2021 06 01

Operos solistai dainą įrašė su savo vaikais: „Per mažai kalbama apie tėvo vaidmenį“

Vaikų gynimo ir Tėčio dienos proga, operos solistai Rafailas Karpis, Liudas Mikalauskas, Paulius Bagdanavičius ir Jonas Sakalauskas kartu su savo vaikais įrašė dainą. Jie nori parodyti visuomenei, kad muzika gali suvienyti, muzika gali apjungti. Muzikos pagalba tiek tėčiai, tiek vaikai gali pažvelgti į savo bei kitų vidaus pasaulį, gyvenimą, muzika padeda lavintis ir puoselėti savo fantaziją, kūrybiškumą.
Operos solistai Rafailas Karpis, Liudas Mikalauskas, Paulius Bagdanavičius ir Jonas Sakalauskas kartu su savo vaikais įrašė dainą
Operos solistai Rafailas Karpis, Liudas Mikalauskas, Paulius Bagdanavičius ir Jonas Sakalauskas kartu su savo vaikais įrašė dainą / Asmeninio archyvo nuotr.

Dar 1954 m. Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje nutarta, kad viena diena per metus turi būti skirta vaikams. Ši diena – tai priminimas visuomenei apie būtinybę saugoti ir gerbti vaikų teises. Tai pagrindinė sąlyga kuriant ir formuojant humanišką, teisinę ir dvasiškai sveiką visuomenę. Lietuvoje Tarptautinę vaikų gynimo dieną minime birželio 1-ąją.

Na o birželio pirmąjį savaitgalį, švenčiame Tėvo dieną. Ko gero, tikrai maža šeimų, kuriose ši šventė yra švenčiama. Galbūt dėl to, kad šventės laikomos sentimentaliu dalyku, kai žmonės dalijasi savo jausmais. O vyrai iš mažens mokomi, kad tikram vyrui sentimentalumas turi būti svetimas. Bet vyrai, kaip ir moterys, nori dėmesio, padėkos, ar tiesiog sveikinimo.

VIDEO: Alleluja – skirta Vaikų gynimo ir Tėvo dienai

Gyvename savitame betėvystės amžiuje, kai tėvo vaidmuo stipriai nunykęs. Dėl to patiriame nesaugumo jausmą ir nuolat jaučiame tėvo ilgesį. Tik suaugę dažnai vaikai sako supratę, kad trūko tėtės dėmesio, kad trūko daugiau pokalbių, daugiau bendros veiklos, matymo kaip sprendžiamos sudėtingos situacijos.

„Manau, kad laiminga visuomenė iš dalies priklauso nuo to, kiek vaikai gauna ne tik mamos, bet ir tėtės dėmesio ir meilės. Manau, kad mūsų kartoje nebuvo įpročio tėčiams būti su vaikais, tačiau šiais laikais tendencijos pasikeitė ir keičiasi. Esu įsitikinęs, kad tėtės laiko, skirto vaikams, niekada nebus per daug“, – sakė šios idėjos autorius, LNOBT generalinis direktorius Jonas Sakalauskas.

„Tėvystė yra dovana, kuri suteikia galimybę pažinti save, pamatyti pasaulį kitomis akimis, padeda dar kartą permąstyti žmogiškąsias vertybes. Vaikai sustipriną pareigos jausmą, tačiau tuo pat metu praplečia ir mūsų, suaugusiųjų vaizduotę. Muzika yra puiki bei universali kalba, kuria bendraudami su vaikais kas dieną atrandame kažką nauja“, – pabrėžė R.Karpis.

Dainos atlikėjų nuotraukos galerijoje:

„Šiuo projektu norime atkreipti dėmesį į galimybes kartu su vaikais turėti bendrų užsiėmimų, kurie ne tik smagūs, bet naudingi jų ateičiai. Judesys ir sportas yra be galo svarbūs vaiko raidoje, tačiau muzikinis ir meninis ugdymas yra ne ką mažiau svarbūs ir gali turėti lemiamos reikšmės vaiko gebėjimui mokytis, realizuojant save, tobulinant savo talentus bei prisitaikant visuomenėje. Daug dirbant sunku rasti laiko specialiai tik vaikams, tačiau rasti bendros turiningos veiklos tikrai galima. Viena tokių, bent mums dainininkams, yra bendra muzikinė veikla: dainavimas, repeticijos, įrašai. Šio projekto metu dainininkų vaikai pirmą kartą išbandė savo jėgas dainuodami įrašų studijoje kartu su savo tėčiai“, – sakė J.Sakalauskas.

Dainos aranžuotės autorius, instrumentinės grupės „U‘Elements“ lyderis Povilas Velikis įraše grojo kartu su savo sūnumis. „Turbūt nieko naujo nepasakysiu, bet vaikai gerąja prasme apverčia gyvenimą. Juolab, kad mano atveju atsirado iš karto du. Visada norėjau dvynių, žavėjausi, ir kai sužinojau, kad turėsiu dvynukus, buvo daug džiaugsmo. Vaikų auklėjimas, verčia tobulint save. Verčia suprast, kaip tavo žodžiai, veiksmai keičia jauną žmogų. Negali, vaikų mokyti tų vertybių, kuriomis nesivadovauji pats. Vaikų auklėjimas, tai ir savęs auklėjimas, savęs ieškojimas. Būčiau labai laimingas, jei mano vaikai muzikuotų, nes žinau kaip stipriai muzika gali įtakoti asmenybės formavimąsi. Žinoma, nesinori vaikų spausti prie muzikos, nesinori priversti jų groti, nesinori padaryti taip, kad jie gyventų mano mintimis, kad jie gyventų man. Geriausia, kai pats žmogus suranda savo kelią.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius