Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seksualinių problemų sprendimą sunkina pacientų drovumas ir medikų žinių stygius

Seksualinių problemų sprendimą sunkina pacientų drovumas ir medikų žinių stygius, nors šeimos gydytojo iškeltas klausimas apie pakitusią paciento lytinę funkciją galėtų išsaugoti žmogaus gyvybę, taip penktadienį spaudos konferencijoje teigė Lietuvos seksualinės medicinos draugijos (LSMD) nariai.
Jausminga porelė
Jausminga porelė / Photos.com nuotr.

„Seksologijos pasaulio korifėjai teigia, kad vienas klausimas šeimos gydytojo kabinete apie lytinės funkcijos kaitą, gali išsaugoti vyro gyvybę. Siaurėjančios kraujagyslės pirmiausia yra pažeidžiamos ten, kur jos yra smulkiausios - varpoje, smegenyse ir tinklainėje. Galima prognozuoti, kad, po tam tikro laiko vienam ar kitam individui išsivystys išeminė širdies liga arba infarktas, kurie gali baigtis mirtimi,“ – teigė psichiatrė ir seksualinės medicinos gydytoja Giedrė Jonušienė.

G.Jonušienės minčiai pritarė ir kiti konferencijos dalyviai, pasak kurių, lytinės problemos dažnai leidžia numatyti ir kitų sričių sutrikimus – kardiologijos, endokrinologijos ar neurologijos. Vis dėlto, pasak LSMD prezidento ir urologo Henriko Ramono, paprastai gydytojai to nepaklausia.

Erekcijos sutrikimų turintys vyrai, ieškodami pagalbos, į mediką kreipiasi po 5 metų, o besiskundžiantys ankstyva ejakuliacija – vidutiniškai praėjus 17 metų nuo sutrikimo pradžios.Problemų sprendimą sunkina ir pacientų vengimas kalbėti apie kylančius lytinių funkcijų sutrikimus.

Seksualines fiziologijos specialisto iš Suomijos Juhana Piha teigimu, žmonės, turintys seksualinių problemų, neieško sprendimų ir profesionalios pagalbos, nors 95 procentus jų galima išgydyti.

15 metų šioje srityje dirbantis gydytojas iš Suomijos teigė, kad jo pacientai dažniausiai yra vyrai, kurie skundžiasi erekcijos (apie 50 metų amžiaus), hormonų ir ejakuliacijos (vidutuniškai 43 metų) sutrikimo problemomis.

„Tai vis dar yra tabu, pacientams sunku ateiti į mano kabinetą“, – teigė J.Piha, pasak kurio, erekcijos sutrikimų turintys vyrai, ieškodami pagalbos, į medikus kreipiasi po 5 metų, o besiskundžiantys ankstyva ejakuliacija – vidutiniškai praėjus 17 metų nuo sutrikimo pradžios.

Psichiatrė G.Jonušienė teigė, kad dažnai pacientai, kuriems paskirtas gydymas antidepresantais, pastebėję neigiamą jų poveikį lytiniam gyvenimui, priima sprendimą jų nebevartoti nepasitarę su gydytojais ir taip sukelia pavojų savo sveikatai.

„Daugelis psichotropinių medžiagų ir antidepresantų blogina lytinę funkciją. Labai dažnai pacientai, nepasitarę su specialistu dėl antidepresantų vartojimo nutraukimo, patyrę tam tikrą šalutinį  poveikį - erekcijos sutrikimą, lytinio potraukio sumažėjimą, meta vaistą. Taip elgiasi apie 40 procentų vyrų. Reikėtų nuraminti žmones, kad šiandien yra vaistų šiems sutrikimams gydyti, taigi reikia pakonsultuoti su gydytoju,“ – teigė G.Jonušienė.

Pasak urologo ir seksualinės medicinos gydytojo Roberto Adomaičio, į medikus reikėtų kreiptis tuomet, kai sutrikimai kelia asmeninių nepatogumų arba problemų santykiuose.

Seksualinės medicinos gydytojas taip pat teigė, kad Lietuvos visuomenėje vyraujantis požiūris artimas kitoms posovietinėms šalims.

„Tikrai mes mažai skiriamės nuo lenkų, bulgarų ar kitų posovietinių šalių“ – teigė urologas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius