Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 03 /17:58

Sandros Grafininos nužudymu įtariamas jos sutuoktinis Nigelas Westas paleistas į laisvę

Pirmadienį teismo posėdžio dėl kardomosios priemonės skyrimo Sandros Grafininos nužudymu įtariamam Nigelui Westui neprireikė. Praėjus lygiai mėnesiui Šiaulių prokuratūra palengvino kardomąją priemonę tardymo izoliatoriuje dienas leidusiam N.Westui, tačiau įtarimai vyrui liko tie patys. Tiesa, britą ginantis Erikas Pavlovičius vis dažniau kalba apie pažeidžiamas jo ginamojo teises ir tokią kardomąją priemonę skųs.
Nigelas Westas paleidžiamas į laisvę
N.Westas paleidžiamas į laisvę / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Pirmadienį galiausiai paaiškėjo, kad nuo rugpjūčio 4 dienos areštinėje dienas leidęs N.Westas (dokumentuose – Nigelas Jeremy Macaulay) paleidžiamas į laisvę, tačiau lieka įtariamuoju galimo S.Grafininos nužudymo byloje.

„No comments“, – pasakė iš Šiaulių tardymo izoliatoriaus išėjęs N.Westas, lydimas savo gynėjo. Abu sėdo į automobilį ir išvyko.

Per mėnesį nepavyko surinkti pakankamai svarių įrodymų, kad būtų galima įtariamąjį laikyti suimtą.

Šiaulių apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Jūratė Tamašauskienė, vadovaujanti ikiteisminiam tyrimui dėl galimo 28 metų šiaulietės S.Grafininos nužudymo, priėmė nutarimą dėl kardomųjų priemonių skyrimo įtariamajam N.Westui.

Nužudymu įtariamas vyras paleistas į laisvę, tačiau įpareigotas periodiškai registruotis policijos įstaigoje, neišvykti iš Šiaulių miesto. Iš vyro paimtas asmens dokumentas. Šios kardomosios priemonės skirtos po mėnesį trukusio vyro suėmimo siekiant užtikrinti netrukdomą ikiteisminį tyrimą.

Kardomoji priemonė – per griežta

Tokią kardomąją priemonę, kokia yra skirta, galima skirti ir be teismo sprendimo. Gynėjas E.Pavlovičius po kelių valandų patvirtino, kad tokią kardomąją priemonę, nors ji ir lengvesnė, skųs: „Galima sakyti, kad visi suprato, jog mano ginamojo nebūtina laikyti uždaryto. Matosi šviesa tunelio gale, tačiau tokia priemonė, vistiek per griežta. Jis du kartus per dieną turi registruotis policijos komisariate.“

E.Pavlovičiaus manymu, kardomoji priemonė jo ginamajam gali būti tokia švelni, kad jis nejaustų esantis įkalintas. Dabar jis negali išvykti už Šiaulių miesto ribų: „O jei jis sumanys pažvejoti ar pagrybauti? Pažeis sąlygas. Yra tų priemonių – bent vieną kartą per savaitę ar du apsilankyti pas pareigūnus.“

Gynyba pasirūpino viskuo, kad N.Westas galėtų gyventi Šiauliuose „Kiek galėjome, suradome jam dviejų kambarių butą. Visuomenė sureagavo jo naudai. Pastebėjau, kad visuomenė netiki, jog jis kaltas. Kiek sprendžiu pagal dokumentus, kad jis turi verslą, iš kurio gali gyventi Šiauliuose. Tėvas pakeitė savo nuomonę ir neatsisako padėti finansiškai.“

Advokato padėjėjas akcentavo, kad anksčiau minėti DNR tyrimai ir jų rezultatai šiuo atveju jo nedomina, todėl jais ir nesidomėjo: „Jeigu jie būtų neigiami mano klientui, jo tiesiog neišleistų.“

Kardo ir keršto principas?

Jau rašėme, kad penktadienį Nigelo Westo Macaulay advokatas Erikas Pavlovičius gavo kvietimą į Šiaulių tardymo izoliatorių – tarsi ten turėtų būti priimtas sprendimas dėl tolimesnio suimtojo likimo.

Pirmadienį iki pietų dar nebuvo aišku, kur ir kokioje vietoje vyks teismo posėdis. Tokią situaciją E.Pavlovičius įvertino su šypsena: „Kokia mano nuojauta dėl tokios veiksmų eigos? Na jei posėdis bus tardymo izoliatoriuje, tai nuojauta man sako, kad galimai pavaišins visus proceso dalyvius kopūstų sriuba. Be pietų neliksiu.“

Vėliau advokato padėjėjas pastebėjo, kad Šiaulių teisėsauga jo nelabai mėgsta. Priminė iš savo patirties, kad Jungtinėje Karalystėje policija, advokatai ir prokurorai – visi glaudžiai dirba su žurnalistais.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Erikas Pavlovičius
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Erikas Pavlovičius

„Ten kovojama su nusikalstamumu, bet išskirtinai teisinėmis priemonėmis. Žmogaus teisės – aukščiau visko. Todėl, kai matau viduramžius, norisi pažadinti tai mumyse. Gal laikas mąstyti europietiškai“, – kalbėjo gynėjas.

Toliau jis klausė, kas tokio baisaus atsitiktų Lietuvai, jei jo ginamasis pabėgtų? Užtikrino, kad jis neketina bėgti, bet jei pagalvotume teoriškai: „Net, jei jis būtų padaręs šį nusikaltimą, Lietuvai pavojus negresia. Visuomenė atsikvepia, nes tarp jų nėra nusikaltėlio, valstybei nereikia jo išlaikyti, o pačiam Nigelui reikėtų visą gyvenimą slapstytis. Valstybė pademonstruotų tik pagarbą žmogui ir nieko nepraloštų. O dabar – kažkoks kardo ir keršto principas.“

Yra žinoma, kad kriminalistai neranda dingusios moters kūno, tačiau yra pasklidusi žinia apie kelių skirtingų asmenų DNR tyrimus, kurie turėtų greitu laiku suteikti daugiau aiškumo šioje painioje istorijoje.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Nigelas Westas paleidžiamas į laisvę
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Nigelas Westas paleidžiamas į laisvę

N.Westas areštinėje atsidūrė rugpjūčio 4 dieną. Prieš tai, liepos 17 dieną, į Šiaulių apskrities policiją kreipėsi buvusios „Olialia pupytės“, Didžiojoje Britanijoje gyvenančios S.Grafininos, sesuo ir pranešė, kad nuo šių metų liepos 1 d., kai S.Grafinina turėjo grįžti į Lietuvą, negali su ja susisiekti. S.Grafininos paieška paskelbta visoje Šengeno zonoje.

Nustatyta, kad S.Grafinina liepos 1 dieną grįžo į Lietuvą. Tai esą užfiksuota tikrinant į Lietuvą iš Didžiosios Britanijos atskridusio orlaivio keleivius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius