-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prie padangų krūvos nusifilmavusi būgnininkė Fausta Šukytė klausia: „Kodėl jos čia?“

Neseniai mažosios būgnininkės Faustos Šukytės išėjęs naujas vaizdo klipas privertė susimąstyti apie gyvenimą. O ką tik pradėtas mergaitės projektas apie ekologijos stoką ir didelį žmonių vartotojiškumą „World Worries“ – kalba drąsiomis temomis. Prieš savaitę į viešumą išėjo vaizdo klipas, kuriame būgnininkė groja prie didelės nebenaudojamų padangų krūvos. Mergaitė klausė: KODĖL AŠ ČIA. Šiandien ji atsako.
Faustos Šukytės klipo filmavimo užkulisiai
Faustos Šukytės klipo filmavimo užkulisiai / Asmeninio albumo nuotr.

Nuo padangų pakelėje iki jų krūvos

„Mes su šeima dažnai vykstame pasivaikščioti po parkus. Tai kai prasidėjo mokslo metai, kažkada po rugsėjo pirmos vaikščiojom prie tokio miškelio. Pamačiau tokį juodų maišų krūvą, kur pro skyles matėsi mašinų ratai. Tai paklausiau tėvų: kodėl jos čia? Tai taip ir prasidėjo.

Kai filmavom klipą – žolė dar buvo žalia ir medžiai su lapais. Tai kai pasimaišydavo kokia nesąmoninga šiukšlė aš ją paimdavau. Šiek tiek šlykštoka, na bet man kažkaip negražu žiūrėti. O kai nubėgi iki šiukšlinės, kažkaip gera pasidaro. Nemoku paaiškinti.

O kai paklausiau apie tuos ratus – tai vieną dieną tėvai nusivežė parodyti, kur turi būti tos padangos, kur mačiau prie kelio. Tai pasakiau, kad noriu čia pagroti ir parodyti normalią vietą. Šiaip man čia pakankamai jauku buvo groti. Nežinau kodėl.

O tuo metu, kai filmavom – žmonės tada vežė ir vežė iš mašinų. Ne į mišką, o padangų vietą. Tai pagalvojau, gal aš čia visai ir gerai groju. “
Fausta Šukytė pasakojo, kad kai pamatė vaizdo įrašą iš drono, kiek už jos dar tūno padangų – ji išsižiojo ir ištarė: „oho, kiek daug!“.

Padangų importuotojų organizacija redakcijai patvirtino, kad per metus gamtoje apytiksliai išmetama apie 2000 tonų padangų. O 2019 metais suorganizuota apie 140 tonų padangų atliekų išvežimo iš Lietuvos miškų.

Asmeninio albumo nuotr. /Faustos Šukytės klipo filmavimo užkulisiai
Asmeninio albumo nuotr. /Faustos Šukytės klipo filmavimo užkulisiai

Pagaminamų ir išmetamų padangų skaičius didėja

Susisiekus su padangų importuotojų organizacija buvo pateikta informacija apie pastarųjų metų padangų rinkos pokyčius ir oficialią statistiką.

2018 metais organizacija inicijavo 12 957 687 tonų padangų atliekų surinkimą ir galutinį jų sutvarkymą. Padangų importuotojų organizacijos direktorė Danguolė Butkienė teigia, kad dabar per metus legaliai deklaruojama apie 27 tūkst. tonų padangų importo, o 24 tūkst. padangų yra sutvarkoma. Manoma, kad nelegalus srautas gali siekti 7-8 tūkst. tonų per metus. Šiuo metu Lietuvoje registruota 400 padangų importuotojų.

Kaip kiekvienam prisidėti prie ekologijos

1. Visada palaikyti normalų slėgį padangose. Jeigu jis nepakankamas arba per didelis, tai turi neigiamos įtakos padangų susidėvėjimui. Suprantama, veikiamos įvairių faktorių padangos laikui bėgant praranda šiek tiek oro. Todėl rekomenduojama jų slėgį tikrinti kartą per mėnesį bei bent kartą metuose subalansuoti ratus. Kuo ilgiau naudojamos padangos – tuo rečiau jas reikia keisti. Slėgio norma nurodyta ant automobilių kuro dangtelių, padangų ar durelių.

2. Panaudotas padangas atiduoti į tam skirtus surinkimo punktus. Lietuvoje yra keli šimtai padangų surinkimo punktų. Jei padangas keičiate legalioje ir mokesčius mokančioje įmonėje, tokia įstaiga panaudotas padangas priima nemokamai. Jei galėsite palikti padangas keitimo vietoje, sutaupysite kuro nebeveždami iki surinkimo punkto. Taip pat padangas surenka ir didelių gabaritų atliekų surinkimo punktai.

3. Vairuoti saugiai ir sąmoningai. Bet koks driftinimas ar neatsargus važiavimas greitina padangų dėvėjimosi laiką.

Asmeninio albumo nuotr. /Faustos Šukytės klipo filmavimo užkulisiai
Asmeninio albumo nuotr. /Faustos Šukytės klipo filmavimo užkulisiai

Ekologiškos padangų alternatyvos

Mokslininkai nustatė, kad gumą galima pagaminti ir iš augalų – kiaulpienių šaknų. Sintetinis kaučiukas bus keičiamas iš pienių išgaunamomis medžiagomis. Ši technologija jau išbandyta gaminant dviračių lenktynių Tour de France dviratininkų padangas.

Padangų gamintojas šią kiaulpienių gumą ketina naudoti kaip visavertę ir aplinką tausojančią alternatyvą atogrąžų miškuose išgaunamam kaučiukui, žymiai sumažinant logistikos išlaidas ir su pervežimu susijusį poveikį aplinkai.

Panaudotų padangų perdirbimas

Iš surinkimo punktų padangos keliauja į deginimu arba perdirbimu užsiimančias įmones. Perdirbant padangos pjaustomos arba smulkinamos. Iš smulkintų padangų gaminamos granulės, kurios vėliau panaudojamos naujų produktų gamyboje (sporto dangos, guminiai kilimėliai ir pan.), o iš pjaustytų padangų gaminami taip pat kasdienybėje reikalingi daiktai.

VIDEO: Fausta Šukytė - Why I'am here? (Tires) Music - Canon Rock

Faustos klausimas privertė susimąstyti

Vaizdo klipų režisierė Sandra Galdikaitė išdavė, kad kai pasibaigė filmavimas, Fausta pabaksnojo jai į petį ir paklausė: „Bet, o jeigu iki to miško mes visi nuvažiuotume, tai ar galėtume surinkti tas padangas? Aš galėčiau dvi nešti, o vieną su koja iki mašinos paridenti spiriant, Karolis stiprus (vaizdo klipo operatorius aut. past.) galėtų į abi rankas kelias paimti, va tu irgi su mama ir tėčiu. Tada visas surinktume ir atvežtume čia“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius