-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Radistų“ užmojį paslapčia atidaryti kultūringą barą Vilniuje aptemdė teismų šešėlis

Šių metų vasarą paskelbus viešąjį konkursą dėl Vilniaus gatvėje esančių patalpų nuomos, jį laimėjo apie tai iki šiol garsiai nekalbėję „Radistai“. 15min šaltinių žiniomis, vaikinai čia žada steigti savo radijo stotį. Tiesa, kol kas koją Jonui Nainiui ir Rolandui Mackevičiui kiša teisiniai nemalonumai – konkursą pralaimėjusi pusė tokį komisijos sprendimą apskundė.
Vilniaus g. 22., „Radistai“
Vilniaus g. 22., „Radistai“ / 15min ir organizatorių nuotr.

Vilniaus miesto savivaldybė nuo šių metų balandžio 23 d. iki gegužės 22 d. buvo paskelbusi viešąjį nuomos konkursą dėl „Vilniaus Naktinio avilio“ nuomininkų atrankos. „Avilys“, arba kitaip – naktinis Vilniaus hub'as, kultūrai, pramogoms ir prevencijai skirta erdvė, buvo numatyta adresu Vilniaus g. 22.

Konkursui paraišką pateikė tik du dalyviai – dabartinis nuomininkas UAB „Pramogų ir verslo idėjos“, kurios direktorius Saulius Galdikas yra baro „Vėjai“ bendraturtis, ir visiems gerai žinomi pramogų pasaulio veidai „Radistai“.

Liepą konkurso laimėtoja buvo paskelbta VšĮ „Idėja miestui“, t.y. Jonas Nainys ir Rolandas Mackevičius, kurie greitu metu turėtų versti naują karjeros puslapį ir pildyti „Naktinio avilio“ idėjas. Tad ką vilniečiams pasiūlys naujame kultūros židiny įsikūrę „Radistai“?

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Žinijos“ draugija Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Žinijos“ draugija Vilniuje

Kultūra, pramogos ir prevencija vienoje vietoje

„Miestui reikia kūrybinių erdvių, kuriose galėtume eksperimentuoti su meninėmis inovacijomis, kurti naujoves ir pristatyti jas vilniečiams bei pasauliui. Šiam tikslui įgyvendinti reikia patalpų, skirtų kultūrinei įvairovei, o ne tik alkoholio pardavimams“, – taip interneto svetainėje buvo pristatomas „Naktinio Vilniaus avilio“ projektas, kurį Vilniaus miesto taryba nusprendė įgyvendinti ir kurio sąlygas pagal sutartį turėtų išpildyti konkurso laimėtojas, šiuo atveju – „Radistai“.

Išsirinkusi savivaldybei priklausantį pastatą Vilniaus gatvėje, taryba pritarė tam, jog jo fojė ir antras aukštas bus tinkami šiam „Aviliui“.

Projekte numatyta šalia pasilinksminimų vietos įkurti kūrybiniams eksperimentams, kultūrai ir sveikatos apsaugai skirtas erdves, kurios veiktų visą parą. Šiose turėtų atsirasti ir gyvos muzikos zona. Ji turėtų būti prieinama visiems pagal poreikį, kad muzikantai galėtų gyvai koncertuoti ir repetuoti.

Taip pat „Naktinio avilio“ nuomininkai turėtų įgyvendinti su sveikatos apsauga susijusias idėjas – narkotikų, tabako, alkoholio prevencijos, žalos mažinimo priemones. Anot pagrindinio projekto iniciatoriaus Marko Adamo Haroldo, prevenciją vykdyti geriau būtų bare, kur šiais laikais esą dažniausiai renkasi jaunimas. Taip būtų numatoma alternatyva sveikatai žalingoms pramogoms ir išankstinė prevencija.

Kad tai padaryti būtų paprasčiau, „Avilio“ projekte buvo pasiūlyta subnuomoti dalį patalpų tik ne pelno siekiančioms organizacijoms, kurios veikia narkotikų, tabako, alkoholio prevencijos ir kontrolės srityse.

Prie palaikymą idėjai išreiškusių organizacijų prisijungė Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas, VšĮ „Jauna banga“, VšĮ „Jaunimo linija“, VU Psichologijos institutas, taip pat – „Music Venue Trust“ direktorius Markas Davydas, Naktinio gyvenimo projekto vadovas, Paryžiaus savivaldybės atstovas Thierry Charloisas, Europos gyvos muzikos vietų tinklas ir kiti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Žinijos“ draugija Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Žinijos“ draugija Vilniuje

Planuose – radijo stotis

Didelė dalis šių išvardytų pasiūlymų nugulė ir į viešojo konkurso dėl „Avilio“ erdvių kriterijų sąrašą. Jame dalyvavę „Radistai“ ir UAB „Pramogų ir verslo idėjos“ buvo vertinami pagal tai, kaip jie žada patenkinti tikslinių auditorijų poreikius, kokias edukacines veiklas žada organizuoti, koks siūlomų renginių turinys, veiklų įvairovė.

Taip pat – pagal tai, koks partnerių, raštiškai išreiškusių norą bendradarbiauti ir subnuomoti patalpas, skaičius ir tinkamumas.

Nors Vilniaus miesto savivaldybė patvirtino, kad viešąjį konkursą laimėjo „Radistai“, komentuoti situacijos dėl „Radistų“ veiklos ji nesutiko. Tačiau, kaip pranešė 15min šaltiniai, vietoje šiuo metu esančio baro „Vėjai“ Jono ir Rolando duetas pasiūlė įkurti radijo stotį su atvira erdve miestiečiams.

Pasirašydami nuomos sutartį „Radistai“ turėtų įsipareigoti per 2 mėnesius nuo nuomos sutarties įsigaliojimo dienos išnuomotose patalpose visą parą vykdyti „Naktinio Vilniaus avilio“ veiklą (t.y. sukurti kultūrinės ir pramoginės traukos vietą), įrengti gyvos muzikos zoną ir neriboti prieinamumo asmenims pagal poreikį.

Tiesa, kol kas vyrukai dar nepasirašė sutarties, tačiau tai – dėl rimtos priežasties, mat pralaimėjusi pusė padavė į teismą Vilniaus miesto savivaldybės administraciją už sprendimą pergalę suteikti būtent „Radistams“.

Asmeninio albumo nuotr./Radistai Jonas Nainys, Rolandas Mackevičius
Asmeninio albumo nuotr./Radistai Jonas Nainys, Rolandas Mackevičius

„Radistai“ neatitiko konkurso kriterijų?

15min žinią apie tai, kad į teismą padavė Vilniaus miesto savivaldybės administraciją, patvirtino UAB „Pramogų ir verslo idėjos“ direktorius, „Vėjų“ baro savininkas Saulius Galdikas.

Anot jo, šią savaitę vyksiančiame teismo posėdyje bus svarstoma dėl konkurso rezultatų pripažinimo negaliojančiais ir įpareigojimo pakeisti sprendimą dėl konkurso laimėtojo. Taip pat – dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo.

Tiesa, kaip teigė baro savininkas, savivaldybei pranešus, jog laimėjo ne „Vėjai“, S.Galdikas visų pirma norėjo pasveikinti laimėjusius ir padėti jiems įsirengti naujose erdvėse, bet įsigilinęs į „Radistų“ pateiktą pasiūlymą ir komisijos išvadas liko nusivylęs.

„Praėjus keletui dienų po konkurso pabaigos aš, atidėjęs visas emocijas į šalį, parašiau gražų laišką savivaldybei. Pranešiau, kad norėčiau pasveikinti nugalėtoją ir net jam padėti, taigi paprašiau daugiau informacijos, kad įsitikinčiau, jog pralaimėjome geresniam pasiūlymui, ir taip visą istoriją pabaigti“, – 15min pasakojo S.Galdikas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Žinijos“ draugija Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Žinijos“ draugija Vilniuje

Kaip jis tikino, UAB „Pramogų ir verslo idėjos“ esą norėjo susipažinti su dviem dalykais – kito dalyvio projektu ir komisijos vertinimais, tačiau tai, S.Galdiko teigimu, nebuvo taip paprasta padaryti.

„Negavome detalizuotų vertinimų, kaip kiekvienas komisijos narys įvertino mus ir juos. Taip pat negavome nugalėtojo projekto medžiagos. Mums natūraliai kilo klausimas, kodėl negalime įsitikinti, jog pralaimėjome sąžiningai ir garbingai“, – pasakojo verslininkas.

Anot S.Galdiko, tai buvo svarbu, nes UAB „Pramogų ir verslo idėjos“ esą konkursui ruošėsi itin kruopščiai, labai kreipė dėmesį į kriterijus. Konkurso sąlygose buvo sakoma, kad pagal šiuos kriterijus dalyviai ir bus vertinami.

„Jeigu viskas yra sąžininga ir skaidru, tai tarsi neturėtų kilti tokių problemų paviešinti duomenis, o tada jau galėsime spausti ranką“, – kalbėjo S.Galdikas.

Tiesa, kaip teigė kelių barų savininkas, galiausiai duomenis iš savivaldybės jie gavo.

Asmeninio albumo nuotr./Saulius Galdikas
Asmeninio albumo nuotr./Saulius Galdikas

„Mums sakė, kad jei mums kažko trūksta, tai galime kreiptis į teismą. Taip ir padarėme. Liepos gale teismui paskundėme savivaldybės darbo grupės sprendimą. Prašome teismo panaikinti arba pakeisti rezultatus, nes manome, kad arba laimėtojai buvo visiškai neobjektyviai įvertinti, arba mes buvome neobjektyviai įvertinti“, – tikino jis.

Kaip pasakojo S.Galdikas, vėliau teismas esą nusprendė, kad prieš tai itin konfidencialiais vadintus „Radistų“ projekto duomenis dabar jau galima atskleisti. Gavęs projektą į rankas, S.Galdikas įsitikinęs, kad visi įtarimai patikrinus duomenis pasitvirtino.

„Komisija iš tikro vertino ne pagal jų pačių nustatytus kriterijus, kurie buvo visiems žinomi, vieši. Visi, kurie norėjo dalyvauti konkurse, turėjo būtent šiais kriterijais ir remtis“, – tikino pašnekovas.

Jis pridūrė, kad anaiptol nepeikia „Radistų“ siūlymo, tačiau komisijos sprendimai yra tikrai kvestionuotini.

„Radistai“ neatitiko kriterijų, ir man sunku paaiškinti, kodėl komisija beveik visur juos įvertino maksimaliai, – neslėpė S.Galdikas

„Mes, vadovaudamiesi paties konkurso idėja, susikoncentravome į tai, kad tai bus žalingų įpročių prevencija. Tai, mano nuomone, buvo šio viešojo konkurso išskirtinė sąlyga. Surinkome labai nemažai partnerių, kurie dirba prevencijų srityje, sudarėme su jais susitarimus, kad mes jiems duodame beveik visą antrą aukštą.

Tai NVO, taip pat Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas – jie gavo galimybes toje patalpoje vykdyti savo veiklą. Mano nuomone, tai ir buvo konkurso esmė“, – pasakojo UAB „Pramogų ir verslo idėjos“ direktorius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Žinijos“ draugija Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Žinijos“ draugija Vilniuje

S.Galdikas pabrėžė, kad ir tarp vertinimo kriterijų buvo aiškiai parašyta – dalyviai turi turėti rašytinį susitarimą bent su 3 organizacijomis. O, anot jo, konkursą jie pralaimi tiems, kurie iš viso neturi jokių partnerių. Nors, verslininko teigimu, jie patys turėjo jau 14 raštiškų sutikimų su kitomis organizacijomis.

Vis dėlto, S.Galdiko teigimu, keisčiausia, kaip būtent į šį kriterijų sureagavo konkurso komisija. „Radistų“ vertinimai svyravo nuo 0 iki 7, nors jie neturėjo nė vieno partnerio. Balai tampa pakankamai svarbūs, kai pradedi juos sumuoti. Laimėtojas buvo paskelbtas tas, kuris surinko daugiau balų“, – sakė jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Markas Adamas Haroldas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Markas Adamas Haroldas

Pasipiktinimo rezultatu neslėpė ir „Naktinio avilio“ iniciatorius, Vilniaus naktiniu meru vadinamas Markas Adamas Haroldas. Jis priminė, kad savivaldybės anonsas prieš patvirtinant „Avilio“ projektą buvo toks:

„Šioje erdvėje planuojama atidaryti ne tik infocentrą naktinėjantiems vilniečiams ar miesto svečiams, gyvos muzikos barą, bet ir teikti pirmąją medicininę, emocinę ir psichologinę pagalbą, vykdyti žalos mažinimo programas.“

Anot jo, „Radistų“ projektas neatitinka svarbiausių „Naktinio avilio“ punktų. Juk esą būtent dėl prevencinės patalpų paskirties buvo nustatyta itin maža nuomos kaina – 4,76 Eur už kv. m, kai panašiose vietose ji gali siekti ir 15 Eur.

„Taip nusprendė komisija“, – 15min komentavo Jonas Nainys

M.A.Haroldo teigimu, kuriant projektą buvo remtasi Seime patvirtinta narkotikų prevencijos strategija, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento siūlymais, taip pat – užsakyta „Go Vilnius“ naktinės ekonomikos analize. Projektui esą pritarė tiek Lietuvos, tiek užsienio ekspertai.

„Už tai balsavo taryba. Na, tikiuosi, vienaip ar kitaip ta idėja bus įgyvendinta“, – 15min teigė jis.

J.Nainys: „Taip nusprendė komisija“

15min susisiekė ir su VšĮ „Idėja miestui“ vieninteliu darbuotoju ir direktoriumi Jonu Nainiu. Žinomas vyras kol kas apie būsimą projektą ir planus kalbėti atsisakė, o paklaustas, ar tikrai raštiškai neturėjo jokių sutikimų su kitomis organizacijomis, „radistas“ informacijos nei paneigė, nei ją patvirtino.

„Čia savivaldybės konkursas, ir paskundė būtent jų sprendimą. Neva kažkas ten blogai. Mes tiesiog dalyvavome konkurse, kaip normalūs piliečiai, su savo idėja ir viskas. Taip nusprendė komisija. Atrodo, kad nemoka pralaimėti“, – 15min komentavo Jonas Nainys. Jis patvirtino, kad sutartis dėl patalpų dar nepasirašyta, nes vyksta teisminis procesas.

Viganto Ovadnevo/„Žmonės“ nuotr./Jonas Nainys
Viganto Ovadnevo/„Žmonės“ nuotr./Jonas Nainys

Savivaldybė problemos nemato

15min susisiekus su Vilniaus miesto savivaldybės atstove, raštu pateiktuose atsakymuose pabrėžta, kad laimėtojas atitiko visus kriterijus, kurie buvo skelbti viešame nuomos konkurse.

Vis dėlto atstovė nepatikslino, ar „Radistai“ turėjo raštiškai patvirtintų partnerių, ir to, kiek balų jie gavo už šį kriterijų. Esą tai – itin konfidenciali informacija, kurios viešinti VšĮ „Idėja miestui“ neleido.

Atstovė sutiko pateikti tik bendrus rezultatus – anot jos, Sauliaus Galdiko UAB „Pramogų verslo idėjos“ surinko 215 balų, o Jono Nainio VšĮ „Idėja miestui“ – 256 balus.

„VšĮ „Idėja miestui“ pateiktas pasiūlymas, lyginant su UAB „Pramogų ir verslo idėjos“, yra inovatyvesnis, orientuotas labiau į prevenciją „prieš faktą“, skirtas platesnei tikslinei auditorijai, taip pat su didesne ir įdomesne edukacinių bei kitų veiklų įvairove. Tačiau dauguma darbo grupės narių sutiko, kad UAB „Pramogų verslo idėjos“, lyginant su VšĮ „Idėja miestui“, pateikė didesnį kiekį partnerių“, – komentavo atstovė.

Remiantis Vilniaus miesto savivaldybės duomenimis, darbo grupę, kuri vertino abu projektus, sudarė 8 nariai: 2 nepriklausomi atstovai iš išorinių organizacijų, Tarybos Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkė, administracijos direktoriaus pavaduotoja, du administracijos direktoriaus patarėjai, Teisės ir Turto departamentų atstovai.

Teismo posėdis dėl galimai neteisingų viešojo konkurso rezultatų vyks antradienį, spalio 29-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius