Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš metus miręs Dalius Mertinas iki šiol liko serialo „Giminės“ siela: „Jis tiesiog kažkur išėjęs“

Praėjo metai, kai anapilin išėjo Dalius Mertinas – gegužės 4-ąją minime aktoriaus mirties metines. Kultiniame seriale „Giminės“ amžinai gyvas liksiantis aktorius nuo 1993-iųjų buvo serialo siela, viena ryškiausių jo žvaigždžių. Tą praėjus metams prisiminė ir „Giminių“ režisierius Saulius Vosylius.
Dalius Mertinas
Dalius Mertinas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pasak režisieriaus, dar iki šiol sunku patikėti, kad D.Mertino (1961–2017) nebėra, tiek jis pats, tiek dalis aktorių gyvena mintimi, kad ji tiesiog kažkur išėjęs, kad dabar jo tiesiog nėra.

„Buvo smagu dirbti su Daliumi. Jis buvo tas aktorius, kuris, žinojai – niekada nepavėluos, niekada neateis neišmokęs teksto, juo ir pasitikėti buvo galima, ir pasiginčyti, padiskutuoti. Labai kūrybiškas žmogus buvo“, – pasakojo S.Vosylius.

Jis kiek apgailestauja, kad bendravimas su D.Mertinu dažniausiai vykdavo tik filmavimo aikštelėje. O po to – vienas kitam paspausdavo ranką ir sukdavo kas sau.

„Norėjosi daugiau to laiko kartu praleisti, kur nors valtyje su meškere kartu pasėdėti, nekalbėti apie darbus, atsipalaiduot. Nors turėjome vieną išvyką, kuri man įsiminė labai – kai su Daliumi ir Ilona Balsyte filmavome Švedijoje. Tuomet savaitę kartu praleidome, pabendravome, buvo labai smagu“, – 15min kalbėjo pašnekovas.

Režisierius prisiminė, kaip 2013 metais D.Mertinas sykį netikėtai atėjo pas jį ir įteikė dovaną – gero gėrimo butelį. S.Vosylius stebėjosi – už ką? O tuomet Dalius esą atsakė, kad „šiandien – lygiai 20 metų, kaip jis jį pakvietė filmuotis „Giminėse“.

„Buvau tą dieną pamiršęs, o jis – ne, viską užfiksuodavo. Tuomet, pradedant filmuoti gimines, buvo situacija, kad jis dėl šeimos, dėl Brazausko, buvo persona non grata, buvo, kas bandė jį kritikuoti. Tačiau man tai nerūpėjo, nei ta situacija, nei politiniai dalykai, norėjau, kad būtent Dalius vaidintų. Dalius tada buvo jaunas aktorius iš teatro, nepelnytai nustumtas. Serialas jam atnešė pasitikėjimo savimi“, – sakė jis.

Luko Balandžio nuotr./Saulius Vosylius
Luko Balandžio nuotr./Saulius Vosylius

D.Mertino Sauliaus vaidmuo buvo teigiamas, pozityvus. „Mums reikėjo doro, sąžiningo žmogaus. Dalius tai sugebėjo, o vaidinti teigiamą personažą daug sunkiau nei neigiamą. Smagu ir tai, kad Dalius ir gyvenime išliko toks pat geras, doras žmogus“, – kalbėjo S.Vosylius.

Dabar sekmadieniais LRT televizija vėl ėmė iš naujo rodyti „Giminių“ serijas. Pirmoji serija prasidėjo nuo to, kai D.Mertino personažas pasakė, kad ji esą gailisi, kad per mažai laiko gyvenime skyrė šeimai – vis bėgo bėgo, visur dalyvavo ir nepamatė, kaip prabėgo gyvenimas.

„Ir Dalius toks buvo – jis nemokėjo pasakyti „ne“, vis apsiimdavo visokių darbų. Bet jis negalėjo nevaidint, jam to be galo reikėjo. Todėl džiaugiuosi, kad „Giminės“ tapo vieta, kur jis gimė iš naujo“, – sakė jis.

S.Vosylius taip pat prisiminė simbolinį epizodą iš paskutinių, pernai filmuotų serijų. Tuomet D.Mertinas kaip ir pirmose serijose vaidino su I.Balsyte. Jo personažas sulaukė klausimo – kada susitiksim dar kartą? O D.Mertino herojus Saulius sakė – daugiau susitikimų nebus, šis paskutinis.

Netrukus ilgai su liga kovojusio D.Mertino gyvybė užgeso. Tačiau S.Vosylius tikina: „Dalius yra su mumis. Nėra nė vieno sezono, kuriame jis nebūtų vaidinęs. Jo nebėra, tačiau mums atrodo, kad jo laikinai nėra, jis visuomet su mumis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius