-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos atlikėja Jamala – Vilniuje: padėka Lietuvai ir ką apie karą sako vaikams

Į Lietuvą atvyko „Ukrainos balso“ mokytoja, 2016-ųjų metų „Eurovizijos“ nugalėtoja Jamala, kuri dėl karo visai neseniai buvo priversta palikti savo namus Kyjive. Penktadienį atlikėja pasirodys muzikinio projekto finale, o ketvirtadienio vakarą savo mintimis dalijosi spaudos konferencijoje. Ją kvietė stebėti ir portalas 15min.

Spaudos konferencija su Jamala ketvirtadienio vakarą vyko sostinėje esančiame viešbutyje „Pacai“. Jos metu atlikėja dalijosi mintimis apie dabartinius įvykius Ukrainoje.

„Mes kalbame apie didžiulę tragediją, nors man ir malonu būti čia su jumis ir malonu, kad mane pakvietė „Lietuvos balso“ projektas, per kurio finalą mes rinksime aukas Ukrainai ir kariuomenei. Tai man ir mano šaliai yra labai svarbu“, – spaudos konferencijos pradžioje sakė Jamala.

Papasakojo, kaip buvo sunku palikti savo namus, prasidėjus karui

„Prabudau penktą ryto, kai vyras pasakė, kad prasidėjo karas. Man buvo šokas. Pradėjau rinkti dokumentus, patikrinau, kaip vaikai, ėmiau juos šiltai rengti, pažiūrėjau, kur slėptuvė. Tai buvo požeminė stovėjimo aikštelė, kurioje šalta. Vėliau išvažiavome į Ternopilį, kelionė truko dvi paras“, – tęsė ji.

Važiuodama link Ternopilio Jamala matė skrendančias raketas, kitą rytą pabudo nuo sprogmenų garsų, paliko Ternopilį ir kartu su vaikais važiavo link Rumunijos.

„Apkabinau savo vyrą, paėmiau už rankos vaikus ir nuėjau link Rumunijos sienos“, – pridėjo atlikėja.

Vaikus Jamala paliko Turkijoje, kai jie buvo saugūs, moteris, kaip teigė, pradėjo savo karą.

„Daviau daug interviu, bendravau su žiniasklaida, surinkome pinigų kariuomenei. SMS žinutėmis, balsavimu, paprasti žmonės, ne politikai, paaukojo didelę sumą“, – sakė ji.

Šiuo metu Jamalos vyras ir jo tėvas yra Ukrainoje. Jis, kaip pasakojo, organizuoja savanorių grupeles, daro viską, ką gali.

Žinutė V.Putinui ir planai grįžti į Ukrainą

Jei Jamala galėtų perduoti ką nors Vladimirui Putinui, ji pasakytų: „Tai ne Ukrainos karas, tai karas prieš visas Europos vertybes, kurias statėme nuo pat Antrojo pasaulinio karo, tai yra terorizmo aktas, žmonės miršta. Tai yra beprotiška, tai – košmaras.“

Moteris, be abejonės, planuoja grįžti į Ukrainą.

„Net nėra kalbos, Ukraina yra mano namai, ten – mano širdis. Rytoj dainuosiu, bet žinokite, kad dainuosiu ne kaip dainininkė, manyje įvyko perversmas, vidaus griūtis, kai subyrėjo planai ir ateitis. Mes padarysime viską, kas įmanoma, kad apgintume savo šalį, kultūrą. Palaikysime visus karius, visus savanorius, moteris, visus visus“, – ryžtingai kalbėjo Jamala.

Dėkojo Lietuvai ir atskleidė, kaip jaučiasi jos vaikai

„Ačiū Lietuvai, kad priėmėt mūsų žmonių, svarbu jausti, kad yra žmonių, kurie atsiliepia į mūsų problemas. Žinokit, Lietuva mums yra įkvėpimas, mes stebėjome, kaip jūs gynėte savo šalį nuo 1991 m., mes tikrai neišduosime savo šalies, apginsime ją ir jos kultūrą“, – sakė Lietuvoje besisvečiuojanti atlikėja.

Paklausta, ką dabar išgyvena jos vaikai, Jamala tikino, jog jie pasidarė labai jautrūs.

„Vaikai į viską reaguoja, pavyzdžiui, aš dabar bandau save padalinti į dvi dalis – naktį esu mama, o dieną – Jamala. Kai bendrauju su jais, jie sako, taip, mums labai gerai, nes esame pas gimines, mano sesę. Tačiau iš kitos pusės žiūrint, jie visada uždavinėja klausimus, kada grįšime namo, kur yra tėtis, labai sunku.

Nelengva paaiškinti, bandau bendrauti kaip žaidimo forma. Sakau, kad didžiausia jų pagalba būtų, jei jie pradėtų manęs klausyti, gerai valgyti, nemaištauti. Galvoju, gerai, reikalauju, kad jie suaugtų, bet tada pamąstau, kaip galiu to reikalauti, kai vienam yra treji, o kitam metai ir aštuoni mėnesiai“, – jautriai kalbėjo ji.

Spaudos konferencijos pabaigoje Jamala pridėjo ranką prie širdies ir sugiedojo Ukrainos himną. Dauguma dalyvių negalėjo sulaikyti ašarų.

Transliaciją iš spaudos konferencijos su Jamala galite žiūrėti čia:

VIDEO: Ukrainos atlikėja Jamala – jau Lietuvoje: žiūrėkite spaudos konferenciją

Penktadienio vakarą Jamala surengs jautrų pasirodymą tiesiogiai vyksiančiame muzikinio televizijos projekto „Lietuvos balsas. Kartos“ finale.

Susana Alimivna Jamaladinova, labiau žinoma kaip Jamala – ukrainiečių aktorė ir atlikėja. Savo jautria ukrainietiška daina Jamala apie sunkią šalies situaciją pasakojo dar 2016-aisiais metais, kai laimėjo „Euroviziją“. Iki pat Kyjivo bombardavimo žinoma moteris stengėsi nepalikti šalies ir siųsti žinutes ją stebinčiam pasauliui apie pro langą matomus įvykius. Deja, situacijai rimtėjant Jamala buvo priversta bėgti iš Kyjivo, tačiau jos kova toliau tęsiasi jau už sienos.

„Dabar svarbiausia suvokti, kad šis karas vyksta Europos širdyje ir yra grėsmė kiekvienam. Ukrainoje, kuri yra Europos Sąjungos pašonėje yra bombarduojamos ligoninės, vaikų namai, gyvenamieji rajonai. Mano misija yra dalintis ir informuoti, ką mano šeima, draugai, kaimynai išgyvena čia ir dabar. Aš prašau pasaulio: uždarykite oro erdvę virš Ukrainos ir padėkite mums kovoje išgyventi bei gyventi savo namuose“, – neseniai kalbėjo atlikėja.

Šiuo metu Lietuvoje besilankanti Jamala dar vasario 28-ąją apie situaciją Ukrainoje kalbėjosi ir su Izraelio televizija KAN. Atlikėja atskleidė, kad tuo metu ji ir du jos vaikai viešėjo pas dainininkės seserį, gyvenančią Turkijoje.

Tiesa, Jamala su nerimu pripažino, kad į Stambulą atvyko be sutuoktinio – jis su savo tėvu žmonai ir vaikams padėjo pasiekti Ukrainos sieną su Rumunija, o patys sugrįžo į gimtinę. „Jie kitoms mamoms su vaikais padeda kirsti sieną“, – sakė atlikėja.

Jamala neslėpė ir pati iki paskutinės akimirkos tikėjusi, kad bėgti į užsienį nereikės.

„Iš Kyjivo išvykome vasario 24-osios vakarą, kai netoli mano namų pasigirdo sprogimai. Tuomet mes su vaikais nusprendėme vykti į Vakarų Ukrainą — į Ternopilį, o gal ir į Lvivą.... Ten atokiame kaime su kitais žmonėmis praleidome naktį. Galvojome toje vietoje likti ir ilgiau, pažiūrėti, ar situacija greitai išsispręs, visgi vasario 26-osios rytą išgirdau, kad Rusijos pajėgos nusileido Černobylio oro uoste“, – kalbėjo ji.

Pastaruoju metu dainininkė socialiniuose tinkluose aktyviai dalijasi žinutėmis karo tema. Vos prasidėjus Rusijos kariniams veiksmams Jamala pasidalino vaizdo įrašu, kuriame netvardė ašarų. Dainininkė kreipėsi į Rusijos gyventojus, prašydama nelikti abejingais.

„Aš tiesiog noriu, kad jūs suprastumėte, kas vyksta. Nežinau, ką matote jūs, bet aš jums galiu pasakyti, ką matau pro langą. Matau visiškai taikius žmones, jums labai artimus savo kalba, religija... Noriu, kad jūs žinotumėte, jog jūsų šalies prezidentas ir jūsų armija užpuolė mano šalį. Dėl to labai jūsų prašau netylėti. Tai jau nebeįmanoma. Taip neturi būti. Aš nežinau, kas dedasi politikų galvose, kurie šiandien gali šitaip su mumis elgtis. Aš labai jūsų prašau – netylėkite, eikite į mitingus, sustabdykime tai, nes tai jau nebepakeliama“, – tąkart neslėpdama emocijų kalbėjo ukrainiečių dainininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius