Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje į paskutinę kelionę palydėtas A.Kemežys: atsisveikinti atvyko ir kino pasaulio kolegos

Ketvirtadienio popietę Vilniaus Bernardinų bažnyčioje amžino poilsio palydėtas kino operatorius Audrius Kemežys. Jo gyvybė užgeso pirmadienį, einant 45-uosius metus – operatorius mirė po sunkios ligos.
Su Audriumi Kemežiu atsisveikinti atvyko ir Arūnas Matelis bei Vytautas V. Landsbergis
Su Audriumi Kemežiu atsisveikinti atvyko ir Arūnas Matelis bei Vytautas V. Landsbergis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Antradienį ir trečiadienį su A.Kemežiu buvo galima atsisveikinti laidojimo namuose Paco gatvėje, ketvirtadienį už jį Vilniaus Bernardinų bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios, šventinama urna.

Palydėti į paskutinę kelionę A.Kemežio atvyko ir kino pasaulio atstovai, tarp jų buvo galima sutikti ir žinomų žmonių – režisierių Arūną Matelį, poetą Vytautą V. Landsbergį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Atsisveikinimas su Audriumi Kemežiu
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Atsisveikinimas su Audriumi Kemežiu

15min primena, kad A.Kemežys yra pelnęs Europos kino festivalių apdovanojimų, nufilmavęs per trisdešimt kino juostų, tarp kurių – „Kenotafas“, „Raminas“, „Aš perėjau ugnį, tu buvai su manimi“, „Moteris ir ledynas“ (rež. Audrius Stonys), „Kaip mes žaidėme revoliuciją“, „Meistras ir Tatjana“ (rež. Giedrė Žickytė), „Pokalbiai rimtomis temomis“, „Specialistė“, „Balkonas“ (rež. Giedrė Beinoriūtė), „Radviliada“ (rež. Ramunė Rakauskaitė), „Prieš parskrendant į Žemę“ (rež. Arūnas Matelis), „Senekos diena“ (rež. Kristijonas Vildžiūnas).

 Alionos Bond nuotr./Audrius Kemežys
Alionos Bond nuotr./Audrius Kemežys

Pasak kolegų, A.Kemežys turėjo unikalų gebėjimą pamatyti, užfiksuoti, parodyti žiūrovams smulkiausias kasdienybės detales, akimirkas, smulkmenas, sukurti savitą paties operatoriaus pasaulį. Jis buvo ypač etiškas operatorius.

A.Kemežys pernai už geriausią operatoriaus darbą filme „Moteris ir ledynas“ pelnė „Auksinę gervę“, 2015 metais už kūrybišką ir meistrišką fotografijos meno ir kinematografijos sintezę filme „Meistras ir Tatjana“ jis paskelbtas geriausiu Lietuvos kino operatoriumi. Geriausiu Lietuvos kinematografininkų sąjungos kūrėju jis pripažintas ir 2010 metais.

2015 metais A.Kemežys buvo tarp dvylikos pretendentų į Nacionalinę kultūros ir meno premiją.

Birštone gimęs A.Kemežys baigė Kino ir televizijos operatoriaus specialybę Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius