-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Romas Zabarauskas apie velionį Roką Žilinską: „Taisyklė – apie mirusius gerai arba nieko – jam negalioja“

Žinia apie antradienio vakarą nuo plaučių uždegimo mirusį Seimo narį, žurnalistą Roką Žilinską sukrėtė ne vieną. Kolegos ir bičiuliai apie Anapilin išėjusį 44-erių politiką negailėjo gerų žodžių, jį prisiminė kaip profesionalą, kaip šviesią asmenybę. Tačiau režisierius Romas Zabarauskas išsakė kiek kitokią nuomonę.
Romas Zabarauskas
Romas Zabarauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Savo feisbuko paskyroje Romas Zabarauskas paviešino įrašą, kuriame teigė – „apie mirusius gerai arba nieko“ taisyklė negalioja, kai kalbame apie viešus asmenis.

Esą kai miršta politikas, tiek jį patį, tiek jo veiklą galima vertinti iš visų pusių, nenuslėpti to, kas neva anksčiau gal buvo nutylėta.

Dar antradienį R.Zabarauskas pasidalino įrašu, kuriame, išreiškęs užuojautą R.Žilinsko artimiesiems, prasitarė vis tik buvęs su juo priešininkais.

„Kiekvieną kartą vyliausi, kad Rokas pereis į mūsų pusę – tų, kurie palaiko visų Lietuvos piliečių orumą. Tikiu – noriu tikėti – kad vieną dieną taip ir būtų nutikę... Deja. Nepaisant savo drąsos, Rokas Žilinskas nesuspėjo išreikšti palaikymo LGBT+ lygiateisiškumui“, – savo poziciją išsakė R.Zabarauskas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Bičiuliai ir buvę kolegos gedi Roko Žilinsko: „Jis buvo aukščiausio profesionalumo žmogus“

Vėliau režisierius išplėtė mintį ir trečiadienį pasidalino dar vienu įrašu. Jame buvo griežtesnis.

LiKA nuotr./Romas Zabarauskas
LiKA nuotr./Romas Zabarauskas

Feisbuke Romas Zabarauskas rašė:

„Apie mirusius gerai arba nieko“ taisyklė negalioja, kai kalbame apie viešus asmenis. Kai miršta žymus politikas, žiniasklaida ir nuomonės lyderiai turi nugalėti savo emocijas ir atsiminti jo palikimą – tiek teigiamą, tiek neigiamą, nes svarbu informuoti ne tik žmones, kurie minimą asmenybę atsimena, bet ir jauniausią bei būsimas kartas.

Kai mirė Margaret Thatcher, dalis britų tiesiog dainavo „The witch is dead“, o žiniasklaida atsiminė, kodėl ši politikė buvo vertinama kontroversiškai.

Nėra adekvatu dabar atsiminti šį politiką kaip žmogaus teisių gynėją. Savo veikla Rokas tapo „gerojo gėjaus“ simboliu – geras tas gėjus, kuris nieko nereikalauja ir nesiekia tokių įstatymų, kurie suteiktų visiems Lietuvos piliečiams lygiateisiškumą.

Dėl to su visa pagarba Roko Žilinsko artimiesiems, tačiau nėra adekvatu dabar atsiminti šį politiką kaip žmogaus teisių gynėją. Atvirkščiai. Savo veikla Rokas tapo „gerojo gėjaus“ simboliu – geras tas gėjus, kuris nieko nereikalauja ir nesiekia tokių įstatymų, kurie suteiktų visiems Lietuvos piliečiams lygiateisiškumą.

Jo balsavimai Seime ir pasisakymai viešumoje dažnai buvo paprasčiausiai homofobiški, nesvarbu, kokia būtų jo seksualinė orientacija. Jo nuolatinis priešinimas homoseksualių porų prieš santuoką ir šeimą prisidėjo prie tokio „finansinės partnerystės“ įstatymo, kokį dabar siūlo valstiečiai ir koks nespręs jokių realių problemų, išskyrus nebent kunigų ir vienuolių.

Ištrinti šį gyvenimo aspektą reikštų bandyti neadekvačiai nurašyti realybės dalį. Realybės, kuri skaudino ir žemino tūkstančius žmonių – o kitus būtent ir žavėjo.

„Aš pats esu gėjus. Bet aš prieš įsivaikinimą ir prieš homoseksualų santuokas. Vaikas tokioje šeimoje nėra natūralus dalykas. Ir kur gi čia vaiko teisės?“ (2013)

„Palikime šeimą ir santuoką su visais jos moraliniais įsipareigojimais „kol mirtis mus išskirs“ ramybėje, ir tvarkykime dviejų žmonių civilinius santykius tarpusavyje /.../“ (2015)

TAIP PAT SKAITYKITE: Mirė Seimo narys Rokas Žilinskas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius