Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 07 /2018 02 08

Vadovės priekabiavimą patyręs A.Mickevičius: „Tai daro ir moterys, bet visada galima atsakyti „ne“

Į viešumą kylant vis daugiau seksualinio priekabiavimo istorijų, visuomenė tarsi pasidalijo į dvi stovyklas – palaikančių ir skatinančių prabilti dar daugiau tą patį patyrusių žmonių, bei besipiktinančių – kodėl taip ilgai tylėjo. Prieš 15 metų parfumeris Aistis Mickevičius taip pat patyrė, ką reiškia, kai vadovė ima priekabiauti. Tačiau, jo manymu, visada yra galimybė pasakyti „ne“, o dabartiniai skandalai primena „vėjo gaudymą laukuose“.
Aistis Mickevičius
Aistis Mickevičius / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

Aistis Mickevičius savo istorija, ką jam teko patirti įsidarbinus viename optikos salonų, dalijasi ir su 15min skaitytojais.

„Uždarant temą ir kad nebūtų į vienus vartus, tai atsiversiu jums, kad prieš gerus penkiolika metų iš vargo (nes nors ir vaidinau Nacionaliniame teatre, bet tų grašių neužtekdavo oriai egzistuoti laukinio lietuviško kapitalizmo sąlygomis) įsidarbinau vienoje optikoje, kur patyriau seksualinį priekabiavimą ir psichologinį smurtą.

Pradėsiu nuo to, kad būsimoji vadovė po atrankos ir darbo pokalbio, nors netikau pagal jokius kriterijus (tai aišku, menų magistras šioj vietoj menkas argumentas), mane visgi priėmė į darbą, nes neva tai susapnavo! Tai buvo seksualinės energijos pritvinkusi plėšri lakūdra, kuri toje optikoje jautėsi visagale valdove.

Taigi, vengdamas man nemalonaus dėmesio, pirmai progai pasitaikius, perėjau į naujai atsidariusią kitą to tinklo optiką. Čia ramiai sau išdirbau kone metus. Direktorė buvo nuostabi, kolektyvas draugiškas, niekas netrukdė man derinti darbo su repeticijomis teatre ir juolab per prievartą nebandė apžavėti savo fluidais. Bet aplinkybės susiklostė taip, jog teko grįžti į plėšriosios liūtės medžioklės plotus. Ir galų gale, kai į jos flirtą nedaviau reikiamo atsako, ponia, jausdama savo pareigybinį pranašumą, griebėsi visokeriopo psichologinio teroro.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aistis Mickevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aistis Mickevičius

Tad vieną dieną tiesiog parašiau pareiškimą, padėjau jį jai po nosimi ir neatsigręždamas iš ten išėjau.

Koks čia būtų moralas? Na taip, darbas optikoje nebuvo mano gyvenimo svajonė, tad kažkaip lengva buvo jo atsisakyti. Taip, nebuvo tai nei Nacionalinės premijos laureatė, nei žymi režisierė, nei dailininkė. Tiesiog prikla boba. Todėl turbūt ši istorija nėra niekam įdomi. Bet aš toje situacijoje pasakiau savo NE ir po penkiolikos metų negaudau vėjo laukuose.

#tootoo“, – feisbuke rašė Aistis Mickevičius.

TAIP PAT SKAITYKITE: Seksualiniu priekabiavimu Joną Vaitkų kaltina buvusi jo asistentė Judita Juknelė

15min parfumeris teigė, kad šia istorija dalijasi ne ieškodamas gailesčio ar norėdamas sumenkinti kažkieno autoritetą. Tam jis turi kitų priežasčių.

„Visų pirma, mano atrodo, kad mūsų visuomenė ritasi žemyn, nes šio skandalo sūkuryje vyrai yra priešinami su moterimis. Mes nuolat girdime epitetus: gašlūs seniai, seni gašlūnai, kuinai. Todėl viena iš mano feisbuko įrašo priežasčių – parodyti, kad moterys taip pat gali priekabiauti, ir tai nėra susiję su konkrečia profesija.

Kitas dalykas, kai vyksta tokie skandalai, o vertinimai – pletkų lygyje, feisbuko paraštėse, kai nėra imamasi jokių teisinių veiksmų, tai yra skandalas dėl skandalo. Kur jis veda? Kodėl jis mums reikalingas? – tokius klausimus reiktų užduoti. Mano nuomone, suaugęs, pilnametis žmogus bet kokiu atveju yra pajėgus atsakyti „ne“, jei iš tiesų prie jo priekabiaujama, o jeigu to žodžio „ne“ neužtenka, jis turi kreiptis į teisėsaugą. Jeigu to nebuvo padaryta ir praėjo daugybė metų, kai dabar jau sunku įrodyti buvo taip ar kitaip, tai vėlgi – jei aš po 15 metų prisiminčiau tą istoriją su detalėmis ir imčiau vardinti pavardes, kas nuo to pasikeistų ir kam nuo to būtų geriau?“ – 15min kalbėjo Aistis Mickevičius.

Aistis pastebi, kad viena iš dažniausiai girdimų priežasčių, kodėl merginos nepasipriešino priekabiavimui – jos buvo itin jaunos. Tačiau, jo manymu, amžius nėra pasiteisinimas, kodėl į teisėsaugą nebuvo iškart kreiptasi.

Jeigu 18-metė arba 20-metė yra neįgali pakovoti už save, galbūt reikia amžiaus ribą, kada prasideda pilnametystė, pakelti aukščiau?

„Tarsi jauna mergina yra kažkokia durna kvaiša, kuri nesugeba orientuotis erdvėje, nemoka bendrauti su žmonėmis, yra asociali, nesugeba pasakyti „ne“. Nida Vasiliauskaitė teisingai sakė – jeigu 18-metė arba 20-metė yra neįgali pakovoti už save tokiose situacijose, galbūt reikia tą amžiaus ribą, kada prasideda pilnametystė, pakelti aukščiau“, – svarstė jis.

Pats Aistis į teisėsaugą sako nesikreipęs dėl to, nes tuo metu toks terminas kaip „seksualinis priekabiavimas“ nebuvo žinomas.

„Bet šita istorija nieko verta, aš pasakiau „ne“ ir tuo viskas pasibaigė. Šia savo istorija aš tiesiog dar noriu pasakyti, kad šiuo atveju nesigilinant pro tokią miesčionišką moralizavimo prizmę yra žvelgiama į menininkus. Bet mes pamirštame vieną dalyką – menas niekada nebuvo norma ir daugybė menininkų nėra normalūs žmonės tiesiogine to žodžio prasme. Todėl nereikia turėti iliuzijų ar tikėtis, kad jie pasikeis. Būtent menas ir gimsta iš tam tikrų impulsų, kurie nėra normalūs paprasto žmogaus akims. Todėl jei koks pagyvenęs vyriškis domisi jaunos merginos draugija, aš tikrai nematau nieko blogo. Jei tai nėra mokymo įstaiga, aš apskritai nesuprantu, apie ką čia kalba. Kai pasigirsta tokios istorijos, reiktų klausti – na ir kas? Na ir kas, kad jis gėrė, kad jis gulėjo? Čia ne mūsų reikalas.

O kalbant apie mokymo įstaigas, jos turėtų nustatyti griežtas taisykles, su kuriomis dėstytojai ir studentai būtų supažindinami, turėtų pasirašyti ir jų laikytis. Jei nesilaiko – atitinkamos sankcijos“, – kalbėjo Aistis.

Jei ne mokymo įstaigoje koks pagyvenęs vyriškis domisi jaunos merginos draugija, aš tikrai nematau nieko blogo

Pasak Aisčio, visuomenė neturėtų taip skubėti teisti su panašiomis istorijomis susijusius asmenis.

„Aš, gink Dieve, neneigiu, kad mūsų visuomenėje yra priekabiavimo atvejų, kad yra priekabiaujama ir prie moterų, ir vyrų. To neturėtų būti. Bet kiekvienas atvejis yra ganėtinai individualus, todėl reikia žiūrėti ne kaip į visumą, o kaip individualų atvejį. Todėl jei dėstytojas priekabiavo prie studenčių, vadinasi, kažko reikėjo imtis, o kodėl nesiėmė VDA vadovybė, čia jau jų kompetencijos reikalas“, – 15min kalbėjo Aistis Mickevičius.

Optikos salono vadovė: „Aisčio laki vaizduotė“

Su 15min susisiekė optikos salono vadovė, kuri teigė, kad visa tai, ką Aistis išsakė apie ją, yra ne tik labai nemalonu, bet ir visiška netiesa.

„Tai yra briedas. Kam jam to reikėjo, kodėl jis kalba taip apie mane, kai jo gyvenime buvau daugiausiai metus, kaip jis gali tokiais žodžiais apie mane kalbėti. Aš esu garbinga moteris, turiu šeimą ir vaikų. Man labai keista, iš kur tiek neapykantos...

Kai jis atėjo dirbti pas mus, buvo dar tik pradedantis aktorius, apie jį niekas nieko dar nežinojo. Jis buvo labai keistas, vienišas, toks vargšas, nepatenkintas gyvenimu. Jis tikrai neturėjo pinigų, neturėjo, iš ko gyventi, valgyti. Aš jo pagailėjau ir priėmiau į darbą“, – 15min kalbėjo optikos vadovė.

Jis tikrai neturėjo pinigų, neturėjo, iš ko gyventi, valgyti. Aš jo pagailėjau ir priėmiau į darbą

Nors ir Aistis šioje srityje buvo visiškai naujas, be patirties, vadovė teigia, kad visgi jis turėjo savo privalumų, dėl kurių buvo naudingas darbovietei.

„Jis tikrai nebuvo tinkamas darbuotojas optikoje. Bet jo labai geras balsas, jis malonus. Mes dėl to jį ir laikėme, nes klientėms buvo malonu su juo bendrauti. Ir, nors jis sako ir kitaip, Aistis nepabėgo dirbti į kitą optiką, jis buvo priimtas ten, nes reikėjo patyrusios komandos naujoje vietoje. Tokia praktika – apmokom naujus žmones ir išleidžiam.

Bet dėl manęs... Aš turėjau vyrą. Jei mano išsakytas pastabas jis interpretavo kaip priekabiavimą, čia jau jo psichologinė problema. Jis turi turbūt lakią fantaziją“, – piktinosi ji.

Aš turėjau vyrą. Jei mano išsakytas pastabas jis interpretavo kaip priekabiavimą, čia jau jo psichologinė problema

Pasak jos, ji iš Aisčio nėra girdėjusi nė vieno žodžio, kad jis darbe jaučiasi blogai: „Kai mes dirbome kartu, jis nei skundėsi, nei ką, nebuvo jokių kalbų, kad jam kažkas nepatinka. Iš mano pusės nebuvo jokios net užuominos, kad aš kažko daugiau norėčiau, aš turbūt prie jo prisilietus ranka net nebuvau.“

Moteris tikina, kad vienintelė teisinga Aisčio išsakyta frazė buvo ta, jog ji jį susapnavo: „Aš tą pasakiau, bet tai buvo anekdotas. Jis buvo pakviestas į antrą turą ir aš jam pasakiau: „Žinokit, aš ilgai galvojau, ar verta priimti jus, net susapnavau, kad jūs čia dirbate.“ Čia nebuvo jokios seksualinės potekstės.“

Pasak optikos vadovės, apie tai, kad A.Mickevičius išeina iš darbo ji sužinojo tik kur kas vėliau. „Kaip aš supratau, jam vėliau atsivėrė naujos galimybės teatre. Aš buvau jau išėjusi motinystės atostogų, o tik tada jis išėjo iš darbo. Aš gyvenau savo gyvenimą ir neturėjau jokio ryšio su juo“, – 15min tikino optikos vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius