Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Renginių vedėjo galimybių pasas galiojo vos 4 valandas: SAM paaiškino, kodėl

Žinomas renginių vedėjas Tadas Rimgaila susidūrė su nepatogia situacija – dėl alergijos negalintis skiepytis vyras tam, kad gautų galimybių pasą, sakosi testuotis prileidžiamas tik kartą per savaitę. Negana to, koronaviruso testo atsakymas jam atėjo likus vos porai valandų iki jo galiojimo pabaigos. Tuo metu Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) teigia, kad kai kuriose savivaldybėse situacija yra sudėtinga dėl specialistų trūkumo, todėl testų rezultatus kai kurie gali gauti ir vėliau, nei numatyta.
Ekrano nuotrauka, Sveikatos apsaugos ministerija, Tadas Rimgaila
Ekrano nuotrauka, Sveikatos apsaugos ministerija, Tadas Rimgaila / Ekrano, 15min ir Gedimino Gražio nuotr.

Žinomas renginių vedėjas, verslininkas Tadas Rimgaila jau kuris laikas kalba apie tai, kokius kelius jam tenka nueiti dėl galimybių paso (GP).

Dėl alergijos pasiskiepyti negalintis vyras teigia galintis testuotis vos kartą per savaitę, nors norėtų tai daryti dažniau. Negana to, testo rezultatus jis yra gavęs likus porai valandų iki galimybių paso galiojimo pabaigos.

GP galiojo tik 4-ias valandas

15min T.Rimgaila pasakojo koronaviruso testą daręsis ketvirtadienį, tačiau dėl jo trumpo galiojimo laiko nusprendęs pasitestuoti ir ateinantį trečiadienį. Vis dėlto čia renginių vedėjas susidūrė su pirmąja kliūtimi.

Asmeninio archyvo nuotr./Tadas Rimgaila
Asmeninio archyvo nuotr./Tadas Rimgaila

„Man užsiregistruoti neleido, buvo parašyta, kad, kadangi buvau užsiregistravęs testuotis rugsėjo 9 dieną, artimiausias laikas, kada galėsiu vėl registruotis, bus rugsėjo 17 diena. Tas mane labiausiai nustebino. Tiesa, greituosius testus darytis galima, todėl užsirašiau pasidaryti bent greitąjį testą trečiadienį, o PGR – penktadienį“, – patikslino pašnekovas.

Pagal dabartines nuostatas, PGR testas galioja 48 valandas. Tačiau šiuo atveju T.Rimgaila pasakojo taip pat negavęs jo reikiamu laiku. Pabandęs parsisiųsti savo galimybių pasą, vyras pastebėjo, kad jis galios vos daugiau nei porą valandų.

„Testas galioja 48 valandas, bet iš jų praktiškai parą laiko eina atsakymas. Kadangi paso galiojimo laiką skaičiuoja nuo paėmimo laiko, iškrenta viena para. O vakar apskritai gavau galimybių pasą, kuris galioja keturias valandas, tai irgi buvo įdomu“, – sakė renginių vedėjas ir pridūrė nežinantis, kodėl padaryti tyrimą taip užtruko.

Ekrano nuotr./Tado Rimgailos galimybių pasas
Ekrano nuotr./Tado Rimgailos galimybių pasas

T.Rimgaila taip pat teigė bent jau besidžiaugiantis, kad neatsitiko blogiau: „Turiu pažįstamų, kurios laukiasi, jos man yra pasakojusios, kad atsakymas apskritai buvo neatėjęs. Situacija yra absurdiška.“

Renginių vedėjas piktinosi iki galo nesuprantantis, kodėl retai kada prieinamas testas galioja taip trumpai.

„Taip išeina, kad jeigu nori nueiti į parduotuvę, tą galėsi padaryti tik kartą per savaitę. Tai yra visiškas absurdas. Kitas gana keistas dalykas – Lietuvoje PGR testas galioja 48 valandas, bet atsakymas ateina po paros, todėl galioja 24 valandas. Vis dėlto tas pats testas važiuojant į užsienį galioja 72 valandas. Čia logikos aš visai nesuprantu, kodėl Lietuvoje galioja trumpiau“, – sakė T.Rimgaila.

SAM: trūksta specialistų, situacija sudėtinga

Nuo rugsėjo 13-osios situacija Lietuvoje yra pasikeitusi – dabar galimybių pasui gauti tinka ne tik PGR, bet ir greitasis testas.

Vis dėlto paprašyti paaiškinti tokį trumpą galimybių paso galiojimo laiką Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) specialistai tikino, kad profilaktiškai testus besidarantys asmenys testo rezultatus gali gauti ir vėliau, nei yra numatyta.

„Informuojame, kad kontraindikacijų vakcinacijai turintys asmenys ir nėščiosios gali testuotis kas 48 valandas. Darbuotojams, kurie turi privalomai profilaktiškai testuotis, nustatytas reikalavimas atlikti testus kas 7–10 dienų, tokiu periodiškumu asmuo tyrimus gali atlikti mobiliuosiuose punktuose nemokamai. <...>

Dėl pastaruoju metu didelių mobilių punktų ir laboratorijų apkrovų tyrimų atlikimo ir atsakymų gavimo laikotarpis gali būti ilgesnis. Pažymime, kad prioritetas skiriamas teigiamų tyrimų rezultatų suvedimui“, – rašoma SAM komentare.

Kaip teigė SAM specialistai, ilgėliau eilėse laukti tenka tiems, kurie testuojasi profilaktiškai. Pajutę koronaviruso simptomus asmenys priimami greičiau.

„Mobiliesiems punktams nustatyta pareiga užtikrinti, kad simptomų turintis asmuo turėtų galimybę užsiregistruoti tyrimui per 24 valandas, o profilaktinį tyrimą norintis atlikti asmuo – per 48 valandas. Situacija mobiliuosiuose punktuose nuolat stebima ir komunikuojama su savivaldybėmis dėl vietų juose užtikrinimo, tačiau esant specialistų trūkumui, dalyje savivaldybių situacija yra sudėtinga“, – taip pat rašoma komentare.

Atsakydami į klausimą apie tai, kodėl testo galiojimo laikas – būtent 48-ios, o ne 72 valandos, SAM atstovai argumentavo, kad sprendimas buvo priimtas atsižvelgiant į tai, jog asmenims, turintiems galimybių pasą, atstumų ir kaukių dėvėjimo nuostatos yra ne privalomos, o rekomenduojamos.

„48 val. laikotarpis pasirinktas siekiant, kad rizika infekcijos išplitimui būtų kuo mažesnė. Norime atkreipti dėmesį, kad jei tyrimo atlikimo dieną tyrimas yra neigiamas, tikimybė, kad po dienos ar dviejų testas gali būti teigiamas, išlieka“, – komentavo SAM atstovai.

Karštosios linijos 1808.lt atstovė Greta Beinaravičiūtė 15min sakė, kad dėl eilių PGR tyrimui šiuo metu didesnių problemų nekyla.

„Tačiau sudėtingesnė situacija yra dėl eilių greitojo antigeno testui, kai kuriose savivaldybėse šio testo gali tekti laukti iki 7 dienų, tai dažniausiai yra mažesnės savivaldybės, o, pavyzdžiui, Kaune ir Vilniuje testą galima gauti tą pačią dieną arba reikės palaukti iki dienos“, – komentavo moteris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius