-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apdovanojimų ceremonijose išimčių nėra: kokios taisyklės jose galioja ir kas gresia jų nepaisius?

Raudonas kilimas, fotoaparatų blykstės, iš visų pusių sklindantys žvaigždžių vardai. Taip pat prabangūs apdarai, milijonus kainuojantys papuošalai ir, žinoma, visas į įžymybes nukreiptas dėmesys. Tai – tik maža dalis apdovanojimų ceremonijų aspektų. Ilgai lauktos, ne kartą nukeltos šventės, kad ir šiek tiek kitokios, šiemet įvyks, tik joms be įprastų griežtų taisyklių bus taikomos dar kelios papildomos.
Akimirkos iš apdovanojimų
Akimirkos iš apdovanojimų / „Scanpix“ nuotr. / 15min montažas

Apdovanojimų ceremonijas stebint ekranuose nė nepagalvojame, kiek daug taisyklių turi laikytis tiek jose dalyvaujančios garsenybės, tiek organizatoriai, kad renginys įvyktų sklandžiai. Būtent su jomis ir kviečiame jus susipažinti.

Kitas raudonas kilimas mažiau žinomiems asmenims

Mėgstame stebėti raudonu kilimu žengiančias žvaigždes. Juk tik čia galima sužinoti, ar Lady Gaga pasipuoš ekstravagantišku kostiumu, ar elegantiška suknele? Kokį meno kūrinį pademonstruos Billy Porteris? Priklausomai nuo statuso, ne visos žvaigždutės gauna progą savo kruopščiai derintą aprangą parodyti prieš šimtus fotografų.

Raudonas kilimas, iš tikrųjų esantis tamsiai raudonos, kone burgundinės spalvos, galima sakyti, yra padalintas į dvi juostas, rašo Abc.net.au. Viena jų skirta pačioms ryškiausioms asmenybėms, tokioms kaip George’as Clooney, Cate Blanchett, o kita – „paprastajai liaudžiai“ ir nevertiems prestižinės juostos.

Toks žvaigždžių išskirstymas leidžia fotografams padaryti tobulą kadrą. O jei to dar negana, kartais į šoną pasitraukti paprašomas net žvaigždę atlydėjęs asmuo, pasakant, jog dabar norėtų „įamžinti madą“, „Vanity Fair“ atskleidė fotografas Jay’us L.Clendeninas.

Na o tie, kuriems skirta prastesnė raudono kilimo juosta, ne tik kad turi susitaikyti ne tik su į juos dėmesio nekreipiančiais gerbėjais, bet ir apsaugos darbuotojais, neleidžiančiais net stabtelėti siekiant nesudaryti kamščių.

Prašymas laikytis tvarios mados

Apdovanojimų ceremonijose tvari mada kasmet tampa vis svarbesne tema. Siekiant sumažinti atliekas, dauguma renginių, tarp kurių ir „Oskarai“, savo svečių paprašo priimti aplinką tausojančius sprendimus (parūpina net tvarios mados gidą), pavyzdžiui, nepirkti naujų drabužių, o vilkėti tai, kuo puošėsi ankstesnėse ceremonijose, kostiumą ar suknelę nuomotis, rinktis vintažinius drabužius.

Puikiais to pavyzdžiai pernai tapo Jennifer Aniston, į Ekrano aktorių gildijos apdovanojimus atvykusi su 1999 m. „Dior“ pavasario/vasaros kolekcijos balta šilkine suknele. Tuo tarpu aktorius Joaquinas Phoenixas taip vadinamą apdovanojimų sezoną išsivertė su vienu Stellos McCartney smokingu.

Tvarios mados sprendimus pernai priėmė ir daugiau žvaigždžių. Šiemet tikimasi, kad šis sąrašas pailgės.

Maisto kontrabanda

Kaip rašo „Vox“, apdovanojimų ceremonijos kartais trunka iki keturių valandų. Tačiau žvaigždėms jos prasideda gerokai anksčiau – nuo tada, kai atvykstama į renginį, pražygiuojama raudonu kilimu, išdalijami interviu, kol galiausiai atsisėdama į vietą. Tačiau net ir po to dar reikia palaukti, kol prasidės pati ceremonija, tad natūraliai svečiai išalksta.

„Auksiniuose gaubliuose“ žvaigždės turi galimybę skaniai pavakarieniauti, taip pat pasimėgauti desertu ir gėrimais, kurie liejasi be paliovos (kasmet išpilstoma apie 7500 taurių šampano). Tuo tarpu „Oskaruose“ situacija kiek kitokia. Kaip rašo „The Hollywood Reporter“, būna baras pastatytas už pagrindinės salės ribų, tad vien nukeliauti iki jo, braunantis tarp kėdžių ir ryškiausių kino industrijos žvaigždžių, varginantis darbas. O ir maisto čia niekas netiekia.

Nors svečiams griežtai draudžiama su savimi pasiimti užkandžių kaip į kokį kino teatrą, daugelis yra pažeidęs šią taisyklę (ir suprantama dėl ko) į kišenę įsimetęs energetinį batonėlį ar rankinėje pasislėpęs sumuštinį, kaip 10-metė aktorė Julie Butters pernykštėje „Oskarų“ ceremonijoje.

Iš to, kad prestižiniais apdovanojimais pagerbti sukviestos žvaigždės, laukdamos, kol bus ištarti jų vardai, badauja, 2014-aisiais pasišaipė ceremoniją vedusi Ellen DeGeneres, pati pažeidusi taisyklę ir užsakiusi kelias picas, kurias svečiai godžiai dalijosi.

Jokio žiopčiojimo pagal fonogramą

Šiai pagundai pasidavė nemažai dainininkų. Net Beyonce ir Mariah Carey buvo prigautos žiopčiojančios į mikrofoną.

Ne vienas atlikėjas yra prisipažinęs, kad kartais dainuoti gyvai jiems neleidžia techniniai apribojimai, ligos, rašo „Insider“. Tačiau jei nori pasirodyti labiausiai prestižiniame metų renginyje „Grammy“ apdovanojimuose, visus pasiteisinimus teks pamiršti – čia leidžiama dainuoti tik gyvai.

Ribota padėkų kalbų trukmė

Tai esame matę ne kartą – į sceną apdovanojimo atsiimti žengia žvaigždė, rankoje laikydama popieriaus lapą, kuriame – apie 50 skirtingų pavardžių ir visoms jos būtina padėkoti. Kalba, kad ir kokia jautri, per ilga ir orkestrui duodamas ženklas pradėti groti melodiją, reiškiančią, jog metas lipti nuo scenos.

„Oskarų“ apdovanojimų organizatoriai nustatė griežtą padėkos kalbos limitą – 45 sekundės, rašo „The Hollywood Reporter“. To prireikė, kai dar 1943-aisiais aktorė Greer Garson prie mikrofono išbuvo net penkias minutės ir taip „įkvėpė“ kitas žvaigždes ilgoms kalboms.

Tris minutes padėkas sakė bei mintimis dalijosi ir geriausio aktoriaus apdovanojimą už vaidmenį filme „Pianistas“ gavęs Adrienas Brody. Nepaisydamas orkestro, vyras ceremonijos prodiuseriui paliepė „nutraukti“ muziką ir toliau kalbėjo, už tokį drąsų poelgį sulaukęs gausių kolegų ovacijų.

Beveik be pertraukėlių

Vienas nemaloniausių dalykų, dalyvaujant apdovanojimų ceremonijose yra per trumpos reklaminės pertraukėlės. Taip, perskaitėte teisingai. Tik per jas žvaigždės gali pakilti iš savo vietų ir greitai, braunantis pro kolegas, nuskubėti į tualetą. Tačiau tai ne blogiausia dalis. Jei užtruko, net didžiausia garsenybė gali būti neįleista atgal į salę, mat prasidėjo filmavimas ir nevalia jam trukdyti.

Kaip rašo Eonline.com, į vietas laiku nesugrįžtančioms įžymybės galioja labai griežtos taisyklės. Jei po pertraukėlės jai skirta kėdė liko tuščia, žinoma, ją su mielu noru užpildys specialiai tam pasamdytas žmogus, tačiau tas, kurio vietą jis pakeitė, turės laukti už durų, kol prasidės kita reklama.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Brie Larson
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Brie Larson

Vienas pavyzdžių, kodėl apdovanojimų ceremonijų prodiuseriai labai griežtai žiūri į laiku į vietas nesugrįžtančias žvaigždes – 2014 m. Britų muzikos apdovanojimuose į sceną su kolegomis neužlipęs Harry Stylesas. Po pertraukėlės grupė „One Direction“ turėjo lipti į sceną atsiimti apdovanojimo. Prie mikrofono išsirikiavo tik keturi iš penkių atlikėjų. Galiausiai į sceną užlipus ir H.Stylesui, jis atsiprašė už vėlavimą, mat užtruko tualete.

Taisyklės galioja ir kėdes užpildantiems

Pasak „The Hollywood Reporter“, vienam renginiui išsirenkama nuo 300 iki 600 taip vadinamų kėdžių užpildytojų, kuriais gali tapti bet kas – nuo studentų iki modelių. Jiems galima tik palaikyti kėdės pagalvėlių šilumą jai likus tuščiai, o draudžiama gerokai daugiau.

Taisyklėse nurodyta nevilkėti ryškių spalvų drabužių ir aprangos, galinčios nustelbti žvaigždės, jokių asmenukių ir bendravimo su garsenybėmis, jokio žiūrėjimo į kameras. Taip pat nepatariama ceremonijoje avėti aukštakulnių batelių, mat teks daug bėgioti.

Taisyklių privalu laikytis ir vakarėliuose

Atrodo, kad įteikus paskutinį apdovanojimą galima atsikvėpti, atsipalaiduoti ir pasinerti į linksmybes. Deja, nereikėtų skubėti nusimesti batelių ir nusirišti kaklaraiščio. Į vieną garsiausių „Oskarų“ „Vanity Fair“ vakarėlių patekti ne taip lengva.

Kaip pasakojo pramogų reporterė Angela Bishop, kiekvienas svečias prie durų turi pasirodyti jam skirtu laiku. Jei pavėluojama bent kelias minutės, kad ir koks įtakingas bebūtų, jis nuvedamas į eilės galą ir į vakarėlį patenka jam jau įsisiūbavus.

Gali būti ir taip, kad vieną kartą pavėlavus antro šanso įrodyti punktualumą nebebus. Kitąmet kvietimo laiku nepasirodžiusi įžymybė gali ir nebegauti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius