Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje suspindo sniego karalienė: ant eglės – daugybė snaigių ir veidrodžių

Šeštadienio vakarą Vilniaus Katedros aikštėje buvo galima justi kalėdinę nuotaiką – čia įžiebta veidrodžiais puošta, sniegu nuklota ir truputį sniego karalienę primenanti eglutė. Nors gyvo koncerto šiemet nėra, tačiau panašu, kad sostinės gyventojai ir miesto svečiai linkę tradicija virtusį įžiebimą stebėti ne per televizijos ekranus ar socialinius tinklus, o susirinkę aikštėje.

O stebėti jie tikrai turėjo ką – juk įžiebimas tapo startu ilgai laukiamoms ir viltimi degančioms Kalėdoms. Ir pačią lapkričio 27 d. būtų galima laikyti laimingu sutapimu, nes vos prieš kelias dienas iškritęs sniegas iki šiol džiugina Lietuvos gyventojus. Vis dėlto šventinės nuotaikos gimsta tikros žiemos metu, ar ne taip?

Todėl tikros žiemos nuotaikos dvelkia ir iš Katedros aikštėje įžiebtos eglutės. Ją kūręs dizaino autorius Dominykas Koncevičius sakė, kad prie šių metų idėjos prisidėjo iškritęs sniegas. Konstrukcijos akcentu tapo snaigės, ledo kristalai, pasižymintys unikaliomis geometrinėmis struktūromis.

Pasirodo, šios laikinos miniatiūrinės atmosferos skulptūros, virsdamos šventinės puošybos elementais, buvo išdidintos net tūkstantį kartų – tarsi stebėtum tikrą snaigę per optinį prietaisą.

„Snaigės kristalo grožis slypi jo simetriškoje, taisyklingoje geometrijoje, visi išsišakojimai sudaro 60 arba 120 laipsnių kampą. Įdomu ir tai, jog visos snaigės – skirtingos.

Pagrindinė sostinės eglė dekoruota 96-iomis įvairaus dydžio ir skirtingų raštų šviečiančių snaigių dekoracijomis, kiek atitolusiomis nuo pagrindinės konstrukcijos“, – sakė projekto autorius, įmonės „Švenčių studija“ dizaineris D.Koncevičius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kalėdų eglės įžiebimas Vilniuje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kalėdų eglės įžiebimas Vilniuje

Negana to, Kalėdų eglės viršūnę puošia 6 metrų skersmens žvaigždė. Eglutės pagrindą sudaro baltos šakos ir veidrodiniai paviršiai, o sniego žėrėjimo efektą kuria eglę gaubianti girliandų skraistė.

„Ledą simbolizuojantys veidrodžių fragmentai atspindi dekoracijas, lemputes ir supančios aplinkos siluetus – pastatus, žmones, dangas. Tai kuria momentinį stebuklą – šviesų, spalvų bei formų žaismę. Bendras veidrodžių paviršiaus plotas – 200 kv. m“, – pasakoja projekto D.Koncevičius.

Be to, dalis Katedros aikštėje susirinkusių gyventojų kiek anksčiau išreiškė norą šiais metais išgirsti kalėdines dainas ir eglutės įžiebimo metu. Tačiau dėl žmonių saugumo buvo nuspręsta koncerto akimirkas padovanoti prie televizijos ekranų sėdintiems žiūrovams.

„Daug dirbome ir stengėmės, kad Kalėdų nuotaika ateitų į miestą ir galėtume švęsti kartu. Pirmasis renginys – Kalėdų eglės įžiebimas. Pats įžiebimas ir kalėdinis koncertas bus virtualus, kaip ir pernai, gyvo koncerto Katedros aikštėje nebus, bet kviečiame žiūrėti per LRT televiziją“, – kiek anksčiau kalbėjo vicemerė Edita Tamošiūnaitė.

Išreikškite savo nuomonę apklausoje:

Nors Katedros aikštėje neskambėjo pamėgti kūriniai ir žinomiausi Lietuvos atlikėjai, bet tikras vakarėlis buvo užkurtas kiekvieno gyventojo namuose. Jie išgirdo Jazzu su „Eurovizijoje“ pasirodžiusiais „The Roop“ nariais, Donatą Montvydą, Vidą Bareikį, Jeronimą Milių, Kariną Krysko ir dar daugelį kalėdinę nuotaiką kūrusių dainininkų.

Tačiau susirinkusieji galėjo pasidžiaugti kiek kitokia pramoga – šalia nušvitusiais pagrindiniais Vilniaus objektais. Šventiškai buvo išpuoštos Katedros ir Rotušės aikštės, Odminių skveras, Reformatų skveras, Pilies skveras, Bernardinų sodas, S. Moniuškos skveras, S. Gedos skveras, Šypsenų alėja, Markučių parko takas, Sapiegų parkas, Trakų Vokės dvaras, Geležinio Vilko tiltas, Geležinio Vilko g. pėsčiųjų tiltas, Vakarinio aplinkkelio, Narbuto, Drujos g. ir Vingio parko pėsčiųjų tiltai, Vingio parko įėjimas nuo M.K.Čiurlionio gatvės. Naujomis spalvomis nušvito ir Lukiškių aikštė.

Po Kalėdų eglės įžiebimo bus galima apsilankyti Vilniuje išsimėčiusius kalėdinius miestelius. Dovanų bus Katedros aikštėje, skanėstų Odminių skvere, V.Kudirkos, Lukiškių aikštėse. Parengtas ir kalėdinis maršrutas po miestą „Paragauk kalėdinio Vilniaus“.

„Kad Kalėdos būtų jaukios, malonios širdžiai, stengiamės išpuošti miestą – gatves, skverus, Lukiškių ir kitas aikštes gražiomis girliandomis. Mieste turėtų būti tikrai jauku, kad galėtume pasivaikščioti po kalėdinį Vilnių.

Nepamiršome ir aktyvių pramogų, tai čiuožykla prie Baltojo tilto, ji patobulinta, leis mėgautis čiuožimu bet kokiu oru, nes po stogu pramogautojams bus jaukiau“, – pasakojo vicemerė.

Vaizdo transliacija iš Katedros aikštės:

VIDEO: Kalėdos Sostinėje: Katedros aikštėje įžiebta pagrindinė šalies eglė

Gruodžio 4 d. Rotušės a. šurmuliuos jau 19-oji tarptautinė Kalėdų labdaros mugė, kuri nuo 11 val. visus suburs geriems darbams.

Vilniaus kultūros centro vadovas Paulius Jurgutis sakė, kad šiemet plečiamas kalėdinių papuošimų konkursas „Kuriu kalėdinę nuotaiką Vilniuje“, raginama puošti ne tik vitrinas, bet ir skverus, gatves, tik prašoma, kad papuošimai būtų tvarių medžiagų.

Eglė kainuos beveik 89 tūkst. eurų, palyginti su pernai keliais tūkstančiais pigesnė. Visas kalėdinių renginių biudžetas 280 tūkst. eurų, gatvių apšvietimui numatyta dar 179 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius