Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 17

Projektas kvies mokinius susipažinti su muzikos industrija ir autorių teisėmis

Startuoja naujas AGATA ir Lietuvos kultūros tarybos projektas, kviesiantis mokinius į interaktyvias pamokas autorių teisių tema. Dešimties video pamokų cikle žinomi Lietuvos atlikėjai, muzikos industrijos atstovai bei autorių teisių gynėjai pasakos apie savo darbą, kūrybą ir kūrinių apsaugą per savo asmeninę patirtį. Pamokose savo istorijomis dalinsis Domantas Razauskas, Donatas Montvydas, Loranas Vaitkus, Raminta Naujanytė (Bjelle) ir kiti.
Donatas Montvydas
Donatas Montvydas / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

Projekto organizatorių tikslas – šią gana sudėtingą temą įtraukti į mokymosi procesą ir ugdyti autorių kūrybą gerbiančią jaunąją kartą, rašoma žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Lietuvoje autorių teisės šiuo metu gina trys organizacijos: atlikėjus (muzikantus, aktorius) bei muzikos leidėjus vienijanti ir jų teisių įgyvendinimu besirūpinanti asociacija AGATA, audio vizualinių kūrinių autorių teisių asociacija AVAKA bei autorių teisių bendrija LATGA.

Pasak atlikėjų ir muzikos leidėjų asociacijos pirmininko, kiekvienas esamas ar būsimas kūrėjas turėtų žinoti kur kreiptis prireikus pagalbos ir suprasti, kad jie šiame kelyje nėra vieni.

„Kiekvienas turi teisę kurti. Ir kiekvienas turi teisę kurti laisvai, laisvai atiduoti kūrybą kitiems! Bet niekas neturi teisės vogti kito kūrybos, o jei nori panaudoti ją savo versle ar kitais komerciniais tikslais – turi Tau už tai sumokėti atlygį. Todėl labai pravartu jau dabar pasidomėti ir žinoti, kas Lietuvoje gina autorių ir atlikėjų, muzikos leidėjų, dailininkų, aktorių, fotografų, rašytojų ir visų menininkų teises ir kad tokios teisės yra ginamos!“ – sako D.Razauskas.

Pasak projekto organizatorių, net ir esant gana efektyviai teisinei sistemai, piratavimo mąstai Lietuvoje išlieka pakankamai dideli. Būtent dėl to svarbu suprasti, kaip svarbu yra ugdyti sąmoningą, autorių darbus ir kūrybos procesą gerbiančia visuomenę. Šis procesas prasideda jau mokykloje – čia pamokų metu mokiniai piešia, dainuoja, skaito ar kuria savo eilėraščius, tad vienaip ar kitaip kuria patys ar naudojasi kitų autorių darbais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Domantas Razauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Domantas Razauskas

Pasak, vieno iš projekto dalyvių Donato Montvydo, kiekvienas kuriantis žmogus, turi suprasti, kad autorių teisių gynimo klausimas, pirmiausiai turi rūpėti pačiam kūrėjui.

„Gyvenimo perspektyvoj aš visad norėjau kažko daugiau nei turėjau vaikystėje, svajonių, kurias galėjau išpildyti tik aš pats, patirčių, kurios atrodė nepasiekiamos. Tam, kad visą tai turėčiau be kompromisų su muzika turėjo būti ypatinga disciplina ir pasišventimas savo mylimam darbui. Aš turėjau suprasti modelį ne tik kaip kurti, bet ir suprasti marketingą, mediją, žinoti, ne tik kaip rašoma daina, bet ir kas yra autorius, kaip save apsisaugoti ir kaip iš savo kūrybos uždirbti“, – pasakoja D.Montvydas.

Asmeninio albumo nuotr./Donatas Montvydas
Asmeninio albumo nuotr./Donatas Montvydas

Projekto metu mokiniai galės apie kūrybą išgirsti iš pačių kūrėjų. Dešimties video pamokų cikle pasakojama, kaip savo karjerą pradėjo Donatas Montvydas, kaip kuriami muzikiniai klipai, kas pelnosi iš nelegaliai filmus platinančių svetainių, ką galima veikti muzikos industrijoje jei nesi muzikantas bei kaip ginti savo, kaip kūrėjo, teises ar nepažeisti autorių teisių esant vartotoju. Kiekvienos pamokos pabaigoje moksleivių laukia kūrybinės užduotys.

Pamokų įrašai netrukus pasieks Lietuvos mokyklas, jas bus galima žiūrėti pilietinio ugdymo, etikos, menų (muzikos, dailės, kino ir kt.) pamokų metu bei per neformalaus švietimo užsiėmimus. Pamokas visi norintys galės stebėti ir AGATA „Youtube“ platformoje.

Projektas yra dalinai finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius