-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Smėlio skulptorius Andrius Petkus Lietuvos vyrų žvaigždyną pasodino prie paskutinės vakarienės stalo

Ketvirtadienio vakarą Palangos centre esantis smėlio skulptūrų parkas-muziejus pasipildė nauja originalia skulptūra. Čia menininkas Andrius Petkus pristatė pagal žymiąją Leonardo da Vinci freską „Paskutinė vakarienė“ sukurtą skulptūrą.
Andrius Petkus ir Žilvinas Grigaitis
Andrius Petkus ir Žilvinas Grigaitis / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Skulptūros atidarymo akimirka
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Skulptūros atidarymo akimirka

Tačiau joje – ne Jėzus ir dvylika jo apaštalų, o būrys žinomų Lietuvos vyrų. Tarp jų – garsūs šalies sportininkai, muzikantai, meno ir pramogų pasaulio žvaigždės.

„Paskutinės vakarienės tema – labai įdomi ir neišsemiama. Jos interpretacijų galima rasti visur, šį vaizdą savitai perkūrė daugybė menininkų. Norėjau parodyti lietuvišką Holivudą, tai mūsų šalies žvaigždynas. Jie irgi kaip apaštalai, kažkieno dievaičiai“, – Žmonės.lt sakė A.Petkus.

Skulptūroje įamžinti Mantas Bžeskas, Mantas Petruškevičius, Marijonas Mikutavičius, Arūnas Valinskas, Žilvinas Žvagulis, Stasys Povilaitis, Juozas Statkevičius, Vaidas Baumila, Žilvinas Grigaitis, Andrius Mamontovas, Algis Ramanauskas, Ramūnas Rudokas ir pagrindiniu veikėju tapęs, Jėzaus vietą užėmęs Arvydas Sabonis.

Prieš imdamasis skulptūros A.Petkus gavo kiekvieno iš jų leidimą. „Visi labai geranoriškai priėmė, nesipriešino, sutiko, džiaugėsi idėja. Sunkiau buvo tik su vienu herojumi. Bandžiau kalbinti Selą, norėjau nulipdyti jį susikėlusį kojas ant stalo, tačiau susitarti buvo sunku, jis labai daug sąlygų savų turėjo“, – skulptūros atsiradimo pradžią prisiminė parodos autorius.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Andrius Petkus
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Andrius Petkus

Įvertinti savo atvaizdo atvyko ir prie renginio organizavimo prisidėjęs Ž.Grigaitis. „Prisipažinsiu, pamatęs save truputį nustebau. Sakiau, kad reikia šiek tiek pakoreguoti. Tačiau pati idėja – fantastiška, labai įdomi, originali. Galbūt ateityje Andriui pavyks sudalyvauti ir Australijoje vykstančiuose smėlio skulptūrų festivaliuose“, – sakė jis.

Menininko darbu džiaugėsi ir Ž.Grigaičio žmona Elle. Pasak jos, tapti šio projekto dalimi – labai įdomu.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Žilvinas Grigaitis su žmona Elle
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Žilvinas Grigaitis su žmona Elle

Pasak jo, šią skulptūrą galima interpretuoti įvairiai, tačiau jis ragina žiūrėti paprasčiau. „Tikrai nenorėjau pasakyti, kad visoms žvaigždėms – paskutinė vakarienė. Nors gal skeptikai taip ir pagalvotų“, – juokėsi jis.

Po atviru dangumi muziejaus teritorijoje stovinti skulptūra A.Petkaus rankose gimė maždaug per dvi savaites. Ji bus prijungta prie jau esančios ekspozicijos Holivudo tema.

Čia lankytojai gali pamatyti realistiškai atvaizduotus aktorius, filmų herojus, animacinių filmukų personažus. Tarp jų – Houmerį Simpsoną, Terminatorių Jameso Camerono juostoje suvaidinusį Arnoldą Schwarzeneggerį, „Žvaigždžių karų“ herojus ir daugelį kitų. Kolekciją netrukus turėtų papildyti ir populiarieji „Pakalikai“.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Skulptūros atidarymo akimirka
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Skulptūros atidarymo akimirka

Kurdamas skulptūras A.Petkus naudoja tik smėlį ir vandenį. Tiesa, kvarcinis pajūrio smėlis nėra tinkama statybinė medžiaga, todėl smėlį tenka vežtis iš netoliese esančių karjerų.

„Skulptūros ne cukrinės, neištirps. Na, nebent labai stiprus lietus būtų. Tačiau gal pridengsiu plėvele ir pavyks išsaugoti“, – sakė jis. A.Petkus smėlio skulptūras lipdo jau maždaug aštuonerius metus. Jis – tarptautinių smėlio ir ledo skulptūrų festivalių JAV, Europoje, Kinijoje bei Rusijoje dalyvis.

Smėlio skulptūrų parke-muziejuj taip pat veikia ekspozicija Holivudo tema.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius