-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prie Vyriausybės vaikščioję Jazzu ir Donatas Montvydas užkliuvo policijai: įtarė nelegalią veiklą

Antradienio popietę prie Vyriausybės vykusios akcijos „Kultūros statybos“ metu kultūros sektoriaus atstovai ir juos palaikantieji siekė, kad valdžia išgirstų ir persvarstytų sprendimą skirstant paramą daugiau nei pusę lėšų skirti infrastruktūrai. Vis dėlto nesitikėjo, kad atkreips ne tik valdžios, bet ir policijos dėmesį. Atlikėjai Jazzu ir Donatas Montvydas liko taip ir nesupratę, kuo užkliuvo prie jų priėjusiems pareigūnams.
Jazzu ir Donatas Montvydas sulaukė policijos dėmesio
Jazzu ir Donatas Montvydas sulaukė policijos dėmesio / Asmeninio albumo ir 15min nuotr.

Antradienį vykusio protesto organizatoriai reiškė nepasitenkinimą Vyriausybės sprendimu, kai, mažinant neigiamus COVID-19 padarinius kūrėjams bei kultūros organizacijoms, daugiau nei 60 proc. paramos (43 mln. eurų) atitenka Kultūros ministerijos ir savivaldybės žinioje esančių kultūros įstaigų infrastruktūros atnaujinimui bei turto įsigijimo projektams.

Akcijai abejingos neliko ir į pasivaikščiojimą prie Vyriausybės ir Vilniaus miesto savivaldybės pasipuošusios statybų atributika atvyko ir įžymybės – Gediminas Jaunius, Agnė Grigaliūnienė, Džiugas Siaurusaitis, Saulius Urbonavičius-Samas, Jogaila Morkūnas, Vytautas Rumšas jaunesnysis, Justinas Jankevičius ir daugelis kitų.

Vis dėlto dėl svarbaus tikslo organizuojamame renginyje dalyvavę Jazzu ir Donatas Montvydas susidūrė su nemalonia patirtimi – Vinco Kudirkos aikštėje prie atlikėjų priėjo policijos pareigūnai ir paprašė parodyti asmens dokumentus.

Asmeninio albumo nuotr./Prie Jazzu ir Donato Montvydo priėję pareigūnai paprašė parodyti asmens dokumentus
Asmeninio albumo nuotr./Prie Jazzu ir Donato Montvydo priėję pareigūnai paprašė parodyti asmens dokumentus

Justė Arlauskaitė-Jazzu 15min teigė iki šiol nesuprantanti, kodėl masiniame renginyje, kur buvo daugiau žmonių, dokumentų paprašė tik jų. Anot atlikėjos, situacija kelia labai daug klausimų.

„Nenorėjome, kad mus išvežtų, todėl parodėme dokumentus, tačiau viskas buvo labai keista. Nieko nesupratome. Sakė, kad mes organizuojame nelegalią veiklą. Kokią? Vaikščiojome parke?“ – pykčio neslėpė Jazzu.

Daug klausimų dėl įvykio kilo ir taip pat dokumentą policijos pareigūnams rodžiusiam Donatui Montvydui. „Na ką – pasodins“, – atsiliepęs telefonu juokėsi Donatas.

Jis taip pat pridūrė, kad bandydami gesinti ir taip neaiškią situaciją, jie su pareigūnų reikalavimais sutiko, tačiau irgi nežino, ar taip elgtis yra leistina.

„Mes tiesiog stovėjome, kalbėjomės apie esamą padėtį, liūdesį, kad kol kas muzikos pasaulis yra nežinomybėje, kai priėjo ir pasakė, kad reikia rodyti dokumentus. Kodėl – nesupratome“, – sakė jis.

Atlikėjams parodžius dokumentus, policijos pareigūnai pastaruosius nufotografavo. Jazzu teigė tebelaukianti aiškesnio paaiškinimo, kodėl taip buvo pasielgta ir kur duomenys bus panaudoti.

Vis dėlto atlikėjams vietoje paklausus priežasties, Donatas su Juste iš pareigūnų sulaukė atsakymo, kad jiedu įtariami nelegalios veiklos organizavimu. Toks paaiškinimas Jazzu kelia juoką.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Justė Arlauskaitė-Jazzu
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Justė Arlauskaitė-Jazzu

J.Arlauskaitei apie incidentą prabilus feisbuke, nuostabos dėl minėtų pareigūnų veiksmų neslėpė ir kiti žinomi žmonės.

„Kai pilietis nežino, kuo yra įtariamas, kažkas negerai su policininkų komunikacija“, – rašė režisierė Agnė Zalanskaitė.

Tuo metu atlikėjas Juozas Liesis stebėjosi, kodėl pareigūnams užkliuvo ši akcija, tačiau jie nekreipia dėmesio į tai, kad karantino metu galimai pažeidinėjami karantino reikalavimai kai kuriuose turguose – pavyzdžiui, nesilaikoma saugių atstumų, netinkamai dėvimos kaukės.

Toks pats klausimas kilo ir muzikantui Robertui Semeniukui: „Pareigūnai turbūt neįsivaizduoja, kas vyksta Gariūnuose, Vingio parke, Kalvarijų turguje, „Ikea“, „Senukai“ ir t. t. Reikia parodyti savo galią prieš taikius kultūros atstovus ir lengvai pasišaipyti iš jų. Absurdas. Man buvo gėda visa tai matyti. Situacija panašėja į Rusijos.“

O saksofonininkas Juozas Kuraitis juokavo: „Gal policininkai norėjo gauti jūsų parašus, bet pagal šių laikų technologijas paėmė po ID atminimui.“

Sukėlė įtarimų, ar akcija teisėta

Dėl šio incidento 15min susisiekė su policijos atstovais. Vilniaus apskr. VPK Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja aiškino, kad nėra aišku, ar akcija buvo organizuojama teisėtai, todėl, bandydami identifikuoti akcijos organizatorius, pareigūnai turėjo teisę priėję prie jos dalyvių paprašyti asmens dokumentų.

„Pareigūnai neturėjo informacijos, ar organizatoriams buvo išduotas leidimas organizuoti tokio pobūdžio renginį. Todėl jie nustatys, ar jis vyko teisėtai, ar ne, ir kas jo organizatoriai. Tam nustatyti ir buvo prašoma asmenų pateikti savo dokumentus“, – komentavo J.Samorokovskaja.

Ji pridūrė, kad asmens dokumentų patikra reglamentuota įstatyme kaip viena iš pareigūnų teisių, o užfiksuotos jų nuotraukos naudojamos tik tarnybiniams tikslams.

„Pareigūnai tarnybos metu naudojasi ne asmeniniais, bet tarnybiniais telefonais“, – patikino ji.

Tiesa, iki galo aiškių atsakymų dėl minėto renginio vis dar nėra.

„Šiuo metu vyksta aplinkybių tikslinimas, po ko ir bus priimti atitinkami sprendimai“, – sakė J.Samorokovskaja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius