Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 19

Valdovų rūmus užvaldė armėniškas džiazas: publiką pakerėjo fortepijono virtuozas Tigranas Hamasyanas

Įsibėgėjus miesto festivaliui „Midsummer Vilnius“, trečiadienio vakaro programoje – džiazas. Valdovų rūmų kiemelyje savo koncertą surengė fortepijono virtuozas ir kompozitorius iš Armėnijos Tigranas Hamasyanas.
Tigranas Hamasyanas, Gabrielė Martirosianaitė, Justė Arlauskaitė-Jazzu ir Donatas Ivanauskas
Tigranas Hamasyanas, Gabrielė Martirosianaitė, Justė Arlauskaitė-Jazzu ir Donatas Ivanauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tigrano Hamasyano pasirodymą pristatė Gabrielė Martirosianaitė. Armėnijoje šaknų turintis modelis dar prieš festivalį susipažino ir pasikalbėjo su muzikantu.

Trečiadienį pirmą kartą Lietuvoje besilankantis muzikantas koncertą surengė vienas. Pasitelkęs du galingus ir užburiančius instrumentus – fortepijoną ir savo balso stygas.

Atlikęs pirmąjį kūrinį Tigranas Hamasyanas kreipėsi į publiką Valdovų rūmų kieme, dėkodamas už palaikymą. „Man labai malonu, kad esate čia. Jei nebūtų jūsų, nebūtų čia ir manęs“, – kalbėjo talentingasis muzikantas, pasidžiaugęs galimybe surengti koncertą Vilniuje. Klausytojus užbūrė ne tik muzika, bet ir itin emocingas jos atlikimas, įsijautimas į kiekvieną garso virpesį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tigranas Hamasyanas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tigranas Hamasyanas

Kaskart po atlikto kūrinio publikai pratrūkus plojimais ir susižavėjimo šūksniais, Tigranas Hamasyanas atsidėkodavo išraiškingais linktelėjimais. O pasibaigus numatytai programai, tačiau netylant aplodismentams, Tigranas grįžo bisui.

Ypatingo „Midsummer Vilnius“ koncerto trečiadienio vakarą Valdovų rūmuose nepraleido dirigentas Modestas Pitrėnas, dainininkė Justė Arlauskaitė-Jazzu su draugu Donatu Ivanausku, dizaineris Seržas Gandžumianas, laidų ir renginių prodiuseris Gediminas Jaunius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielė Martirosianaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielė Martirosianaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justė Arlauskaitė ir Donatas Ivanauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justė Arlauskaitė ir Donatas Ivanauskas

Vilniuje, kuriame koncertavo pirmą kartą, Tigranas Hamasyanas pristatė naujausią savo albumą „An Ancient Observer“. Albumas jau tapo plačiai pripažintas solinis fortepijono projektas, kuriame susijungia modernus džiazas ir Armėnijos liaudies muzika su klasikinės, roko, fanko ir hiphopo muzikos garsais.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tigranas Hamasyanas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tigranas Hamasyanas

Albume vyrauja melancholiški akordai, kai kuriuos kūrinius lydi švelnus pianisto balsas. Bet svarbiausia, kad kiekvienas naujojo albumo kūrinys turi prasmę ir istoriją.

Ypatingu talentu pasižyminčiam atlikėjui – vos 30 metų, tačiau į jo koncertus kaskart susirenka pilnos salės žmonių, Tigranas jau spėjo išleisti aštuonis albumus, laimėjo daugybę apdovanojimų ir buvo išgirtas džiazo gigantų kaip Chickas Corea, Bradas Mehldau bei Herbie Hancockas. Pastarasis keturiomis dešimtimis jaunesnį T.Hamasyaną net pavadino savo mokytoju.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tigranas Hamasyanas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tigranas Hamasyanas

Jo muzikoje susijungia stiprios džiazo improvizacijos ir turtinga gimtosios šalies Armėnijos folkloro muzika. Tigranas stebina ne tik instrumentiniais gabumais, bet ir savo balsu, kurį subtiliai pritaiko kūriniuose.

Tad nieko keisto, kad pagrindinis muzikanto įkvėpimo variklis – ne kas kita, kaip pro jo langą Jerevane atsiveriantys gamtos vaizdai ir šalies istorija. Tigranas yra tikras patriotas, Armėnija jam – itin svarbi.

G.Martirosianaitės dėdė jai prasitarė, kad prieš kelerius metus Tigranas padėjo savo gimtojo miesto benamiams žmonės ir pastatė jiems namus. „Negalėjau nepadėti, juk tai mano gimtinė“, – Gabrielei poelgį komentavo jis.

Apie „Midsummer Vilnius“

Liepos 17-28 d. vykstančiame festivalyje iš viso bus pristatyta 10 profesionalių tarptautinių ir šalies sceninių projektų. Programoje dar pasirodys:

Liepos 20-ąją Linas Adomaitis su Vokietijos styginių kvintetu „G-Strings“ ruošia tikrą bombą. Tai kvintetas, gebantis su styginiais instrumentais sujungti fanko, roko, džiazo, soulo ir popmuzikos sroves. Jie ne tik atlieka jau žinomus kūrinius, bet taip pat kuria ir originalias kompozicijas. Tad scenoje bus galima išgirsti Elvio Presley, Franko Sinatros, dainininko Prince, grupės „Jamiroquai“ kūrinius, pritariant L.Adomaičio vokalui.

Liepos 21-ąją Leonas Somovas su kolegomis iš Švedijos pirmą kartą pristatys elektroninės muzikos projektą „Highly Sedated“. Jiems talkins Lietuvos kamerinis orkestras, diriguojamas Modesto Pitrėno. Unikaliame „Highly Sedated Orchestra“ projekte elektroninė muzika susijungs su klasikinių instrumentų skambesiais.

Liepos 24 d. Valdovų rūmų kiemas virs teatro arena. Čia paskutinį kartą bus rodomas garsaus režisieriaus Eimunto Nekrošiaus spektaklis „Rojus“. Į sceną paskutinį kartą Dantės vaidmenyje žengs ir aktorius Rolandas Kazlas.

Liepos 25-ąją scenoje – Smoriginų šeimos duetas – teatro ir kino aktorius, muzikantas Kostas Smoriginas bei jo sūnus, operos solistas Kostas Smoriginas jaunesnysis. Garsiausiuose pasaulio teatruose pasirodantis jaunesnysis baritonas turi labai užimtą dienotvarkę ir į Lietuvą grįžta itin retai. Todėl jo pasirodymas kartu su savo tėvu, dainuojamosios poezijos atlikėju K.Smoriginu – unikali galimybė viename koncerte išgirsti tiek talentingojo operos solisto, tiek ir jautrų bei išgyvenimų kupiną K.Smorigino balsą. Tiesa, atlikėjai į sceną tą patį vakarą lips atskirai, su individualiomis koncertinėmis programomis.

Vilniaus miesto širdyje žiūrovai liepos 26-ąją galės išvysti britų grupės „The Tiger Lillies“ koncertą. Teatrališkieji atlikėjai Lietuvoje pirmą kartą pasirodys su koncertine programa „Madame Piaf“, kurioje – įvairiomis spalvomis bus apdainuojamas prancūzų muzikos legendos Edith Piaf gyvenimas.

Liepos 27-ąją čia taip pat pasirodys pasaulinio garso operos žvaigždė iš JAV Charlesas Castronovas. Vienas geriausių tenorų kartu su Lietuvos kameriniu orkestru, diriguojamu Modesto Pitrėno, atliks ištraukas iš žymiausių pasaulio operų ir miuziklų.

Finalinį koncertą liepos 28-ąją surengs Justė Arlauskaitė-Jazzu. Valdovų rūmų kieme vykstančiame pasirodyme dainininkė atliks tik savo autorinius kūrinius ir taip apžvelgs prabėgusių 10 metų kūrybą.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Midsummer Vilnius“ atvėrė Valdovų rūmų vartus: į festivalio atidarymą rinkosi puošnūs svečiai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius