Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su trenksmu atvertos „Lukiškės 2.0“: sezoną pradėjo kalėjimo rezidentų maršas

Ketvirtadienio vakarą iš naujo atgimė Lukiškių kalėjimo erdvė. Naują buvusių kalėjimo patalpų sezoną oficialiai atidarė čia įsikūrusių menininkų-rezidentų maršas. Scenoje susirinkusius džiugino grupės „Kanalizacija“, „Synaesthesis“, „Twenty fingers duo“, „What A Jazz“, „Mellow Yellow Daffodil“, „Egomašina“, „Timid Kooky“ ir atlikėjai Kristijonas Ribaitis bei Ignas Juzokas.
„Lukiškės 2.0“ atidarymas
„Lukiškės 2.0“ atidarymas / Žygimanto Gedvilo nuotr.

Kaip jau anksčiau skelbė organizatoriai, Lukiškėse įrengta moderni ir niekur nematyta scenos konstrukcija, pagaminta pagal specialų užsakymą.

Ketvirtadienio vakarą įvyko pirmasis atidarymo renginys su kalėjimo rezidentais – prie rezidentų maršo prisijungė Jolita Vaitkutė, „Synaesthesis“, „Twenty Fingers Duo“, „Egomašina“, „Timid Kooky“, „Mellow Yellow Daffodil“, Ignas Juzokas, Kristijonas Ribaitis, „Kanalizacija“, „What A Jazz“, „Lunatikai“, Amilcal Rivera. Jie dalijosi viena scena ir tapo šio vakaro herojais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukiškės 2.0 atidarymo akimirka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukiškės 2.0 atidarymo akimirka

Renginio dalyviai šoko ne tik prie scenos, bet ir prie Lukiškių kalėjimo įėjimo esančioje aikštėje. Laukiant eilėje, prie gėrimų, visus džiugino nuotaikingi „What A Jazz“ kolektyvo šokėjai. Jie atliko performansą: vaidino eilėje laukiančius žmones, o kiek vėliau, pasigirdus Funky stiliaus muzikai, ėmė šokti. Aplinkiniai šypsojosi, keletas net prisijungė prie grupės ir pradėjo šokti kartu.

Renginio akimirkos – galerijoje:

Įėjimas į šį atidarymo renginį nieko nekainavo, tačiau įleidžiami buvo tik turintys galimybių pasą. Tiesa, Lukiškių kalėjime 2.0 įrengtas mobilus testavimo punktas, tad norintys patekti į atidarymą galėjo atlikti greitąjį antigeno testą.

Birželio 11 d. šią sceną išbandys „Solo Ansamblis“ – tamsių šokių, sintezatorių ir poezijos meistrai. Dar niekada dansingas neskambėjo kalėjimo tvirtovėje, o po ilgos karantino pertraukos tai bus ir pirmasis grupės pasirodymas Vilniuje.

Dabar visi keliai sostinėje ves į Lukiškių kalėjimą – unikalų kultūros paveldo objektą Vilniaus centre, kuris atsinaujina ir keičia paskirtį. Net 117 metų istoriją turintis kompleksas šią savaitę atveria vartus miestiečiams ir pradeda naują pasakojimą. Jame jau veikia naujas baras, įrengta moderni scena, net dvi šviesų instaliacijos ir suburta didelė menininkų bendruomenė. Lukiškių kalėjimo konversiją įgyvendina „8 Days A Week“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukiškės 2.0 atidarymo akimirka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukiškės 2.0 atidarymo akimirka

Nauja Lukiškių kalėjimo versija talpina daugybę skirtingų asmenybių. Kūrybos erdves, studijas ar dirbtuves čia turės 250 menininkų. Prie konversijos prisijungė ir ją aktyviai kuria gerai pažįstami veidai – „ba.“, Jolita Vaitkutė, „Nara“ žurnalistai, „Egomašina“, „Synaesthesis“, „Twenty Fingers Duo“, „jauti“, „Timid Kooky“, „What A Jazz“, „Mellow Yellow Daffodil“, „Muzikalkė“, „MuMok“, Kristijonas Ribaitis, Keanu Blunt, Juozas Martin, Ignas Juzokas, tapytojai iš Meksikos, „Rupert“ edukacijos programos dalyviai, fotografų ketvertas „Lunatikai“, drabužių dizaineriai „Egyboy“, Baltarusijos režimui nepritariantys menininkai ir kiti kūrėjai. Rezidentai Lukiškėse kurs kultūros kapitalą ir juo dalinsis su miestiečiais. Aukšta tvora apjuostas kalėjimas taps muzikos, modernaus meno, dizaino ir kultūros generatoriumi.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukiškės 2.0 atidarymo akimirka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukiškės 2.0 atidarymo akimirka

Lukiškių kalėjimas 2.0 kūrėjams yra atviras 24 valandas per parą. „Išsaugojome unikalią kalėjimo istoriją, formatą ir simbolius. Džiaugiamės, kad šia idėja patikėjo toks didelis kiekis Lietuvos ir užsienio kūrėjų. Bendruomenė kasdien vis stiprėja ir kartu planuoja gražius dalykus. Šis kompleksas – gyvas organizmas, kasdien įtraukiantis vis daugiau žmonių. Tikiu, kad tai istorinis šansas visai industrijai ir kultūros laukui Lietuvoje“, – sakė „8 Days A Week“ partneris Martynas Butkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius