Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Visagine akį traukia ypatingas grafitis: jame – „G&G Sindikato“ dainos žodžiai

Skleisti žinią pasaulyje apie Ukrainoje vykstantį karą puikiai padeda ir menas. Neseniai vilniečius nustebino piešinys, kuriame pavaizduota Rusijos kariniam laivui ištarta frazė, o dabar to grafičio autorius į pagalbą pasitelkė kitus menininkus ir Visagine įamžino grupės „G&G Sindikatas“ dainos „Tiems, kurie nieko nebijo“ priedainį.
Grafiti Visagine ir jo autoriai
Grafitis Visagine ir jo autoriai / Socialinių tinklų ir asmeninio archyvo nuotr.

Visą istoriją apie piešinio Visagine kūrimo etapus 15min sutiko papasakoti „G&G Sindikato“ grupės narys Artūras Matkevičius, scenoje prisistatantis DJ Mamania vardu.

Kaip jis teigė, tik prasidėjus karui Ukrainoje, dauguma žmonių ėmė akcentuoti grupės kūrinį „Tiems, kurie nieko nebijo“ kaip pavyzdį ar garso takelį, atspindintį ukrainiečių narsą.

VIDEO: G&G Sindikatas - Tiems, kurie nieko nebijo

„Keli draugai sakė, būtų smagu ką nors padaryti, kad ir ukrainiečiai atrastų šiuos žodžius. Su vienu draugu susitarėme įrašyti kūrinį ukrainietiškai. Jis yra verslininkas, su Ukraina turi ryšių, tad surado žmones, kurie žadėjo išversti dainos tekstą.

Tas bandymas išversti tęsėsi kelias pirmas karo dienas. Jau sekmadienį, vasario 27 dieną, trečiąją karo dieną, supratome, jog tai padaryti bus labai sunku, nes tiek Kasteto, tiek Svaro tekstai yra komplikuoti tiksliam vertimui.

Vis dėlto jie visai nesunkiai išvertė patį priedainį. Tie, kurių bijo visi, bijo tų, kurie nieko nebijo virto į ті, кого бояться всі, бояться тих, хто нічого не боїться“, – 15min pasakojo DJ Mamania.

Tiesa, gavęs priedainio vertimą, Svaras nieko nelaukdamas įrašė, kaip taria šiuos žodžius, ir vaizdo įrašu pasidalijo savo instagrame.

„Jis labai norėjo pasidalyti, nes jam buvo labai džiugu, kad ta frazė nuskambėjo“, – tęsė pašnekovas.

Tą patį savaitgalį buvo nupaišytas didžiulis grafitis po buvusio Vytauto Didžiojo (buvusio Edukologijos universiteto) tiltu. Jame – frazė, ištarta rusų kariniam laivui. Tiesa, kaip paaiškėjo pokalbio metu, grafičio autorius Trexustrexus yra labai geras Artūro draugas.

„Mes susirašinėjome, labai palaikiau jų akciją. Norėjosi, kad mūsų išverstas priedainis nenusėstų taip greitai, kaip galėtų. Todėl paprašiau Trexus įamžinti šią frazę ir padaryti stilizuotą užrašą. Turėjome šiek tiek luktelėti, bet per savaitę jis nupaišė eskizą. Jam pačiam labai patiko, nes tai – neeilinis darbas. Kalba, kuria mes nešnekam, tačiau ją galime naudoti savo piešinyje“, – kalbėjo DJ Mamania.

Asmeninio archyvo nuotr./Grafičio eskizas
Asmeninio archyvo nuotr./Grafičio eskizas

Galiausiai Trexus pasakė, kad labai norėtų tą eskizą perkelti ant sienos, ir prasitarė, jog tokią galimybę jis turi Visagine. Grupės nariai sutiko. Piešinio autoriai gavo oficialius leidimus ir pradėjo darbą.

„Prie Trexus prisijungė draugai: Vavova, Realyolocone, Wsupwsup, Scup_sprayway ir Teska_91. Piešinio iniciatorius buvo Vova, jam labai patiko grafitis apie laivą, todėl jis pats pasirūpino, kad atvyktų Trexus ir kiti piešėjai bei papuoštų sieną. Vova gavo leidimą, viskas buvo oficialiai ir gražiai padaryta.

Šiuo metu yra karas, ši tema yra asmeniškai labai jautri, todėl savo poziciją autorius Trexus norėjo išsakyti ne tik piešiniu Vilniuje, bet ir kitoje Lietuvos vietoje.

Be to, prie užrašo jie panaudojo ir mūsų grupės simboliką – kumštį, iškeltą į dangų. Grafitis buvo piešiamas kelias valandas, gal penkias ar šešias.

Jis nėra sudėtingas, nes užrašas buvo paruoštas iš anksto. Vėliau tą paruoštuką reikėjo šiek tiek modifikuoti, kad galėtų įkomponuoti kumštį. Iš esmės jis yra trijų–keturių spalvų. Kadangi Ukrainos vėliavos spalvos yra kontrastuojančios, jis net ir su mažu spalvų kiekiu puikiai išryškėja“, – 15min dėstė grupės „G&G Sindikatas“ narys.

Socialinių tinklų nuotr./Grafitis
Socialinių tinklų nuotr./Grafitis

Kaip pastebėta, dėl piešinio Visagine vos nekilo mūšiai. Žmonės aktyviai piktinosi komentaruose, po įrašu, kuriuo buvo pasidalyta „WSUP“ feisbuke. Jie tikino, kad kumštis siejasi su agresija, taip pat pyko dėl visur matomų Ukrainos vėliavų.

Vis dėlto Dj Mamania tikino, jog piktų žmonių yra, kaip ir gerų. Jis tvirtino, kad jų tie pykčiai nepasiekė, atvirkščiai – sulaukė daug pozityvių žinučių.

„Kai kurie žmonės net nežinojo ir tik vėliau suprato, kad čia mūsų grupės dainos žodžiai. Piešinys ryškus ir iš savęs reiškmingas, bet, kai jie suprato, jog tai ir „G&G Sindikato“ daina, tai dar labiau jį pamėgo.“

Papildomai saugoti šio meno kūrinio grupė nežada. Anot pašnekovo, jie priima grafičio laikinumą.

„Grafitis yra tokia meno išraiška, kuri bet kada gali būti uždažyta ar sugadinta, to neišvengsi. Galima kovoti, statyti prie to apsaugą, bet grafičiai taip negyvena. Jie turi savo tėkmę, gali būti sugadinti net ir po valandos.

Nuotraukos, kurios yra pas mus, parodo, jog toks dalykas buvo, puikiai atrodo ir, kas svarbiausia, jeigu grafitis neša žinutę, kaip yra šiuo atveju, jis vis tiek liks žmonių pasąmonėje ir prisiminimuose, net jei ir bus uždažytas.“

Socialinių tinklų nuotr./Grafitis
Socialinių tinklų nuotr./Grafitis

Į oficialią grupės „G&G Sindikatas“ instagramą plūsta pranešimai apie tai, kad jie buvo pažymėti prie grafičio nuotraukų. Nors nariai dar negali jo išskirti kaip turistinio objekto, tačiau reakcijomis džiaugiasi.

„Patys iš savęs irgi dar nelabai daug juo dalijomės, bet manau, kad laikui bėgant, žinia nukeliaus toliau, o ir jūsų straipsnis pasitarnaus tuo tikslu.

Net nežinome, ar jis vis dar švarus. Bet džiaugiuosi, kad turime puikias nuotraukas prisiminti ir žinoti, kad tas piešinys yra, buvo. Tai – puikus darbas, siunčiantis žinutę mūsų žmonėms ir palaikantis kovotojus už Ukrainos laisvę“, – sakė „G&G Sindikatas“ narys DJ Mamania.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius