Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sunkia viruso forma prasirgęs D.Bunkus tapo kraujo donoru: ar šis sprendimas – saugus?

Verslininkas Danielius Bunkus savo sekėjams pranešė po sunkios ligos paaukojęs kraujo. Ar ką tik prasirgus koronavirusu tai bus į naudą recipientui?
Danielius Bunkus
Danielius Bunkus / Asmeninio albumo nuotr.

D.Bunkus socialiniuose tinkluose pasidalijo įrašu, kuriuo pranešė tapęs kraujo donoru ir tą padaryti skatinantis kitus. 15min susisiekus su verslininku, jis teigė kraujo aukojantis dažnai, bent kas 3 mėnesius. Visgi šįkart jis nusprendęs tapti būtent trombocitų donoru.

„Pasitikrinęs antikūnus, žinojau, jog jų turiu daug ir mano kraujas gali padėti sergantiems sunkiomis koronaviruso formomis. Vis dėlto nusprendžiau, kad mano paaukoti trombocitai keliaus onkologiniams ligoniams“, – paaiškino D.Bunkus.

Vyras patikino, kad visos procedūros buvo saugios, jis gavęs gydytojų patvirtinimą dėl to, kad jo kraujas yra tinkamas jį gausiantiems. Taip pat jis nepraleido progos dar kartą paskatinti aukoti ir kitus. „Šiuo būdu galima pagelbėti kitiems ligoniams, nors aš pats to smarkiai nesureikšminu“, – sakė vyras.

„Iš tiesų mes donorų neskirstome – ar žmogus sirgo peršalimu, ar koronavirusu. Prabėgus dviem savaitėms po to, kai buvo patvirtinta, jog žmogus pasveiko, jis gali duoti kraujo kaip ir įprastas donoras. Todėl žmones skatiname aukoti kraujo, persirgimas koronavirusu nesustabdo kraujo donorystės“, – 15min teigė Nacionalinio kraujo centro donorystės skyriaus vedėja Ieva Linkevičiūtė.

Ji taip pat patvirtino, jog koronavirusu sirgusio donoro plazmą galima panaudoti recipiento gydymui. „Tai vadinamoji imuninė plazma, kuri gali būti naudojama sergančiųjų koronavirusu gydymui. Visgi tokiu būdu gydomi ypač sunkūs pacientai, kurių ligos būklė yra sudėtinga. Tokia plazma palengvina simptomatiką ir ligos eigą“, – teigė Nacionalinio kraujo centro darbuotoja.

Moteris pridūrė, jog šiuo metu įstaigos kraujo plazmos turi gana nemažai – didžiulio poreikio nėra. „Mums labiau reikalingi eritrocitai, trombocitai, kitos kraujo ląstelės“, – sakė Kraujo centro darbuotoja.

Dėl donorystės siūlo nesibaiminti

Atstovė tikino pastebėjusi, jog šiuo laikotarpiu kraujo donorų yra šiek tiek mažiau, nei būdavo anksčiau. Visa tai – dažniausiu atveju dėl baimės, jog iš namų išvykęs ir gydymo įstaigoje apsilankęs žmogus užsikrės virusu.

Kaip teigė moteris, baimintis nėra dėl ko, mat donorus priimančios įstaigos laikosi visų saugumo reikalavimų. „Mes ėmėmės griežčiausių apsaugos priemonių nuo infekcinių ligų, laikomės griežčiausių reikalavimų – pradedant nuo patalpų dezinfekcijos, baigiant darbuotojų nuolatiniais profilaktiniais patikrinimais dėl koronaviruso. Sakyčiau, kad mūsų įstaiga yra viena saugiausių, pas mus sergantys asmenys nesilanko“, – pabrėžia I.Linkevičiūtė.

Paklausta, ar šiuo metu įstaigos jaustų didelį donorų stygių, atstovė sakė, kad kraujo yra užtektinai, tačiau niekada nėra aišku, ką atneš rytojus. „Kadangi atšauktos planinės operacijos, kraujo mums užtenka. Vis dėlto kartais atsitinka taip, kad atveža žmones po avarijų, pasitaiko ir ypač sunkių gimdymų, todėl niekada negalime žinoti, ar to kraujo nepristigsime“, – sakė įstaigos atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius