Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žvaigždžių treneris P.Ratkevičius: „Kuo daugiau įžymybių pas mane ateina, tuo daugiau jų sekėjų ima domėtis sportu“

Paulių Ratkevičių šiandien vis daugiau žmonių atpažįsta kaip garsenybių trenerį. Prieš daugiau nei 10 metų sporto salėje treneriu dirbti pradėjęs Paulius padeda klientams pasiekti norimų rezultatų, o savo patirtimi bei patarimais dalinasi ir su sekėjais instagrame – jų jis turi beveik 40 tūkst. Nors darbas su įžymybėmis gali pasirodyti kaip įvertinimas, P.Ratkevičius su tuo nesutinka. „Aš neskirstau žmonių į įžymius ir ne. Jie niekuo nėra išskirtiniai – turi tas pačias problemas, lūkesčius“, – sako asmeninis treneris.
Paulius Rakevičius, Audrius Bružas, Mantas Stonkus
Paulius Rakevičius, Audrius Bružas, Mantas Stonkus / Asmeninio albumo nuotr.

Tapti geru treneriu padėjo patirtis ir profesionalumas

P.Ratkevičius pasakoja, kad dar prieš 22 metus pradėti sportuoti jį įkvėpė tėvai – Pauliaus mama taip pat yra trenerė, o tėtis visą gyvenimą žaidžia futbolą. Matydamas tokį pavyzdį, treneris ir pats nusprendė išmėginti save sporte.

„12-os metų nuėjau į sporto klubą, prieš tai žaidžiau futbolą. 10 metų profesionaliai sportavau ir net negalvojau, kad karjera gali pakrypti taip, kaip yra dabar. 2010 metais pasitaikė galimybė padirbėti sporto klube, užsikabinau ir pajaučiau, kad man tai yra hobis, darbas ir visas gyvenimas. Mano veiklos sritį apima ne tik sportas – įeina mityba, psichologiniai veiksniai, kuriuos man pakankamai gerai sekasi išmanyti dirbant su žmonėmis“, – pasakoja P.Ratkevičius.

Asmeninio albumo nuotr./Paulius Ratkevičius
Asmeninio albumo nuotr./Paulius Ratkevičius

Sporto klube Paulius iš pradžių pradėjo dirbti salės treneriu – turėjo paskirtas darbo valandas, padėdavo sportuojantiems žmonėms, sudarydavo jiems programas. Tik po metų P.Ratkevičius ėmėsi asmeninio trenerio darbo.

„Padirbti salės treneriu yra labai gera patirtis, kadangi pamatai, kaip viskas vyksta. Be to, aš atsinešiau didelį 12 metų patirties bagažą. Nebūtina iš karto įšokti į asmeninio trenerio darbą, kas dabar yra itin populiaru“, – sako P.Ratkevičius.

Anot Pauliaus, pradėjus dirbti asmeniniu treneriu, dėl sukauptos patirties buvo lengviau ne tik rasti klientus, bet ir su jais komunikuoti.

„Pamatai, kaip su vienu sekasi sportuoti, kaip su kitu, pastebi, kad kai kurie yra psichologiškai stipresni už kitus. Tada suvoki, kiek iš kiekvieno galima reikalauti ir kiek jie yra linkę keistis. Šitos žinios ateina tik per patirtį“, – tikina P.Ratkevičius.

Nebūtina iš karto įšokti į asmeninio trenerio darbą, kas dabar yra itin populiaru

Atkakliai dirbdamas, šiandien Paulius yra vienas žinomiausių asmeninių trenerių Lietuvoje, o tą pasiekti, anot jo, padėjo profesionalumas.

„Neturėjau konkretaus tikslo, kad man būtinai reikia išgarsinti savo vardą. Įprastai dirbau savo darbą, tobulėjau, kildavo vis naujų idėjų ir taip po truputį atsirado žinomumas. Žiūrint į mano kelią, manau, kad elgiausi taip, kaip man atrodė tinkama, viskas ėjo savo ritmu“, – sako P.Ratkevičius.

Kreipiasi ir žvaigždės

Po poros metų nuo Pauliaus karjeros pradžios, į jį pamažu ėmė kreiptis žinomi Lietuvos žmonės, prašydami kartu dirbti asmeninėse treniruotėse, padėti pasiekti norimus rezultatus.

„Su žymiais žmonėmis dirbu apie 8-erius metus, nepasakyčiau, kad kažkoks mano proveržis iššaukė jų susidomėjimą. Viskas vyko natūraliai. Visiškai nesureikšminu, jog jie yra žymesni. Faktas, kad tuomet sulaukiu daugiau dėmesio ir aš, tačiau jie niekuo nėra išskirtiniai nuo kitų žmonių. Turi tas pačias problemas, lūkesčius, siekius, kuriuos norėtų įgyvendinti“, – tikina P.Ratkevičius.

Pirmųjų kontaktų su žymiais žmonėmis Paulius net gerai neprisimena. Treneris pabrėžia, kad nuo pat karjeros pradžios nevengė bendrauti su influenceriais, o kartais projektų pasiūlymų sulaukdavo ir iš jų.

„Būna įvairių bendrų darbų. Nesu tas, kuris vaikšto užrietęs nosį ir laukia, kol kas nors pakalbins – jeigu yra įdomus projektas ar iššūkis, mielai kreipiuosi į tuos, kurie gali prisidėti, padėti įvykdyti“, – sako P.Ratkevičius.

Asmeninio albumo nuotr./Paulius Ratkevičius ir Mantas Stonkus
Asmeninio albumo nuotr./Paulius Ratkevičius ir Mantas Stonkus

Nors stebint Pauliaus socialinius tinklus dažnai atrodo, kad su kai kuriais bičiuliais sporto salėje jie didžiąją laiko dalį linksminasi, treneris pabrėžia, kad tai vyksta tik pertraukėlių tarp pratimų metu. Su kiekvienu klientu jis turi išsikėlęs tikslus, kurių siekia rimtu darbu.

„Aš neskirstau žmonių į įžymius ir ne. Nebūna taip, kad su vienu daug juokaujame, o su kitu stipriai dirbame. Pertraukėles išnaudoti mėgsta ne tik influenceriai, bet ir aš. Jų metu galima padaryti storių instagrame, pamotyvuoti kitus – tai yra neatsiejama tiek mano, tiek žymių žmonių, su kuriais sportuoju, gyvenimo dalis.

Bet treniruotė negali nutrūkti – blogai, kai žmonės 10 minučių pliurpia, atšąla, o tada iš naujo reikia apšilti. Žymūs žmonės tikrai nenori daugiau plepėti už kitus. Visi atėję į darbą žiūri rimtai, turime tikslus ir lengvo pasivaikščiojimo niekada nebūna“, – pasakoja treneris.

Geros nuotaikos nestokojantis treneris sako, kad ryšį užmegzti sugeba su visais - net ir tais, kurie yra mažiau kalbūs. Dirbant su Pauliumi šypsena atsiranda kiekvieno veide.

„Tiek su paprastais klientais, tiek su žinomais žmonėmis daug prisijuokiame. Negalėčiau išskirti kažkurio vieno. Nebent aktorius Audrius Bružas, kuris yra labai juokingas – juokingiausias iš visų. Jam net šnekėti nereikia, juoktis galima vien žiūrint“, – šypsosi P.Ratkevičius.

Audrius Bružas yra juokingiausias iš visų. Jam net šnekėti nereikia, juoktis galima vien žiūrint

P.Ratkevičius pabrėžia, kad nors iš šalies kai kuriems gali atrodyti, kad žymių žmonių figūros yra nepriekaištingos, jie vis tiek sporto salėje turi tikslų.

„Kiekvienas vertina save, kaip norėtų atrodyti. Netgi palaikyti figūros formą, kuri jau gera, yra nemažas tikslas. Vieni nori, kad tam tikros kūno vietos išryškėtų, kiti siekia turėti daugiau jėgos. Suprantu žmones, kuriems kitas asmuo atrodo labai gerai, bet jeigu jie taip atrodytų, automatiškai turėtų tikslų atrodyti dar geriau“, – aiškina P.Ratkevičius.

Paulius sutinka dirbti su visais norinčiais, nebent supranta, kad kliento tikslai neatspindi jo įsivaizduojamų sveikų kūno formų.

„Buvo tik kelios lieknos merginos, kurios norėjo dar numesti svorio, todėl atsisakiau padėti, nes man tai neatrodo sveika ir protinga. Dėl asmeninių priežasčių nesu atsisakęs dirbti nė su vienu žmogumi. Darbe aš esu profesionalas ir neturiu dėl ko nesutarti su žmonėmis. Yra daug temų, kur nuomonės gali išsiskirti, bet taip pat daug kur jos sutampa“, – sako treneris.

Asmeninio albumo nuotr./Paulius Ratkevičius
Asmeninio albumo nuotr./Paulius Ratkevičius

Nors P.Ratkevičius kartais yra vadinamas žvaigždžių treneriu, pats tokios etiketės jis kratosi. Būti žinomu žmogumi ar dirbti su Lietuvos įžymybėmis jam niekada nebuvo prioritetas. Tiesa, naudą dėl tokio darbo jis įžvelgia.

„Buvimo žinomu žmogumi nelaikau didele vertybe. Man svarbiau, ką žmogus yra nuveikęs per gyvenimą, kiek gerų darbų padaręs. Kad yra žinomas, tai nieko papildomai nesuteikia. Aš irgi esu žinomas, tačiau niekada tuo nesididžiuoju. Dirbant su kitomis įžymybėmis nauda yra paprasta – kuo daugiau jų šalia manęs būna, tuo žmonės labiau manimi domisi. Galiu skleisti didesnę žinią pasauliui, vis daugiau paseka mane instagrame. Mano pagrindinis tikslas – kuo daugiau sveikų ir laimingų žmonių mūsų šalyje. Juos motyvuoti bei įkvėpti man yra malonumas“, – tikina treneris.

Kuo daugiau žinomų žmonių šalia manęs būna, tuo žmonės labiau manimi domisi. Galiu skleisti didesnę žinią pasauliui, vis daugiau paseka mane instagrame

Instagrame žmonėms įdomiausi sveiki, paprasti receptai

Prieš dvejus metus P.Ratkevičius aktyviai įsitraukė į instagramo gyvenimą. Ten jis dalinasi receptais, patarimais apie režimą, kalba apie sąmoningumą ir džiaugiasi, kad žmonėms tokios temos yra įdomios.

„Nieko per daug nesitikėdamas pradėjau po truputį kelti informaciją į instagramą, manau, kad visai šauniai sekasi. Specialiai žinomumo nesiekiau. Man pavyksta motyvuoti auditoriją, jiems smagu, seka mano patarimus, kartu vakarais išjungia internetą, skaito daugiau knygų“, – sako Paulius.

Instagrame daugiausia dėmesio sulaukia trenerio keliami sveiki, greitai pagaminami, paprasti receptai. Auditorijai patinka ir trečiadienio vakarais rengiamos tiesioginės transliacijos, kuriose P.Ratkevičius gamina įvairų maistą.

„Dar iki šių dienų yra manymas, kad jeigu sveika, vadinasi, neskanu. Aš šitą mitą solidžiai griaunu. Visi nori geresnių kūno formų, skanaus maisto, bet tuo pačiu praleisti mažai laiko virtuvėje. Keliami receptai yra bomba, žmonėms labai įdomu“, – tikina Paulius.

Paklaustas, kas jam padeda išsiskirti iš kitų ir būti sėkmingam, P.Ratkevičius pasvarstęs atsako, kad, tikriausiai, atvirumas – jis kelia turinį, kuriame rodo, ką kasdien veikia, būna natūralus ir neapsimetinėja.

„Aš sportuoju, sveikai maitinuosi, einu sąmoningumo keliu, turiu daug pomėgių – žmonėms įdomu stebėti ir gauti patarimų. Esu profesionalus, turiu humoro jausmą, net pavadinčiau save gyvenimo būdo asmeniniu treneriu. Turbūt tai ir išskiria mane iš kitų“, – svarsto P.Ratkevičius.

Asmeninio albumo nuotr./Paulius Ratkevičius
Asmeninio albumo nuotr./Paulius Ratkevičius

Patraukti klientų dėmesį reikia ir dirbant asmeniniu treneriu, kurių šiuo metu yra pakankamai daug. Paulius džiaugiasi, kad savo veikloje sukasi ne vienerius metus, todėl stengtis pritraukti žmonių jam nebereikia, tačiau sutinka, jog pradėjus dirbti dabar, išsiskirti iš kitų būtų sudėtinga.

„Iš vienos pusės šiuo metu pradėti trenerio karjerą būtų gerai, nes sportuojančių žmonių labai padaugėjo. Prisimenu, 2010 metais, kai aš sportavau jau ne vienerius metus, turbūt buvau vienintelis sportuojantis tarp visų savo draugų. O dabar tą daro visi mano pažįstami – vieni eina į sporto salę, kiti bėgioja, treti joga užsiima. Jeigu nesportuoji, tavęs klausia, kas negerai, kodėl nesimankštini.

Yra didelė paklausa, daug žmonių nori sportuoti su treneriu. Iš kitos pusės, trenerių yra labai daug. Jeigu tik dabar pradedi treniruoti, konkuruoti ir gauti klientų nėra lengva – kiekvienas stengiasi reklamuotis, viešina rezultatus. Net nežinau, kaip reikėtų juos pritraukti. Bet mano traukinys yra taip užsisukęs, kad tiesiog turiu toliau daryti tai, ką darau“, – sako P.Ratkevičius.

Karantinas darbo stipriai nepaveikė

Šiandien P.Ratkevičius yra įsitvirtinęs savo veikloje, todėl jei anksčiau tekdavo parduoti savaitgalius, dabar jis daugiau laiko skiria laisvalaikio pomėgiams. Nors klientų turi nemažai, jų yra tiek, kiek sugeba aprėpti – padėti jiems neatsisako.

„Anksčiau tikrai dirbdavau daugiau nei dabar. Turbūt bet kokioje profesijoje iš pradžių žmogaus akys dega, yra jaunatviškas maksimalizmas. Nesakau, kad dabar aš jau pasenęs, bet tuo metu imdavaisi ir darydavai viską, nesvarbu, kiek, kada... Prisimenu porą metų, kai asmenines treniruotes baigdavau 21:59, o sporto klubas užsidarydavo 22 valandą.

Kai užsitarnauji tam tikrus antpečius, gali sau leisti pasirinkti, kiek nori dirbti, o kiek nori skirti laiko poilsiui. Gal man visata taip sutvarko, kad norinčių sportuoti klientų yra tiek, kiek aš noriu dirbti. Jeigu reikia, padirbu daugiau arba paprašau šiek tiek palaukti, bet laiko iš savo laisvalaikio nebeatimu“, – pasakoja P.Ratkevičius.

Kai užsitarnauji tam tikrus antpečius, gali sau leisti pasirinkti, kiek nori dirbti, o kiek nori skirti laiko poilsiui

Pavasarį prasidėjęs karantinas Pauliaus darbo stipriai nepaveikė – nors vesti asmeninių treniruočių sporto salėje nebegali, su kai kuriais klientais dirba nuotoliniu būdu, daugiau laiko skiria mitybos planų sudarymui.

„Daugiau žmonių laiką leidžia namie, skaniai valgo, o tada susirūpinę ieško pagalbos. Aš esu vienas tų, kurie gali ją suteikti. Nesu didelis nuotolinių treniruočių entuziastas, man labiau patinka su žmogumi susitikti. Jeigu vedu treniruotę, per kamerą rodau, kaip atlikti pratimus, taip pat smagiai pabendraujame, bet tą darau mažiau nei įprastu laikotarpiu“, – teigia P.Ratkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius