Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su kauke ar be? Šou pasaulio vilkus stulbina chaosas, užvirus kraujui net siūlo koncertus atšaukti

Ketvirtadienį vyriausybė pateikė siurprizų pramogų pasaulio atstovams – kaip buvo pranešta, nuo rugpjūčio 21 dienos kultūros, pramogų ir kituose renginiuose bus privalomos kaukės žiūrovams ir / ar dalyviams. Tiesa, apie tai išgirdę muzikos atlikėjų vadybininkas, koncertų organizatorius Martynas Tyla bei atlikėjas Marijonas Mikutavičius neliko patenkinti. Jie nepagailėjo kritikos valdžiai tiek už neapsisprendimą, tiek už neapgalvojimą, kaip vyks ateityje suplanuoti renginiai.
Martynas Tyla, Marijonas Mikutavičius
Martynas Tyla, Marijonas Mikutavičius / 15min ir Justino Auškelio nuotr

Rugpjūčio 20 dieną sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pranešė, kad nuo penktadienio yra įvedamas reikalavimas dėvėti veido kaukes renginiuose, vykstančiuose atvirose ir uždarose erdvėse. Į tai kaipmat aštriai sureagavo žinomas muzikantų vadybininkas ir koncertų organizatorius M.Tyla bei atlikėjas M.Mikutavičius.

Kaip 15min teigė M.Tyla, tokie skubūs valdžios nuomonės pokyčiai rodo jų nepasisprendimą ir neprofesionalumą. Taip pat vadybininkas šiuo atveju teigė matantis įstatyminę spragą bei nevengė kelti klausimų apie artėjančias miesto šventes.

Kitokių, bet visgi kritikos strėlių pašaudė ir atlikėjas M.Mikutavičius – anot jo, jeigu situacija tokia rimta, geriau jau niekuo neapsimetinėti ir koncertus tiesiog atšaukti, nes kaukės esą mūsų visų neišgelbės.

M.Tyla: „Nuo durnių niekas neapsaugos“

„Visų pirma, protingi, mąstantys žmonės kaukes ir taip dėvėdavo. Man šią vasarą teko aplankyti ne vieną koncertą, galiu pasakyti, kad matydavau sąmoningus žmones, vyresnio amžiaus ar nelabai tvirtai besijaučiančius asmenis su kaukėmis uždarose ir atvirose patalpose.

Taigi, bet kokiu atveju kaukių dėvėjimas renginyje (bent jau kaip yra manoma) pablogint situacijos neturėtų. Bet, atsiprašau už pasakymą, nuo durnių niekas neapsaugotas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Martynas Tyla
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Martynas Tyla

Paaiškinsiu: dalykas, kuris mane labai nustebino, yra vakar dienos premjero pasakymas ir informacija, kad didžiuosiuose renginiuose kaukių dėvėti nereikės, o štai šiandien sveikatos ministras kalbėjo atvirkščiai. Galima daryti išvadą, kad ten dirba neprofesionalai, kurie tarpusavyje nebendrauja.

Šiuo metu, greičiausiai, vyksta gąsdinimo periodas. Taigi, nevertinu nei gerai, nei blogai, tiesiog ši situacija eilinį kartą parodo, kad vyriausybės sprendimai yra neadekvatūs ir neprofesionalūs“, – 15min kalbėjo M.Tyla.

Vadybininkui užkliuvo ir tai, kad bilietų prekyba vyks tik internetu, o taip bus daroma dėl to, kad būtų galima surinkti visų dalyvaujančiųjų duomenis.

„Ir tai yra labai neprofesionalu. Jau labai seniai nebuvo atsižvelgta į renginių organizatorių siūlymus, kai mes kartojome, kad būtent privatūs renginiai, privačios struktūros gali surinkti šiuos duomenis, tik tam reikėtų patobulinti Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymą.

Šiandien, kuomet prašoma duomenis surinkti, mano žiniomis, tam tikros organizacijos, bilietų pardavėjai nesiryžta to daryti, nes gali likti nubausti pagal minėtą įstatymą. Taip, kada bilietas perkamas elektroniniu paštu, jis yra išsaugojamas, dėl to kažkoks žmogaus kontaktas lieka.

Pabrėžiu, apie tai kalbėjome jau seniai. Kažkodėl nei Kultūros ministerijos profanai į tai nesugebėjo sureaguot, nei pati vyriausybė“, – sako muzikantų vadybininkas.

Galų gale, M.Tylai kyla klausimų dėl artėjančių masinių renginių ir didžiulių švenčių, kaip kad, tarkim, Vilniaus sostinės dienų, kuomet miesto gatves užplūs tūkstančiai praeivių.

„Turbūt mūsų vyriausybės atstovai negalvoja, nemąsto. Man susidaro toks vaizdas, kad jie kai kada susirenka sodyboje pagerti alaus ir taip priima sprendimus“, – teigia M.Tyla.

Toks vaizdas, kad valdžios atstovai susirenka sodyboje pagerti alaus ir taip priima sprendimus, – teigia M.Tyla.

M.Mikutavičius: „Geriau koncertus atšaukti“

15min susisiekus su Marijonu, šis valdžiai taip pat pažėrė kritikos. Tiesa, atlikėjui užkliuvo kiek kiti dalykai. Tarkim, jis, kitaip nei M.Tyla, koncertų su kaukėmis „neužskaitantis“.

„Kaukiniai koncertai iš esmės yra sunkiai suvokiami. Mano manymu, tai yra veidmainiavimas ir žaidimas jausmais. Kiek man teko matyti, kur į koncertus žmonės neva ateina su kaukėmis, ten absoliučiai neįmanoma priversti visų laikytis [saugumo reikalavimų], ypač jeigu tai yra jaunimo sambūris. Ir atstumo per metrą yra turbūt neįmanoma laikytis.

Fotodiena/Justinas Auškelis nuotr./Marijonas Mikutavičius
Fotodiena/Justinas Auškelis nuotr./Marijonas Mikutavičius

Taip pat tai, kad žmonės dėvėtų kaukes ir tai darytų valandą ar pusantros, bet kuriuo atveju yra neįmanoma. Be to, manau, kad žmogus nenorės mokėti už renginį, į kurį atėjęs dar turės kankintis su kauke“, – tikino M.Mikutavičius.

Jis teigė puikiai suprantantis, kad koncertuose turbūt reikėtų klausytojams kaskart priminti, jog kaukes renginyje dėvėti privaloma. Visgi, anot muzikanto, tokiu atveju koncertas taptų nebe vieta, kur ateinama pasiklausyti muzikos, o veikiau vieša paskaita.

Dabar panašu, kad einame gesinti gaisro su mineralinio vandens buteliuku, – M.Mikutavičius

Būtent dėl to Marijonas manantis, kad geriau koncertus apskritai atšaukti. Ypač turint galvoje ir tai, jog kaukės nėra šimtaprocentinė apsaugos priemonė.

„Principiniai dalykai: jeigu mums atrodo, kad yra pavojus, geriau nevaidinti. O dabar panašu, kad einame gesinti gaisro su mineralinio vandens buteliuku. Šiandien, kai yra sukuriamas baubas ir sakoma, kad nuo jo apsaugos kaukė, man tiesiog neatrodo rimtai. Tuomet arba kaukė yra supergalinga, arba liga yra supermenka.

Todėl, jeigu yra pavojus, mes su juo kovojame rimtomis priemonėmis, o jeigu tas virusas nėra toks baisus, tada būtų galima visiems apie tai pasakyti ir visi atsikvėptų. Būtent dėl to manau, kad koncertus geriau būtų atšaukti“, – tikino dainininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius