Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žinomos moterys pasisakė apie aborto draudimą: „Jei taip įvyktų Lietuvoje, eitume protestuoti“

JAV Alabamos senatui priėmus griežčiausią abortų draudimo įstatymą ir uždraudus bet kokį nėštumo nutraukimą, numatant įkalinimą iki gyvos galvos gydytojams už tokios procedūros atlikimą, kilo didžiulis pasipiktinimas. Ką apie tokį draudimą mano žinomos Lietuvos moterys ir kaip jos elgtųsi, jei Lietuvoje taip pat būtų atimta ši moters apsisprendimo teisė?
Gerda Žemaitė, Violeta Tarasovienė, Beata Nicholson
Gerda Žemaitė, Violeta Tarasovienė, Beata Nicholson / TV8, Eglės Sabaliauskaitė, organizatorių, nuotr.

Įstatymo tekste, kurį respublikonų dominuojamas senatas nusiuntė gubernatorei Kay Ivey pasirašyti, neminimos jokios išimtys išžaginimo ar incesto atvejams.

Pagal projektą aborto atlikimas yra nusikaltimas, už kurį gydytojai gali gauti įkalinimo nuo 10 iki 99 metų bausmę. Abortai būtų galimi tik grėsmės motinos gyvybei ar mirtinų vaisiaus apsigimimų bei ligų atvejais.

Keturių vaikų mama, televizijos laidų vedėja ir verslininkė Beata Nicholson mano, kad kiekviena moteris turi teisę į savo kūną, bet taip pat pabrėžė, kad gyvybė turi teisę į gyvenimą. Ji 15min sakė, kad kiekviena situacija yra labai skirtinga ir individuali.

„Moteris turi turėti teisę ir galimybę. Būna įvairiausių aplinkybių, dėl kurių ji gali nutraukti nėštumą. Aš pati palaikau „Krizinio nėštumo centrą“, kurio atstovai teigia, kad kiekviena dailiosios lyties atstovė, kai ji apsisprendžia ryžtis tokiam sprendimui, turi pagalvoti 72 valandas, taip pat būtų nukreipta konsultacijai, psichologinei paramai. Kalbant apie įstatymą, kuris priimtas vienoje JAV valstijoje... Aš negaliu patikėti, kad tai iš tikrųjų vyksta. Juk visas pasaulis Amerika didžiuojasi kaip laisvės vieta, bet, aišku, mes turbūt pervertiname Jungtines Valstijas, jau vien tik pažiūrėjus, koks prezidentas išrinktas“, – kalbėjo Beata Nicholson.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Beata Nicholson
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Beata Nicholson

Paklausta, ar, jos manymu, valdžia galėtų spręsti dėl moters nėštumo ir priimti tokius abortą draudžiančius įstatymus, B.Nicholson įsitikinusi – taip tikrai neturėtų būti.

„Manau, kad valstybė tikrai negali spręsti tokių dalykų už moterį. Viskas, ką ji gali padaryti, tai paremti moteris ir padėti joms priimti teisingiausią sprendimą. Jei Lietuvoje būtų priimtas toks sprendimas, aš tikrai eičiau protestuoti. O vyrai negali nuspręsti, ką moteris turi daryti su savo kūnu“, – ryžtingai kalbėjo Beata.

Moteris įsitikinusi, kad, uždraudus abortą, būtų tik daugiau žalos, dailiosios lyties atstovės priimtų sveikatai pavojingus sprendimus. Visgi ji tikino, kad atsiradus galimybei rinktis, visada pritartų gimdymui, o kraštutiniais atvejais – kūdikio atidavimui į vaikų namus.

„Aš manau, kad yra labai daug žmonių, kurie svajoja apie sveiką kūdikį, o iš vaikų namų jie tikrai jį paimtų ir augintų kaip savą. Jei reikėtų rinktis abortą ar vaikų namus, pasisakyčiau už gyvybę. Yra tikrai daug žmonių, kurie galėtų padėti tokiose situacijose“, – sakė Beata.

Televizijos laidų vedėja Gerda Žemaitė kategoriškai teigė, kad nepritaria tokiam sprendimui. Ji mano, jog moters atžvilgiu jis yra labai neteisingas, tai tarsi sugrįžimas į viduramžius: „Aš vienareikšmiškai nepritarčiau tokiam įstatymui, man jis atrodo visiškai kvailas, grįžimas į nežinau kokius laikus. Moteris irgi yra žmogus, turintis teisę spręsti.

Loretos Kondratės/Gerda Žemaitė
Loretos Kondratės/Gerda Žemaitė

Skaičiau, kad priimtas įstatymas draudžia daryti abortą net išprievartavimo atveju, dėl kraujomaišos. Vienintelis dalykas, kada moteris gali daryti abortą – kai jos gyvybei gresia pavojus. Vienareikšmiškai galvoju, kad reikia šviesti ir aiškinti nuo paauglystės, kaip reikia apsisaugoti, kokia atsakomybė. Reikėtų paaiškinti, kaip išvengti nepageidaujamo nėštumo, o jei taip atsitiko, imtis visų priemonių, tą moterį nuteikti psichologiškai, kad ji pati priimtų sprendimą gimdyti. Aš galvoju, kad abortas yra vienareikšmiškai kraštutinis atvejis.“

Ji kalbėdama su 15min taip pat pridūrė, kad net ir uždraudus abortą, moterys vis tiek važiuos į kitas šalis, ras išeitis, padėsiančias įgyvendinti priimtą sprendimą.

„Manau, kad tokios nuobaudos yra nesveikos. Tikrai labai kritiškai į tai reaguoju“, – sakė Gerda.

Paklausta, kokių priemonių ji imtųsi ir kaip spręstų šią viešai aptariamą problemą, Gerda įsitikinusi, kad svarbiausia yra kurti centrus, kuriuose būtų kalbama su moterimis, suteikiama įvairi pagalba. Ji net neabejoja, kad specialistai padėtų priimti moterims tinkamus sprendimus, galbūt net atkalbėtų nuo aborto.

„Visų pirma, jei atsirastų daugiau tokių centrų, juose dirbtų su moterimis, kurios nelauktai tampa nėščiomis ar yrasutrikusios, būtų galima pasiekti labai gerų rezultatų. Kai moteris pasijunta psichologiškai stipri, ji pati gali priimti sprendimą gimdyti. Pagimdžiusios mes pamatome tą kūdikį, prie jo priprantame.

Manau, kad yra labai didelis šansas, kad žmogus vaikelį pamils ir nuspręs pats jį auginti. Tuo atveju, jei niekas nepasikeičia ir moteris atsisako vaiko, faktas, kad geriau rinktis gyvybės langelį ar kūdikių namus. Tikrai atsiras žmonių, kurie mažylį užaugins, išsaugos jo gyvybę. Bet kokiu atveju reikia moteriai palikti pačios apsisprendimo galimybę. Jei niekas nepadeda, ji visiškai apsisprendusi nutraukti nėštumą, privalo turėti tokią teisę“, – sakė G.Žemaitė.

Paklausta, kaip elgtųsi, jei sprendimas uždrausti abortus būtų priimtas ir Lietuvoje, G.Žemaitė tikino, kad tikrai pasisakytų prieš šį draudimą.

Moteris mano, kad ne tik ji, bet ir dauguma kitų dailiosios lyties atstovių nesutiktų su tokiu įstatymu: „Jei visi tylėsime, valdžia darytų, ką nori. Manau, kad dauguma moterų tikrai eitų pakovoti už savo teises. Faktas, kad nė viena moteris nėra už gyvybės nutraukimą, bet yra labai daug priemonių, kurios padėtų išsaugoti gyvybę, o draudimais mes tikrai nieko gero nepasieksime.“

G.Žemaitė teigia, kad Lietuvoje žmonės tik visai neseniai pradėjo viešai diskutuoti apie seksą, jo pasekmes, atsakomybes. Ji įsitikinusi, kad ir mokyklose su šia tema turėtų būti supažindinama anksčiau. Juk globalėjant pasauliui, keičiasi ir žmonės, jų mąstymas, jaunuoliai anksčiau subręsta.

„Aš vienareikšmiškai manau, kad mokyklose reikėtų pradėti apie tai diskutuoti, kad visi žinotų apie apsisaugojimo priemones. Mes tikrai nestovėsime prie vaikų ir nežiūrėsime, kas kada vyksta. Geriau, kad jie žinotų pasekmes, mokėtų apsisaugoti, o vėliau nereikėtų sukti galvos dėl nepageidaujamo nėštumo“, – 15min sakė Gerda.

Dainininkė Violeta Tarasovienė teigė esanti nei už, nei prieš tokį JAV Alabamos valstijoje priimtą sprendimą bei pritaria G.Žemaitės nuomonei – svarbiausia mokyti ir šviesti žmones.

„Įvedus draudimus, žmonės visada pradeda ieškoti kokių nors alternatyvių medicininių būdų ir taip save sužaloja. Aš esu už tą būdą, kad reikia šviesti mūsų jaunimą ir atvirai apie tai kalbėti, diskutuoti. Visuomenė turi bręsti, kad abortų mažėtų“, – sakė V.Tarasovienė.

Video kadras/Violeta Tarasovienė
Video kadras/Violeta Tarasovienė

Ji įsitikinusi, kad valstybė negali spręsti už moterį. Ir, anot Violetos, taip pat neturėtų nurodinėti, kaip auklėti vaikus. Kita vertus, ji pripažįsta, kad yra moterų, kurios gimdo daug vaikų nuo skirtingų vyrų. Tokiu atveju ji svarsto, kad įstatymas būtų reikalingas, visgi protingi, išsilavinę žmonės privalo sprendimus priimti patys.

„Prieš pastojimą reikia galvoti ir daryti tam tikrus žingsnius, kad nereikėtų to daryti. O abortas yra pasekmė lengvabūdiško mąstymo, neišprusimo, proto neturėjimo. Manau, kad viskas remiasi į tai“, – svarstė V.Tarasovienė.

Visgi ji prisipažino, kad jei Lietuvoje būtų priimtas toks draudimas, pati protestuoti neitų: „Aš neičiau protestuoti, palaikyčiau tuos žmones, kurie sakytų, kad reikia viską išsiaiškinti kitais būdais, pavyzdžiui, prevencija. Yra daug būdų, juos reikėtų išbandyti, o kai nusvyra rankos, tik tada priimti tokius kardinalius sprendimus“, – sakė Violeta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius