Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2019 10 27

Naujai suskambusias žinomas dainas įvertino ir aktorius Jokūbas Bareikis su žmona

„Esu girdėjęs daug variacijų ir sąstatų, bet tai skambėjo ypač artimai, organiškai, įdomiu formatu“, – pirmieji aktoriaus ir dainų atlikėjo Jokūbo Bareikio atsiliepimai po šeštadienį įvykusio koncerto „Dainuoju Tau gyvenimą“. Vilniuje, Šokio teatre ansamblio „Lietuva“ choras ir orkestras kartu su bardais Sauliumi Bareikiu, Olegu Ditkovskiu ir Gediminu Storpirščiu surengė dar vieną pasirodymą, tiesa, jau šeštąjį Lietuvos mastu.
Jokūbas Bareikis su žmona Dominyka
Jokūbas Bareikis su žmona Dominyka / Martyno Siruso nuotr.

Pilnos salės žiūrovų, dainuojančių jaukias ir žaismingas poetų dainas – taip muzikinį turą užbaigia ansamblio repertuare pasirodžiusi premjera.

„Iš esmės projektas pavyko, ir man atrodo, kad būtų naudinga dar kartą su juo apvažiuoti Lietuvą. Tikrai paliko gerą įspūdį, ypač ansamblio choras ir jo lygis. Patiko, kad dainos derinamos temiškai su tautiniais intarpais. Viskas labai gražiai suskambėjo“, – teigiamais įspūdžiais dalinosi J.Bareikis, atvykęs paklausyti naujo projekto.

Sostinėje įvykęs koncertas subūrė ir dainuojamosios poezijos, ir valstybinio ansamblio gerbėjus. Nors didžioji dalis atpažino bardų šlagerius, žiūrovai maloniai nustebo nauju skambesiu, šiuolaikiškai įsipynusiomis dainomis „Rūta žalioji“, „Ne dėl žalio vyno“ ir kitais tautiniais motyvais.

Martyno Siruso nuotr./Koncertas „Dainuoju Tau gyvenimą“
Martyno Siruso nuotr./Koncertas „Dainuoju Tau gyvenimą“

Atlikėjų įspūdžiai

„Mane džiugina toks didžiulis susidomėjimas. Žmonės išeina pakylėti, ko ir siekėme šia muzika. Nors esu nemažai koncertavęs, aplankiau ir naujas sales – galime pasitikrinti, kiek mūsų kalba artima ir suprantama kitiems. Manau, tai projektas, kuriame galime rasti įdomių pavyzdžių, kaip dainos gali derėti su tautine kūryba – galbūt tai virs dar kažkuo toliau“, – po koncerto kalbėjo G.Storpirštis, vienas didžiausių dainuojamosios poezijos puoselėtojų, Lietuvos teatro ir kino aktorius, dainų autorius ir atlikėjas.

„Matosi, kad pasiūla atitinka poreikį. Net jei ir buvo baimių projekto sumanyme, turėjome tikslą sutelkti publiką, kuri visą laiką įdėmiai klausė mūsų koncerto, o finale įgavo daugiau ritminių dalykų. Man, kaip teatralui, tai atrodo teisinga reakcija, to reikėjo siekti – transliuoti asmenines žinutes per poeziją“, – komentavo kitas solistas, vienas iš „Aktorių trio“ narių S.Bareikis.

Koncerto akimirkos – galerijoje:

Dėmesio centre – dirigentas

Publikos dėmesį patraukė ne tik naujai suskambėję kūriniai, bet ir dinamiškas veiksmas scenoje. Ypač „Lietuvos“ orkestro dirigentas Egidijus Kaveckas, kuriam atiteko viena atsakingiausių užduočių – vadovauti didžiuliam kolektyvui ir užtikrinti sklandų muzikos atlikimą.

Stovėdamas scenos priekyje, jis ne tik energingai dirigavo, bet ir šoko su atlikėjais, ragino prisijungti kitus.

„Scenoje buvo tam tikras atstumas tarp manęs ir orkestro, choro bei solistų – dėl to tokie platūs ir aiškūs mostai. Tačiau žmonės nedažnai mato dirigentą, gal jiems tai savotiška atrakcija. Galbūt ir bardams netradiciška. Kai jie vieni, tai ir posmelį gali prailginti, o čia turėjome laikytis formos. Mes tapome vienu dideliu organizmu – malonu, kad žmonės tam neliko abejingi, išėjo geros nuotaikos ir visada dainavo kartu“, – po koncerto kalbėjo E.Kaveckas.

Dirigento vadovaujamas ansamblio „Lietuva“ tautinių instrumentų orkestras atliko unikalias dainų aranžuotes. Jas kūrė net trys Lietuvos kompozitoriai: Andrius Kulikauskas, Aras Žvirblys ir Sigitas Mickis.

Martyno Siruso nuotr./Egidijus Kaveckas ir ansamblis „Lietuva“
Martyno Siruso nuotr./Egidijus Kaveckas ir ansamblis „Lietuva“

Nespėjusiems – geros žinios

Visiems, kurie nespėjo išgirsti unikaliai aranžuotų poetų dainų, ansamblis žada dar vieną pasirodymą spalio 30 d. 18 val. Radviliškio kultūros centre. Šiemet tai bus paskutinis „Dainuoju Tau gyvenimą“ koncertas, o 2020 m. programą numatoma tęsti ir kituose Lietuvos miestuose.

Šiuo metu valstybinis dainų ir šokių ansamblis „Lietuva“ ne tik koncertuoja, bet ir ruošia naujas programas. Kaip rašoma pranešime spaudai, lapkritį pasirodys dar viena premjera – modernaus šokio spektaklis „Dėdės ir dėdienės“. Įtaigią meilės istoriją per šokį pasakos pramogų pasauliui gerai žinomas Deividas Meškauskas kartu su solistais Kristina Tarasevičiūte, Vadimu Krupeninu ir kitais ansamblio „Lietuva“ šokėjais.

Organizatoriai skelbia, kad taip pat į sceną sugrįžta viena įspūdingiausių ansamblio „Lietuva“ programų – misterija „Dievai ir žmonės“. Pavasarį įvykusi premjera subūrė pilnas sales žiūrovų, o šį rudenį muzikos ir šokio spektaklis bus rodomas Kaune, Šiauliuose, Alytuje ir Vilniuje „COZY By Siemens arena“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius