus skirta visoms neištirtų nusikaltimų aukoms atminti.

LNK nuotr./Arūnas Pakulevičius
LNK nuotr./Arūnas Pakulevičius

„Jei niekas nepajudės, būtinai organizuosime akciją. Manau, kad tokių atvejų yra ne vienas ir ne du. Tikrai yra daugiau vilkintų ir neištirtų bylų. Kad ir to vaikino, kuris praėjus savaitei po Dovilės mirties nušoko nuo to paties viešbučio stogo. Ar tikrai jis pats nušoko? Tai nebuvo tiriama, byla buvo uždaryta.

Manau, yra tikimasi, kad panašiai turėtų baigtis ir Dovilės byla, tikimasi, kad mes nebeturėsime kantrybės ir nuleisime rankas. Tačiau to nebus. Darysime viską ir vis vien teisybę rasime, tikrai nepasiduosime ir nepaliksime šios bylos“, – 15min sakė A.Pakulevičius.

Prieš metus žuvusios D.Didžiūnaitytės atminimą jos artimieji planuoja pagerbti šventomis mišiomis privačiame šeimos rate.

D.Didžiūnaitytės šeimai atstovaujantis advokatas Gintaras Černiauskas 15min teigė, kad praėjus metams tenka tik apgailestauti, jog klausimų šiame ikiteisminiame tyrime yra daugiau nei atsakymų.

„Ko gero, turėtume perbraižyti žemėlapį, Lietuvą pažymėti kur nors Afrikoje dėl tokio aplaidžiai atliekamo tyrimo, požiūrio į žmogų, į visuomenės skaudulius“, – sakė advokatas.

Gynėjo teigimu, prabėgo metai, o byla dėl nesuprantamų priežasčių į teismą taip ir nenukeliavo. Įtarimai per metus tebuvo pareikšti vienam asmeniui, lemtingą vakarą su modeliu buvusiam prodiuseriui Ričardui Pinikui, nors tokių asmenų turėjo būti daugiau.

„Sunku ką nors ir komentuoti, tenka tik apgailestauti, kad byla vilkinama ir netiriama, kaip priklauso. Manyčiau, kad pats ikiteisminis tyrimas turėjo būti žymiai efektyviau organizuojamas, sudaromos tokios sąlygos, kad įrodymų nebūtų galima sunaikinti, kad būtų taikomos adekvačios kardomosios priemonės.

Jei Klaipėda nesusitvarko su šiuo tyrimu, kodėl Vilnius nepadeda turėdamas didžiulius pajėgumus, visą priemonių arsenalą, galų gale, sukaupta milžiniška patirtis, dirba aukščiausios kvalifikacijos pareigūnai“, – svarstė G.Černiauskas.

Jo teigimu, iki šiol neturima duomenų, iš kur buvo gautos narkotinės medžiagos, kurių aptikta modelio organizme. Kada ir kokiu būdu jos buvo įsigytos.

„Šita istorijos dalis nepagrįstai nutylima. Neturiu duomenų, kad būtų bandoma išsiaiškinti ir atsakyti į šituos klausimus. Apie garsųjį prodiuserį sklinda legendos, kad pas jį visą laiką būdavo tokių medžiagų ir jis noriai jomis dalindavosi. Panašu, kad atsakymų nelabai kas nori atrasti“, – 15min sakė advokatas.

Jo teigimu, praėjo metai, tačiau gali praeiti ir penkeri, jei tyrimas ir toliau vyks tokiu pačiu tempu. „Termino nėra nei įrodymams rinkti, nei ekspertizėms užsakinėti“, – sakė advokatas.

Tyrimą atliekantis prokuroras Arūnas Saunorius teigė nenorintis komentuoti situacijos, kad nebūtų laikomas šališku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius